ΚΑΡΥΑΤΙΣ 7 

 

 

users.sch.gr/mstamati

Συνέχεια στα sites: http://sites.google.com/site/karyatis7b 

http://www.geocities.com/karyatis7

 

 

 


 

 

 

Οι Καρυάτιδες: ιστορία-φωτογραφίες-ποιήματα-στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Παρουσίαση σε PowerPoint.

 

 

 

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

 

Ο Φλαμανδός ζωγράφος Πέτερ Μπρούγκελ: παρουσίαση σε PowerPoint.

Μόνα Λίζα, διαχρονικές απεικονίσεις: παρουσίαση σε PowerPoint.

Οι γυναίκες στην τέχνη: σε PowerPoint.

μερικοί πίνακες σπουδαίων ζωγράφων του παρελθόντος, από τη δική του οπτική. Σε PowerPoint.
Η Σχολή των Αθηνών, του Ραφαήλ: παρουσιάζονται αναλυτικά, σε PowerPoint, σπουδαίοι διανοητές της αρχαιότητας που απεικονίζονται σε αυτό τον αξεπέραστο πανοραμικό πίνακα της γνώσης.
Ο Παρνασσός, του Ραφαήλ: ο κόσμος της αρχαίας ποίησης, σε PowerPoint.

 

 

 

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

 

Αδαμάντιος Κοραής - η ζωή και το έργο του: παρουσίαση σε PowerPoint.

 

Κωνσταντίνος Καβάφης:

παρουσιάσεις σε PowerPoint.

Η ζωή του

Το έργο και τα χαρακτηριστικά της ποίησής του

16 ποιήματά του πλαισιωμένα από έργα σπουδαίων ζωγράφων

 

Γιώργος Σεφέρης: ποιητικές στιγμές, σε MsPublisher.

Στιγμή, σταλμένη από ένα χέρι που είχα τόσο αγαπήσει

Είτε βραδιάζει είτε φέγγει μένει λευκό το γιασεμί

Πού ΄ναι η αγάπη που κόβει τον καιρό μονοκόμματα στα δύο και τον αποσβολώνει;

 

 

Μαλαισιακά τραγούδια, του Ιβάν Γκολλ: μαζί με πανέμορφα έργα τέχνης, σε MsPublisher.

Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης (21 Μαρτίου): 16 ποιητικές επιλογές, παρουσιασμένες σε διαφάνειες του PowerPoint, μαζί με βίντεο από το youtube και ηχητικά κομμάτια από το snhell.

Ποιήματα του έρωτα και της αγάπης (1): σε διαφάνειες του PowerPoint, στολισμένες με τους λυρικούς πίνακες του Γιώργου Σταθόπουλου.

Ποιήματα του έρωτα και της αγάπης (2): σε διαφάνειες του PowerPoint, στολισμένες με ζωγραφικούς πίνακες.

 

 

 

 ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

 

Οι περιπέτειες του Οδυσσέα: παρουσίαση σε AdobeReader.

Οι 9 Μούσες: παρουσίαση σε PowerPoint.

Ευρώπη: απεικονίσεις της αρπαγής της Ευρώπης από το Δία, με αφόρμηση το νόμισμα των 2 ευρώ, σε PowerPoint.

 

Σκηνές της Ελληνικής Μυθολογίας παρουσιασμένες από ζωγράφους που δημιούργησαν από το 1800 μέχρι το 1940:

παρουσιάσεις σε Adobereader.

1 - 2 - 3 - 4

 

 

 

ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Ο Αθλητισμός στην Αρχαία Ελλάδα: αντιπροσωπευτικές εικόνες αθλημάτων και αθλητών, με επεξηγήσεις. Σε παρουσίαση PowerPoint.

Οι Αρχαίοι Αττικοί Μήνες: με πληροφορίες και εικόνες θεών και θεαινών. Σε PowerPoint.

Ημερολόγιο του 2009: με τους αρχαίους μήνες και αρχαιοελληνικά αριστουργήματα.

 

Η Σχολή των Αθηνών, του Ραφαήλ: παρουσιάζονται αναλυτικά, σε PowerPoint, σπουδαίοι διανοητές της αρχαιότητας που απεικονίζονται σε αυτό τον αξεπέραστο πανοραμικό πίνακα της γνώσης.
Ο Παρνασσός, του Ραφαήλ: ο κόσμος της αρχαίας ποίησης, σε PowerPoint.

 

 

Το Μέγα Παλάτιον της Κωνσταντινούπολης: το Ιερόν Παλάτιον μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του (Αυγουσταίον, Μέση, Ιππόδρομος, Αγία Σοφία), σε αναπαραστάσεις, χάρτες και δορυφορικές εικόνες του Google Earth, συνοδευμένες με πληροφορίες από sites και βιβλιογραφία. Παρουσίαση σε PowerPoint.

(Τις μέρες που ετοιμαζόταν αυτή η εργασία ανακοινώθηκε η είδηση εδώ και εδώ, στις 24 Μαΐου 2008, ότι το Μέγα Παλάτιον αναδύθηκε στο φως).

Η είδηση, από την Καθημερινή:

Το «Ιερόν Παλάτιον» στην επιφάνεια

Το παλάτι των Βυζαντινών αυτοκρατόρων στην Κωνσταντινούπολη, το «Ιερόν Παλάτιον», αναδύεται σταδιακά στην επιφάνεια καθώς προχωρούν οι ανασκαφές στη σκιά της Αγίας Σοφίας, των οθωμανικών μνημείων και των πολυτελών ξενοδοχείων. Στην ακμή του, το Παλάτι –που ίδρυσε ο Μέγας Κωνσταντίνος– κάλυπτε τεράστιες εκτάσεις. Κατεστραμμένο από τους Σταυροφόρους γνώρισε την ερείπωση. Σήμερα, έπειτα από καταστροφές και σιωπή αιώνων, διεκδικεί μερίδιο στη σύγχρονη ζωή.

Η είδηση, από την Ελευθεροτυπία:

Στο φως το «Μέγα και Ιερόν Παλάτιον»
Μεγάλο μέρος από το «Μέγα και Ιερόν Παλάτιον» του Μεγάλου Κωνσταντίνου, που για περίπου οκτώ αιώνες φιλοξενούσε τους αυτοκράτορες του Βυζαντίου, αποκάλυψαν οι αρχαιολόγοι που δουλεύουν σε αυτό το πρόγραμμα για πάνω από 11 χρόνια.
Χτισμένο στα ανατολικά του Ιπποδρόμου, το τεράστιο σε έκταση και οικοδομημένο σε έξι επίπεδα «Μέγα και Ιερόν Παλάτιον» κατασκευάστηκε από τον Κωνσταντίνο τον Α', ιδρυτή της βασιλεύουσας, που έφερε το όνομά του. Τους επόμενους αιώνες ξαναχτίστηκε και επεκτάθηκε πολλές φορές, κυρίως από τον Ιουστινιανό και το Θεόφιλο.
Μέχρι πρόσφατα, από το Μέγα Παλάτιον είχαν έρθει στο φως μόνο μερικά ψηφιδωτά και ελάχιστα σπαράγματα τειχών. Η αρχαιολογική ανασκαφή όμως που ξεκίνησε το 1997 σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αγια-Σοφιά και σε επιφάνεια 17.000 τετρ. μέτρων, έφερε στο φως τα αψιδωτά διαμερίσματα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, λουτρά, νωπογραφίες που χρονολογούνται στους 7ο και 9ο αιώνες, ψηφιδωτά του 5ου αιώνα, τρούλο εκκλησίας του 6ου αιώνα αλλά και τη θρυλική Χαλκή Πύλη, τη μόνη δίοδο επικοινωνίας του Παλατιού με τον έξω κόσμο. Όπως περιγράφει ο Παύλος Καλλιγάς (1814-1896) στο «Περί του τυπικού της Βυζαντινής Αυλής»: «ήρχε τετράγωνον θολωτόν, περίφρακτον, εκ τεσσάρων υψηλοτάτων τοίχων, καλούμενον Χαλκή, ήτοι ο τετειχισμένος μέγας Πυλών των Ανακτόρων». Η Χαλκή Πύλη είχε τοποθετηθεί στο Αυγουσταίον, νοτίως της Αγια-Σοφιάς, εκεί όπου ξεκινούσε η Μέση Οδός.
Το «Μέγα και Ιερόν Παλάτιον» βγαίνει στο φως, για να αποκαλύψει πτυχές μιας από τις σημαντικότερες σελίδες της ιστορίας του κόσμου, και δεν μπορεί παρά να προκαλεί μεγάλη συγκίνηση.

Τα ψηφιδωτά της Αγια-Σοφιάς: τα μοναδικά ψηφιδωτά της Αγια-Σοφιάς, με εικόνες και πληροφορίες. Παρουσίαση σε PowerPoint.

Μεσαιωνική και Νεότερη Ιστορία: μια παρουσίαση όρων με τη συντροφιά cartoons. Σε PowerPoint.

Το βυζαντινό εκπαιδευτικό σύστημα: αξία της μόρφωσης - χαρακτήρας της εκπαίδευσης - εκπαίδευση των αγοριών και των κοριτσιών - κύκλοι σπουδών - ηλικίες φοίτησης - μαθήματα - δάσκαλοι, σχολεία, βιβλιοθήκες - σύνεργα γραφής - πανεπιστήμια, σχολές - επιστήμη - βιβλιογραφία και sites. Σε PowerPoint.

Ποιος είναι ποιος: μορφές της Βυζαντινής ιστορίας. Άσκηση σε PowerPoint, όπου παρουσιάζονται πρόσωπα του Βυζαντίου, τα οποία διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο.

 

  

 

 ΠΟΙΚΙΛΑ

 

Ο αριθμός 7: παρουσίαση του PowerPoint.

 

 

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

Τα λουλούδια στην τέχνη: 16 πίνακες, σε PowerPoint.

 Φύση - Άνθρωπος: μέσω του Rene Magritte. Σε PowerPoint.

 

 

 

 

 

michigan website design companies