Biblia‎ > ‎

Mobil Biblia (GoBible)


A GoBible egy Java-s bibliaprogram mobilra. Ha a mobilod képes rá, fel tudod rá tenni a Bibliát egy (esetleg több) alkalmazásként vagy játékként. Nekem ez már sokszor nagyon-nagyon jól jött, ezért is teszem közzé.

Fontos tudni, hogy a program régi fajta (nem okos), Java-s telefonokra készült. iPhone-ra és androidos telefonokra nem lehet (egyszerűen) feltelepíteni. Androidos telefonokra (HTC, Samsung Galaxy, Xperia...) tudom javasolni az Andoridos Biblia-felfedezőt.

Letöltés

Fordítás teljes 1M* 500k* 300k*
Károli Gáspár
Letöltés Letöltés Letöltés Letöltés
Magyar Bibliatársulat
Letöltés Letöltés Letöltés Letöltés
Szent István Társulat
Letöltés Letöltés Letöltés Letöltés

Egyéb nyelveken

Biblia teljes 1M* 500k* 300k*
Héber Ószövetség (Aleppo kódex)**
Letöltés Letöltés Letöltés
Görög Újszövetség (Bizánci szöveg)
Letöltés Letöltés

* Az 1M, 500k és 300k változatokban a szöveg több, kisebb alkalmazásba van szétvágva (mindegyikük kisebb, mint 1M, 500k, ill. 300k). Ezekre akkor van szükséged, ha a telefonodnak nincs elég RAM-ja a teljes változathoz. Ekkor az alkalmazásokat egyenként kell telepíteni.
** A héber bibliánál be kell kapcsolni a Karakterek megfordítását a Beállításokban.

Telepítés

A letöltött .zip fájlban találsz .jar és .jad fájlokat. A .jar-ok tartalmazzák a programot meg a szöveget, a .jad fájl csak információkat tartalmaz a hozzá tartozó .jar fájlról. Néhány mobilnak (pl. Sony Ericcson) nem kellenek a .jad fájlok.

A telepítés típustól függően sokféleképpen történhet. Általában, ha van USB kábeled, és azzal összekötöd a mobilt a géppel, és a mobilon Fájlátvitel vagy Háttértár funkcióra kapcsolod. Kis idő után a Sajátgépben megjelenik egy (vagy több) Cserélhető lemez. Ez a mobilod belső memóriája vagy a memóriakártyája. Rakd fel rá a .jar és .jad fájlokat egy olyan mappába, amiből utána a telefonról el tudod érni. Ez lehet pl "Others", vagy "Applications", de egészen "MSSEMC\Media files\other"-ig fajulhat, a telefon típusűtól függően. Ha kész vagy, mielőtt kihúznád, le kell választani a telefont. Ehhez a képernyő bal alsó sarkában lévő zöld nyilacskás ikonra kell bal gombbal kattintani, és a megjelenő menüből kiválasztani a mobilhoz tartozó meghajtót. (Ha több meghajtó is volt, akkor ezt mindegyikre meg kell csinálni). Ezután be kell lépni a mobilban a Fáljekezelővel abba a mappába, és feltelepíteni.

Samsung telefonokkal néha "kicsit" trükközni kell, hogy feltelepítse a programot. Vagy titkos kódokat kell beírni: http://forums.techarena.in/portable-devices/980122.htm, vagy egyéb érdekes dolgokat kell csinálni a telefonnal: http://ubuntuhu.info/381/jatekok-telepitese-samsung-gt-s5230/. Nekem nincs Samsung telefonom úgyhogy ezekről a trükkökről nem tudok sokat.

Itt találhatsz még telepítési leírásokat: http://www.mobilbiblia.hu/mobil-biblia-telepites.php

Ha gondod van a telepítéssel, írj nyugodtan e-mailt, megpróbálok segíteni.

Hogyan készült?

A GoBible programot nem én írtam, itt van a honlapja és a blogja. Amit én csináltam:
 • Lefordítottam a kezelőfelületet magyarra.
 • A bibliafordításokat beletettem a programba. A katolikus bibliával kellett egy kicsit dolgozni, hogy pontosan mit, lásd itt.
 • Megcsináltam a kisebb alkalmazásokból álló gyűjteményeket. Úgy próbáltam elosztani, hogy minegyik elég kicsi legyen.
 • Mindehhez írtam egy Makefile-t, ami automatikusan legenerálja őket, és újabb fordításokkal bővíthető.

Tippek

 • A menüben a Beállításokban lehet színeket változtatni. Lehet csökkenteni (vagy növelni) betűméretet is, és teljes képernyőssé lehet tenni az alkalmazást. Én ezeket mindig be szoktam állítani, hogy jobban lehessen olvasni.
 • A program kilépéskor elmenti, hogy hol tartottál, és újraindításkor ugyanonnan folytatja.
 • Olvasás közben a versek között ugrálni a fel-le nyilakkal és a számbillentyűkkel lehet. A számbillenytűzetet jelentése:
  • Olvasás közben:
    1: Előző könyv
    2: Előző rész
    3: Előző vers
    4: Következő könyv
    5: Következő rész
    6: Következő oldal
      8: Következő oldal
    
        

  • A Menj ablakban (a könyv fölött ill. a rész vagy vers fölött):

   2: fel
    
   4: balra
   5: menj
   6: jobbra

   8: le

    *: balra

   #: jobbra
   1 2
   3
   4
   5
   6
   7
   8
   9
    *: balra
   0 #: jobbra

 • Lehet a bibliában keresni. Keresésnél a kis- és nagybetű nem számít, de hosszú Ő és Ű betűknél igen.
 • Vannak könyvjelzők. Ide el tudsz menteni olyan igéket, amiket később meg szeretnél találni.
 • Ha viszont csak rövid időre szeretnéd megjegyezni, hogy hol tartottál, nyomd meg a Menj-t kétszer. Ekkor az, ahol vagy, bekerül az Előzményekbe, és a menüből vissza tudod hozni.

Linkek


Comments