TEDx конференције

TEDx КОНФЕРЕНЦИЈЕ У КАРЛОВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

Ове школске године Карловачка гимназија је од америчке организације TED добила лиценцу за организовање TEDx конференцијe и по томе је јединствена школа у Србији. Основни циљ манифестације је представљање успешних људи из различитих области, чији говори могу да мотивишу ученике за остваривање сопствених снова и амбиција и да им пруже сазнања која могу да примене у духовном и практичном животу. Ученици Карловачке гимназије су направили школски TEDx сајт (www.tedxkarlovackagimnazija.com) и равноправно са тимом професора: Јеленом Петровић, Тањом Кнежевић и Јованом Ребом, учествују у организацији догађаја. Говори учесника TEDx конференције постављени су на сајт www.tedxtalks.ted.com како би цео свет могао да их види, а за превод на енглески језик биће задужени наши најбољи ученици.

Дана 15. децембра 2015. године одржана је прва TEDx конференција, под називом „Путеви успеха”, на којој су своје идеје презентовали говорници: Андрија Герић, некадашњи државни репрезентативац, олимпијски шампион и психолог, и Никола Шкорић, један од главних актера хумористичке серије „Државни посао”, а за музички део програма побринули су се талентовани ученици гимназије.

После великог успеха прве конференције уследила је и друга, 27. априла 2016. године. Тема је била „Велики прасак”, а посвећена је презентацији женске енергије и успеха. Говором под називом „Чему наука?” представила се др Тијана Продановић, предавач на Департману за физику, где је ванредни професор, астрофизичар, покретач и учесник бројних манифестација за популаризацију науке. Друга гошћа била је Борислава Перић Ранковић, светска првакиња у стоном тенису на Параолимпијским играма. У уметничком делу програма публика је имала прилике да ужива у музичким нумерама које су извеле чланице бенда The Frajle: Наташа Михајловић и Невена Буча, заједно са ученицом наше гимназије.

 
Comments