Beszámoló 2010

December <                                                   2010                                                   < Január.

.
.
.

.
ReviewReviewReviewReview        Észak-Amerikai Tiszti Konferencia - 2010 Dec 27, '10 11:40 AM
ÉSZAK-AMERIKAI TISZTIKONFERENCIA 2010
November 6-7, Buffalo

Most már sok évi hagyományunk szerint idén is a New York állambeli Buffaloban, a Harvest House-ban gyűltek össze konferenciájukra november első hétvégén Észak-Amerika magyar cserkészvezetői. A kétnapos megbeszélésen kb. 70 segédtiszt, cserkésztiszt, cserkészcsapattiszt és felnőttcserkész-vezető vett részt az Egyesült Államok, Kanada és Venezuela különböző vidékeiről.

A sikeres és mindenki számára hasznos megbeszéléseknek talán legnépszerűbb tárgya az elmult nyár központi jubileumi tábora volt, ahol mintegy 800 magyar cserkész ünnepelte a magyar cserkészet fennállásának 100. és a külföldön működő KMCSSZ létezésének 65. évfordulóját. A cserkészet elvei és hagyománya szerint a megbeszélés két kérdés körül csoportosult: mi volt olyan jó, hogy érdemes megtartani a következő táborokban, és mi az, amit jobban is lehet csinálni. Mindkét kérdés a jövő táborainak minél tökéletesebb szervezését és levezetését hivatott szolgálni.
Hasonló szellemben és módon folyt le a másik megbeszélés csapataink helyzetéről és arról, hogyan tudjuk a csapatparancsnokokat munkájukban segiteni. Ez is igen fontos téma volt, hiszen nagyrészt a csapatparancsnokok munkáján múlik, milyen a csapatokban, és ennek következtében a Szövetségben a cserkészmunka. Adva, hogy, mint minden más cserkészvezető, a parancsnok is minden ellenszolgáltatás nélkül, családi és hivatásbeli, sokszor még társadalmi kötelezettségei mellett végzi sokoldalú és felelősségteljes feladatát, a cserkészet számára létfontosságú, hogy ebben minden lehető segitséget megadjunk. Érdekes és tanulságos volt meghallgatni a jelenlévő parancsnokok vagy képviselőjük beszámolóját csapataik helyzetéről. Nemcsak a szövetségi vezetőknek adott ez átfogó képet a csapatok helyzetéről, hanem a többi résztvevőnek is sok tanulságos példát és ötletet is nyújtott, és a fiatalabb, tapasztalatlanabb vezetőknek is megmutatta, mit is jelent parancsnoknak lenni.

A harmadik téma a gyakorlati cserkészismeretek elsajátításával, illetve az ezzel kapcsolatos kiképzés minél érdekesebbé tevésével foglalkozott, egy kimondottan gyakorlati, a csapatok mindennapi életével kapcsolatos megbeszélés. Ebből is sok ötletet, más csapatok szokásait, gyakorlatát, ugyanakkor pedig nehézségeit is megismerhették a résztvevők.

Természetesen, mivel ez cserkész összejövetel volt, nem hiányzott az ének, játék, móka, nevetés sem, és a tisztikonferenciák talán legfontosabb mozzanata, a messze lakó, egymást ritkán látó barátok, ismerősök, cserkésztestvérek találkozása. Mindent összevéve nagyon élvezetes, tanulságos és sikeres találkozás volt, amiért érdemes volt többszáz, vagy éppenséggel több ezer mérföld vagy kilométer utat megtenni.

Glaser János Montreal, Kanada                                                                                                                       KMCSSZ sajtószolgálata

 
ReviewReviewReviewReview Calgary - Családi Est 2010: Sajtó/PJános Dec 20, '10 7:59 AM
by Arpad for everyone
Category: Other
Sikeres Csaladi Est Calgaryban

A calgaryi 73-as es 74-es szamu cserkeszcsapatok novemberben tartottak most mar hagyomanyos Csaladi Estjuket. Az esten szep szammal jelentek meg a csapatok aprajai es nagyjai, illetve csecsemoktol a nagyszulokig. Ket csalad harom generacioval kepviselte magat. A Csaladi Est celja, hogy a szurke sotet novemberi esten fenyt deritsenek a cserkeszek es a csaladok eletebe, hogy az ujonnon csatlakozott csaladokat bemutassak, igy jobban megismerik egymast a szulok, es a szorosabb kapcsolat altal a csapat jo szellemet apoljak.

Mig kint a -25C a szel hatasat beszamitva -38C fok hideg volt, addig bent kellemes es meleg barati legkorben oldottak meg az orsok a feladatokat es bonyolitottak le a tabortuzi reszleget is.

Ugy a kiscserkeszek mint a szulok es nagyszulok beleeltek magukat az est temajanak elsajatitasaban.
Az est temaja, ugyszinten a tabortuze is, a “katona” volt. Igy az enekek, a jatekok es a tabortuzi szamok is ezt a temat karoltak fel. Sot, az orsok altal keszitett feladatok is erre utaltak. Mindenki csakot keszitett, majd egy hires magyar katonavezer vagy harcos nevet kellett valasztani orsi nevnek. A tabortuzi szamoknak vagy a “katona dolog” vagy “anyamasszony katonaja” mondast kellett tartalmaznia. A szamok valtozatosak es elvezetesek voltak.

Nem tulzas, ha azt kozoljuk, hogy mindenki jol erezte magat es minden jelenlevo kellemes estet toltott el.

KMCSSZ sajtoszolgalata

Tovabbi informacioert, kerjuk, forduljon a Kulfoldi Magyar Cserkeszszovetseg sajtoirodajahoz:
2208 Gates Court, Morris Plains, NJ 07950, U.S.A.  Tel: (+1-703) 424-6755
Internetes honlapunk: http://www.kmcssz.org

 
ReviewReviewReviewReview  Virtuális túra -JUBITÁBOROK: Szöv. Sajtó Dec 8, '10 4:47 PM
by Arpad for everyone
Category: Other
Virtuális látogatás a KMCSSZ nyári Jubileumi Táboraiba

A legelterjedtebb, legsikeresebb ifjúságnevelő mozgalom világszerte a cserkészet, mely 103 éve született Angliában. Magyarország 100 évvel ezelőtt az elsők között ismerte fel életrenevelő, jellemnevelő értékét. A magyar cserkészet rövidesen a világcserkészet egyik legkimagaslóbb, legszín-vonalasabb része lett. A kommunizmus alatti betiltásakor, 65 évvel ezelőtt, a külföldön beindult cserkészet a magyarságőrzés feladatát is vállalta. Máig több mint 50 ezer nyugaton nevelkedő fiatal kapott magyarság-élményt és ismeretet a cserkészetben. Ezt a feladatot a Kárpát-medencében 1989 után újraindult határon túli magyar cserkészszövetségek is teljesítik.
A magyar cserkészet 100 éves évfordulója és a Külföldi Magyar Cserkészszövetség 65 éves évfordulójának alkalmával a 2010 nyárán Európában, a kastl-i Hárshegy Cserkészparkban és az USA-ban, a Fillmore-i Sík Sándor Cserkészparkban nagy sikerű táborozás keretében ünnepeltük meg a két évfordulót. Hogy az olvasóknak ezzek az események közelebbről is megismerhetőek legyenek készültek video felvételek a táborokban. *[ Dél-Amerika: 2011 január-ban lesz Braziliában!]
Ezeket a következő internetes címeken megtekinthetik:

Európai tábor:
Európai Jubitábor videók itt találhatóak: http://www.jubi2010.eu/4_videok/video_main_hu.php
Európai Jubitábor honlap cime: http://www.jubi2010.eu

USA-i tábor:
Az USA-i tábor összefoglalója itt található: http://tudositok.hu/842/video/Jubileumi_cserkesztabor_Amerikaban
A tábor alatt készült Jubi TV adások: http://www.youtube.com/results?search_query=jubitv1&aq=f

Szórakoztató virtuális táborlátogatást kívánunk az olvasóknak!
- KMCSSZ sajtószolgálata -

*Délamerika JUBI 2011:
Információ, meghívó: http://www.kmcssz.org/contents/ajovo/jubi2011da/jubi2011da.php
Bevezetõ/Kedvkeltõ video: http://www.youtube.com/watch?v=zP2rR9tqMy4

 
ReviewReviewReview   Cserkésznap Cleveland 2010 Tábor Krisztina Dec 6, '10 9:44 PM
by Arpad for everyone
Category: Other
Ötvenötödször rendezték meg a clevelandi cserkészcsapatok Cserkésznapjukat

Cleveland város négy cserkészcsapatja idén szeptember 5-én tartotta a hagyományos Cserkésznapját. Ötvenötödik évét ünnepeltük idén a clevelandi cserkésznapnak, mely ismét a város déli oldalán lévő Deutsche Central Parkban került megrendezésre.

Szép napsütés fogadta ismét a kapun beérkező kb. kétezer vendéget. Zászlófelvonásra nem csak a négy clevelandi csapat, hanem más tájakról érkező vendégcserkészek is sorakoztak.

Szentmise és Istentisztelet után megnyíltak a konyhák és beindult a program. A Magyar Faluban a vendégek magyar jellegű ajándéktárgyakat nézegethettek és vásárolhattak. Falusi mesterségek idén a hímzés és gyöngymunka voltak. A csapatok leány és fiúcserkészei ügyességi versenyeket rendeztek a faluban. A Cserkésznap legkisebb vendégei és kiscserkészei pedig csodálatos madárházakat barkácsoltak, egyéb kézügyességekkel együtt.

A már szokásos finom ételekből válogathatott a vendégsereg ... pl. palacsinta, kürtöskalács, lacipecsenye, töltött káposzta és lángos, hogy csak néhányat említsünk. A Pesti kávéházban pedig a krémesek és torták sorakoztak.

Focimérkőzések után az esti program következett. A Regös Csoport és a csapatok tagjai szebbnél szebb műsorszámokkal léptek fel. Az esti zászlólevonásnál is megemlékeztünk a Magyar Cserkészet fennállásának száz éves évfordulójáról.

Idei Cserkésznapunk ismét sikeresen végződött. Szeretettel várjuk a kedves vendégeket jövőre is.

Tábor Krisztina cst., Cleveland, OH                                                          KMCSSZ Sajtószolgálata


 
ReviewReviewReviewReview  Közép-EU búcsú Montreal : Pelikán Anikó Nov 22, '10 9:38 PM
by Arpad for everyone
Category: Other
Közép-európai Búcsú Montreálban

Multikulturális búcsút rendezett 2010. október 3-án, vasárnap a montreali Magyarok Nagyasszonya Egyházközség.
’A cserkész ahol tud segít’ jelszóval, sok szerepet vállaltunk, hogy segítsünk plébánosunknak, Androvich Tamás atyának a búcsú sikeres megrendezésében. Elnézést kérünk, de a kihagyás veszélye nélkül nem tudunk mindenkit név szerint megemlíteni. Hálás köszönet az összes önkéntes cserkész, nem cserkész és az egyházi csoportok közremüdödéséért.

[ 9 K-EU nemzet ZÁSZLÓI: Kanada~ Német - Lengyel - Szlovák - Magyar - Ukrán - Szlovén - Horvát - Román - Osztrák ~Quebec ] >

Cserkészeink vállalták a rendezés legnagyobb részét, a meghívásokat, a vendégek fogadását. Már hetekkel a búcsú előtt a nagykonyhán is segítettünk a nőegyesületnek. A nagy lányok lázasan sütöttek és díszítették még a mézeskalácsokat is. (Mind elkelt) A tepertős ill. sajtos pogácsának szinét sem láttuk, olyan hamar elfogyott. Szponzorok szerzését és a programfüzet összeállítását is vállaltuk. A búcsú elött egy két nappal felállított sátrak éjjeli őrségét is vállalták volna a cserkészvezetők . Mivel a csapatokban jelenleg több a kicsi mint a nagy, Tamás atya bölcsebbnek tartotta felkérni egy hivatásos éjjeliőrt, aki szintén itt nőtt fel a cserkészek közt. (Nekünk még vasárnapra is kellett az energia.)

Az ünnepi szentmisén, Közép -európa kilenc nemzeti zászlaja díszítette oltárunkat, a kanadai és a québec tartomány zászlói mellett. Tamás atya a helyi ukrán , német, és szlovén papok közremüködésével celebrálta a szentmisét, cserkészlányaink ministráns szolgálatával. Plébánosunk kihangsúlyozta: „A közép európai nemzetek időnként feszültségeikkel teli közös történelme ellenére, van lehetőség a békés együttélésre és együttműködésre” (ezt a búcsú bizonyította).

Gyönyörű volt látni a nemzetek szines népviseleteit is. A miseénekeket a cserkészeinkből álló ’Útkereszteződés’ együttes szolgáltatta. Mialatt Tamás atya és cserkész segítsége a szentmisét követő fogadáson szorgoskodtak, az udvaron a különböző nemzetek sátraiban máris lehetett a fínomnál fínomabb különleges ételekből vásárolni. A palancsinta házban, a gyulyás főzésnél, az elsősegély sátorban, a gyermekek felügyeletét is cserkészvezetőink vállalták, sőt több pénztár szolgálatát és a tombolajegyek árulását is. Az egyik cst. mint ’napostiszt -mindenes’ szolgált. A nap folyamán mindenkinek tetszett a nemzetek színpompás népi bemutatója.

Nem szabad elfelejteni Ottawából érkezett cserkésztestvéreink segítségét sem. Köszönjük. Kora reggeltől naplementéig dolgoztunk, és egy kicsit ugyan dideregve de jókedvvel, a fiúk még aznap estére minden sátrat lebontottak és elpakoltak. Hiszem, hogy az elég hűvös időjárás ellenére is, sikerrel fejeződött be a már harmadik éve megrendezett multikulturális találkozó, egyházunk búcsúja.


Pelikán Anikó’ bá cst., Montreal Kanada
- KMCSSZ Sajtószolgálata -

 
ReviewReviewReviewReview Központi Regöstábor - Jankura Krisztina Oct 19, '10 10:09 PM
by Arpad for everyone
Category: Other
KMCSSZ SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ
Központi Regöstábor Fillmore Okt. 2-3 2010

Húsvétot ünnepeltek a cserkészek októberben

Az idei regőstábor hétvég, október elseje és harmadika között a Sík Sándor Cserkészparkban volt megtartva, a téma a húsvéti ünnepkör. A cserkészek két országból és több városból jöttek össze. Hatvan cserkész jött Hamilton, Kanadából és az USÁ-ból, New Brunswickból, Garfieldból, Buffalóból és Clevelandból. A cserkészek pénteken este érkeztek a parkba és a táborparancsnok, Jankura Kriszti és a helyettese, Tábor Kiki várták a cserkészeket a Szamosújvárban. Érkezéskor sós kenyérrel voltak megkínálva.
Másnap reggel felkeléskor őrsökbe lettek besorolva. Az leányőrsök a Krokusz, az Aranyeső és a Barka, a fiúőrsök pedig a Dobkötél, a Tökmag és a Békaláb elnevezést kapták. Az őrsi nevek tojás pingálási motívumok. A reggeli alatt két álarcos, subában öltözött szörny dobbal riasztotta a népet. A pavilon farsangra volt kidíszitve és így kezdődött a tábor. Reggeli után volt egy rövid elöadás húsvétról és egyéb tavaszi népszokásról. Azután a tagok készítettek és résztvettek egy bögö temetésen és így zárták be a farsangot.
Ezután két csoportra voltak a cserkészek osztva. Az egyik csoport népdalozott, a másik meg elment a konyhához kalácsdagasztásra. A kalácskészítést Lamperth Cili néni és Márton Otti néni vezették és a tagok megállapították, hogy nagyon nehéz a kalácstésztát dagasztani. A kalácsot a szombat esti húsvéti ünnepi vacsorára készítették a cserkészek.
Ezután tojásfestéssel és a batik teknika tanitással foglalkoztak a vezetök a tagokkal. Nagyon szépen sikerült mind a két foglalkozás. Az ebéd a nagyböjt miatt egy könnyű étkezés volt. Finom bab- és krumplileves volt császármorzsa tésztával, ami nagyon jól esett mert hüvös és nyirkos volt az idö.
A cserkészek most más programra készültek. A lányok egy kiszebabát készítettek és a fiúk meg locsolási verseket költöttek és tüzet raktak. A leányok énekszóval kisérték a kiszebabát, amit aztán a tüzbe bedobtak. A neptánc tanitás abból állt, hogy a mezőségi tánc motívum és lépéseket tanulták. A tagok ezt élvezték mert sokan közülük még nem tanulta ezt a fajta táncot.
Sajgó Szabolcs atya ezután megérkezett és egy szép misét mondott nekünk. Ezután készültünk a húsvéti ünnepi vacsorára. Sok finomság volt: húsleves, sültcsirke, tojás, sonka és krumpli. És utána jött a husvéti kalács finom lekvárral, amit a tagok maguk sütöttek. Következett a locsolás, amit a tagok nagyon élveztek. Játékszerüen ment, négy locsolási ezközzel: egy vödör víz, két fajta parfüm és egy vizipuska. Volt egy tábla egy nyillal és a nyilat meg kellett pörgetni és ahol megállt a nyíl, a leány azzal a tárggyal lett meglocsolva. Ez a versszavalás után történt. A szombat estét egy táncházzal zártuk be és és jó volt a hangulat.
Vasárnap reggel a tagok résztvettek egy tojáskeresési versenyen a nagy réten, ahol rengeteg tojás volt elrejtve. Ezután vagy egy métajátékban vagy egy kakaslövésen vettek részt a cserkészek. A kakaslövésnél három allomás volt. Három kakascélt kellett nyillal és csuzlival eltalálni. Az egyik cél egy cukkorral tömött kakas volt és sikerült nem nyillal hanem bottal a cukorkákhoz érni.
Utána készültünk a hazaindulásra. Még megettünk egy finom ebédet, s aztán zászlólevonással, emlékkiosztással és imával zártuk be a tábort. Nagyon sikeresnek tartottuk a tábort és reméljük, hogy jövőre még többen leszünk.

Jankura Krisztina st. tpk., Hamilton, Kanada
KMCSSZ Sajtószolgálata

 
ReviewReviewReviewReviewReview JUBI Fillmoreban - Kész Blanka, Erdély Sep 24, '10 9:01 PM
by Arpad for everyone
Category: Other
Részletes beszámoló egy erdélyi cserkészlánytól.

JUBILEUMI CSERKÉSZTÁBOR FILLMOREBAN
Idén nyáron egy csodálatos élményben lehetett részem. Decemberben jelentkeztem a KMCSSZ által megszervezett Jubileumi Nagytáborba, amelyet Fillmorban rendeztek meg. Már az elõkészületek nagyon izgalmasak voltak: a vízum megszerzése és a csomagolás. Aztán eljött a nagy nap, augusztus másodika, amikor elindultunk. Az elsõ állomás Temesvár volt, itt találkoztunk Tamással, akivel ketten képviseltük a RMCSSZ-t, aztán elindultunk Budapest felé. Izgalmas volt, hiszen a magyarországiakkal mentünk együtt Amerikába, akiket nem ismertünk. Az ismertetõjel természetesen a cserkésznyakkendõ volt. Késõbb kiderült, még õk sem ismerték egymást. Tehát a reptéren már egybõl megkezdõdött a beszélgetés, ismerkedés cserkésztestvéreinkkel. Miután túljutottunk az ellenõrzéseken, már csak a repülés elõtti izgalom volt bennünk.

Aztán beszálltunk a gépbe és hamarosan megkezdõdött a felszállás. Érdekes volt ez mindannyiunk számára. Érdekes volt olyan magasan lenni és kinézni a repülõbõl. Több mint kilenc óra repülõút után végre megérkeztünk New Yorkba. Hát tényleg egy más világba csöppentünk. Aztán felosztottak minket és elvittek azokhoz a családokhoz, akik fogadtak minket. Nagyon kedvesek voltak és nagyon jól telt velük. Másnap a nap egy részét az óceánnál töltöttük. Itt megint újabb cserkészekkel találkoztunk: szlovákiai magyarokkal és a magyarországi csapat többi részével. Aznap este Garfieldben aludtunk a cserkészháznál. Itt már egy egész táborra való ember gyûlt össze, egy nagyon jó hangulatú esti tábortûz után mindannyian lefeküdtünk. Legtöbben a ház háta mögötti kis kertet választottuk a házban alvás helyett. Elvégre a cserkész jobban érzi magát a természetben. Innen reggel 5 órakor indultunk tovább egyenesen a táborhelyre, a Sík Sándor cserkészparkba. Útközben esett az esõ és mindenki mondogatta, hogy ez így lesz a tábor nagy része alatt, mert ott rengeteget esik az esõ. Végre megérkeztünk a cserkészparkba. Nagyon szép helyre érkeztünk, ahol az ember kicsit otthon érezhette magát, hiszen hasonlított az itteni tájakhoz

A kaland igazából csak most kezdõdött. Lepakoltunk a buszokról és elindultunk az altáboraink felé. Én a Leány 3-as altáborba voltam beosztva, amelyik Lindenmeyer Antóniáról kapta nevét. Itt beosztottak minket rajokba és õrsökbe. Én a Gerely Jolán nevû raj Gyöngyvirág õrsébe kerültem. Megkezdõdött a táborépítés és az ismerkedés. Oldalakat lehetne írni a tábor minden egyes percérõl. Nagyon érdekes volt, már itt a legelején kiderült, hogy milyen sok helyrõl érkeztünk. De mindannyian megértettük egymást, hiszen mindenki magyarul beszélt még akkor is, ha ez néha nem volt könnyû sokak számára. A tábor megnyitása nagy élmény volt. Második nap reggel kivonultunk a Teleki térre, ez egy óriási rét volt. Itt gyûlt össze a tábor apraja-nagyja, több mint 700 cserkész. Itt röviden bemutatták nekünk, hogy mi a tábor célja: megünnepelni azt, hogy a magyar cserkészet 100 éves, feleleveníteni a múlt eseményeit és bõvíteni, valamint felmérni a cserkésztudásunk. Aztán elmesélték, hogy Bi-Pi a legelsõ cserkésztábort egy afrikai kudu kürttel nyitotta meg, és mivel ilyen nem volt a táborban, arra kértek minket, hogy mindenki nagyon hangosan kiabálja a csatakiáltásait, hátha az égbõl megszánnak minket valamivel. Sokáig azt hittük ezt csak jelképesen mondják, de egyszer csak egy repülõbõl kidobtak valamit. Egy darabig csak egy fehér foltot láttunk, amin lógott egy magyar zászló. Amint közelebb érkezett hozzánk kiderült, hogy egy cserkész az és hoz valamit. Aztán leszállt és kiderült, hogy a kudu kürtöt hozta el nekünk. Így a Jubileumi Nagytábort is az afrikai kudu kürttel nyitották meg, és felvonták az óriási magyar zászlót, amelynek közepében ott volt a tábor logója, a két oldalán meg azoknak az országoknak a zászlói, ahonnan a résztvevõ cserkészek érkeztek.

Ezzel megkezdõdött ténylegesen a tábor. Ezen az estén a tábor összes lakója közös tábortûzön vett részt, amely nagyon érdekes volt. Másnaptól minden egyes napunk tele volt zsúfolva érdekesebbnél érdekesebb programokkal. Sok mindent megtanultunk és rengeteget szórakoztunk közben. Például szappanos ponyvákon birkóztunk, vagy kis rohampályákon versenyeztünk. Közben pihenõkben rengeteg népdalt tanultunk, vagy éppen cserkész kispárnát varrtunk. Még a tábor legelején kaptunk egy kis pontozó lapot, amin pengõpontokat gyûjthettünk, melyeket késõbb a csárdában finomságokra válthattunk be. Ilyen pengõpontokat a Teleki Tér Pályán gyûjthettünk, ahol különbözõ színekkel jelölt pályákon sok mindenben vehettünk részt: nyilazás, néptánc, zipline, történelmi útvesztõ, bumeráng, rohampálya, túlélési gyakorlat, gps-tájékozódás, bõrmunka, tájoló használat, állatnyomok megtanulása, kötélhíd. A sor még nagyon sokáig folytatható, nagyon sok érdekes dolgot tanultunk meg. Közben a táborban is folyt az élet, sõt szinte minden nap egy kis látogatónk is érkezett, akit végül Karcsinak neveztünk el. Õ egy mosómaci volt, aki elõszeretettel megrágcsált mindent, még a szappant is.
Egyik délután meglátogattak minket a fiúk, aznap este közösen fõztünk vacsorát és közös tábortüzünk volt. A legkülönlegesebb dolog az volt, hogy egy olyan öregcserkészt ismerhettünk meg, aki a gödöllõi jamboreen is ott volt pár napig, és még a Pax Tingre is bejutott látogatónak igen érdekes módon. Nagyon sok érdekes dolgot mesélt el nekünk, nagyon jó volt megismerkedni vele. Egyik nap óriásfoci bajnokság is volt az altáborok között, ami abból állt, hogy egy óriási strandlabda volt a foci labda helyett. Egy reggel, amikor épp kicsit visszaugrottunk az idõben 1945-re, reggelizés közben megjelentek az Ávósok és bejelentették, hogy betiltják a cserkészetet, és azonnal adjuk oda a lobogónkat. Nem is volt más választásunk, hát odaadtuk. Aznap elindultunk egy portyára, aminek az volt a célja, hogy visszaszerezzünk a lobogót. Érdekes portya volt, kint aludtunk éjszaka az erdõben, ahol minden õrs maga építette meg a saját kis alvóhelyét ponyvából. Visszatértünkkor, miután visszaszereztük a lobogónkat, elmondták nekünk, hogy külföldre kell menekülnünk, mert Magyarországon már nem folytathatjuk a cserkészetet. Érdekes volt eljátszani az erdõben a menekülést, át a katonák által õrzött határon. Sokan elgondoltuk, hogy vajon milyen is lehetett azoknak, akiknek ez nem keretmese volt, hanem velük ezek a dolgok ténylegesen megtörténtek. Az utunk a nagy rét egyik végébe vezetett, ahol a fiúk vártak és bevezettek minden lányt, és kis finomsággal is kedveskedtek.
Aznap este újból közös tábortüzünk volt. A tábortûz után ott maradtunk és a ponyvákra kifeküdve néztük a csillagokat. Nagyon sok gyönyörû hullócsillagot is láttunk, közben meg a fiúk egyik vezetõje megmutatott nekünk pár csillagképet. Ezen kívül egy nap ellátogattunk egy gyönyörû vízeséshez, majd egy strandra, de mindezek elõtt egy folyón tutajversenyt rendeztünk a fiúkkal együtt, ahol a már általunk elõre megépített kis tutajokat engedtük vízre. Az utolsó napok egyikén ügyességi versenyt rendeztek a nagy réten az altáborok között, itt õrsi körletet kellet építeni, aztán favágás volt és szánkóhúzás meg rönkgurítás. Majd minden altábor meg kellet építse a maga jövõ-híd darabkáját, amelyet aztán összeillesztettünk és ez vezetett ahhoz a gödörhöz, amelybe az idõkapszulát helyeztük bele. Ezen a délutánon regös napunk volt a fiú altáborban, táncházzal és népi játékokkal. Ez a közös tábortûz érdekes volt, hiszen a végén a tábortûz mellett meggyújtottak egy mini tábortüzet, amelyet minden fiú egy lánnyal át kellett ugorjon.

Utolsó este megint az egész tábornak közös tábortüze volt, amely ugyancsak nagyon érdekes volt. Az új cserkészévszázadot tûzijáték és a tábortûz alatt kiosztott vuvuzella hangja köszöntötte. Másnap reggel lebontottuk a táborunkat és még elmentünk egy misére a fenyõkatedrálisba, aztán táborzárás után mindenki megkezdte a hazautazást. Rengeteg dolgot lehetne még errõl a táborról mesélni, egy nagyon élménydús tábor volt, ahol rengeteg új dolgot tanultunk meg és nagyon sok életre szóló barátság kötetett közöttünk. Az utolsó esti tábortûz szeretetköre tényleg testvéri szeretettel alakult meg, és nagyon nehéz volt a búcsúzkodás. Még az idõ is mellénk állt, hiszen a mindenki által emlegetet rengeteg esõ elmaradt. Hazatérve úgy érzem, nagyon sok dologgal gazdagodtam, mind tudásban mind lelkileg. Nagyon hálás vagyok, hogy mindebben részem lehetett, és igyekezni fogok mindent, amivel gazdagodtam, átadni másoknak is, hiszen a tudásnak úgy van értelme igazán, ha azt tovább adjuk.

Kész Blanka
34. Gábor Áron Cserkészcsapat, Kézdivásárhely
 
ReviewReviewReviewReviewReview Központi JUBILEUMI TÁBOR -- KMCSSZ Aug 16, '10 5:18 AM
by Arpad for everyone
Category: Other
KMCSSZ Központi Jubileumi Nagytábor, Fillmore, N.Y,
2010. augusztus14.

A Külföldi Magyar Cserkészszövetség Sík Sándor Cserkészparkjában, Fillmore-ban (NY, USA) augusztus 15-én végetér a magyar cserkészet 100 éves fennállása alkalmából rendezett 10 napos Központi Jubileumi Tábora.
A Lamperth Zoltán, a Park igazgatója már tavalytól kezdve készítette fel a Parkot a nagylétszámúnak ígérkező rendezvényre. Horváth Mihály clevelandi körzeti parancsnok, akit a tábor vezetésével megbíztak, idejekorán megkezdte a tábor kereteinek kidolgozását, felkérte az altáborok vezetőit, ők pedig megkezdték törzseik felállítását és altáboraik programjainak tervezését.

Az előkészületek kiterjedtek mind a négy világrészre. Végülis Ny-Európából (I.Ker.) 35, D-Amerikából (II.Ker) 24, az USA-ból és Venezuelából (III.Ker.) 401, Ausztráliából, (IV. Ker.) 41, Kanadából (V.Ker.) 152, és a Kárpát medencéből (MCSSZ, RMCSSZ, SZMCS) 34, összesen 687 fő vett részt a táborban.

A világ ennyi részéről érkezők nyolc altáborban verték fel sátraikat: Králik László alt. (42 fő, családosok), Bodnárné Jámbor Ágnes alt. (86 fő, 10-12 éves lányok), Dolesch Melinda alt. (108 fő, 13-15 éves lányok), Lindenmeyer Antónia alt. (43 fő, 16-18 éves lányok), Szilassy Aladár alt. (92 fő, 10-12 éves fiúk), Kisbarnaki Farkas Ferenc alt. (100 fő 13-15 éves fiúk), Dr.Némethy György alt. (37 fő, 16-18 éves fiúk), és a Bodnár Gábor alt. (88 fő, programtörzs). Az infrastruktúrát a 2 konyhán 39 fő, a gyengélkedőben 12 fő, a műszakiaknál 21 fő, a médiánál 9 fő szolgáltatta, és mindennek irányítását a 26 fős törzs látta el. Közülük többen nem voltak jelen a tábor egész ideje alatt.

Az első napokban a tábor kapukat, sátorkörleteket épített. Utána kirándulások, portyák, akadályversenyek és egy majd 40 állomásos pálya segítségével a táborok résztvevői összemérték tudásukat, a Szövetség vezetősége pedig áttekintést nyert a különböző kerületek tagjainak cserkészismereteiről és magyarságtudásáról.
Az utolsó előtti napokban versenyek és bemutatók következtek. A pénteki versenyeken résztvevő altábori csapatokat az altáborok fergeteges szurkolása lelkesítette. A szombati bemutatón a jelenlévő csapatok és kontingensek az előre betanult műsorokkal léptek fel. Ezt már a mintegy 150 látogató is odaadással és lelkesen tapsolta meg. A bemutatón az írásbeli dolgozatok és a népdalverseny eredményeit is megtudhattuk.

Ekkor került sor a Szövetségi Teleki Pál és a kisbarnaki Farkas Ferenc érmek átadására is a cserkészetért végzett munkák elismeréseként. IDŐKAPSZULA 50 évre földbe helyezésére is sor került a KMCsSz csapatainak különféle emléktárgyaival, írásaival és digitálisan rögzített információival.

A táborhoz jó idő párosult, az első nap zápora után csak néhány cseppet elejtő felhő tévedt felénk. A Gyengélkedőnél 208 cserkész jelentkezett kezelésre, de mindössze 5 esetben volt szükség ambuláns kórházi ellátásra.
A tábor vezetősége fáradtan, de megelégedetten készül a táborzárásra, a búcsútábortűzre és a vasárnapi szentmisére, istentiszteletre, az emléktáblák megáldására. Remélhetőleg az összes résztvevő baleset nélkül tér haza.
KMCSSZ Sajtószolgálata


 
ReviewReviewReviewReview  MEGHÍVÓ - A Jubi Tábor Vendégnapra Aug 2, '10 4:18 AM
by Arpad for everyone
Category: Other
Szeretettel meghívunk táborunkat megtekinteni
pénteken, aug. 13-án déltõl
vasárnap, aug. 15-én délután 1:30-ig.

2010 Jubileumi Nagytábor • aug. 5-15. • Fillmore-USA
Külföldi Magyar Cserkésszövetség
és a Táborparancsnokság


Meghivó meglátogatni a 100 éves Jubileumi Nagytábort
VENDÉGnapok & Hétvég - JUBI Tábor: Aug. 13,14,15 >>
http://torontoicserkeszek.multiply.com/journal/item/275

 
ReviewReviewReviewReview Központi Akadályverseny -- Május 29 -30 Jun 21, '10 1:07 PM
by Arpad for everyone
Category: Other
2010 AKADÁLYVERSENY FILLMOREBAN:
A MAFEKINGI CSATA GYŐZTESEI A CSERKÉSZEK

Az USA-ban és Kanadában élő cserkészeink nagy próbatétele az évi akadályverseny. Ez ad alkalmat az őrsnek és a cserkésznek, hogy megmutassa az év folyamán elsajátított elméleti és gyakorlati ismereteit. Az akadályverseny feladatait egy adott történelmi keretben építjük fel, ezáltal a cserkész egyben átéli a magyar vagy cserkész történelemnek egyik szakaszát is. Cserkésztudását – a természtben való élést, az elsősegélynyújtást, híradást, nyomolvasást, az építmények készítését, a tűzgyújtást, szabadtűzön való főzést és sok mást – egy kerettörténet szereplőjeként kell felhasználnia.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . B.P. és Ifjú Segédcsapata ^
Az idei akadályversenyen cserkészeink átélték a cserkészet eredetét. A tábor keretmeséje a Mafeking csatához fűződött ahonnan a cserkészet alapelvei erednek. Több mint 30 őrs verte fel a sátrát a nagyréten, ez jelképezte Mafekinget, a dél-afrikai várost. Háromszáz cserkész érkezett a Sik Sándor Cserkészparkba (Fillmore, NY) május utolsó hétvegére Clevelandból, New Brunswickból, New Yorkból, Torontoból, Hamiltonból, Garfieldről, Washington DC-ből, Buffaloból és Montrealból.
A zászlófelvonásnál Lord Robert Baden-Powell (a cserkészet megalapítója és Mafeking védelmének parancsnoka, Vajtay István alakításában) megkérte az őrsöket hogy vigyenek egy levelet erősítést kérni Mafeking város védésére a támadó búrok ellen. A Bi-Pi fogadása már rögtön „jolly jó” kedvet keltett a táborban.
Az akadályokkal teli pálya kihivást jelentett az őrsök számára. Minden korosztály (10-12, 12-14, 14-18 évesek) más-más feladatot kapott: elsősegély nyújtás, iránytű használat, természet ismeret, harc a “zulukkal”, célbalövés, stb.
Az akadályversenyt mise követte ami a fenyőkatedrálisban került sorra. Az éhes ifjú harcosokat finom gulyás leves várta utána.
Vacsora után következett a csata. A búrok megtámadták Mafekingot, és a cserkészek Bi-Pi vezetésével visszaverték a támadókat (számháborúban és lisztbombával). A csata végén, az ünnepi tüzijáték után, a füstös meg lisztes csatatér közepén átadta a búr kapitány a fegyvert a győztes védőknek.
Este a tábortűznél a huszonegyedik század magyar cserkészei előadták a Brownsea szigeti első cserkésztábort. Baden-Powell bemutatta a kudu szarvból készült tülök eredetét és ennek fulyásával végződött a tábor első napja.
Másnap került sorra a díjkiosztás. A szervezők kitüntették a legjobb eredményt elért őrsöket és jutalmul adadták a Baden Powell Scouting for Boys cimü könyvét. A következö városokból nyertek elsö díjat: New York, Cleveland, Washington DC és Hamilton.
Büszkék vagyunk a cserkészekre, nagy teljesítményt vegeztek és szép eredményeket értek el ezen a hétvégen. Róluk is lehetne mondani amit Baden-Powell mondott a Mafekingi ifjúkról:
„Ez a tapasztalat arra tanított, hogy ha a fiúk kiképzése alkalmazkodik természetükhöz, igen gyorsan tanulnak, és, hogy a fiúk – ha megbízzák öket – sokkal nagyobb feladatokat tudnak elvégezni, mint azt az ember gondolná.”


KMCSSZ Sajtószolgálata
 
ReviewReviewReviewReview MCS FÓRUMA - 2010 Tavasz /Burg Kastl May 20, '10 5:37 AM
by Arpad for everyone
Category: Other
A Magyar Cserkészszövetségek Fóruma a KMCSSZ Hárshegy Cserkészparkjában Tartotta Tavaszi Gyűlését

* * A MCSSZ FÓRUMA jelvénye amit minden magyar szövetség cserkésze visel /bal ingzseb? * * > >

A Magyar Cserkészszövetségek Fóruma (MCSSZF) 2010. május 19-én, Kastlban (Németország) tartotta idei első ülését. Az ülésen megjelent az erdélyi (RMCSSZ), felvidéki (SZMCS), kárpátaljai (KáMCSSZ) és a nyugati (KMCSSZ) magyar cserkészszövetségek elnökei és főbb tisztségviselői. A házigazda szerepét a KMCSSZ európai kerület vezetősége töltötte be.

Pénteken útközben Mattseen a Szent Korona rejtékhelyét és ezzel kapcsolatos emlékeket meglátogatták. Útközben vitéz kisbarnaki Farkas Ferenc, Főcserkész sírját megkoszorúzták és egy osztrák cserkészparkot megtekintettek. Szombat reggel a gyűlés előtt a Hárshegy Cserkészpark megismerése után, a Kastli magyar gimnáziumot látogatták meg. Müller György cserkészvezető, aki 1959 óta a gimnázium nevelője, az épületek és a magyar intézmény történetét ismertette.

Az ülés résztvevői meghallgatták a tagszövetségek beszámolóit az elmúlt időszak eseményeiről. Továbbiakban a közös “Cserkész“ havilap helyzete, lengyel-magyar cserkészszövetségek következő esedékes értekezletének tartalma és a közös tisztképzés koncepció kidolgozásának lépései kerültek napirendre. A magyar cserkészszövetségek lehetséges belépése a Cserkész Világszervezet hosszabb párbeszéd eredményezett. A jelenlevők támogatták, hogy a belépéssel kapcsolatos előnyöket és kötelezettségeket részletesen legyenek feltárva amielőtt végleges álláspont elfoglalása történhet. A MCSSZFórumát bemutató és az utolsó húsz év magyar cserkész eseményeit összefoglaló Almanach végleges anyagát a szerkesztők bemutatták. Elvárásaink szerint a 140 oldalas füzet megjelenik a következő hónap folyamán. Utoljára egyeztetés kezdődött, hogy a tagszövetségek nagyobb eseményeiről közös PR jelenjen meg. Amiután az április 24 körül tartott cserkésznapok beszámolói elhangoztak, elhatároztuk, hogy a jövőben április 24-e (Szent György nap) legközelibb hétvégén világszerte cserkésznapokat tartunk.

Összeállították a MCSSZF közös programjainak listáját az elkövetkezendő időszakra:
+ Magyar Szolidaritás Tüze világszerte, 2010. augusztus 20.
+ MCSSZF őszi ülése Csíkszeredában, 2010. október 1-3.
+ Vezetőképzővezetők találkozója Budapesten, 2010. november 5-7.
+ Lengyel-magyar cserkészszövetségek értekezlete Nagybányán, 2010. november 11-14.
+ Vezetői konferencia Budapesten, 2010. november 19-21.
+ Betlehemi Békeláng átvétele Bécsben, 2010. december.
+ Cserkésznap – a magyar cserkészek rendezvénye világszerte, 2011. április 24. környékén.

A Magyar Cserkészszövetségek Fóruma továbbra is a magyar ifjúság valláserkölcsi és nemzeti összefogásának a céljait hatékonyan képviseli. Munkánkát a közös értekezletek és a hatékony PR a külső világ felé teszik részben eredményessé.

KMCSSZ Sajtószolgálata

 
Review      ¤VEZETÖKÉPZÉS - KMCSSZ (Dömötör G.) May 8, '10 9:25 AM
by Arpad for everyone
Category: Other
SIKERES CSERKÉSZ-VEZETŐKÉPZŐ TÁBOROK ARGENTÍNÁBAN

Ha valaki megkérdezi: "Mi az, ami lehetővé teszi, hogy a Külföldi Magyar Cserkészszövetség 65 év óta megszakítás nélkül működjön?" habozás nélkül azt kell felelnünk: "Rendszeres vezetőképzésünk". És valóban: ez tette lehetővé, hogy immár három generáción keresztül mindig legyenek fiatalok, akik kellő hozzáértéssel átvegyék cserkészeink vezetésének feladatát.

Észak-Amerikában minden évben tartunk központi vezetőképző (VK) tábort, Európában minden második évben. Ausztráliában és Dél-Amerikában szükség szerint. Idén januárban Argentína volt a 9 napig tartó Dél-Amerikai VK táborok színhelye.

Három tábor folyt párhuzamosan: egy őrsvezetőképző (ŐV) tábor 14 éven felülieknek, egy segédtisztképző (ST) tábor 18 éven felülieknek és egy Mintatábor 10-14 éves cserkészeknek. Az egyes táboroknak természetesen megvolt a saját életük, hiszen a jelöltek különböző szintű feladatokra lettek kiképezve. De ugyanakkor a három tábor egymásba is kapcsolódott, mint ahogy egy csapat életében is a három csoport együttműködik: a segédtisztek kidolgozzák a munkatervet, azt megbeszélik az őrsvezetőkkel, akik a tervet részletezik és levezetik cserkészeikkel. Ezt gyakorolták a táborban is: a ST jelöltek kidolgoztak munkaterveket és programokat, irányították az ŐV jelölteket, és együttesen levezették a foglalkozást a mintatábor cserkészei számára.

Ebből élménydús események születtek, mint ahogy az egy cserkészcsapat életében is történik. Volt kiképzés (cserkészügyességek, népdal, magyar nyelvgyakorlat, jellemnevelés, stb.), volt kirándulás és portya, volt játék és rohampálya, voltak meghitt tábortüzek. És volt az együttlét és cserkésztestvériség nagy élménye, hiszen a három tábor létszáma nemcsak meghaladta a 90 cserkészt, de ráadásul az Argentínából és Brazíliából jötteken kívül voltak jelöltek és kiképzők Ausztráliából, Németországból és USA-ból is.

Két nappal a táborok bezárása után az argentínai és külföldi cserkészvezetők összejöttek a Buenos Aires-i magyarság nagyszabású székházában, a "Hungáriában", egy rövid vezetői konferenciára. A konferencia alkalmat adott a cserkészszövetség központjából érkezett három vezetőnek, hogy beszámoljanak a négy földrészen működő KMCSSZ és a Kárpát-medencei magyar cserkészszövetségek helyzetéről. A konferencián, az idősebb cserkészvezetőkön kívül, részt vettek a tábort végzett, újonnan avatott segédtisztek is. Így adja át a stafétabotot egyik generáció a másiknak!

Dömötör Gábor
KMCSSZ Sajtószolgálata
 
ReviewReviewReview  Nemzetközi Cserkésznap -Los Angeles Apr 26, '10 11:05 AM
by Arpad for everyone
Category: Other
Nemzetközi cserkésznapon vettek részt a Los Angeles-i cserkészek

2010. március 20-án megtartottuk a már hagyományossá vált évi nemzetközi cserkésznapot a Long Beach városban lévő Will J. Reid BSA (Boy Scouts of America) cserkészparkban, ahol 160 lengyel, magyar, örmény és litván cserkész vett részt a félnapos programon. Ahogyan múlt évben is, az ukrán cserkészek sajnos idén sem tudtak részt venni magán az eseményen, csak az előkészületekben. A cserkészek mellett jelen volt mintegy 40-50 vendég és cserkészszülő is. Ebben az évben a magyar cserkészek voltak a vendéglátó nemzet. Emiatt az egész esemény megszervezése ránk hárult. Magyar részről a 8. számú Juliánus barát (Kass Pál cspk.), a 17. számú Könyves Kálmán (Latkóczy-Osváth László cspk.) és a 49. számú Árpádházi Boldog Erzsébet (Baltay Julcsi cspk.) cserkészcsapatok vettek részt ebben.

A program zászlófelvonással és az egyes nemzetek cserkészindulóinak eléneklésével kezdődött. A résztvevőket köszöntő beszéd után a cserkészeket 12 állomásra (8 nagycserkész, 4 kiscserkész) osztottunk be, és elkezdtük a másfél óráig tartó ügyességi és nemzeti tudást terjesztő versenyeket, akadályverseny formájában. Mindegyik őrs magyar, lengyel, örmény és litván cserkészekből állt, így a különböző nemzetiségű cserkészek jobban megismerhették egymást. Az akadályverseny után mindenki vacsorázott. Mivel a magyarok voltak a vendéglátó nemzet ebben az évben, a vacsorát mi készítettük. A vacsora főfogása a töltött káposzta (LA CSBK készítette), a gulyásleves (a 8. és a 49. csapatok készítették) és a paprikás krumpli (a 17. csapat készítette) voltak. Vacsora után pedig tábortüzet tartottunk, ahol mindenki sokat nevetett és énekelt. Népdalok eléneklése mellett több tábortűzi mókát is bemutattak a cserkészek. A Halloran lányok – Michelle és Annette – kiválóan vezették a tábortüzet. Sőt, ez annyira jól sikerült, hogy lengyel és litván cserkészek külön odajöttek utána megdicsérni őket. Volt olyan is, aki azt mondta, hogy ilyen jó tábortűz még sosem volt a nemzetközi cserkésznapon. Ahogyan kezdett sötétedni, a lengyelek és magyarok kivételével mindenki lassan hazafelé indult.

Ebben az évben volt az első alkalom, hogy a magyarok szombat éjjel itt maradtak a lengyel cserkészekkel, és együtt táboroztunk. Körülbelül 25 magyar cserkész és cserkészvezető maradt a 65 lengyel cserkésszel. Említésre méltó, hogy a lengyelek továbbviszik a programot: ők hétvégi táborozást csinálnak az egészből, péntek délutántól kezdve vasárnap délutánig. Lengyel cserkészek Los Angeles, San Francisco, Sacramento és Phoenix (ahol az elmúlt 5 év alatt egy 40 fős lengyel cserkészcsapat jött létre) városok csapataiból vettek részt.

Történetileg, az első nemzetközi cserkésznapot 36 évvel ezelőtt, 1974-ben tartották meg Los Angelesben. Még a 70-es évek elején Bob Stoessel BSA amerikai és Vladimir Baleika cseh cserkészvezető megalapították az „International Fellowship of Former Scouts and Guides” nevű szervezetet, amelyhez csatlakoztak magyar, litván, lengyel, észt, cseh és lett cserkészek. Ez a csoport 1974-ben szervezte meg az első nemzetközi cserkésznapot. 5 évvel később orosz és ukrán cserkészek, valamint a BSA és GSA (Boy, illetve Girl Scouts of America) cserkészei is csatlakoztak.

Sajnos, ahogyan az évek teltek, több nemzeti kisebbségi cserkészcsoport is kiesett az eseményből. Mára csak négy: a magyar, lengyel, örmény és litván maradt meg a rendezvény résztvevői közt. Talán az ukránokat, akik az elmúlt években csak egyszer vettek részt, az ötödik csoportnak lehet számítani. 1974-től 2002-ig a nemzetközi cserkésznapot mindig bent, általában egy templom termében tartották meg. De 2003-ban a Los Angeles-i magyar cserkészek vakmerően ezt megváltoztatták: a nemzetközi cserkésznapot áthelyezték kintre, és egy parkban szervezték meg. Ennek olyan nagy sikere volt, hogy a következő évben, 2004-ben kétszer annyi cserkész jelent meg az eseményen résztvevőként. Máshogyan fogalmazva, mindenki nagyon jónak találta azt, hogy az eseményt a természetben tartjuk meg.

A legfontosabb talán az, hogy a nemzetközi cserkésznap többféle pozitív hatással jár a magyar cserkészek számára. Legnagyobb előnye az, hogy a mi cserkészeink látják, hogy vannak más nemzetiségű cserkészek is, akik épp olyanok, mint mi, magyarok. Látják, hogy ők is olyan gondokkal küzdenek, mint mi, és hogy ők is próbálják mindenféle módon tovább fenntartani a nemzeti identitásukat. És hát persze sok új barátság is született a nemzetközi cserkésznapon. Már alig várjuk mindannyian a jövő évi Los Angeles-i nemzetközi cserkésznapot!

Latkóczy-Osváth László cserkésztiszt, Hollywood, Kalifornia
KMCSSZ Sajtószolgálata
ReviewReviewReviewReview Hamilton Téli Kirándulás Jan.21: Szabó Dea Apr 26, '10 10:56 AM
by Arpad for everyone
Category: Other
Hamilton Téli Kirándulás - a 2010-es olimpia szellemében

Egy izgalmas és szórakoztató téli táborban vehettünk részt, amelyet az idén 2010 január 21-22-én Ancasterben szerveztünk.
A cserkészek szombaton reggel kilenc órától gyülekeztek az ancesteri táborhelyen. A megérkezés után ismerkedős játékot játszottunk, mert a cserkészek között többen vagyunk újak. A téli tábor témája a 2010-es olimpia volt. Csapatokra oszlottunk, minden csapat egy-egy ország nevét viselte, így délelőtt az országok zászlainak elkészítésével foglalkoztunk.
Ebéd után énekeltünk, játszottunk és megnéztük a környéket a kiscserkészekkel.

Az esti tábortűzhöz minden csapatnak műsorszámmal kellett készülnie. A tábortűz volt a téli tábor talán mindenki számára a legkedvesebb és legszórakoztatóbb programja. A szülőkkel közösen énekelgettünk és a tűz köré gyűlve előadtuk műsorszámainkat. Igyekeztünk megmozgatni a szülőket és más országok „népeit” is. Sajnos a program befejeztével el kellett köszönnünk a kiscserkészektől, akiket a szülők hazavittek. Miután ők hazaindultak, mi egy kis esti sétával frissítettük fel magunkat. A séta után újra körülültük a tüzet és kakaózással, beszélgetéssel ütöttük el az időt takarodóig. A vidám történetek után a jó meleg faházakban aludtuk a cserkészek igaz álmát.

Reggel egy pizsamás reggeli tornával mozgattuk meg elgémberedett tagjainkat, majd a táborvezető reggeli szemlét tartott. Reggeli után játszottunk és poharat festettünk, amely még sokáig emlékeztet bennünket erre a táborra. Délután új csapatokkal versenyeztünk a záró játékokon, majd megnéztük a tábori képeket. Eredményhirdetés és zászlólevonás után szomorúan kezdtünk készülődni az induláshoz és búcsúztunk egymástól. Bánatunkat még tetőzte, hogy a régóta várt hó ekkor kezdett el esni.
A tábor mindannyiunk számára kedves örömteli emlék marad. Köszönjük a szervezők fáradságos munkáját és az örökké fiatal bagoly őrs friss és mulattató ötleteit.

Szabó Dea, cserkész
KMCSSZ Sajtószolgálata
 
 
ReviewReviewReviewReview IN MEMORIAM ÁDÁM ATYA +1927-2010+Apr 16, '10 10:18 AM
by Arpad for everyone
Category:Other
+ Ádám Atya gyászmiséje ON-LINE ÁPRILIS 23 9:00 AM EST +
------------------------------------------------------------------------------------
Ádám Atya gyászmiséje on-line, élõben megtekinthetõ pénteken, április 23.-án magyar idõ szerint du. 3.00 órától.
Az adást a http://www.encsefilm.com weboldalon lehet nyomon követni az „In memoriam" cím alatt.
Kérek minden magyar cserkészt és ismerõst, hogy adja tovább ezt a hírt! Köszönöm!

Mass of Resurrection for John Adam, SJ can be seen live, online on Friday, April 23, at 3:00 p.m.(Hungarian time). Please visit http://www.encsefilm.com and click on "In memoriam". Thank you! ...... /Julianna Gulden http://www.guldencomm.hu/

*****************************************************************************************
15/04/2010 1:23:04 PM EDT + ÁDÁM ATYA

A pisztráng legyõzte a vízesést!
A mai napon, 83. születésnapján elment az Atya.
Nyugodjék békében.
Imádkozzunk érte és egymásért.
Szabolcs atya
Rev. Sajgó, Szabolcs J., SJ Pastor, St. Elizabeth of Hungary
____________________________________________________________________________________________
Legyõzte_a_vizesést 15/04/2010 4:20:23 PM EDT
NLÁ : ovtabor@hotmail.com

Pedig volt ám ár, és még hogy milyen! A második világháboru forgószele, a bécsi vonatalatti menekülés, az amerikai mindennapi élet, the Bronx, idõs korában, mikor más ember nyugdíjba megy, vállalt egy lezüllött országban komoly felelõsséget, majd jött végre a miskolci nyugdíj, amikor kamaszokkal körbevéve pofozgathatott alkonyatig. És sohse adta fel a reményt, hanem mindig törõdött velünk, emberszámba vette azt is, aki nem volt vallásos, átsegített a kamaszkor küzdelmein, lelkiismeretünk, néha papunk, de fõleg barátunk volt. Adja Isten, hogy követhessük példáját, mi is olyan cserkésziesen, békességesen, és eredménnyel végezzük életünket, nekünk is olyan jó barátunk legyen az Úr Jézus Krisztus, mint amilyen Atyáé is volt.

Szentkirályi Endre

____________________________________________________________________________________________
„Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örökké éljen.” (Jn3,16)

Kedves Barátaink!

A boldog föltámadás reményében tudatjuk, hogy szeretett testvérünk, P. ÁDÁM JÁNOS S.J. szerzetesi hivatásának 65., papságának 50. évében, hosszan tartó, türelmesen viselt, súlyos betegség után, 2010. április 15-én, 83. születésnapján, a délutáni órákban, rendtársai körében békésen visszaadta lelkét Teremtõjének.

A gyászmise Miskolcon, az Avas-déli jezsuita templomban lesz 2010. április 23. pénteken 15,00 órakor lesz, utána a templomban helyezzük el hamvait.

Õ mindig arra fog emlékeztetni Bennünket, hogy mennyire szeret minket Jézus, aki közösséget vállal velünk. Gyászolják jezsuita rendtársai, rokonai, barátai, tanítványai és cserkészei s mindazok, akik szerették és tisztelték.

cím: Jezsuita közösség, Miskolc, 3529, Fényi Gyula tér 2-4., fenyi@jezsuita.hu
P. Tamás Gergely Forrai SJ

ReviewReviewReviewReviewGONDOLATOK...Cserkésztanácskozás...Apr 6, '10 11:28 PM
by Janos for everyone
Category:Other
GONDOLATOK EGY CSERKÉSZTANÁCSKOZÁS UTÁN

2010. február 27-28-án megtartottuk az évi cserkésztiszti konferenciát a Woodside Priory-ban, – San Francisco mellett.

Négyszögletes formációban ülve – meghallgattuk Lendvai-Lintner Imre (KMCSSZ elnöke) beszámolóját a mai magyar cserkészet helyzetéről – külföldön, az anyaországban és az elcsatolt területeken. A magyar cserkészet, idén ünnepli meg beindulásának századik évfordulóját. Most már az egész világon globálisan működik – bár nem olyan népszerűen, vagy tömegesen, mint mikor Baden-Powell és gróf Teleki Pál elindíditották.

Akkor az egész világ forrongott. A háborúk hangulata a levegőben volt. A társadalom struktúrája megingott. A gyerekek a cserkészetben találták a kivezető útat. A jó kedv, becsületesség, természetszeretet, baráti kapcsolat, segítőkészség, Istenbe vetett hit, bátorság, embertárs segítsésge, pajkosság és játékosság romantikája vonzotta a fiatalokat .
A magyar cserkészetet különösen gazdag értékeit Sík Sándor fogalmazta meg tömören: emberebb embert és magyarabb magyart nevelni.

Milyen emberek úszkálnak a mai világ kultúr tengerében? Elvállt és elidegenedett családtagok közmérgében kallódó „latch key kids”- ek, akiknek nincsenek sem családi, sem társadalmi korlátai. Emberi kapcsolatot sem a közös kábítószer megosztásában, vagy sem a laza nemi kapcsolatokban nem találnak – hanem a rideg számítógép “chat room”-jainak virtuális valóságában. Az udvarlás is ott történik. Elfolynak egy értéktelen végtelenségbe.

Viszont van egy cserkészet, ami majdnem érthetetlen módon életértéket nyújt. Elsősorban, ki viszi a gyerekeket származása forrásához, - a természetbe. Otthon van éjjel, a csillagok alatt, az égig erő fák társaságában – a tábortűz és a barátok társaságának melege mellett. Élteti lelkét valami, ami óriás, ami élet, – amit sem moziban, sem szobasarokban nem lel az ember – kapcsolat a földdel.

Aztán másokon segít. Nem él egyedül – csak magának. Része egy emberi közösségnek – mikor egy segítő kezet nyújt, vagy valakit meghallgat – hozzájárul életéhez – rájön, hogy mind a ketten meggazdagodnak. Miért van így? Ki tudja? De egymásba kapcsolódnak. Egymásba merülnek. Valahogy egyé válnak és tágabbak lesznek. Nagyobbak. Szebbek. Lelkük kezd szárnyalni.

Rövid, rövid, rövid az élet. Míg a percek futnak, az évek rohannak. A tégla, amit beteszel az életed épületébe – meghatároz téged. Mit építesz? Borospincét vagy katedrálist? A cserkészet egy arany tégla. A szeretet, barátság, szavahihetőség, integritás, bátorság téglája, átszőve barátokkal, játékokkal, kulturtudással műveltséggel és óriási erővel, mely megerősiti az embert az élet kihívásaival szemben.

Nem az elvadult, szétfolyó kultúránk hatása alá kellene essünk – hanem a vagány, egészséges magyar ifjú titán vezetőnek kell kikristályosítania és szivárvány fényével bevilágosítania mások hétköznapjait.
Nem értem, miért nem cserkész minden fiatal. De felébrednek – és eljön az ideje, hogy rádöbbennek értékére – és édes anyaföldünk, mely annyira szenvedett és szenved – meg fogja köszönni.

Kívánom, hogy cserkészetünk elöntsje a világot, és hemzsegni fognak utcán, szigeten, mint Baden-Powell idejében – de globálisan az egész világon, és kiegyenesedik ez a görbe világ.

Ecsedy Yudit, volt Los Angeles-i leánycsapat parancsnok

KMCSSZ Sajtószolgálata
............ További információért, kérjük, forduljon az Külföldi Magyar Cserkészszövetség washingtoni irodájához:
9950 Lochmoore Lane, Vienna, VA 22181, U.S.A.Tel: (+1-703) 242-8361, fax: (+1-703) 242-8361   honlapunk : http://www.kmcssz.org

 
ReviewReviewReview Toronto Félévi Beszámoló 2009/2010: ÁrpádMar 26, '10 10:39 PM
by Arpad for everyone
Category:Other
.
20. / 42. TORONTOI CSAPATOK – FÉLÉVI BESZÁMOLÓ 2009/10

Kétszeres elõzõ próbálkozás és kevés eredmény után Fejes Ferenc cst. volt parancsnokunknak sikerült egy új és közös kiscserkészcsoportot szervezni. A sikert elõre biztosította Kissné Farkas Ágnes és Zydron Veronika kiscserkészvezetõk nagy lekesedése és szakszerû programai. A “KIScserkészRAJ” rövidesen megduplázodott 25-30 fiú és kislányra. Az igazi eredményt mutatja a próbázó nap, amin minden egyes kiscserkészünk megjelent!

Új parancsnokunk Kissné Farkas Ágnes sok fiatal, friss és energiadús vezetõvel indúlt az év szeptemberében. A fiatal õrsvezetõk és segédtisztek nemcsak lelkessek de kitünik ötletességük és talpraesettségük. A “fiatal” mindinkább a lányokra vonatkozik, mivel 1 õrsvezetõ és 1 kiscerkészvezetõn kivül a férfiak mind az idõsebb korosztályból vannak.

A cserkészfoglakozások a Szent Erzsébet Egyházközség Ifjúsági Központ-jában vannak. Itt mûködik a Magyar Iskola, kiépített osztálytermekkel, torna teremmel és több más egyesületnek is az otthona. De a foglalkozásban most sok az új és érdekes program, különösen a szabadban és a városon kivüli tanyán tartott foglalkozások és rajgyûlések.

Összel a cserkészek Öszitáborral kezdték (szept. 26/27- Orangeville). Azóta megállás nélkül folynak a “gyûlések” a szabadban és elérte a fele teremben-fele szabadban pontot:
Természet-survival (okt.17- Gergely Tanya), Télitábor (jan.16/17), cserkész gyûlések a Tömöry Tanyán (feb.20., feb.27.). A kiscserkészeknél Kirándulás egy védett parkban (okt. 3- Uxbridge Preserve), Téli kirándulás (feb.27- Earl B.Park) és még jön a többi.

Közben ment a szokásos “benti”program: 50 Éves Jubileum (lánycsapat), évi Cserkész-vacsora (FTB), Tisztikonferencia (vezetõk), Mikulás, Karácsony (szülök-nagyszülökkel), Bölcsõske (éjféli misén), Vezetõi “buli” Hamiltonnal együtt, Disznótos Vacsora (jan.23.).
Május 19-21 VK Nap ill. Hétvég lesz, teljes 2 napos továbbképzéssel és lelkigyakorlattal. Május 2. tervbe van a nagycserkészeknek egy tavaszi kenuverseny a torontoi Don fólyón.


Láthatjuk milyen aktiv a csapat, mennyire megerõsödtek a kiscserkészek és a cserkész-programaink is, a sok szabadban történõ foglalkozással. Alig várjuk a Jubileumi Tábort! .................. [KÉP: Kiscserkész Téli Kirándulás]

Jó Munkát!
Zubrits Árpád cst. honlapszerkesztõ

 
ReviewReview Hamilton - Olimpiai láng és cserkészcsapatMar 23, '10 3:32 PM
by Arpad for everyone
Category:Other
Kanada készül az Olimpiára!

2009. december 19-én a hamiltoni cserkészek részt vettek egy különleges eseményen. Az olimpiai lángot stafétaként viszik futók több hónap alatt egész Kanadán keresztül. Megtudtuk, hogy egy közeli városban, Burlingtonban lesz alkalmunk a lángot megtekinteni. Mi ennek nagyon örültünk, és így terveztük a napunkat. A Waterdown utca sarkához közel haladt a staféta útja. Editnek a munkahelye, a Royal Bank – az Olimpia egyik támogatója – ott van a közelben. Azt terveztük, hogy délután kinti pikniket, virsli- és hamburgersütést rendezünk. Képzeljétek el, hogy -5 Celsius fokos hidegben ez milyen kellemes volt! Ott segítettek Jankura Krisztina, Fajszán Edit, Fajszán Isabella, Paal Julianna és Erzsi, Jones Krista, Lantos Stephanie es Jankura Ági. Mindenki melegen fel volt öltözve, piros és fehérbe – ezek a kanadai zászló színei. Így vártuk a stafétát, aki a lángot vitte.

Végre 6 óra körül megláttuk a futó elõtt haladó rendõröket és a kocsikat, amelyek kísérték a stafétát. Már akkor többen álltunk az utcán, tapsoltunk es örültünk. Milyen élmény volt számunkra az, amikor elhaladt mellettünk a láng!
Utána Hamiltonba utaztunk a Dundurn kastélyhoz, ahol több ezer ember várta a lángot. A közönséggel együtt énekeltük el a kanadai himnuszt – és akkor befutott az utolsó staféta a lánggal. A színpadon volt egy edény, amit az utolsó futó meggyújtott. Nagyon örült ennek mindenki, aki ott volt! Ezután volt alkalmunk fényképeket készíteni magunkról a lánggal, és örömmel fogtuk kézbe a stafétabotot is.
Az egész nap nagy élmény volt számunkra, ahogyan igen nagy esemény az Olimpia is az egész országnak!

Jankura Ági cscst.
ReviewReviewReviewReview Toronto Parancsnok Változások -2009/2010Mar 16, '10 1:24 AM
by Arpad for everyone
Category:Other
.
TORONTO PARANCSNOK VÁLTOZÁSOK 2009/2010

A 2009-2010 cserkészévvel nagy változások történtek a torontói csapatainknál: új fiú és leányparancsnokunk lett, új Fenntartó Bizottság új elnökkel és egészen új programok is!

CSERMELY KRISZTINA cscst. 1959-ben a 42.sz. Boldog Kinga Leánycserkészcsapat alakulásakor lett újonc-cserkész. Hosszú évekig aktiv cserkész, õrsvezetõ és vezetõ volt. Fia is cserkész, lánya pedig vezetõ lett a cserkészetben. A leányõrsvezetõ táborban, késõbb a Corvina (Magyar Kultúra) táborban mûködött. Öt évig vette át a csapatparancsnokságot és ezalatt több õrsvezetõt képzett ki. Nagy örömére, utoljára 2009-ben a csapat 50. Évforduló találkozóját rendezhette!

ZUBRITS MIKLÓS st. 1959-ben lett cserkész a 20.sz. Árpád Vezér Cserkészcsapat-nál, majd õrsvezetõ és rajparancsnok, még Jámbor Lajos parancsnokunk alatt. 50 éve hûséges tagja csapatunknak mialatt 20 évet volt csapatparancsnok és egy másik 20 évig helyettes. 40 évig nem hiányzott gyûlésról, kirándulásról, táborból, és 46 éve a Fiú Örsvezetõ (NLÁ) kiképzõkeretböl! A 2000. jubitáborra felborúlt terve mikor a kiváló parancsnokjelölt visszaköltözött Magyarországba de most a 2010. Jubi elõtt mégis megvalósult.

HERING MÁRIA öcs. 10 éve zürõs helyzetben vette át a Fenntartó Bizottság elnökségét. Higgadt hozzáállással és precis szervezõ tehetséggel egy évtizede biztosan irányította a csapat ügyeit. 5 parancsnok meg 4 plébános mellett kitartó türelemmel sikeresen munkálkodott! Ezalatt 3 fia, Zsolt, Tamás, Zoli és férje János öcs. is aktivan részt vettek a cserkészetben.

ÖREG ZSUZSA és MEKIS ÉVA társelnökök vették át a Fenntartó Testületi Bizottság elnökséget az utolsó Cserkészvacsora alatt, ami rekord sikerrel végzõdõtt. Az új bizottság tagjai mind cserkészszülõk, eddig is hathatósan segítettek mindenben és már az elsõ Cserkészvacsorán megmutatkozott milyen sikerrel folytatják Mária után a munkát.


Kiss Ferencné FARKAS ÁGNES cscst. a közös Kiscserkészrajunk parancsnoka lett a csapatparancsnok. Az “új-kanadás” Farkas család 1977 végen lépett Kanada földjére és Ágnes, Göcsei Rita cspk. hívására, azonnal belépett a csapatba. Majd a következõ évben (1979) már ÕVK tábort végzett és ezután pár évre (c.30) a csapatparancsnok, mindkét csapatnál. Ági Fillmoreban, a központi kiképzõ táborokban is, már igencsak sok évig aktiv vezetõ.
Elõször a Mintatábor és újabban a Kiscserkész Vezetõképzõ tábor parancsnoka. Most sok fiatal, friss és energiadús vezetõvel, õrsvezetõvel és (leány)segédtisztel vezeti a csapatot.

A sok változás és új vezetõk melett marad egy állandó támpontunk is. A kezdettõl, 50 ill. a fiúknál 57 éve, Fenntartó Testületünk a Szent Erzsébet Egyházközség. Nemcsak óriási segítségünk de külön szerencsénk hogy minden plébánosunk egyben cserkésztiszt is volt! Mostani plébánosunk akit cserkészek már régebbrõl is sokan ismernek, SAJGÓ SZABOLCS SJ cst.

Jó Munkát!
Zubrits Árpád cst. krónikás                                                     [Nyári tábor képen 'Veronika és Ágnes]

 
ReviewReview Torontoi Disznótoros Vacsora 2010 - Z. MikiMar 16, '10 1:09 AM
by Arpad for everyone
Category:Other
-
DISZNÓTOROS CSERKÉSZBÁL 2010

Az õszi igen sikeres gulyás cserkészvacsorát 2010 január 23.-án a szintén évi rendszeres Disznótoros Vacsora követte. Mint az már sokéves hagyomány, ez az alkalom az öregcserkészek és régi cserkészbarátok évi rendszeres találkozója is. Ez a mai napig egy valódi disznótoros, a maradékot sorban állva veszik és viszik haza a vendégek. (Pedig már nem is az öregcserkészek végzik a disznóölést, a hurka-kolbász töltést mint régen.)

A vacsorán rövid bemutatóval is szerepeltek a csapatok, különösen a kiscserkészeink arattak nagy sikert. Közel 300 vendégnek igen hangulatos és kellemes szórakozás volt ez az este is. Az értékes tombola után éjfélig ment a mulatozás és a tánc.

Köszönet mindenkinek, aki önkéntes munkájával, részvételével és anyagi támogatásával is hozzájárult az alkalmak sikeréhez! A torontói cserkészek két sikeres estjének - a Gulyás és Disznótoros vacsoráknak - segítségével a csapat több támogatást tud nyújtani az idei 2010-es Fillmore-ban augusztusban rendezett Jubileumi Nagytáborra nemcsak minden cserkésznek, de ezentúl a többgyermekes családoknak és aktív vezetõknek is!

Jó Munkát!
Zubrits Miklós volt fiúcsapat parancsnok, Disznótoros fõnök

ReviewReviewReviewTorontoi JUBILEUMI Cserkészvacsora 2009Feb 22, '10 7:05 AM
by Arpad for everyone
Category:Other
.
TORONTOI JUBILEUMI CSERKÉSZVACSORA 2009

A 42. Szent Kinga Leánycsapat nagy 50 éves találkozója 2009 október 24-én délután volt Torontóban megtartva. Így az évi Cserkész Gulyásvacsora egyben jubileumi vacsora is lett és kibõvült a találkozó résztvevõivel. Idén ezt a vacsorát már az új Fenntartó Bizottság rendezte Öreg Zsuzsa és Mekis Éva társelnökök vezetésével. Közel 350 vendég fogyasztotta a finom vacsorát, nézhette a csapatok elõadásait és jó társaságban szórakozhatott.

A sok vendég, a leánytalálkozó, a nagyszabású tombola és csendes árverés is meghozta a megérdemelt sikert, sok éves rekord bevétel volt ez a cserkészvacsoránk. Ez különösen jól jön, hiszen 2010-ben ünnepeljük a magyar cserkészet fennállásának 100. évfordulóját. Cserkészeink lelkesen készülnek az idei jubileumi táborra, ami nagyobb kiadással fog járni úgy a résztvevõ cserkész családokra mint a cserkész csapatokra is.

Cserkészvacsoránk biztosítja a csapat különkiadásait és hozzájárul a cserkészek jubileumi tábor részvételi költségeihez. Köszönjük mindenkinek a támogatást! Reméljük a jövõben is számíthatunk részvételükre és támogatják a cserkészet nemes ügyét! Szépen indult az új FTB munkája, és ígérjük a jövõben is mindent megteszünk annak érdekében, hogy a finom vacsora mellett mindenkinek felejthetetlen legyen ez a cserkészekkel töltött este!

Megérte a sok munkát !
Mekis Éva FTB társelnök, Légy Résen szerkesztõ

 
ReviewReviewReviewHamiltoni Betlehemezés 2009 Kanalas MiklósFeb 15, '10 2:18 PM
by Arpad for everyone
Category:Other
HAMILTONI MAGYAR CSERKÉSZEK BETLEHEMEZÉSE

A betlehemezés karácsonyhoz kötődő, magyar népszokás. A hamiltoni cserkészeknél már évek óta hagyomány, hogy karácsony előtt a fiatalok előadják ezt a népi játékot. Ez idén sem történhetett másképp.
Miután Lisa néni kiosztotta a szerepeket, a vezetők és szülök segítségével mindenki sikeresen felkészült. Több helyre is kaptunk meghívást. A Hamiltoni Magyar Iskolán, a görög-katolikus és a Szt. István Római Katolikus templomon kívül sok háznál is előadtuk a játékot, a háziak pedig mindenhol finomságokkal vártak minket.
A párbeszédek között énekeltünk és verseket is szavaltunk. A háziak nagyon meglepődtek és elcsodálkoztak, amikor a legkisebbek gyönyörűen és hibátlanul mondták el karácsonyi és újévi köszöntőiket. A nagyobbak Miskolczy Kálmán Magyar karácsony című versét adták elő.
Véleményem szerint, a betlehemezés nagyon jó alkalom volt a kicsik és nagyok számára egyaránt, hogy rájöjjenek, a karácsony nem csak az ajándékokról és a finom ételekről szól. Valójában nem ezeket, a dolgokat ünnepeljük, hanem Jézus Krisztus születését és a szeretetet. Ezzel az előadással pedig örömöt, karácsonyi hangulatot és szeretetet vittünk a házakba.

Kanalas Miklós, cserkész, 27. számú Kaszap István cserkészcsapat
Category:Other
KÜLFÖLDI MAGYAR CSERKÉSZSZÖVETSÉG
2850 Route 23 North, Newfoundland, New Jersey 07435, U.S.A.,
telefon: (973) 208-0450, fax (973) 208-1451, drótposta: kmcssz@aol.com

A HAMILTONI CSERKÉSZEK KARÁCSONYI KÁNTÁLÁS ÉLMÉNYEI

Több éves hagyományukhoz hűen, cserkészeink az idén is elmentek a helyi Szent Erzsébet Öregotthonba a bentlakóknak karácsonyi énekekkel kedveskedni, kántálni, úgy magyarul, mint angolul. A szokásos ünnepi és jó érzésen kívül, a fiataloknak egy külön élményben is volt részük.
Az egyik idős bácsi egy régi fényképpel várta a látogató cserkészeket. Hadd szóljon Fajszán Edit beszámolójából e pár szó: "A bácsi egy fényképet mutatott magáról. A fényképen egy 16 éves fiú látható, cserkészegyenruhában. Makón volt cserkész. Fantasztikus volt az élmény...látszik a gyerekek arcán."
Amint később kiderült amikor Seregélyes Marci meglátta a fényképet, a "bácsi" egy jezsuita testvér volt. A testvér ismerte Solymár János jezsuita atyát már akkor amikor ők gyerekek voltak az Alföldön. Solymár atya pedig a hamiltoni csapatok alapító parancsnoka volt, egyben az akkori plébánosunk. Sőt, azokban az években ez a szerzetes testvér itt volt a hamiltoni magyar plébánián, Solymár atya plébánossága alatt.
A hamiltoni cserkészek az idei kántálással is megtapasztalták, hogy milyen öröm, igazi öröm másoknak örömet szerezni.

Fajszán Edit cst. csapatparancsnok

u.i.: A képen lévõ Brother Feigl S.J., Hamiltonban majd Torontóban szolgált hosszú éven keresztül.
A Ministráns Klubbot és az Ifjúsági Csoportot vezette. Minden nyáron a Lotola Parkban volt a nyári táboruk. (szerkesztõ)

AZONNALI KÖZZÉTÉTELRE
Kapcsolattartó: Lendvai-Lintner Imre
2010. február 2. lendvaimre@aol.com
KMCSSZ SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

KMCSSZ Sajtószolgálata
További információért, kérjük, forduljon a Külföldi Magyar Cserkészszövetség washingtoni irodájához:
9950 Lochmoore Lane, Vienna, VA 22181, U.S.A. Tel: (+1-703) 242-8361, fax: (+1-703) 242-8361
Internetes honlapunk : http://www.kmcssz.org

ReviewReviewReviewReviewReview50 ÉV - Torontoi 42.Lánycsapat TalálkozójaFeb 6, '10 4:20 AM
by Arpad for everyone
Category:Other
50 ÉVES ÉVFORDULÓ és TALÁLKOZÓ
42.sz. SZENT KINGA Lcscs. 1959-2009

[ Árpádházi Kingát 1690-ben avatták boldoggá, 1999-ben szentté; ünnepe Július 24.]

Az elsõ 50 év könnyû, a második 50 év a nehezebb. A torontoi 42.sz. Szent Kinga Leány-cserkészcsapatunk október 24, 2009-ben ünnepelte az elsõ ötven évét! Csermely Kriszta parancsnok széles készülõdésének eredménye volt a nagyméretû találkozó. Az USA-ból és Magyarországról is szállingóztak a boldog volt csapattagok, pontosabban autóval és repülõn jöttek, mivel régen “boldog” volt a csapat és csak 1999-ben lettünk “szent-ek”.

Eredetileg 1952-ben volt egy leánycsapat Torontóban, a 33. Szilágyi Erzsébet Lcscs. Baki Klára (Solymosné) vezetésével. Kevés létszámmal a csapat 1955-re megszünt ill. beolvadt a 20. Árpád Vezér csapatba. A Szabadságharc után közel 40,000 magyar menekült Kanadába és negyede Torontóban telepedett le. Csapataink száma és létszáma 5 év alatt megduplázodott és a következõ 5 évben szintén megduplázodott.

1959-ben a Szent Erzsébet Egyházközség fenntartóságával és azóta is állandó pártolásával indúlt az új 42. lánycsapat, kezdettõl óriási létszámmal. Tíz év alatt nemcsak Kanada de a KMCSSZ legnagyobb csapata lettünk 150 plusz taggal. A csapat és vezetõi a Szövetség minden megmozdulásán részt vett, Akadályversenyen, vezetõképzõ-táborokban, mindenhol jelesen megállta a helyét.

50 év alatt 13 parancsnokunk volt és ezekbõl 8-an a Találkozón voltak:
1959-62 Bús Antonia SJC, 1962-64 Bányai Ilona SJC, 1964-66 Újváry Julianna SJC [Sr. Újvári Julianna betegsége miatt nem tudott résztvenni. 2010 január 21-én halt meg. RIP], 1966-67 Szücs Mária SJC, 1967-68 Bányai Ilona SJC, 1968-73 Ruff Katalin SJC, 1973-80 Göcsei Rita (SJC) [Õ a fényképész...], 1980-84 Benyóné Szabó Gabriella, 1984-93 Csermelyné Szendi Ildikó, 1993-97 Dala Irén /Tamásné, 1997-00 Szendi Kinga, 2000-03 Vargáné Kompolti Matilda, 2003-04 Kecskeméti Mónika, 2004-09 Csermely Krisztina. Új parancsnokunk 2009-tõl Kiss Ferencné Farkas Ágnes.

A találkozó után mindanyian résztvettünk az évi Cserkész Gulyásvacsorán és folytattuk az ünnepélyünket. Néztük az új generácíót és láthattuk a következõ 50 év kezdetét. Igen boldog vagyok hogy ötven éve kezdtem a cserkészetett az új csapatban és most 5 éves parancsnokságom végén tartottuk az 50-éves találkozót. Szép és eseménydús 50 év volt!

Jó Munkát!
Csermely Kriszta cscst. volt csapatparancsnok

Képes Album > http://torontoicserkeszek.multiply.com/photos/album/32
Jubileumi Cserkészvacsora OKT. 24 : 42.lcscs.= 50 ÉVES!

MEGHÍVÓ >http://torontoicserkeszek.multiply.com/journal/item/272

42. Szent (Boldog) Kinga Lcscs. fényképek (régi csapatképek) > Facebook :
http://www.facebook.com/search/?q=orsvezeto&init=quick#/group.php?gid=33518501500
 
Review Nagy László+ WOSM világiroda volt fõtitkáraJan 18, '10 9:30 PM
by Arpad for everyone
Category:Other
Monday 21 December 2009 ........ Gone Home: Laszlo Nagy (1921 - 2009)

It is with deep sorrow that we announce the death of Dr. Laszlo Nagy, former Secretary General of WOSM, on Friday 18 December in Geneva. He played a vital role in reforming World Scouting and his memory will remain with us for a long time.

Laszlo Nagy, born in 1921 in Budapest, arrived in Switzerland in 1947. It was late on in life, in 1955, at the age of 34, that he started on a professional career. Recipient of a scholarship and a researcher at the Graduate Institute of International Studies, he tried journalism. Occasional contributor to the Journal de Genève, he became the German correspondent and then a main reporter for the Gazette de Lausanne. In 1966, he changed his professional direction, undertaking a critical study financed by the Ford Foundation on the crisis facing youth movements and more particularly World Scouting. He became Secretary General of the World Organization of the Scout Movement (WOSM) on 1 May 1968, and served in this position until 1988.

Laszlo is credited as being, more than any other person, the creator of the modern World Organization of the Scout Movement. In his ground-breaking Report on World Scouting of 1967, he analysed the Movement and put it into a contemporary context. In other words, he took what Baden-Powell had created in 1907 and reinterpreted it in the context of the late 1960s. Under his leadership, WOSM adopted a complete revision of its Constitution in 1975; over 90% of that still stands today, one reason being its "minimalistic" style and content. He was also instrumental in the formulation of the purpose of Scouting: "to contribute to the development of young people in achieving their full physical, intellectual, emotional, social and spiritual potentials".

During his tenure as Secretary General, World Scouting expanded enormously, despite limited resources. Its success was due in no small part to the integration of community development into its programmes as a means of making these more relevant to the needs of young people in their local, national and international communities. The establishment of the World Scout Foundation also provided a corner stone to meet the future financial needs of the Movement. The first tentative steps 'Towards a Strategy for Scouting', which culminated finally in the adoption of the mission statement in 1999 and of the Strategy itself in 2002, began during this same period.

After his retirement from World Scouting, Laszlo was engaged as President of the Jacobs Foundation, which specialises in problems facing adolescents. In 1997, Laszlo returned to his first love: writing. He is the author of several books including 250 Million Scouts, Scoutisme Mondial: un centenaire qui se porte bien (World Scouting: a hundred years old and still going strong) and l'Art de rebondir: le tour de monde en 80 ans (The art of rebounding: around the world in 80 years).

Laszlo is survived by his wife Monique and three children, Antoine, Laurent and Valerie.
 
 
Comments