Сарадња са школама


 Сарадњa са Педагошким колеџoм № 9 "Арбат" из Москве

Захваљујемо се професорима и студентима Педагошког колеџа № 9 "Арбат" из Москве на гостопримству указаном ученицима и професорима Карловачке гимназије од 13. до 20. октобра 2014. године.
                                               Драга Вигњевић, пом.директора

 Сарадњa са Академским филолошким одељењем Општеобразовне школе 232 из Санкт Петербурга

   Студио „Чајка стајка“ из Вороњежа је творац и идејни вођа пројекта „Српска епска песма виђена очима деце“. У пројекат је укључено академско филолошко одељење Општеобразовне школе 232 из Санкт Петербурга и Карловачка филолошка гимназија из Сремских Карловаца.
   У оквиру пројеката ученици из Петербурга и ученици Карловачке гимназије који уче руски језик су обрадили и снимили анимиране филмове. Рад на анимираном филму „Косовски бој“ трајао је од 13. IX до 31. X 2012. године у Карловачкој гимназији. 
   Следеће године, ученици који уче руски језик и професори Жељка Рашковић, Бранислав Мандић и Зоран Мићуновић провели су седам незаборавних дана у Петербургу од 7. до 14. маја 2013. Били су гости ученика и професора Академског филолошког одељења 232.општеобразовне школе.

Размена ученика наше школе и ученика Прве гимназије у Марибору

            Ученици II4, III2 и IV2 одељења који уче шпански као први страни језик имали су прилику да у току школске године сарађују и да се друже са ученицима Прве гимназије у Марибору у оквиру размене коју су организовале професорке Неда Недовић и Обренка Давидовић са Евом Шкобаљ, професорком шпанског језика у Првој гимназији. Овај пројекат је реализован у два дела: посетом ученика и професора из Марибора Сремским Карловцима у периоду од 2. до 5. октобра 2012. године, а затим и боравком ученика и професора наше школе у Словенији у периоду од 18. до 21. марта 2013. године.

              Сарадња са Првом гимназијом успостављена је након учешћа ученика наше школе на VI Међународном позоришном фестивалу на шпанском језику за средњошколце, који је одржан у марту 2012. године као део ширег пројекта представљања града Марибора као престонице европске културе за 2012. годину, а чији је један од организатора била Прва гимназија. Професори обе школе су у овом догађају препознали основу за стварање дубљих веза међу ученицима и професорима, а све у циљу промовисања пријатељства и толеранције међу народима путем упознавања и разумевања друштвених, културних и језичких разлика обеју земаља, али и у циљу развијања свести ученика о значају учења страних језика као једног од основних фактора у промовисању мултикултуралности.

             У том смислу, размена ученика је организована на начин који би омогућио постизање ових општих циљева: ученици-гости су присуствовали редовној настави у школи-домаћину, као и разним ваннаставним активностима, док су смештајем у породицама ученика-домаћина имали прилику да изван формалног оквира упознају живот и навике својих нових пријатеља. Такође, путем организованих посета различитим културноисторијским споменицима и музејима, ученицима је било омогућено да добију потпунију слику о културним, историјским и географским одликама земље и народа чији су били гости.

Неда Недовић, професорка шпанског језика


Сарадња са Гимназијом у Пироту

У оквиру пројекта Британског савета  „Connecting Classrooms“, група ученика Карловачке гимназије у пратњи професора боравила је у званичној посети Гимназији у Пироту од 4. до 7. априла 2013. Током радног дела боравка договорен је план о даљој сарадњи двеју гимназија како у оквиру пројекта тако и на нивоу школе. Ово је била наша прва посета, а желели бисмо да још више продубимо сарадњу. Карловачки ђаци су учествовали у различитим активностима са својим вршњацима, присуствовали на неким од часова и свечаној академији поводом завршетка ученичке размене „Креће се лађа француска“. „СС тим“ је учествовао у  Играма без граница против домаће екипе и тима школе Масијон из Клермон-Ферана, Француска, и освојио прво место.

 Узвратна посета требало би да се реализује крајем ове или почетком идуће школске године.
Корнелија Ракић Одри, професорка енглеског језика


ИЗВЕШТАЈ О ПОСЕТИ СРПСКОЈ ГИМНАЗИЈИ НИКОЛА ТЕСЛА У БУДИМПЕШТИ

Од 3. до 9. априла 2011. године, 12 ученика првог и трећег разреда  Карловачке гимназије боравило је у узвратној посети код ученика Српске гимназије у Будимпешти у пратњи професора Наташе Самарџић и Гавре Дражића. Ученици су били смештени у породицама ученика, а професори у интернату гимназије.

Домаћини су се потрудили да нам обезбеде занимљив програм у оквиру ког смо посетили највеће знаменитости главног града Мађарске (Трг хероја, парламент, Будим, Текелијанум, Ваци улицу, ЗОО врт...), а имали смо прилике и да боравимо и у српској амбасади и упознамо се са нашим амбасадором који нам је уприличио топао дочек и поразговарао са ученицима. Организован је и излет до Сентандреје. Љубазношћу наших колега домаћина, присуствовали смо и фантастичној представи мађарског националног балетског ансамбла. Поред тога, имали смо прилике и да присуствујемо настави у гимназији и упознамо са са њиховим начином рада и разменимо искуства. На кратко је у Будимпешти гостовао и колега Милан Ђуришић чија је глумачком секција извела врло топло прихваћену представу на енглеском језику.

LICEO CLASSICO SPERIMENTALE STATALE “BERTRAND RUSSELL DI ROMA

        Италијански ученици и професори су у нашој школи боравили од 14. до 21.марта 2010. Ми смо узвратили посету  Риму од 3. до 10. октобра 2010. Лицеј Бертранд Расел већ дуги низ година сарађује са многим школама у Европи и свету и по њиховој оцени ову размену сматрају најбољом. Нама ово веома значи јер ова школа има огромно искуство у разменама.

      

Comments