Градитељке Београда

Изостанак видне повезаности данашње школе са стварним животом узрокује довођење у питање сврхе школовања – ученици не виде употребну вредност знања и немају јасан преглед друштва у коме живе (нарочито улоге интелектуалаца и уметника у њему). Како је сваки наставник слободан да сопствену наставу ораганизује, оживоти, те културолошки и етички обликује, наставни пројекат «Градитељке Београда» на суптилан начин руши баријеру између стварног живота и школе.

Архитекта Милена Зиндовић и наставник информатике Катарина Алексић ступиле су у контакт на друштвеној мрежи LinkedIn. Милена је промовисала иницијативу Центра за архитектуру Београд "Жене у архитектури", a Катарина је препознала образовни потенцијал ове акције и иницирала сарадњу.

Обе даме су се сложиле да улогу жена у изградњи савременог српског друштва треба промовисити, да љубав према граду у коме живимо треба усађивати у младе људе и активно је неговати и, при том, непрестано унапређивати дигиталну писменост ученика и јавно афирмисати резултате њиховог рада.

Отуда идеја о истраживачком пројекту "Градитељке Београда". 

Пројекат је добитник прве награде на кокурсу "Креативна школа 2014" http://www.kreativnaskola.rs/

GraditeljkeBGD


На веб-месту пројекта „Градитељке Београда“ налазе се радови свих пројектних тимова http://graditeljkebeograda.blogspot.com.

Они представљају не само информатичку вежбу, већ и дигитализацију наше културне баштине. Квалитет ових радова, као и степен уважавања сугестија архитекте и наставника информатике и српског језика показатељи су успешности рада ученика.

Опис пројекта на енглеском језику (део апликације за MIEE15):


Рефлексија ученика на процес учења је, такође, један од важних показатеља успешности читавог пројекта. Рефлексије можете поледати у еПортфолију одељења VI2, на адреси http://nusicvi2.blogspot.com/2014/05/vi2.html.

Након завршених истраживачких активности и приказа резултата истраживања у одабраним web 2.0 алатима, испоставило се да ученици не поклањају довољно пажње језичкој структури својих радова (правопису и стилу). Појавила се потреба за унапређењем компетенције Комуникација на матерњем језику. Тада се пројекту придружила Верица Арула, наставник српског језика и редактор-лектор, и одржала час на ком су ученици стилски и правописно кориговали своје радове.

Ученици су добили прилику да уче и ван учионице - посетили су објекте градитељки Београда. Шетали су градом у пратњи архитекте Милене Зиндовић. На локалитетима су говорили о резултатима својих истраживања, представљајући их својим друговима. Више о овој шетњи можете прочитати на страници http://graditeljkebeograda.blogspot.com/2014/03/blog-post_28.html. Ученици су показали завидан ниво познавања истраживане материје. Потпуни изостанак спољашње мотивације (није било оцена за знања из области архитектуре, историје, социологије) доказао је да само унутрашње мотивисани ученици могу саморегулисано да уче.

Активно учешће експерта, архитекте Милене Зиндовић, у овом пројекту битно је утицало на целокупну радну атмосферу. Ученици и наставници су пришли пројектним задацима као изазовима, поштујући и уважавајући сугестије експерта. Овладавање информатичким вештинама је било у другом плану – рад на претраживању Интернета и приказивању закључака је био у служби опште конструкције знања. Школа је постала део реалности. Ученици и наставници су унапредили не само информатичка знања, већ и ниво опште културе. Поставили су чврсте темеље изградњи одговорног односа према културној баштини.

Пројекат „Градитељке Београда“ медијски је испратио Центар за архитектуру Београд објавама на свом сајту, као и на друштвеним мрежама Твитер, Линкдин и Фејсбук.

Градитељке Београда су нашле своје место и у оквиру манифестације БИНА (Београдска интернационална недеља архитектуре). Ученици су, са наставницама информатике и српског језика (Катарином Алексић и Верицом Арула), те архитектом Миленом Зиндовић одржали две радионице (29.05. и 30.05. 2014.г.) и помогли вршњацима из других београдских школа да овладају радом у web 2.0 алатима http://www.bina.rs/2014/graditeljke-beograda/. Радови креирани на радионицама јесу интегрални део веб-места „Градитељке Београда“.

„Градитељке Београда“ су представљене и у оквиру пројекта „Развионица“ и одлично су оцењене од стране тренера са овог пројекта.

2015: Градитељке Београда - нова радионици на манифестацији БИНА X

Организатори манифестације БИНА, на основу одличне евалуације прошлогодишње радионице, позвали су нас да поново осмислимо активности које ће дубље повезати младе Београђане са градом у коме живе.


Стваралачки део радионице одржане 13. маја 2015.г. превазишао је сва очекивања!

Гласање за најмаштовитији предлог за ново и свеже коришћење јавних простора испред објеката градитељки Београда првобитно је било замишљено као вршњачко оцењивање. На велико задовољство архитекте Милене Зиндовић и наставнице Јелене Барага Вулићевић моје, идејна решења ученика су била толико добра да је жирирање захтевало експертизу стручњака-архитекте.

Образлажући квалитете сваког од идејних решења за нови живот јавних простора, Милена је издвојила радове два тима - Ленкиног&Нининог и АлександреЧ&АлександреН. 
Како је договорено да победник буде само један, монографијама "Жене у архитектури" награђене су две Александре за оригиналну и изводљиву идеју која је потпуно у духу времена у коме живимо!

Победнички, као и радови свих осталих учесника радионице могу се погледати на веб-месту пројекта, на страници http://graditeljkebeograda.blogspot.rs/2015/05/blog-post_13.html.

Током ове радионице спонтано се догодило нешто заиста посебно - код ученика се појавило зрно грађанског активизма! Први пут су на свој град гледали активно, нису га узимали здраво за готово. Схватили су да могу да утичу на његов изглед и функционалност, да могу да мењају његово лице и унапређују га. Писање градским властима о конкретним предлозима дефинисано је као први реално изводљив корак у том смеру.Comments