Ieder kind is uniek, puur en eigen.


Het kind staat centraal
Er wordt gekeken naar de lichaamssignalen, ontwikkeling en behoeften van het kind. Ik pas de activiteiten, aandacht en materialen aan bij het kind en zijn of haar leeftijd. 
Sociaal met elkaar omgaan wordt gestimuleerd, zoals delen, samen spelen, communiceren, samen zingen, elkaar helpen etc. Het bijbrengen van normen en waarden is hierbij van belang, zoals respect voor de medemens, dieren en de natuur, aan tafel eten, wachten op je beurt etc. Ik overleg met de ouders wat zij belangrijk vinden.

Dagelijkse routine
Ik geef veel ruimte zodat het kind zich op geheel eigen wijze ontwikkeld, maar bied hierbij ook grenzen en regels aan zodat er voor het kind houvast en duidelijkheid is. Om dit te ondersteunen zorg ik voor een dagelijkse routine waarbij we op een vaste volgorde eten, slapen, spelen, rusten etc.

Rust en ontspanning
Wat ik belangrijk vind bij het bieden van opvang is een rustige en leervolle omgeving zodat het kind zich goed kan ontwikkelen en niet (te) overprikkeld wordt. In deze maatschappij wordt het kind al genoeg overspoeld met prikkels en drukte. Het is belangrijk dat een kind hier rust krijgt en ontspannen naar huis gaat, om deze rede is het speelgoed voornamelijk van hout, dus zonder knipperende lampjes en harde muziekjes en staan er geen harde radio’s aan. Er wordt er gezorgd voor een ontspannen sfeer. 

Buiten spelen & tuinieren
Buitenlucht is heel goed en gezond voor het kind en daardoor zal het ook beter en dieper slapen ’s nachts. Indien het weer het toelaat trekken we onze laarzen aan en gaan we naar buiten, lekker spelen in de tuin, speeltuin of we gaan samen werken in de moestuin. Zaadjes planten, bemesten, je eigen appels, peertjes of pruimen plukken en zien hoe alles groeit en bloeit.

Creativiteit
Creativiteit is belangrijk in de ontwikkeling van een kind. Door zelf te creëren verwerkt een kind zijn ervaringen en geeft het de nieuwe leerstof een plaats in zijn leven. Bovendien is het heel goed voor de persoonlijke ontwikkeling: met creatieve uitingen vertellen we de wereld wie we zijn. Door te creëren leren we onszelf, onze vaardigheden en onze beperkingen kennen.


Comments