О школи‎ > ‎

Успеси и награде

 Такмичења и награде у  2015/16г.
Софија Божић, ученица I6 одељења, добитница је Треће награде на XII Конкурсу „Идућ' учи, у векове гледа“ који расписује Задужбина Доситеј Обрадовић из Београда.
Софија Божић и њена професорка Јелена Марјановић присуствовале су завршној свечаности конкурса која се одржала у среду, 22. јуна, у просторијама Задужбине Доситеј Обрадовић у Београду где је ученици уручена награда за њену песму Идућ' учи, у векове гледа.
Анастасија Бијелић, ученица III4 одељења, примила је похвалу за поезију на конкурсу „Драгомир Брајковић“ зa поезију младих, који је расписала Културно-просветнa заједницa Београда. Награда је уручена 14. јуна 2016. у Удружењу књижевника Србије у Београду. Анастасијин ментор је Маја Стокин, професорка књижевности.
НАГРАДЕ НА КОНКУРСУ „МЛАДИ У БОРБИ ПРОТИВ ОПАКИХ БОЛЕСТИ” - У сали Скупштине АП Војводине, 11. јуна 2016, уручене су награде ученицима Карловачке гимназије и њиховој менторки, професорки биологије Душици Бегојев. Тамара Коњевић, II5, добила је прву награду за рад „Моја прва цигарета, мој погрешан избор”. Награђена је са 3.000 динара, захвалницом и антологијом ученичких радова. Бела Бенишек, II1, и Софија Божић, I6, освојиле су другу награду – Бела за рад „Цигарета, почетак једног краја”, а Софија рад „Природа, наше највеће благо”. Награђене су добиле по 2.000 динара, захвалницу и антологију ученичких радова. Хелена Савић, I2, похваљена је за рад „Желимо плаву планету плаво небо и чисту реку”. Јована Голијан, II4, похваљена је за рад „Мама, потребна си ми”. Душица Бегојев, професорица биологије, похваљена је за уложен труд и енергију у раду са децом.
На међународном такмичењу из математике „Кенгур без граница” 2016. ученици наше школе постигли су изузетан успех. Ученица Катарина Кајевић, I4, освојила је другу награду, тј. у оквиру своје категорије пласирала се међу троје најбољих. На истом такмичењу ученица Софија Божић, I6, добила је похвалу. Ментор награђеним ученицама је Ирена Станишић, проф. математике. 
Жири 10. литерарног конкурса „Филип Француски” донео је следећу одлуку о наградама: ПРВО место освојила је прича ПЧЕЛА ауторке Тамаре Радовановић, ученице II3 одељења Карловачке гимназије; ДРУГУ награду додељује причи ОСВЕТА аутора Душана Цветковића, ученика II1 одељења Гимназије „Свети Сава” у Београду, и причи ЗА ВЕЧНОСТ ауторке Сање Тасић, ученице IIЛТ одељења Средње школе за дизајн „Богдан Шупут” у Новом Саду, а ТРЕЋЕ место припада причи са насловом НОВИ ЖИВОТ аутора Николе Петровића, ученика II2 одељења Четврте гимназије у Београду.
Републичко такмичење у знању грчког и латинског језика одржано је 22. маја 2016. у Трећој београдској гимназији у Београду.
Наши ученици постигли су следеће резултате:
друго место: први разред, грчки језик, Магдалена Чотрић, проф. Александар Станишић;
треће место: други разред, латински језик, Милица Веселиновић, проф. Бојана Буторац;
треће место: четврта година, латински језик, Јелена Стојановић, проф. Јелена Рудовић, (за ово категорију није додељено прво и друго место).
Поводом Десетог међународног литерарног конкурса Шантићево перо 2016, у понедељак, 23. маја 2016. у 13 сати, у ОШ „Алекса Шантић“ у Калуђерици, ученицима и професорки Карловачке гимназије уручене су награде за успех постигнут на овом конкурсу. Анастасија Бијелић, ученица III4 разреда, освојила је 2. награду за песму „Себи”, у категорији „старији узраст”. Ово је Анастасијина пета награда за поезију ове године. У категорији „проза, старији узраст” похваљене су две ученице из III1 разреда: Милица Мишков за рад „21. век – доба атомске технике и прашумске етике” и Андријана Петровић за есеј „Рефлексија речи”. У категорији „специјалне награде” 1. награду за најбоље критичко образложење збирке ученичких радова добила је професорка Карловачке гимназије др Маја Стокин. Она је награђена и прошле године 1. наградом за менторски рад и најбоље приређену збирку. 
У Шестој београдској гимназији, 14. мaja 2016, на такмичењу средњошколаца Републике Србије у познавању кинеског језика и културе под називом „Кинески мост” у конкуренцији шеснаест учесника гимназијалаца из Београда, Ниша, Крагујевца, Ужица и Смедеревске Паланке, ученице Карловачке гимназије освојиле су прва места у обе категорије. Победнице такмичења Теодора Милосављевић, III5 (сениори), и Ивана Динић, II3 (јуниори), представљаће Србију на светском такмичењу које се у октобру одржава у Кини. Андријана Влаовић, као другопласирана у сениорској категорији, такође путује у Кину где ће учествовати у ревијалном делу такмичења „Кинески мост”.
Анастасија Бијелић, ученица III4 одељења, освојила је прву награду за збирку Париски синдром на 23. поетском конкурсу „Десанка Максимовић” за најбољу песничку збирку који расписују Ваљевска гимназија и Српска књижевна задруга из Београда. Награда Анастасији Бијелић за овај изузетан успех је штампање њене збирке песама и промоција књиге у мају следеће године у Ваљеву. Тара Лекић, ученица IV6 одељења, добитница је друге награде на овом песничком конкурсу за збирку песама Лоше жвакеФинално вече Поетског конкурса „Десанка Максимовић” и проглашење награда одржано је у Ваљевској гимназији 15. маја 2016. Професорка Маја Стокин менторка је ученици Анастасији Бијелић. Ученици Тари Лекић менторке су биле професорке Јелена Марјановић и Маја Рогач.
На Hippo такмичењу одржаном 15. маја ове године у Лиду ди Јесолу у Италији, у категорији Hippo 5, Ксенија Дошен (IV5, проф. Милан Ђуришић) победила је у овој, најјачој, категорији показавши највеће знање у конкуренцији oд преко 7.500 ученика и ученица из десетак земаља јужне и југоисточне Европе, a Емилија Мицковић (III2, проф. Миона Брканић) заузела је високо шесто место. Ксенија Дошен је за овај успех награђена златном медаљом, као и седмодневним боравком у летњем кампу у Италији и онлајн курсем који јој омогућује упис на универзитете широм САД. Професор Милан Ђуришић, који је био пратилац ученица на такмичењу, примио је специјално признање додељено Карловачкој гимназији за успехе које је школа постизала – учешће у свим финалним рундама у прве четири године овог такмичења и неколико освојених медаља.
Награђени ученици у квизу „Шта знаш о здрављу” су: прво место – Ивана Динић, II3, друго место – Лорена Тормаши, II2, треће место Александра Ревес, II5. У организацији Црвеног крста из Сремских Карловаца 27. маја 2016. награђени ученици и њихова менторка, професорица биологије Душица Бегојев, путују на Палић.
Поводом манифестације „225 година Карловачке гимназије” на литерарном конкурсу за најбољу најкраћу причу жири је одабрао четири приче чији ће аутори бити награђени књигом, а приче објављене у школском часопису Бранко. То су „Гробница за моју муштерију”, Теодора Болдижар, I3; Прича без наслова, Анђела Пећинар, II6; „Болно буђење”, Марко Ракоњац, III3 и „Ноћ”, Ива Закић, IV6. Све четири награде су равноправне. На конкурс су пристигле 24 приче, a жири је радио у саставу: Маја Рогач, професор књижевности и реторике (председник жирија), Данијела Поп-Јованов, професор енглеског језика, и Мерима Аранитовић, професор српског језика.
У просторијама Високе школе за менаџмент и пословне комуникације у Сремским Карловцима, 13. маја 2016. године одржан је други по реду Сајам предузетништва средњошколаца АП Војводине. На сајму је било пријављено петнаест средњих школа, међу којима је била и Карловачка гимназија. На такмичењу су ученици III1 разреда Ана Марија Коцај и Јелена Валентик са менторком, проф. Луцијом Пена, излагали корпе од папира и подметаче за чаше и тиме освојили 3. место.
Анастасија Бијелић, ученица III4 одељења, освојила је трећи пут ове године прву награду за поезију. Овога пута награђена је за песму „Нихилиста” на конкурсу за средњошколски часопис „Огледало” из Београда. Награда ће бити уручена 20. маја у Математичкој гимназији у Београду. Анастасијина менторка је Маја Стокин, професорка књижевности.
На литерарном конкурсу „Крв живот значи”, у организацији Црвеног крста из Сремских Карловаца, награђени су следећи ученици: Бојана Пјевалица, III2, Александра Пјевалица, III2, Милица Драгомировић, III1 и Иван Солдо, III1.
Црвени крст из Сремских Карловаца, уз пригодан програм, одржан 15. маја 2016. у њиховим просторијама, уручио је награде Карловачкој гимназији, првонаграђеној Бојани Пјевалици, учесницима конкурса и њиховој менторки Маји Стокин.

Песничке збирке ученица Карловачке гимназије Таре Лекић и Анастасије Бијелић уврштене су у финално такмичење 23. Поетског конкурса „Десанка Максимовић“ за најбољу песничку збирку који расписују Ваљевска гимназија и Издавачка кућа „Српска књижевна задруга“ из Београда. Професорка Маја Стокин је била менторка ученици Анастасији Бијелић, а ученици Тари Лекић у припреми књиге помогле су професорке Јелена Марјановић и Маја Рогач.

Анастасија Бијелић, ученица III4 одељења, освојила је Прву награду за циклус од пет песама на 16. Ђурђевданском књижевном конкурсу у организацији Књижевног друштва „Раде Драинац” и Књижевне омладине Прокупља. Анастасија је награђена летовањем у Буљарицама и позвана је да, са менторком Мајом Стокин, представи своју збирку песама и Карловачку гимназију у оквиру манифестације „Културно лето”, која се одржава у Прокупљу у периоду од 20. јуна до 21. јула ове године. 
На Републичком такмичењу у знању страних језика, одржаном 17. априла 2016. у Београду, наши ученици су у озбиљној и оштрој конкуренцији остварили одличан пласман. Николина Јоргин, ученица IV5 (ментор Тијана Пиштигњат), освојила је прво место у знању шпанског језика. Марина Павлик, ученица IV6 (ментор Дубравка Секулић), заузела је друго место у знању немачког језика. У познавању руског језика треће место освојио је Владимир Павловић, ученик IV4, а Александра Пргомеља и Серафим Ђурић, ученици IV4 (ментор Нађа Маркс), четврто место.
Ивана Динић представљала је Карловачку гимназију на Покрајинској смотри „Шта знаш о здрављу”, која је одржана 15. априла 2016. године на СПЕНС-у, у Новом Саду, где су учествовали ученици из укупно двадесет четири општине. Ивана је заједно са ученицима Средње медицинске школе из Сенте освојила друго место. Ментор: Душица Бегојев, проф. биологије.
Ученица II6 одељења Карловачке гимназије Николина Јовишић освојила је другу награду на Осмој европској конференцији EUROMATH, намењеној ученицима – младим талентованим математичарима узраста од 9 до 18 година, у категорији Math Poster design, у Солуну (ментор Горан Јовишић, професор информатике). 
У оквиру кампање Ако имаш шта да кажеш – реци, Карловачку гимназију и тим Реци_Карловачка у Београду су представиле ученице: Ања Десница, Софија Дамњановић и Душица Белеслијин са професоркама књижевности Љиљаном Малетин Војводић и енглеског језика Данијелом Поп-Јованов, која је од господина Давенпорта, као помоћник директора, примила званичну захвалницу Карловачкој гимназији за учешће у пројекту. Делегација ЕУ у Србији је пет ученика и једног професора Карловачке гимназије наградила студијским путовањем за Дан Европе, 9. маја 2016. године. Том приликом ће екипа наше Гимназије, са групом одабраних ученика других школа, у оквиру наставка Кампање јачања медијске писмености, посетити медијске куће у Љубљани, Бечу, Братислави и Будимпешти.
На овогодишњем такмичењу ученика средњих школа из књижевности, у оргaнизацији Друштва за српски језик и књижевност, Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Задужбине Доситеј Обрадовић, за најуспешнији писмени задатак, наша ученица Радојка Шолак из IV4 одељења освојила је друго републичко место и награђена је, као и њена професорка књижевности, у својству ментора, др Јелена Ратков Квочка.
15. децембра 2015. године додељена су признања за шеснаест најбољих учитеља и наставника основних и средњих школа у Србији. Један од награђених ове године је и Горан Јовишић, професор рачунарства и информатике у Карловачкој гимназији.
Едукаторе који се значајно истичу у начину рада са ученицима већ другу годину заредом награђује Удружење за подстицање предузетништва „Живојин Мишић”.
Ученици Лука Јовановић и Лазар Дожић из IV3 одељења и Теa Радоњић, ученица IV5 одељења, учествовали су на такмичењу ФИМЕК награђује знање, које је одржано 3. децембра 2015. године у просторијама Факултета за економију и инжењерски менаџмент ФИМЕК у Новом Саду. Одлична екипа наших ученика освојила је друго место на овом такмичењу. Ментор ученицима је Горан Јовишић, професор информатике.
 У низу остварених трофеја карловачких ђака истичемо и изузетан успех ученице Кристине Костадиновић, која је на Осмом светском такмичењу у познавању кинеског језика, историје, географије и културе заузела треће место на свету и друго у Европи! Такмичење под називом „Кинески мост” одржано је 22. oктобра 2015, у кинеском граду Кунмингу и на њему је учествовало преко четиристо ученика из осамдесет осам земаља.
Карловачки ђаци освојили су три награде у оквиру интернационалног математичког пројекта под називом Be part, let's celebrate maths in May, у којем су учествовале школе из шеснаест земаља. Циљ пројекта био је промоција наставе математике на савремен начин: израда презентација, кратких филмова, интерактивних слика и постера, анимација и стрипова у различитим компјутерским програмима. Успех ђака другог разреда и њихове менторке, професорке Бранке Ранисављевић, потврђен је Европском наградом ознаке квалитета на интернационалном нивоу и наградама „E twinning Quality label” и „E twinning Pupil Quality label” на националном нивоу, додељеним 30. октобра 2015, од Фондације Темпус.
У периоду 2–6. септембра 2015. године, у румунском граду Констанци одржана је Интернационална књижевна олимпијада (International reading Olympiad). На њој су ове године, као представници Србије, први пут учествовали и ученици Карловачке гимназије. Шесточлани тим Србије који је предводила професорка књижевности Љиљана Малетин Војводић чинили су ученици: Душан Станишић, Марија Нешић, Емилиа Паламaровић , Александра Ђурашиновић, Исидора Декић и Тара Лекић.Захваљујући високом пласману и освојеном броју бодова, ученици Карловачке гимназије освојили су пет специјалних интернационалних награда из области књижевности. Награђени су: Александра Ђурашиновић (која је освојила највећи број бодова), Душан Станишић (проф. Љиљана Малетин Војводић), Марија Нешић (проф. Јелена Ратков Квочка), Емилија Паламaровић (проф. Маја Стокин),  и Исидора Декић (проф. Јелена Марјановић)
 
 
 
 Такмичења и награде у  2014/15г.
У свечаном салону Матице српске 29. јуна 2015. уручене су награде из задужбинских фондова Матице српске најбољим ђацима и студентима завршних година школа и факултета значајних за функционисање задужбина.
Међу најбољим ђацима ову награду Матице српске за 2015. из Карловачке гимназије добила је Оливера Огњеновић, ученица IV2 одељења. 
Матуранткиња Карловачке гимназије Ана Станимировић добила је посебну новчану награду коју додељује продуцентска кућа Gargantua Films и продуцент филма Мали Будо, Марко Паљић. Ани ће новчана награда (18.000 динара) бити уручена на свечаној премијери филма Мали Будо, у току фестивала Cinema City.
На недавно завршеном традиционалном конкурсу за кратку причу за матуранте Карловачке гимназије у оквиру Фонда „Иван Радоњић”, који од самог оснивања стручно и с љубављу води професорка књижевности Мирјана Торачкинакон гласања и коначне одлуке жирија, увидом у шифре установљено је да су три прве награде за кратку причу освојили ученици IV2 одељења: Слободанка Маричић (прва награда), Станко Бобић (друга награда) и Душанка Станишљевић (трећа награда). Ментор награђеним ученицима је Љиљана Малетин Војводић, професорка књижевности.
Aуторима најбољих кратких прича из области епске и научне фантастике на Деветом конкукрсу Фонда „Филип Француски”, Карловачке гимназије и ИК „Весели четвртак”, награде су додељене на завршној свечаности у Карловачкој гимназији, 15. јуна 2015. Друга награда, за причуПланета Дисхронија, припала је Мили Мијалковић, ученици II4 одељења Карловачке гимназије. 
Наша ученица трећег разреда Кристина Костадиновић победила је на 8. средњошколском такмичењу републичког ранга – Кинески мост – и тиме се квалификовала за светско такмичење у Кини.
Карловачки „Кинези” окитили су се са још награда: Теодора Милосављевићфилмски зачикант и мудри калиграф – друго место, Павле Цикотасопствени ривал и борбени глумац – треће место, Андријана Влаовићсвестрани водич, стјуардеса, мајсторица чаја – треће место и Савина Смедеревац, маштовита плесачица са лепезом – треће место.
Француски институт у Србији у априлу је организовао конкурс са темом „Слобода штампе”. Право учешћа имали су ученици трећег разреда који похађају билингвалну наставу. Ученица III6 одељења Карловачке гимназије Исидора Поповић освојила је прво место и као награду десетодневно путовање у Француску, где ће се дружити са ученицима–лауреатима из читаве Европе. Током боравка у Француској учествоваће у радионицама из области новинарства.
Ученице Карловачке гимназије учествовале су на Републичком такмичењу из латинског и старогрчког језика, одржаном 16. маја 2015. године у Београду, у Трећој београдској гимназији.
Најбољи пласман остварила је ученица III3 одељења Јелена Стојановић освојивши 77 бодова и четврто место у категорији ф3 (филолози трећи разред). Организатори такмичења доделили су похвалницу ученици Наташи Пргомеља из I6 одељења за освојен 91 од максималних 98 бодова у знању латинског језика у категорији ф1.
Наша ученица првог разреда смера класични језици Јарослава Фабјан остварила је значајан резултат у категорији за старогрчки језик освојивши 69 бодова. 
На IX међународном књижевном конкурсу Шaнтићево перо 2015. ученица II3 одељења Карловачке гимназије Исидора Павловић освојила је 2. место у категорији за најбољу песму, а Емилија Мицковић, ученица II2, добила је похвалу за кратку причу Једна аутобуска импресија. Професорка књижевности Маја Стокин награђена је за менторски рад за збирку ученичких радова на тему У потрази за човеком. У конкуренцији је било 699 радова из преко 50 основних и средњих школа и гимназија, али и инстутуција културе са територије Републике Србије, Републике Српске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније, Румуније, Мађарске. 
Растко Лекић, ученик II3 одељења (ментор: Бранка Ранисављевић), освојио је 3. награду на међународном такмичењу из математике „Кенгур без граница“, које је одржано 19. марта 2015. године.
Интересантно је то да се такмичење истовремено одвијало у преко шездесет држава, при чему су ученици, у оквиру своје категорије, решавали исте задатке.
Издавачка кућа „Лагуна” из Београда препознала је у ученичким сајтовима квалитет, неговање језичке културе и културе изражавања и одлучили су да награде ученицу III2 одељења Вању Радовић са четири књигe својих најновијих издања.
„Лагуна” је наградила још и ученице Теодору Михајлов из IV6 одељења и Сару Мејџор из II3 одељења. Професор информатике, Горан Јовишић.
Као и претходне две године, и овога пута су ученици Карловачке гимназије постигли успех на такмичењу из књижевности. Ученик II6 одељења Душан Станишић и Оливера Огњеновићученица IV2, награђени су на Књижевној олимпијади. Обоје су освојили трећу републичку награду. Њихов ментор је Љиљана Малетин Војводић, професор књижевности.  
На такмичењу из беседништва, које је одржано у гимназији Лаза Костић, ученица Софија Лазић из IV6 освојила је прво место за ауторску беседу.
У нашој школи је одржана завршна манифестација, додела награда са републичког такмичење ’’Креирање наставних садржаја коришћењем слободног софтвера’’. Организатор такмичења је УПИС – Удружење професора информатике Србије уз подршку Министарства трговине, туризма и телекоминикација.
На такмичењу пријављено је 230 радова из основних и средњих школа, а наша професорка српског језика Мерима Аранитовић је добила награду за неговање српског језика и ’’лепе’’ писане речи у форми блога 
15.01.2015. Београд
Министарство просвете Републике Србије и Друштво за српски језик и књижевност поново је наградило Литерарну секцију Карловачке гимназије и професорку Љиљану Малетин Војводић, овога пута Специјалном републичком наградом, за реализацију креативних радионица у вези са културом Норвешке. Секција са темом интердисциплинарног и имаголошког приступа феномену норвешко-српских књижевних веза је одржавана током протекле школске године и у њој су учествовали ученици садашњег II6, III6 и IV2 и 6 одељења. Активности су рализоване у просторијама школе, као и он-лајн, тако да ученици у виртуелном делу секције и даље учествују захваљујући својим прилозима. 
На литерарном конкурсу  који је расписао Савез слепих у Новом Саду, а на тему Кажи  песмом или причом како видиш различитост, учествовали су наши ученици: Михајло  Николовски, Ђорђе Трифуновић, Теодора  Пецељ, Аљоша Молнар, Ана Ранковић и Теа Урсино. Прву награду за прозни рад добила је Ана Ранковић, а за поетски рад прво место освојила је Теа Урсино. Награде су им уручене у Савезу слепих на годишњој скупштини.
ПЕСНИЧКА НАГРАДА 
Ученица Тара Лекић, из III-6, освојила је треће место на песничком конкурску Лимских вечери поезије. Финално вече песничког такмичења одржано у Прибоју на Лиму 11. децембра. Жири је похвалио њен модеран песнички израз.
 

Вукова награда Карловачкој гимназији!!!
Награда за „нарочите резултате остварене у стваралачком раду на ширењу културе, образовања и науке у Републици Србији и на свесрпском културном простору“.
http://www.tanjug.rs/novosti/109043/vukove-nagrade-za-2013-.htm
 Такмичења и награде у  2013/14г.
 На седмом републиком такмичењу из кинеског језика за ученике средњих школа „Кинески мост“, које организује кинеска државна канцеларија Ханбан, одржаном 31. маја 2014. године, учествовало је седам гимназија из Србије у којима се учи кинески језик. Од укупно 17 ученика, ученице Карловачке гимназије су у обе категорије заузеле прва места: ученица II3 Кристина Костадиновић у категорији ученика првих и других разреда, а Оливера Цикота, ученица III3, прво место у категорији ученика трећих и четвртих разреда, док је Срђан Говедарица заузео друго место. Освојивши прво место Оливера Цикота се пласирала на светско такмичење „Кинески мост“, које ће се одржати у Кини крајем октобра. Кристина Костадиновић је такође својим пласманом освојила пут у Кину као посматрач такмичења.
На Републичком такмичењу из српског језика, које је одржано 1. јуна 2014. године у Тршићу, ученици Карловачке гимназије остварили су изузетан пласман. Наиме, Оливера Огњеновић (III2) освојила је 3. место, а Душан Станишић (I6) 2. место.
Гордана Мутић, проф. српског језика
Ученици првог и другог разреда Карловачке гимназије су ове године учествовали на два математичка такмичења: "Мислиша" и "Кенгур без граница". Ученик Филип Кузмановић је на такмичењу "Кенгур без граница" освојио треће место, а његов ментор је био професор математике, Дејан Стакић. 
Владимир Павловић, ученик II4 освојио је 5. место, III категорија, у финалу такмичења у знању руског језика на НИС олимпијади које је одржано 31. маја 2014. године. На такмичењу су учествовали ученици из Србије, Црне Горе и Републике српске.
Драга Вигњевић, проф. руског језика 
На Републичком такмичењу из књижевности, на Књижевној олимпијади за све средње школе са територије Републике Србије, 11. маја 2014. године, ученик 1-6 одељења Карловачке гимназије, Душан Станишић, освојио је друго место и награђен је Другом републичком наградом. Његов ментор је професорка књижевности, Љиљана Малетин Војводић.
Опширније о такмичењу на сајту Друштва за српски језик и књижевност: http://drustvosj.fil.bg.ac.rs/?p=591
На такмичењу у познавању кинеског језика, културе и историје под називом „Знањем до Кине“, које је одржано дана 27.04.2014.године у Карловачкој гимназији у организацији Института Конфуције из Београда, остварени су следећи резултати:
1. ПРВО МЕСТО: Синтиа Шудицки, ученица разреда III3, освојила 95 бодова 
2. ДРУГО МЕСТО: Теодора Јолић, ученица разреда IV3, освојила 94 бода
3. ТРЕЋЕ МЕСТО: Кристина Костадиновић, ученица разреда II3, освојила 93 бода
Прворангирана Синтиа Шудицки освојила је учешће у летњем кампу и на курсу кинеског језика на Универзитету за медије и комуникације у Пекингу у периоду од 12. јула до 18. августа, где су јој обезбеђени бесплатан смештај и школарина, док сама сноси међународне путне трошкове. Предметни професор: Пешић Наташа
На такмичењу под називом “Бизнис који мења све(т)“ у организацији Високе школе модерног бизниса из Новог Београда, на којем је учествовало око сто средњошколаца из целе Србије, наша ученица Маја Бодваи је освојила трећу награду, бесплатно школовање за прву годину академских студија у вредности од 1.300 евра и лепе поклоне. Ментор: Горан Јовишић, проф. информатике.
Друштво за српски језик и књижевност, Задужбина Десанке Максимовић и Министарство просвете Републике Србије, наградили су Првом републичком наградом професорку књижевности Љиљану Малетин Војводић и Литерарну секцију Карловачке гимназије, чији је она руководилац.
У оквиру манифестације „Дaни инфoрмaтикe у шкoлaмa Вojвoдинe“, кoja је рeaлизована у oснoвним и срeдњим шкoлaмa у AП Вojвoдини пoд пoкрoвитeљствoм Пoкрajинскoг сeкрeтaриjaтa зa oбрaзoвaњe, упрaву и нaциoнaлнe зajeдницe и Фaкултeтa зa eкoнoмиjу и инжeњeрски мeнaџмeнт - ФИMEК, Карловачка гимназија је добила награду за одличан школски сајт. У креирању садржаја сајта учествују сви запослени и ученици школе, а реализатор је Милена Трпчевић, проф. рачунарства и информатике. 14.12.2013.
3. децембра 2013. године је одржано такмичење између ученика школа које су учествовале у пројекту "Карловачки узори". Ученица IV3 одељења Маја Бодваи је заузела прво место, ментор проф. информатике Горан Јовишић, а ученик Александар Шнур из IV6 одељења је заузео друго место, ментор проф. информатике Бранкa Ранисављевић. Осим диплома ученици су добили и вредне поклоне од организатора.
Матуранткиње Карловачке гимназије Соња Марковић IV4 и Исидора Вуковић IV3 награђене су на конкурсу за најбољи писмени задатак са темом из руске литературе. Награде и признања додељена су у Тителу 21.9. у оквиру манифестације Фестивал лепе речи Тител.
На Првом фестивалу анимираног дечијег и омладинског филма Србије, одржаног 20. и 21. септембра 2013. године у Јагодини, Карловачкој гимназији додељена је престижна награда GRAND PRIX за анимирани филм "Косовски бој".
Једна од две стипендије, које додељујеTesla global forum успешним средњошколцима, додељена је ученици Карловачке гимназије Дуњи Ћуковић. 14.09.2013.
 Такмичења и награде у  2012/13г.
На Међународном фестивалу дечијег и омладинског филмског стваралаштва у Санкт Петербургу Карловачка гимназија је освојила златну медаљу за филм "Косовски бој". Овај филм је настао као резултат пројекта „Српска епска песма виђена очима деце“.
На конкурсу „Српске мајке“ који су расписали Православни часопис Светосавско звонце и Међународни фонд јединства православних народа из Москве (одељење за Србију), са благословом Његове Светости Патријарха Српског Господина Иринеја, у оквиру групе за средње школе од 98 радова, другу награду је освојила Марија Латиновић, матурант гимназије. Рад је написан под менторством ђакона, проф. вероануке Петра Николића. За рад о српској мајци Марија је награђена са лап–топом, а уручен јој је 24. маја 2013, на свечаности у Руском дому у Београду.
На републичком такмичењу из шпанског језика, одржаном у Првој економској школи у Београду 21. априла 2013. године Маја Трнинић IV2 освојила је II место, док су Јелена Влајнић IV2 и Марина Врзић IV2 освојиле IV место у општој и III место у специјалној категорији. Mентор ученицама је била проф. Неда Недовић.
Нирвана Брадић, ученица IV5 одељења, остварила је изузетан успех освојивши друго место у специјалној категорији на Републичком такмичењу из енглеског језика које је одржано 21. априла, у Београду. Њена менторка је професорка Бранкица Ивков.
Сања Рајич, ученица II4 одељења, освојила је прву награду на фото конкурсу "Тренуци из природе" који је део заједничког пројекта Телевизије Панон РТВ из Суботице и Телевизије КТВ из Кечкемета, а који се реализује кроз ИПА програм прекограничне сарадње Србија - Мађарска. Награђена је боравком у двонедељном летњем кампу на језеру Лудаш, Рокин салаш, где ће се уз помоћ стручњака ближе упознати са лепотама природе, као и са тајнама снимања фотографија и филмова, а њене фотографије ће бити приказане путем путујуће изложбе у школама и јавним установама у Србији и Мађарској.
На Републичком такмичењу из српског језика, одржаном 26. маја у Тршићу, ућенице Карловачке гимназије оствариле су запажене резултате: Сара Баћина (III2) освојила је 2. место, Лана Добрић (III2)  3. место (ментор проф. Обренка Давидовић), а Оливера Огњеновић (II2) 2. место (ментор проф. Гордана Мутић).
Друштво Свети Сава: Марија Латиновић - I награда у конкуренцији 199 ученика, 26. јануар 2013. Проф. Вера Гикић
Смотра ћириличке писмености: Ања Војводић - свеукупни победник грамата за најбољи писмени задатак у свеукупној конкуренцији, Тител 24. мај 2013. Проф. Вера Гикић
На такмичењу ''Блог за безбедан интернет'' у организацији Удружења професора информатике Србије тим ученика првог разреда билингвалног одељења на немачком језику је освојио специјалну награду и прво место. Ученици  Елиша Буздимировић, Марина Павлик, Оливера Бајић и Јелена Хаџић су креирали блог на немачком језику  Sicheres surfen im Internet. Ментор, Горан Јовишић, професор информатике.
На 7. Конкурсу Фонда „Филип Француски“, Карловачке гимназије и Издавачке куће „Весели четвртак” за најбољу кратку причу из области епске или научне фантастике, прву награду је освојила Милана Никић, ученица III2 одељења, а трећу награду Тихомир Тубић, ученик III3 одељења.
Списак полазника и остварена постигнућа Регионалног центра за таленте Сремски Карловци у школској 2013. на Републичком такмичењу и смотри научно-истраживачких и уметничких радова талената:
Мишић Анђела, руски језик, 1. место и диплома за најбољи рад (проф. Жељка Рашковић)
Никић Милана, књижевност, 2. место и диплома за најбољи рад (проф. Сандра Урбан)
Секулић Милана
, књижевност, 3. место (проф. Мр Јелена Ратков Квочка)
Нешић Марија, књижевност, 3. место (проф. Мр Јелена Ратков Квочка)
Слијепчевић Ружица, књижевност, 3. место (проф. Мр Јелена Ратков-Квочка)
Павловић Оливера, енглески језик, 3. место (проф. Корнелија Ракић Одри)

 На државном такмичењу из кинеског језика за ученике средњих школа „Кинески мост“, које организује кинеска државна канцеларија Ханбан, одржаном 18. маја 2013. године, учествовале су четири гимназије из Србије, а ученици Карловачке гимназије остварили су следеће резултате: ученик I-3 одељења, Павле Цикота, освојио је друго место у категорији ученика првих и других разреда, а Рашета Илија, ученик III-3, друго место у категорији ученика трећих и четвртих разреда и тиме се пласирао на светско такмичење „Кинески мост“, које ће се одржати у Кини крајем године. Ученик Павле Цикота је такође својим пласманом освојио пут у Кину крајем године на светско такмичење, али као посматрач. За такмичење "Кинески мост" ученике Карловачке гимназије су припремали лектор кинеског језика Јен Тијенше (Yan Tianshi) и професорица кинеског језика Наташа Пешић.
Маша Бешлин, ученица 2. разреда и Лана Арсенијевић, ученица 3. разреда Карловачке гимназије, освојиле су прво место, свака у својој категорији, на финалном делу Првогмеђународног такмичења из енглеског језика, које је одржано 11. и 12. маја 2013. године у Лиду ди Јесолу (Италија). Победнице су добиле златне медаље, а очекују их имеђународно признати сертификати и две недеље на Универзитету Хал у Великој Британији. 
11. маја 2013. године, на Књижевној олимпијади, одржаној у Карловачкој гимназији у Сремским Карловцима, ученице Карловачке гимназије су постигле вредан успех. Ученице четвртог разреда Александра Прпа и Марина Ћакић (ментор професорка Љиљана Малетин Војводић) добиле су Прву републичку награду, а ученица Катарина Дакић (ментор професорка Вера Гикић) тећу награду на републичком нивоу.
Пета међународна конференција ученика математичара EUROMATH 2013 одржана је у Гетеборгу од 10 до 14 априла 2013. године. На конференцију су позвани ученици: Владимир Лермајер ученик I2 разреда, Дуња Ћуковић ученица I1 разреда и Маја Бодваи ученица III3 разреда. У великој конкуренцији изложених постера у такмичењу  Mathematics poster design, треће место освојила је ученица Дуња Ћуковић. Ментор ученицима је Горан Јовишић, професор информатике.
HIPPO - Прво међународно такмичење из енглеског језика
На локалном такмичењу, које је одржано 16. марта 2013. године, учествовало је више од 1200 ученика из целе Србије. Маша Бешлин, 2. разред, и Лана Арсенијевић, 3. разред, ученице Карловачке гимназије, су међу 10 такмичара из целе Србије који су се пласирали на основу пропозиција и резултата на међународни ниво овог такмичења. Финални део такмичења ће се одржати у Лидо ди Јесолу, Италија, 11. и 12. маја 2013. године.
На Литерарном конкурсу који је расписала Гимназија „Душан Васиљев” из Кикинде поводом 155. годишњице свога постојања, специјалну награду добила је Адриана Дондо, ученица III-4 одељења Карловачке гимназије, за литерарни рад на тему „Како пева Човек после рата: поезија Душана Васиљева”. Адриана је, заједно са својом професорком књижевности, Сандром Урбан, била гост кикиндске гимназије од 26. до 28. марта 2013. где је примила награду.
Виктор Константиновић, ученик III5 одељења Карловачке гимназије, финалиста је VIII поетског конкурса  Мика Антић, који је расписала бачкопаланачка Гимназија „20. октобар“ за најлепшу љубавну песму.
На Конкурсу за најбољи литерарни рад на тему "Свети Сава", који традиционално расписује Његово Преосвештенство Епископ Сремски Господин Василије и лично уручује вредне награде, прву награду је освојила ученица Марија Латиновић IV-1. Друга награда је додељена Кристини Костадиновић I-3, а трећа награда Ани Павловић III-5.
Ученица Тамара Стричевић је освојила прво место на такмичењу из беседништва одржаном у Новом Саду 12.03.2013. године у категорији за матуранте. Тема такмичења је била: "Вредиш онолико колико вреди твоја реч". Ментори ученице Тамаре Стричевић су др Маја Рогач и др Срђан Дамњановић, професори Карловачке гимназије.
Поводом обележавања годишњице Карловачког мира, Покрет горана Војводине и Школска управа Нови Сад за Јужнобачки и Сремски округ са седиштем у Новом Саду, на литерарном конкурсу на тему ‚‚Мир", наградили су Алексу  Црквењакова (IV5) и Милицу Црквењаков и Сару Балабан (I разред), ученике, Карловачке гимназије. Награде су уручене  у на Свечаности поводом обележавања годишњице Карловачког мира 26. јануара 2013. године у Сремским Карловцима.
10. јануара 2013. године, Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, заједно са Друштвом ѕа српски језик и књижевност Србије и Задужбином Десанке Максимовић, наградило је Првом републичком наградом Љиљану Малетин Војводић и литерарну секцију чији је она руководилац. Чланови секције су ученици 4-5 одељења.
 Такмичења и награде у  2011/12г.
   Награђене приче на 6. конкурсу за најбољу кратку причу из области научне и епске фантастике Карловачке гимназије и Фонда „Филип Француски”:
ПРВА НАГРАДА: Прича са насловом НЕШТО ВЕЋЕ ОД НАС, ауторке Саре Мунижаба, ученице II-3 одељења;
ДРУГА НАГРАДА: Прича са насловом РОБОТ КОЈИ ЈЕ ВИДЕО СМРТ, ауторке Милене Никић, ученице II-2 одељења; 
   Ученици првог и другог разреда Карловачке гимназије учествовали су 19.маја 2012. године на стручном такмичењу из кинеског језика под називом "Кинески мост", које се четврти пут одржало у Београду под покровитељством и организацијом амбасаде НР Кине и националне канцеларије за учење кинеског језика "Ханбан". 
Наше ученице II3 одељења Теодора Јолић и Љубица Тасић освојиле су прво и треће место у групи А, сјајним наступом и показаним високим нивоом знања из кинеског језика.

    Прича Саре Мунижабе, ученице II3 одељења, изабрана је за једну од пет најбољих прича у оквиру конкурса Радија 021"Шта то сија у твом крају" (од пристигле 121 приче). У оквиру фејсбук гласања за најбољу причу Сарина прича КАРЛОВАЧКА ПИВАРА БЕЗ ПИВА освојила је друго место.  
Сарина прича: http://www.021.rs/Novi-Sad/Sta-to-sija-u-tvom-kraju/Karlovacka-pivara-bez-piva.html  
  Ученица Марија Латиновић, одељење III1, је на литерарном конкурсу "DIKENS 2012", организованог поводом двестогодишњице рођења Чарлса Дикенса, а од стране Британског савета и компаније The English Book, освојила треће место. Право такмичења су имале све основне и средње школе у Србији. Ментор: Јованка Радмиловић, проф. енглеског језика и књижевности.
   На међународном такмичењу под називом "Europe for your thoughts", ученик III5 одељења Стефан Станојевић (ментор: проф. Љиљана Малетин Војводић), освојио је трећу награду која се састоји од новчаног износа од 100 евра и објављивања награђене приче у истоименом зборнику.
 
   Диплому за освојено прво место на такмичењу у рецитовању руске поезије "ЈЕСЕЊИНУ У ЧАСТ" освојила је Ана Павловић, ученица II5 одељења. Ментор ученици је Жељка Рашковић, проф. руског језика и књижевности.
 
  Даниел Хулала, ученик II4 одељења, је освојио прво место из информатике, у категорији "Компјутерски програмиране игре", на финалном државном такмичењу "Janoss Neumann" у организацији Neumann фондације из ЕУ у сарадњи са Теледом Савезом Србије и др. Тиме је стекао право учешћа на међународном такмичењу које ће се одржати у марту у Мађарској. Ментор ученику је Горан Јовишић, проф. рачунарства и информатике.
 Епархија сремска, Владика сремски Василије, награђује ученике: Милицу Тодоровић из IV5, I награда, Јелену Ћеранић из IV2, II награда, и Марију Латиновић из III1, III награда, за најбоље литерарне радове на Конкурсу литерарних радова о Светом Сави.
 Mинистарство просвете и науке Републике Србије доделило је 12. јануара 2012. године, у Београду, републичке награде професоркама књижевности: Љиљани Малетин Војводић и Вери Гикић. На Републичком такмичењу литерарних секција основних и средњих школа, секција професорке Гикић освојила је треће  место, а професорке Малетин Војводић - друго. Чланови секције који су освојили друго место су: Маргарета Маканова, Стефан Станојевић, Оливера Батић, Софија Балаћ, Јелена Поповић, Борис Јарић, Алекса Црквењаков и Александра Прпа, ученици 3-5 одељења.
 На такмичењу Spelling Bee , одржаному Америчком кутку, Ивана Матошић, II4 (ментор Данијела Поп-Јованов), освојила je прво место, Вања Станојевић, I6 (ментор Весна Белић), друго, а Стефан Пете, II3 (ментор Наташа Самарџић), четврто место.
На конкурсу "Поштуј различите!", у организацији Центра за едукацију, толеранцију и мултикултурализам (ЦЕТИМ), прву награду (диплому и лаптоп) је освојила ученица Јелена Поповић, III5 одељења. Њен ментор је био Љиљана Малетин Војводић. Специјалну похвалу за свој рад доби је Алекса Црквењаков, а дипломе за учешће у пројекту Борис Јарић, Софија Балаћ, Оливера Батић и Матија Бабић, такође ученици III5 одељења.

  Такмичења и награде у 2010/11г.
Ученица Емилија Гагрчин, која је била ђак генерације, добила је стипендију за Факултет у Берлину (политичке науке).
На републичком такмичењу из класичних језика одржаном у Београду, на ком је учествовало 16 ученика, ученица Вишња Бојовић II1 освојила је специјалну награду из грчког језика.
Уенице трећег разреда Јелена Ћеранић и Милица Тодоровић учествовале су на међународном такмичењу у превођењу Овидијевих песама са латинског језика „Certamen Ovidianum“, у Сулмони у Италији међу најугледнијим лицејима Европе.
Ана Прица и Вања Васиљевић, ученице четвртог разреда, учествовале су на такмичењу „Certamen Ciceroniense” у Арпину, Италија.
На окружном такмичењу из немачког језика, уз менторство Гордане Радовић, ученица  IV3, Емилија Гагрчин, освојила прво место и пласирала се за Републичко такмичење.
На четвртом прелиминарном регионалном такмичењу из кинеског језика, одржаном 28.05.2011. године у Београду, под називом „ Кинески мост“, ученице првог разреда Карловачке гимназије, Теодора Јолић и Јелена Гаврић, освојиле су друго и треће место у категорији првих разреда.Поред  двонедељног путовања у Кину у октобру, наше ученице Теодора Јолић и Јелена Гаврић су добитнице стипендије за учење кинеског језика у Кини у трајању од једног полугодишта, чију реализацију очекујемо почетком трећег квартала школске 2011/2012 године.
 
Републичко такмичење из руског језика је одржано у априлу  у Горњем Милановцу, где је наш ученик Ненад Цветковић освојио друго место.
У марту су наши ученици били на квизу знања о Ломоносову, а у априлу на квизу о Јурију Гагарину. Учествовале су две групе и освојиле  прво и треће место.
На Окружном такмичењу из француског језика, одржаном у Карловачкој гимназији, ученица Марјам Реисси Дехкорди освојила прво место и пласирала се на Републичко такмичење које је одржано у Горњем Милановцу.
На такмичењу из шпанског језика, на републички ниво су се пласирале све три ученице које су се пријавиле на окружно такмичење: Наташа Рајић IV2, Милица Попић IV2 и Љубица Бардак IV1 (све три под менторством проф. Неде Недовић). На републичком такмичењу одржаном у Горњем Милановцу 9. априла 2011. године Милица Попић освојила је III место, док је Наташа Рајић заузела четврту позицију.
На Конкурсу за кратку причу из области епске и научне фантастике Фонда Филип Француски ученица Сара Мунижаба,  I3, освојила је трећу награду (ментор Сандра Урбан Косановић).
Фонд Иван Радоњић - I, II и III награда за кратку причу, ученици IV5 одељења: Ивана Миловић, Сара Штефан и Дамјан Хрвојевић (ментор Љиљана Малетин Војводић).
Л
итерарна секција (професори Љиљана Малетин Војводић и Јелена Марјановић) добила је диплому и награду Покрајинског секретаријата за спорт и омладину за резултате постигнуте у претходној школској години, као и похвалу и награду Извршног већа Војводине за вођење секције.
На конкурсу Лимских вечери поезије учествовале су две ученице, Бојана Бумбић и Ивана Мораревић. Обе ученице су се пласирале у финале, а Бојана Бумбић је освојила другу награду.(професор Јелена Марјановић)
Ученице Ивана Мораревић, Дуња Радонић и Бојана Бумбић биле су учеснице Конкурса за најлепшу љубавну песму „Мика Антић“ у организацији гимназије „20. Октобар“ из Бачке Паланке. Дуња Радонић и Бојана Бумбић освојиле су прву награду. Дуња Радонић и Бојана Бумбић учествовале су у финалу Конкурса за најбољу песничку збирку средњошколаца у Ваљеву (Ваљевска гимназија, мај 2011, професор Јелена Марјановић)
Европска асоцијација уа културу мира и толеранције доделила је на конкурсу прву награду ученици Марији Латиновић II1, a другу награду ученици Драгани Пејовић II1(професор Вера Гикић).
На конкурсу Велике годишњицњ – Шопен, другу награду освојила је Милена Мишков II2, а трећу Бојана Шарац II2(професор Вера Гикић).
На Смотри ћириличке писмености трећу награду је освојио Милош Јекић II2 (професор Вера Гикић).
Нa Регионалном такмичењу талената Дуња Лукић II2 освојила је другу награду (професор Вера Гикић).
На Републичком такмичењу у Крушевцу, на конкурсу Европског центра за мир, Нађа Тошић I1 освојила је треће место (Професор Мирјана Торачки).
На Регионалној смотри у Тителу у оквиру Дана словенске писмености Кристина Радомировић III2 освојила је друго место (професор Мирјана Торачки).
Ученик Данијел Хулала I3 је на међународном “Neumann Jánosу финалном делу заузео друго место (професор Горан Јовишић).
Рад ученице Маје Бодваи I3 на такмичењу “Учимо Европу !” је проглашен за најуспешнији од свих радова и освојио је прву награду. Рад ученика Александра Ајкунића I5 је награђен специјалном наградом за фотографију, а рад Ане Павловић I5 је награђен специјалном наградом за литерални текст, начин излагања и изражајно читање(професор Горан Јовишић).
Ученици Уна Гатарић(10 место) и Лазар Војводић (3 место) су постигли изузетне резултате из историје на републичкој смотри (професор Зоран Мићуновић).
Станојевић Стефан II5 учествовао у окружном такмичењу у атлетици и освојио прво место