ACES

Use words, not fists (Користи речи, а не песнице)

У току школске 2010/11.године Карловачка гимназија је, по трећи пут,  учествовала у пројекту «Академија школа из централне Европе» (ACES - «AcademyofCentralEuropeanSchools»). Овај пројекат представља иницијативу ЕРСТЕ фондације, а предлог пројекта је припремљен у сарадњи са Међународним интеркултуралним центром у Бечу (InterkulturellesZentrum), непрофитном организацијом у области формалног и неформалног образовања. Циљ пројекта је да се формира трајна мрежа знања, учења и иновација.
Карловачка гимназија се повезала са Гимназијом Водњани (Република Чешка) и Општом гимназијом „Академик Никола Обрешков“ иѕ Софије из Бугарској. Заједно смо осмислили пројекат „Use words, not fists“ («Користи речи, а не песнице»), чија је тема била решавање конфликата мирним путем.

Најбољи део целог пројекта била су путовања, за време којих смо обрађивали пројектне теме и учествовали у заједничким активностима. Организовали смо три сусрета ученика и професора поменутих школа. У  јануару смо били у Водњанима у Чешкој, у фебруару у Софији у Бугарској, а у марту 2011. је Карловачка гимназија била домаћин сусрета. Сазнали смо много једни о другима, унапредили међусобне односе, спријатељили се.

Захваљујући средствима добијеним од Покрајинског секретаријата за образовање, као и Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, пројекат «КористиречиJа непеснице» („Use words J not fists“) је реализован у планираном року и обиму, а сва средства су наменски искориштена.


Данијела Поп-Јованов, професор енглеског језија