Wedstrijden‎ > ‎

2016 - 2017

24 juni 2017 Clubkampioenschap

Op de laatste dag van het seizoen werd het clubkampioenschap bevochten. Dit heeft ondertussen een vaste plaats in onze agenda en velen keken er al maanden naar uit. De judoka's vechten in poules van 4 (of per uitzondering 3 of 5) waarbij rekening is gehouden met gewicht en leeftijd. Zo kwamen we dit jaar met 17 poules en 65 deelnemers aan een zeer mooi gevulde voormiddag.


Eerst was er de prijsuitreiking van de kampioenenviering voor de judoka's die het hele seizoen door het meest regelmatig gepresteerd hebben op het vlak van aanwezigheden op training, wedstrijddeelname en -resultaten. In een aantal categorieën was dit tot op het einde heel spannend en scheelde het maar 1 of 2 punten. De top 3 in de 4 leeftijdscategorieën kregen een mooie judoprijs.

U7


U9

 U11

U13

 U13+

 

Ook de trainers werden nog eens bedankt voor hun inzet gedurende het hele jaar.Daarna volgden de wedstrijdjes waarbij we zeer mooie dingen hebben gezien en waarbij het vooral opviel dat iedereen echt zijn best deed. Iedereen is dan ook winnaar vandaag en ontvangt een gouden medaille, want meedoen is zeker vandaag belangrijker dan winnen.

 Poule 1
 Poule 2
 Poule 3
 Poule 4
 Poule 5
 Poule 6
 Poule 7
 Poule 8
 Poule 9
 Poule 10
 Poule 11
 Poule 12
 Poule 13
 Poule 14
 Poule 15
 Poule 16
 Poule 17
  21 mei 2017 Meise U11

Slechts 2 deelnemers voor het tornooi te Meise dit jaar: Yelena en Staf. Beide in de U11. Matisse had zich nog ingeschreven bij de U13 maar omdat hij de enige was en alleen toch maar alleen is, besloot hij het voor een volgende keer te houden.

Na enige verwarring door een last minute wissel in haar poule, ging Yelena van start tijdens de eerste kamp van de dag in haar poule van 3. Tijdens haar eerste kamp gaat het heel gelijk op tussen Yelena en haar tegenstandster. Ze hebben allebei kansen en niemand kan meteen scoren. Op grond sukkelt ze echter in een houdgreep. De concurrentie laat deze niet meer los en Yelena verliest de kamp. Tijdens haar tweede kamp weet Yelena te domineren. Een goed geplaatse linkse koshi guruma is alles wat ze nodig heeft om ippon te scoren en de kamp binnen te halen.

Staf begon volle moed aan zijn eerste wedstrijd bij de U11 in een poule van 4. Hij verloor zijn eerste kamp met koshi guruma. Hij wist nog weg te draaien maar toen de tegenstander er nog een been voor gooide was het over and out. Tijdens zijn tweede kamp scoorde hij twee keer waza ari met koshi guruma. Bij het aflopen van de klok stond de stand dus in zijn voordeel en wist hij de kamp binnen te halen. De derde en laatste kamp begon goed met een waza ari voor Staf. Even later deed de tegenstander echter hetzelfde en ging hij door op grond naar houdgreep. Ondanks al zijn moeite geraakte Staf hier niet meer uit en verloor hij de kamp.

Ondanks de lage opkomst was het een fijne dag en is de coach zeer tevreden. Staf heeft het erg goed gedaan voor een eerste wedstrijd en bij Yelena begin je stilaan te zien dat het niet meer haar eerste wedstrijd is. Goed zo! 

30 april 2017 Opwijk  U11 - U13

Op 30 april 2017 trokken zeven dappere judoka’s samen met coaches Luc en Brent naar Opwijk. Zij gingen onze club verdedigen op dit derde provinciaal rankingtoernooi van het jaar. In de voormiddag waren Kjel, Yelena en Jannes paraat bij de U11 en tegen de middag werden ze afgelost door Arne, Kyrian, Kasper en Jasper, onze deelnemers bij de U13.

Jannes kwam tijdens zijn eerste kamp zelf goed in maar werd jammer genoeg overgenomen. Ippon voor de tegenpartij. Zijn tweede kamp kon hij winnen door zijn tegenstander in een houdgreep te nemen en niet meer los te laten. Ook zijn derde kamp was een succes. Na eerst waza ari gescoord te hebben kon hij weer houdgreep nemen om het af te maken. Twee op drie is de zeer mooie eindstand voor Jannes.

Voor Kjel is het hele wedstrijdgebeuren nog heel nieuw. Hij wist in alle drie zijn kampen het vol te houden tot het einde maar had jammer genoeg steeds wel punten tegen gekregen waardoor hij drie maal verloor. Geen zorgen, de coaches hebben gezien dat dit vooral een gebrek aan ervaring is, nog een paar keer deelnemen en het is aan Kjel om te winnen.

Yelena was ons enige meisje van de dag. Ze kwam terecht in een poule van 3. Haar eerste kamp verloor ze met een houdgreep. Ze herpakte zich echter in haar tweede kamp, een mooie linkse Koshi Guruma leverde haar de ippon op.

 
Na een korte middagpauze ging de U13 van start. Bij Kyrian zagen we hetzelfde verhaal als bij Kjel, veel goeie wil maar een gebrek aan wedstrijdervaring. Hij verloor zijn drie kampen maar heeft na deze dag weer wat extra ervaring op de teller. Die zal in de toekomst zeker van pas komen.
Jasper verloor zijn eerste twee kampen ondanks heel wat inzet. Na wat tips rond kumi-kata nam hij de bovenhand in zijn derde kamp. Tijdens deze kamp kon hij zijn tegenstander in houdgreep nemen met winst voor hem tot gevolg.
Arne begon wat aarzelend en zenuwachtig aan zijn dag. Hij verloor dan ook zijn eerste kamp. De tweede wedstrijd ging het al heel wat beter en trok hij de kamp naar zich toe. Een O-Uchi-Gari en ippon voor Arne. Zijn partner tijdens de derde kamp bleek heel sterk te zijn, niet aan te doen. 
Kasper zat in een poule van twee. Om ervoor te zorgen dat iedereen toch meer dan één keer mag vechten wordt er voor een poule van twee een ander systeem toegepast. De judoka's vechten drie keer tegen elkaar en wie 2 van de drie kampen wint is eindwinnaar. Jammer genoeg bleek de tegenstander van Kasper een zeer sterke jongeman. Hij kon de eerste twee kampen winnen ondanks een zeer strijdvaardige Kasper. Daardoor was de derde kamp niet meer nodig.
Aan het eind van de dag zijn de coaches blij met het resultaat. Onze judoka’s hebben goed gevochten en weer heel wat ervaring opgedaan. Verder gaan de coaches naar huis met een aantal concrete werkpunten om mee te nemen in de trainingen. Op naar de volgende!

23 april 2017 U9 Ontmoeting te Zaventem

Zondagmorgen 9u aan de Sportschuur te Wilsele: maar liefst 15 judokaatjes stonden goed op tijd klaar om te vertrekken naar de wedstrijd. Laatkomers waren er niet bij. Dat is alvast goed begonnen.

Deelnemers: Yann, Kaylan, Louis, Arno, Lander, Warre, Joos, Cas, Tuur, Kyliam, Jana, Lucas, Lenn, Andreas, Mauro

En ze hebben allemaal hun bestje beentje voorgezet en meerdere winstkampen behaald. Maar het belangrijkste is dat ze zich geamuseerd hebben en dat ze weer iets hebben bijgeleerd. En dat ze allemaal hun medaille hebben verdiend.
Proficiat aan alle deelnemers, vooral voor hun inzet, enthousiasme en motivatie.

 15 april 2017 Waver Internationaal tornooi

De wedstrijden verlopen volgens Braziliaans systeem eerst poule daarna boom. Lotte zit in een poule met drie. Ze wint haar eerste kamp met ippon en verliest de tweede met houdgreep .Lotte gaat zo wie zo door en wint haar volgende kamp met waza-ari en houdgreep, in de halve finale verliest Lotte van een zeer sterke Nederlandse. In de kamp voor brons moet Lotte de duimen leggen tegen een west Vlaamse O ja bijna vergeten Lotte kampt nu in de -44 categorie zeker geen slecht resultaat als je weet dat ze in geen enkele wedstrijd het de tegenstander gemakkelijk gemaakt heeft en dit pas haar tweede wedstrijd in de -44 is.
Op naar een derde plaats in de volgende wedstrijd met internationale deelnemers.
Lotte dat zit er zeker in.
Dit was ook een zeer leuke categorie om de wedstrijden te volgen, mooie dingen gezien.

12 maart 2017 Kapelle op den Bos

https://goo.gl/photos/Us2x5215HU1aM8j5A
Vier deelnemers van onze club: 
Kyrian neemt voor het eerst deel op competitief niveau. Voor een eerste maal doet hij dit zeker goed: twee overwinningen waarvan één met o soto gari en de andere met houdgreep, de derde kamp wordt verloren met houdgreep.
Wout steekt er met kop en schouders boven. Hij wint zijn drie kampen met ippon. De laatste in 4 seconden: zijn tegenstander mooi meegenomen in de verplaatsing en de mooiste ippon van de kompetitie met een koshi guruma in maki komi.
Kasper vecht in een poule van drie wint zijn eerste kamp met waza-ari en houdgreep en verliest zijn tweede kamp met houdgreep.
Jasper verliest zijn twee eerste kampen met houdgreep en wint zijn derde met 2 waza-ari's en houdgreep.
De club staat in de ranking op een welverdiende vijfde plaats op een dertigtal competitieve clubs in Vlaams Brabant

11 maart 2017 Herentals

Lotte was als enige in haar gewichtsklasse. Er werd gevraagd of ze een categorie hoger wilde kampen wat Lotte dus ook deed. Twee maal verlies in een boomsysteem, maar toch een goede training en ervaring meegenomen.

Kobe moest het in zijn eerste kamp afleggen tegen een eerste dan..
In zijn kampen van de herkansingen wint Kobe twee maal. De eerstekamp met harai goshi, dus ippon en de tweede kamp met een zeer mooie sumi gaeshi. De kamp om brons gaat gelijk op maar hij verliest deze met 2 waza-aris tegen 3.
Goed gewerkt van beide kampers, doe zo voort.

26 februari 2017 Open Izegem / Internationaal tornooi u15

Lotte heeft vandaag een mooie prestatie neergezet op de Open Izegem, een internationaal tornooi voor u15 met o.a. het Nationale Team van Georgië, Polen, Fransen, Britten, Nederlanders.

In de -40 waren 2 poules, 1 van 4 deelnemers en 1 van 3. Lotte zat in de 1e en had dus sowieso 3 kampen. De 1e 2 uit elke poule gaan door naar een boomstructuur met enkele herkansing. Lotte zat in een poule met Breemeersch (een zeer geduchte tegenstandster), de poolse Mulka (als Polen naar België afzakken dan zullen ze wel goed zijn zeker) en Ramoleux (was volgens ons op het Vlaams Kampioenschap in de 1e ronde uitgeschakeld). Het zou dus knokken worden om bij de 1e 2 te komen en door te stoten naar de volgende ronde en het podium.

Kamp 1 was tegen de Poolse. Die wist blijkbaar niet goed hoe, wie, wat, waar, want ze kwam nog rustig afgesloft als Lotte al lang op de mat stond en had blijkbaar niet door dat ze moest kampen. Lotte mocht zich ondertussen vooral niet laten afleiden. Dat deed ze ook niet. Hajime, vastpakken, aanvallen (waza-ari), houdgreep en ippon (binnen de 30 seconden). Meer moest dat niet zijn.

Kamp 2 was dan tegen Breemeersch, nu de Poolse te grazen was genomen, was zij zeker de meest te duchten tegenstandster. Tip van de coach: niet in de nek laten nemen, want dat deed zij maar al te graag, hadden wij uit haar 1e kamp afgeleid. Lotte liet haar echter wel in de nek pakken, Breemeersch kwam in en dan gebeurde het: Lotte draaide mooi weg en deed een prachtige overname met osoto-gari. Breemeersch plat op de rug en ippon voor Lotte en dat nog binnen de 1e 10 seconden.

Kamp 3 dan tegen Ramoleux. Dat zou geen probleem mogen zijn, gezien haar vorige kampen. En dat bleek ook zo te zijn: ippon na amper 8 seconden!

Drie knallende ippons, met in totaal geen 50 sec op de mat, leverden haar een mooie 1e plaats op in haar poule van de voorronde.

Dan was het halve finale tegen de 2e uit de andere poule, Olemans, waar Lotte in het verleden al meermaals van had verloren. Ook vandaag kon Lotte geen vuist maken en moest zij spijtig genoeg het onderspit delven. Lotte werd op deze manier wel knap 3e.

Proficiat Lotte!

25 februari 2017 u11/u13 tornooi Geetbets

U11

Yelena moest in een poule van 2 3x tegen dezelfde uitkomen, tenzij 1 van beide al 2x had gewonnen (best of three). Yelena begint goed en aanvallend. Blijkbaar is ippon seoi nage haar nieuwe favoriete techniek, want ze blijft die keer op keer inkomen, maar scoren lukt maar niet. Maar uiteindelijk lukt het wel (waza-ari) en kan ze ook houdgreep nemen. Ippon! Met nog wat extra tips van de coach ging de 2e kamp veel vlotter en hetzelfde scenario speelde zich veel eerder af. Ippon! En de 3e kamp was niet meer nodig.
Asmaou, die nog maar vanaf september judo doet en voor wie het de allereerste wedstrijd is, begint ook goed aan haar eerste kamp. Ze maakt het de andere onmogelijk om aan te vallen, maar daardoor werkt ze wat met gestrekte armen, waardoor ze een shido tegen krijgt. Daarna gaat de kamp heel gelijk op, maar er wordt niet meer gescoord. Asmaou verliest dus met een shido tegen en was heel teleurgesteld. Maar bemoedigende woorden van het hele Edo-team zorgden dat Asmaou voor haar 2e kamp weer helemaal klaar was. Ze begint goed en niet veel later komt ze koshi guruma in: waza-ari. En ze neemt ook houdgreep, maar bij de osae-komi van de scheidsrechter laat ze los… Beginnersfoutje… Maar niet getreurd, ze doet het nog eens helemaal opnieuw en houdt dan wel de houdgreep vast: ippon! En nu was Asmaou wel blij.
Jannes zijn 1e kamp is kort en krachtig: osoto-gari, waza-ari, houdgreep, ippon! Zijn 2e kamp was andere koek. Het was een mooie en gelijkopgaande kamp, waarbij de andere net iets sneller kumikata kon nemen en waartegen Jannes niet veel kon doen. Maar als Jannes wel sneller was, dan waren de punten voor hem. Resultaat na 2 minuten kampen: 2 waza-ari’s en 2 shido’s voor Jannes en 3 waza-ari’s voor de andere. Jannes verliest en is ook heel teleurgesteld, ook omdat de coach van de andere tegen hem aan het coachen was. In zijn 3e kamp is hij terug bekomen. Er komt heel wat grondwerk aan te pas. Een 1e houdgreep levert waza-ari op en een 2e ippon!

Onze u11 hebben daarmee een hele mooie prestatie neergezet met 5 gewonnen kampen op 7 en 2 zeer nipte verlieskampen.
Proficiat Asmaou, Yelena en Jannes!

U13 

Onze u13 heeft ook een mooie prestatie neergezet. Zij kenden wel wat meer pech (het ijspakje moest doorgegeven worden tussen de gebroeders Ketsman en Milo moest al op voorhand forfait geven wegens ziekte).

Kasper heeft een goede dag. Kamp 1 lost hij op met een koshi guruma (waza-ari) gevolgd door houdgreep. Maar dat duurde hem blijkbaar nog te lang. Kamp 2 was nog geen 2 seconden ver of de andere lag al plat op zijn rug.
Adriaan
heeft dan weer een mindere dag. Kamp 1 leert hem dat ze bij de u13 wat sneller zijn dan bij de u11. De andere scoort ippon op een overname. Kamp 2 gaat dan al wat beter. Het is meer gelijkopgaand, maar scoren lukt niet voor Adriaan en dan laat hij zich vangen. Ippon voor de andere, een knie tegen zijn hoofd (met een ferme buil erbij) en zijn hand ook nog pijn gedaan. En dan zag hij zijn 3e kamp ook niet meer zitten.
Jelle gaat het dan weer wat beter af. Ondanks dat hij te weinig aan zijn tegenstander trekt, is hij wel baas. Zijn linkse kumikata zal daar ook wel voor iets tussen zitten. De anderen zijn dat niet gewoon. Kamp 1 wordt gewonnen met 2 waza-ari’s en dan afgewerkt met houdgreep. Kamp 2 levert 3 waza-ari’s op en dan afgewerkt met houdgreep. Kamp 3 is dan ook weer andere koek. Hij doet wel goed zijn best, de andere botst ook met zijn hoofd tegen de mat, maar dan laat Jelle zich vangen. Ippon tegen.
Thomas mag als laatste aan de slag. Hij heeft er duidelijk zin in. Kamp 1 wordt ook snel opgelost à la Kasper: koshi guruma (waza-ari) gevolgd met houdgreep. Kamp 2 heeft identiek hetzelfde scenario. Maar kamp 3 is zwaar en lastig. Ze zijn aan elkaar gewaagd. Thomas krijgt een slag in zijn gezicht en kruipt steeds langzamer recht, maar hij blijft er wel voor gaan. Maar scoren lukt niet, voor geen van beide. En na 2 minuten wordt de andere als winnaar aangeduid. Jammer.

De u13 behaalden 6 overwinningen op 11, wat toch een mooi gemiddelde is. En in de clubranking staan we momenteel op plaats 7, maar het podium is zeker nog binnen bereik!
Proficiat Kasper, Jelle, Adriaan en Thomas!

12 februari 2017 Regionaal kampioenschap jeugd

Op zondag mocht Lotte aan de slag als 1e jaars u15. Dat zou dus interessant worden, gezien haar goede prestaties bij de u13.

Lotte haar categorie bevat 12 judoka’s. Dat zou dus knokken worden om op het podium te geraken. En veel namen kennen we nog niet, dus het is moeilijk inschatten wat het gaat worden.

Lotte haar 1e kamp is tegen Sara Jans van Lummen. Lotte begint wel goed en aanvallend, maar belandt toch vrij snel in de ons bekende Lummense/Geetbetse houdgreep. En daar geraakt ze niet meer uit. Jammer, maar helaas en dus hopen op herkansingen. Aangezien Jans zonder problemen in de halve finale en later ook finale terechtkomt, is de herkansing een feit. Daarin mag Lotte het opnemen tegen Lenie Vertenten van Kemzeke. Dat is meer een kolfje naar haar hand: 4 waza-ari’s voor haar (met eigen aanvallen en op overnames) en 2 shido’s voor de ander later, is de overwinning een feit. De volgende ronde is dan tegen Fieke Olemans van Sint-Truiden, een bekende waar Lotte in het verleden van verloren had. Eens kijken of ze dat vandaag kan rechtzetten. Lotte begint weer goed en aanvallend, maar dan kan Olemans haar in een houdgreep draaien. Maar Lotte zou Lotte niet zijn als ze niet met alle macht zou proberen daaruit te komen, en dat deed ze goed door haar benen rond het hoofd van de tegenstandster te draaien. Daardoor werd de houdgreep snel verbroken. Dat kon Lotte vrij lang volhouden, maar het ging wat op en af, en op een gegeven moment bleek de houdgreep dan toch goed te zitten. En dan zei de scheidsrechter ineens ippon, terwijl de klok voor de houdgreep nog niet eens op 10 seconden stond. What happened??? Er was blijkbaar ook wat discussie tussen de hoofdscheidsrechter op de mat en de scheidsrechters aan het care system, de computer met de videobeeldjes, maar de ippon bleef. Navraag bij de scheidsrechters aan de kant leerde dat de hoofdscheidsrechter zei dat Lotte had afgeklopt, maar Lotte zei dat ze niet had afgeklopt en zelf kunnen ze het ook niet zien op de video. Anyway, de ippon blijft, de kamp is verloren en het is einde verhaal voor Lotte.

Lotte heeft in elk geval goed haar best gedaan, ze heeft ook weer wat extra ervaring opgedaan en volgend jaar komen we terug voor een medaille.

11 februari 2017 Regionaal kampioenschap

Kobe vocht in een boom-systeem met 19 judoka’s. Hij was ook een van de 6 judoka’s die niet doorgeschoven was naar de volgende ronde. Dat betekende sowieso een kamp meer tov van de meeste anderen.
Zijn eerste kamp begon zeer goed. Al redelijk vroeg in de kamp kon Kobe een waza-ari scoren. Met de nieuwe regels waren we wel nog ver van de overwinning maar toch goed begonnen.Iets later werd Kobe toch even verrast door zijn tegenstander waardoor die ook waza-ari kon scoren. Maar Kobe was gewoon aan het wachten tot het perfecte moment om zijn beenveeg in te zetten. Prachtig uitgevoerd en ippon!
Op naar de volgende ronde tegen een kleinere tegenstander. We wisten dus dat die heupworpen wel gingen komen, maar doordat zijn tegenstander doorgeloot was wisten we niet veel meer dan dat. Nog voor Kobe een goede kumi-kata kon nemen kwam zijn tegenstander een prachtige sode-tsuri-komi goshi in en Kobe vloog vrij snel in, zijn eerste nederlaag.
Nu konden we enkel hopen op een herkansing. En dat was nog een spannend moment. Zijn vorige tegenstander moest winnen tegen een van de favorieten. Na een lang en spannend moment was het zover! Underdog won het van de favoriet en Kobe had zijn herkansing beet. Helaas na wat zoekwerk op het wedstrijd blad kwamenwe tot de vaststelling dat Kobe zijn herkansing was tegen diezelfde favoriet die net verloren was… Moeilijk karwei voor de boeg dus. Maar in judo is alles mogelijk, niet opgeven dus!
Kobe kon zich nog goed verweren maar na ongeveer 1,5 minuut moest hij toch zijn meerdere erkennen in zijn tegenstander.
Kobe heeft mooie dingen laten zien en alles uit dit RK gehaald dat erin zat. Op naar volgend jaar. Proficiat Kobe!

 4 februari 2017 PK Zaventem 

Lotte vecht als eerste in de -40kg ,in een poule van twee. Lotte wint haar eerste en enige gevecht met wazari en ippon door houdgreep.

Chiel en Kobe vechten in boomsysteem. Chiel wint zijn eerste match door hansokumake. De tweede kamp verliest hij met ippon.  Hij mag wel in herkansingen uitkomen, maar verliest deze met een wurging.
Kobe moet direct tegen de favoriet uitkomen die later ook kampioen wordt en verliest zijn eerste kamp met wazari en ippon uit houdgreep.
In de tweede kamp staat Kobe achter met vier waza-aris, maar wint zijn kamp door een sublieme o uchi gari, één uit het boekje, ippon, Zo bekomt hij een derde plaats.
Proficiat voor de resultaten en jullie inzet.
Luc

15 januari 2017 Open Dutch Eindhoven Internationale wedstrijd

 Samen met een 34-tal -40kg meisjes kon Lotte een hele tijd na 13u beginnen aan de wedstrijd. Wel even verschieten als er plots ‘Lotte Vandevoort wordt verwacht op mat 5’ wordt afgeroepen, terwijl we al een hele tijd geduldig zitten af te wachten aan mat 11. De vorige wedstrijden liepen veel te lang uit en daarom werd er heel plots beslist om een andere mat te gebruiken, waarvan we niet op de hoogte waren. Een mat aan de hele andere kant dus, dit maakte dat ik het begin van de wedstrijd gemist heb, toch nog net zag dat ze eigenlijk wel goed begon, haar tegenstandster even in houdgreep hield (maar niet lang genoeg), goed weerstand bood, in de aanval ging, maar haar toch liet verrassen.
Het was haar enige wedstrijd, na lang wachten werd duidelijk dat ze geen herkansing meer kreeg. Dus begonnen we maar aan de rustige terugrit. We hebben onze ogen uitgekeken, wel 12 wedstrijdmatten, een 1650-tal judoka’s uit 18 verschillende landen. 

15 januari 2017 PuMi tornooi Zemst

Vandaag trekken we met een kleine delegatie van Judoclub Edo richting Zemst. Bij de pupillen is enkel Yelena Opdebeeck van de partij.
Bij de miniemen verdedigen Kasper Van Gelder, Jelle Roelandts en Sid Wille de kleuren van de club.

Yelena begint haar eerste kamp goed, haar tegenstander is een stuk groter maar Yelena kan zich goed verdedigen.
Na 2 minuten goed vechten is het helaas haar tegenstander dat aan het langste eind trekt.
Bij haar 2de kamp was Yelena gewaarschuwd, haar tegenstander komt graag en snel koshi-guruma in. Ze moest dus zeker die tani-otoshi klaar hebben.
Zo gezegd zo gedaan, enkel was de tani-otoshi iets minder goed uitgevoerd dan gehoopt waarbij de tegenstander snel houdgreep kon nemen. Daar zullen we nog wat aan moeten sleutelen!Bij de miniemen begon Jelle aan zijn wedstrijden. Telkens die linkse koshi-guruma inkomen, maar helaas veel te weinig trekken aan de mouw waardoor de tegenstander elke keer op de buik viel.
De tegenstander kon een van zijn pogingen counteren met tani-otoshi. Waardoor het eerste kamp met waza-ari verloren werd.
Bij de 2de kamp kon Jelle zijn tegenstander iets beter draaien bij zijn worpen waarbij hij 2 keer waza-ari kon scoren.
Het 3de kamp was bijna een kopie van het vorige kamp. 2 keer koshi-guruma, 2 keer waza-ari.
Kasper had maar 1 tegenstander in zijn poule en moest dus "best of three” vechten. Kasper is een stuk groter dan zijn tegenstander, vastnemen en werpen. Een paar seconden later stond de ippon al op het bord.
Zijn 2de kamp duurde niet veel langer, o soto-gake en een schakel naar houdgreep. Zonder echt moe te worden haalde hij gemakkelijk zijn 2 overwinningen binnen.
Sid had het vandaag iets moeilijker. Hij was zeer energiek, volgens de coach zelfs iets te… Hierdoor kwamen zijn aanvallen van veel te ver en kon zijn tegenstander gemakkelijk counteren. Met nog 10 seconden op de klok en 3 yuko’s achter moest Sid wel aanvallen. Zijn tegenstander komt een prachtige o-ushi-gake in en ippon.
Zijn 2de kamp was ook nog iets te wild. Zijn tegenstander maakte hier gebruik van en kon 2 keer waza-ari scoren op een overname.
Alles geven voor die laatste kamp dus. De wijze woorden van de coach waren doorgedrongen en Sid kwam veel gecontroleerder zijn technieken in. Eerste poging ippon seoi-nage mislukt, tweede poging perfect! Toch nog een mooie overwinning met ippon.

Coach Maarten

11 december 2016 Tervuren

       


Vandaag stond een u9 tornooi in Tervuren op het programma. Maar liefst 11 van onze jongste judoka’s wouden hier met veel plezier aan meedoen. Zij hebben zich allemaal dapper verweerd en kregen op het einde een oververdiende blinkende medaille.

Onze dappere u9-ers: Yann, Kaylan, Jarne, Kamiel, Kjel, Daan, Tuur, Elliott, Cas, Isaak en Jules V.

Proficiat aan alle deelnemers.

27 november 2016 U13 te Merksem

Drie judoka's van onze club op de afspraak: Milo, Sid en Kasper. Er zijn bij de jongens 37 poules, dit kan een tijdje duren. Milo en Sid kampen in een poule van vier.
Sid mag als eerste aan de slag en wint zijn eerste kamp met ko uchi gari en tani o toschi, 2 maal waza-ari =ippon. Zijn tweede kamp komt hij uit tegen een nederlander. Deze is duidelijk te sterk is en hij verliest met ippon, door ippon sei nage, Zijn derde kamp wint hij overtuigend met ippon.
Milo wint zijn twee eerste kampen, de eerste met ippon en de tweede met 2 maal waza-ari, een uit worp en de tweede een houdgreep. Zijn derde kamp komt zijn tegenstander in en Milo neemt over met met o uchi gari. Zij gaan tegen de mat, Milo ligt boven op. De scheidsrechter geeft ippon. Iedereen, inclusief de tijdsopnemers, kent deze aan Milo toe. Maar de scheidsrechter herroept dit en geeft deze aan zijn tegenstander, consternatie alom in de zaal. Maar niets aan te doen, Milo wordt bestolen. Jammer anders een perfect parcours.
Kasper kampt in een poule van drie en wint zijn 2 kampen met ippon. Eerste kamp: 3 yokos en houdgreep. Tweede kamp: 2 waza-ari's, een worp en een houdgreep.
Proficiat mannen met deze mooie resultaten. De clubleden kunnen fier zijn op onze wedstrijd judoka's en hun trainers want deze brengen onze kampers toch op een mooi niveau. Dit was nogmaals een mooie dag voor het jeugdjudo.

Coach Luc 

17 november 20169 Interclub dag 2 te Gent

Na dag 1 stonden we op een voorlopig laatste plaats in de stand met slechts 1 wedstrijdpunt. Daarenboven hadden we een aantal licht gekwetsten, die als reserve optraden. Het tactisch plan werd dus aangepast en vandaag gingen we onze jongeren de kans geven om ervaring op te doen en shiaipunten te maken.

De ploeg van vandaag was op papier wel iets groter doordat nu ook Bjorn Delville (-73), Ralf Pertel (-90) en Ronald De Groot (+90) van de partij waren. Echter, Maarten Roels, Peter Ecktein en Tono Messing, 3 sterkhouders, waren lichtelijk toegetakeld van de vorige interclubdag en stonden dus reserve. Maarten werd daarom ook -81 gewogen, want er mogen per gewichtscategorie maar 3 jongens gewogen worden.

Kamp 1: Gruitrode – Edo

Bjorn mocht eraan beginnen in de -73. Hij loopt al snel een waza-ari tegen op en belandt in een stevig houdgreep. 1 - 0.
Ingmar mag het in de -81 opnemen tegen een andere 3e dan en zou dus een vol shiaipunt kunnen laten noteren op zijn gloednieuwe kaart. En hij legt hem zowaar netjes op zijn rug binnen de 30 seconden. Dat punt is binnen. 1 - 1. 
Gael mag de klus proberen te klaren in de -90. Het lijkt wel te kunnen, maar dan krijgt hij toch waza-ari tegen en even later ippon, waarbij hij zich nog kwetst ook en de interclub er voor hem op zit. 2 – 1.
In de +90 rekenen we op Ralf die op de laatste shiai 5 punten had gemaakt.  Hij krijgt eerst een shido tegen, maar met een vloeiende uchi mata laat hij de ippon noteren. 2 – 2 en alles is nog mogelijk.
Chiel mag het in de -60 opnemen tegen een bruine gordel. Hij doet het goed en na heel wat grondwerk slaagt hij er in om een wurging aan te zetten en de andere geeft zowaar op. Hiermee behaalt Chiel zijn eerste wedstrijdoverwinning ooit en is zijn interclub meer dan geslaagd. Alleen jammer dat hij zelf nog maar blauw is en dat punt dus niet kan laten opschrijven op een shiaikaart. 2 – 3.
Het enige dat Victor dus in de -66 moet zien voor elkaar te krijgen is niet verliezen met ippon en dan is de kamp voor ons. Victor probeert wel vanalles, maar van te ver en niet met genoeg power. Het enige dat hij van de scheidsrechter krijgt is een shido, terwijl de ander wel een yuko kan versieren. Maar Victor houdt stand tot op 10 seconden van het einde waar hij alsnog in een klem draait… 3 – 3 en weer hiki-wake. Doodjammer, want hier zat meer in…

Kamp 2: Lummen – Edo
Victor (-66) moest deze keer beginnen. Dat is een tegenvaller, want hij was nog niet uitgerust na de vorige kamp. Hij belandt dan ook vrij snel in houdgreep. 1 – 0.
Milan (-73) doet wat hij kan, maar ondergaat de wet van de sterkste. Een shido, een yuko en 2 waza-ari’s later is het ook voor hem gedaan. 2 – 0.
Thomas G mag het in de -81 opnemen tegen een andere -73, een blauwe gordel. Eens kijken wat hij uit zijn mouw schudt. En Thomas doet dat bijlange na niet slecht, integendeel. Hij doet een paar mooie dingen, scoort waza-ari met een veeg, kan bijna (jammer genoeg) houdgreep nemen, maar dan gaat blijkbaar het licht uit en vliegt hij er ineens over. Ippon. 3 – 0, maar we onthouden dat ook Thomas het een en het ander in zijn mars heeft.
Ingmar staat in de -90. Hij belandt echter snel in een houdgreep. 4 – 0.
Alle hoop is dan op Ralf gericht voor een eerreddend puntje. Dat lijkt ook te lukken. Hij scoort waza-ari, maar wordt dan wat nonchalant, loopt in een wurging en moet afkloppen. En hij doet zich hierbij nog pijn aan de pols ook… 5 – 0.
Dan moet ons groentje Louis maar iets fenomenaals doen. Echter, hij krijgt hier de kans niet toe. De andere doet een mooie worp en krijgt waza-ari. Voor ons had dit zelfs ippon mogen zijn. Enfin, Louis krijgt dus nog een kans om uit de erop volgende houdgreep te spartelen. Maar die zat vast. 6 – 0 is dus het verdict, met nog een gekwetste erbij...

Kamp 3: Edo - Vosselaar
Dan moesten we maar tegen Vosselaar zien punten te halen. Op zich was dat haalbaar, want zij starten al met 2 punten achterstand, aangezien zij geen -60 en geen -73 hebben.
Ingmar is hier de lucky guy (-90). Hij mag het opnemen tegen Pieterjan Smulders en die hadden we al hele mooie dingen zien doen. En jawel, Ingmar ondergaat het lot van de sterkste. Een mooie ippon seoi nage en het was 0 – 1, maar op dit punt hadden we sowieso niet gerekend.
Wegens kwetsuur van Ralf, staat Ronald in de +90. Gebrek aan training en zelfvertrouwen laat zich echter zien en hij krijgt al snel een waza-ari en een ippon tegen. 0 – 2.
Louis (-60) mag dan gewoon groeten. Nu weet ook hij hoe dat moet. 1 – 2.
Thomas B mag dan in de -66 zijn ding gaan doen, want Victor zag dat niet meer zitten. En hij haalt dat punt binnen met yuko, waza-ari en uiteindelijk ippon. 2 – 2.
Thomas G mag in de -73 gaan groeten.
En Bjorn mag het gaan afmaken in de -81. Net zoals daarstraks volstond het om niet te verliezen met ippon om de kamp te winnen. Maar ook bij Bjorn is het gebrek aan training waarneembaar. Eerst krijgt hij een waza-ari tegen en even later vliegt hij erover met ippon tot gevolg. Weer 3 – 3 en hiki-wake. Jammer, maar helaas, want ook hier had eigenlijk meer in gezeten.

Resultaat
Het was dit jaar jammer genoeg het verhaal van net niet. Na 2 fantastische jaren met een bronzen medaille als resultaat was het dit jaar heel wat minder. Met drie hiki-wakes en 4 verlieskampen was de laatste plaats in de eindstand een voldongen feit. Waarschijnlijk zakken we daarmee volgend seizoen weer naar 4e afdeling. Maar we laten de moed niet zakken. Een aantal jongeren hebben laten zien dat ze wat in hun mars hebben. Volgend jaar is onze Kobe ook paraat voor de interclub en hopelijk kunnen we dan vanaf dag 1 rekenen op een volledige en fitte ploeg. En dan gaan we volop voor de medailles. De andere ploegen zijn nu reeds gewaarschuwd.
Coach Karola

12 november 2016 Interclub dag 1 te Sint Truiden

Vandaag belooft weer superspannend te worden: de 1e dag van de interclub met de herenploeg in een heel andere afdeling 3D dan vorig jaar, met een aantal zeker niet te onderschatten ploegen. Vorig jaar waren we heel knap 3e geëindigd, maar kunnen we dat dit jaar evenaren?
De ploeg bestaat weer uit een mooie mix van onze eigen judoka’s en van onze vriendjes van Tervuren, evenals een mix van de ouwe getrouwen en nieuwe jongens. Er waren er vandaag wel een aantal niet bij wegens ziekte of andere verplichtingen en niet iedereen was op het vooropgestelde gewicht. De ploeg van vandaag was daardoor heel anders dan gedacht: 
-60: Louis Sillekens, Chiel Habils
-66: Thomas Beirens, Victor Nuttens
-73: Maarten Roels, Milan Wils, Thomas Goossens
-81: Ingmar Van Eylen, Gael Crispoux
-90: Peter Eckstein, Thierry Beirens
+90: Tono Messing
En dan was Maarten nog ziek ook… Dat worden dus interessante ploegopstellingen…

Kamp 1: Eindhout – Edo
Dit belooft heel moeilijk te worden. Eindhout is een hele goede ploeg met onder andere Koen Sleeckx, gewezen international, in hun rangen.
De -66, Victor, mag eraan beginnen. Victor doet zijn best, probeert voor wat hij waard is, maar krijgt twee waza-ari’s tegen na heel wat gespartel op grond. 1 – 0 achter.
Milan, in de -73, vergaat het niet veel beter. Hij krijgt een shido, de andere 2 yuko’s en dan komt Milan in een houdgreep. 2 -0 achter.
Ingmar (-81) krijgt de eer om tegen Koen Sleeckx te mogen vechten. Controle en geen zotte dingen was de boodschap, want elk klein foutje zou genadeloos afgestraft worden. En zo zou geschieden: Ingmar doet het al bij al niet slecht, maar Koen wachtte gewoon op dé moment en scoort zo twee waza-ari’s. 3-0 achter.
Peter (-90) mag simpel groeten voor wat ons eerreddend punt zou worden. 3 – 1.
Tono (+90) komt tegen een veel lichtere en kleinere opponent, maar was nog niet wakker, verklaart hij achteraf. Twee makikomi waza-ari’s later staat het 4 – 1.
Chiel mag het dan afmaken in de -60. Alhoewel we hem op voorhand misschien de minste kansen van de hele ploeg toedichten, doet hij het eigenlijk nog het best van allemaal. Hij creëert kansen, maar slaagt er niet in om het af te maken. Een shido voor Chiel, 2 yuko’s en een houdgreep voor de andere later staat het 5 – 1.
Pijnlijke nederlaag, maar ingecalculeerd. Alleen jammer dat we zo moeten beginnen.

Kamp 2: Arendonk – Edo
Deze ploeg lijkt op papier wel haalbaar, op de -81 met Sören Hapers na.
Gael (-81) mag ook direct tegen deze jongen beginnen en onderaat al snel het lot van de sterkste. Hij moet afkloppen na een armklem. 1 – 0 achter.
Ingmar was doorgeschoven naar de -90, wat hij normaal wel aankan, maar blijkbaar is deze jongen, toch slechts bruine gordel, een maatje te sterk. Het enige dat Ingmar kan scoren zijn 2 shido’s. De andere scoort eerst waza-ari en later neemt hij een muurvaste houdgreep. 2 – 0.
Peter kreeg in de +90 dan een jonge groene gordel voorgeschoteld. Op aloude Peterwijze scoort hij na amper 18 s ippon met ippon seoi nage. 2 – 1
Louis krijgt vandaag zijn vuurdoop in de -60, o.w.v. gewichtsprobleem Thomas B, anders hadden we hem nog een beetje gespaard. Hij was doodnerveus op voorhand, vooral door eerder negatieve wedstrijdervaringen, maar met een beetje peptalk stond hij toch gemotiveerd en aanvallend op de mat en verbaasde hij vriend en vijand met zijn aanvallen en ontwijkingen. Maar gebrek aan ervaring levert hem toch een ippon tegen op. 3 – 1, maar de hele ploeg staat nu volledig achter onze jongste van de hoop.
Thomas B dan maar in de -66. En hij doet daar zijn ding. Een eerste snelle aanval levert reeds waza-ari op en wordt gevolgd door een stevige houdgreep. 3 – 2 en we hebben weer een sprankeltje hoop.
Dan is het aan onze andere nieuweling in de ploeg. Hij was er vorig jaar al wel bij op de 2e dag, maar vandaag is het ook zijn vuurdoop op de mat. Thomas G dus in de -73 tegen een andere bruine gordel, zodat Maarten die wat ziek was nog kon gespaard worden voor latere kampen tegen zwarte gordels. Thomas is ook doodnerveus, maar doet zijn best. Alleen wordt een poging van hem tot een kanteltechniek omgevormd tot een waza-ari voor de tegenstand. En nog een waza-ari later is het dan gedaan. Eindresultaat dus 4 – 2, jammer maar helaas.

Kamp 3: Edo – Hofstade
Dit zou een haalbare kaart moeten zijn. Van Hofstade hadden we vorig jaar gewonnen met Thierry in de +90, dus dat zouden we dit jaar willen herhalen.
Laat nu ook juist de +90 moeten beginnen… Thierry mag het dus weer opnemen tegen dezelfde van vorig jaar. Controleren en rustig blijven is de boodschap. En Thierry doet dat goed door door te gaan op een aanval van de andere en houdgreep te nemen. Maar dat duurt niet lang: de andere neemt de houdgreep over en Thierry zit vast. 0 – 1 achter.
Dan is het weer aan Chiel in de -60. Tegen een zwarte gordel komt hij er niet echt aan te pas. Eerst een yuko tegen en dan houdgreep. 0 – 2.
Dan mag Thomas B weer zijn klasse laten zien in de -66. Deze keer gaat het wel niet vlot. De twee jongens zijn elkaar waard. Na ongeveer 3 minuten kan Thomas wel een yuko scoren en moet hij dus gewoon zorgen dat de andere niets meer voor elkaar krijgt. En dat doet hij, en hoe. De laatste 15 seconden scoort hij nog twee waza-ari’s met een kouchi gake. Met nog 1 seconde te gaan heeft hij dus toch nog ippon. Mooi. 1 – 2.
Dan is het tijd voor Maarten in de -73. Dat gaat vrij vlot. Twee waza-ari’s en niet echt moe gemaakt. 2 – 2 en de hoop op de overwinning blijft overeind.
Dan mag Ingmar de mat op (-81). Hij krijgt wel eerst een shido tegen, maar dan lijkt het helemaal goed te gaan. Eerst scoort hij een yuko, die door de hoofdscheidsrechter eerst aan de andere werd toegekend. Dan scoort hij waza-ari met een veeg. Volgens de hele ploeg was dat ippon, maar niet volgens de scheidsrechter. Dus, dan toch maar doordoen en proberen om dat nog eens over te doen. En dat lijkt er ook te komen met een mooie overname (ura nage), maar… na heel wat commotie op de bank en discussie tussen de scheidsrechters werd ippon toegekend aan de tegenstander… Hoe is dat mogelijk? Die heeft niets gedaan…. Maar de scheidsrechter heeft altijd gelijk en dus 2 – 3 voor Hofstade en nog maximaal gelijkspel mogelijk.
Peter (-90) heeft blijkbaar geen zin om de twijfels daarover lang te laten bestaan en maakt snel twee wazari’s met zijn favoriete ippon seoi nage. 3 – 3, hiki wake (gelijkspel), maar we voelen ons bestolen. We gaan het filmpje van Ingmar zeker nog eens bekijken.

Kamp 4: Edo – Gooik
Dit belooft ook een moeilijke kamp te worden. Dit is één van de ploegen die mikken op de hoogste podiumplaats, maar we gaan ons best doen om roet in het eten te strooien en zelf wat punten te pakken.
Thomas B mag deze keer beginnen (-66). De kamp verloopt zeer stroef. Buiten wat tegen elkaar duwen gebeurt er niet veel, waardoor beide judoka’s 2 shido’s krijgen. En dan lijkt de andere toch sterker en scoort een waza-ari en yuko. De ippon komt er weliswaar niet. 0 – 1 achter.
Aangezien Maarten zich in de vorige kamp niet moe had gemaakt, konden we hem terug opstellen tegen een wat voor ons zeker haalbare kaart leek omdat die in vorige kampen niet veel deed. De kamp bleek ook te gaan zoals verwacht met aanvallen van Maarten die weliswaar niet veel opleverden omdat de andere steeds op zijn knieën kon draaien. Op een gegeven moment scoort Maarten toch yuko en geloven we er weer allemaal in. Maar dan gebeurt er weer iets vreemd: Maarten wil een seoi nage overnemen met een kanteltechniek en krijgt waza-ari tegen hoewel de andere niets gedaan heeft. En even later neemt Maarten over met een ura nage en krijgt hij yuko tegen, weeral zonder actie van de tegenstander. Volgens ons toch weer vreemde beslissingen van de scheidsrechter. Maarten zijn energie was ondertussen ook op en kwam niet meer tot scoren en dus onrechtvaardig verlies. 0 – 2.
Ingmar (-81) hebben we vooraf nog wat tips meegegeven en blijkbaar hebben die gewerkt. Twee keer zijn favoriete seoi nage met extra hard doorduwen leverden telkens waza-ari op. 1 – 2.
Deze keer krijgt Peter de ondankbare taak toebedeeld in de -90 tegen Ax’l Bardiau. Een zeer sterke kerel die blijkbaar nog beter is dan Peter in ippon seoi nage. Peter krijgt vrij snel achtereenvolgens yuko, waza-ari en ippon aangesmeerd. Maar hij was gewaarschuwd. 1 – 3.
Dan krijgt Tono in de +90 als bruine gordel een zeer ervaren 6e dan voorgeschoteld. Tono had er enkel jaren geleden al eens van gewonnen, dus hoopten we op eenzelfde scenario. Het was wel hard tegen onzacht. De beide heren duwden vooral tegen elkaar en er gebeurde niets door geen enkel partij, en Tono (en waarom niet de andere?) kreeg een shido. Maar Tono was deze keer wel wakker en hij werd zowaar kwaad en dat leverde in de laatste halve minuut een osoto gari op waarvan de hele zaal daverde en waarvoor onze hele ploeg rechtsprong. De underdog had het gehaald. Mooi zo, Tono. 2 – 3.
Louis (-60) krijgt dan de laatste kamp van de dag. Hij is weer heel aanvallend en goed bezig, maar sukkelt uiteindelijk toch in een klem. 2 – 4 dus en verloren en ook hier voelen we ons bestolen en hadden we een gelijkspel moeten hebben.

Dag 1 levert dus 1 hiki-wake en 3 verlieskampen op. Minder goed dan gehoopt. Verlies tegen Eindhout en Gooik was wel ingecalculeerd, maar gezien het verloop van de kampen hadden we 1 hiki-wake en 1 winstkamp moeten hebben en zouden we met een veel beter gevoel huiswaarts gekeerd zijn.

Maar de coach is zeker tevreden over de inzet van onze jongens en hoopt volgende week met een volledige en volledig fitte ploeg te kunnen aantreden en misschien kunnen we dan nog wat plaatsen goedmaken.

11 november 2016 Interprovinciale u13 ontmoeting te Tervuren

De feestdag 11 november is de jaarlijkse afspraak voor de provincies om het met hun beste u13-ers tegen elkaar op te nemen. Voor onze club werden Lotte, Milo en Kasper geselecteerd om de kleuren van Vlaams-Brabant te verdedigen.
Lotte mocht beginnen. Kamp 1 was een makkie: vastpakken, tegen de grond werken (waza-ari), houdgreep en klaar. Kamp 2 was bijna even makkelijk met dat verschil dat ze niet eerst een score had voor een worp. Kamp 3 was veel moeilijker. Die was niet van plan zich te laten vastpakken. Maar Lotte kon er toch een beetje doorkomen en scoorde 2x yuko en de andere liep op 3 shido’s. Klus geklaard.
Milo had het wat moeilijker. Zijn eerste kamp was zeer gelijk opgaand, maar hij loopt jammer genoeg op 2 shido’s. In de laatste seconden kan hij nog houdgreep nemen, maar moet na amper 5 seconden lossen en dan zit het erop en verliest Milo de kamp. En hij had zich nog pijn gedaan aan de schouder ook. En dat speelde hem parten in de 2e kamp, waardoor hij snel waza-ari achter komt. Maar Milo knokt door. In de laatste seconden is het alles of niets, en het wordt niets met nog een ippon voor de andere. Dan maar kamp 3 om dat recht te zetten. Hier is het Milo die snel waza-ari voor komt en die dat weet vast te houden tot de laatste seconden, waarbij de andere nu een alles of niets aanval lanceert. Die aanval was echter zo agressief dat Milo een slag in zijn gezicht kreeg en de scheidsrechter hem beloonde met een hansokumake. Maar die kamp was wel voor Milo.
Kasper
mocht als laatste aan de slag. Kamp 1 wordt snel op de grond verder gezet, waar hij een houdgreep weet te nemen en niet meer los laat. Kamp 2 is ook wat moeilijker, maar hij komt wel yuko voor, die hij heel lang weet vast te houden. Maar dan, even niet opgelet, en Kasper krijgt yuko tegen en ligt in houdgreep waar hij toch nog weet uit te spartelen (waza-ari). En Kaspers alles of niets aanval haalde ook niets meer uit.
Onze 3 musketiers hebben het toch goed gedaan. Ze hebben inzet en motivatie getoond en zich verweerd voor wat ze waard zijn. Vlaams-Brabant deed het wat minder goed en eindigde 5e en laatste. Maar we kregen toch een beker. En het belangrijkste: ze hebben zich geamuseerd.
Coach Karola

30 oktober 2016 Flanders Judo Cup te Lommel

Vandaag heeft Kobe deelgenomen aan de Flanders Judo Cup te Lommel, een internationaal hoog aangeschreven wedstrijd met deelnemers uit o.a. Japan, Brazilië, Israël, Zwitserland en natuurlijk Nederland en België. Dankzij zijn mooie VJF rankingplaats heeft hij zich voor deze wedstrijd weten te selecteren. Een medaille halen zou wel zéér zéér moeilijk worden, want alleen de besten uit alle landen zijn hier aanwezig en in zijn categorie (-55) waren maar liefst 43 deelnemers, hetgeen meteen ook betekende dat hij zijn poule zou moeten winnen om te kunnen doorgaan naar de boom en te vechten voor de medailles. Helaas heeft hij zijn poule niet kunnen winnen en was het deze keer dus over en out na de poules. Kobe botste op 2 heel sterke Nederlanders (Blankendaal en van der Haar) die ook duidelijk wisten waar ze mee bezig waren. Kobe heeft zich echter niet laten doen en heeft geprobeerd voor wat hij waard was, maar op het einde van de 3 minuten stond de Nederlander telkens voor, waardoor die als winnaar van de mat ging.

8 oktober 2016 Hainaut cup

Op 8 oktober stond de Hainaut Cup op Kobe’s programma. Doordat er in de buurt van de sporthal heel wat nieuwe wegen aangelegd werden waar onze GPS nog geen weet van had, werd het heel spannend om nog op tijd op de weging te geraken. Na enige stress lukte dit nog net 3 minuten voor sluitingstijd. 700g overschot deze keer. Dat viel mee. In zijn gewichtscategorie waren er 18 deelnemers, verdeeld over vier poules. Kobe zat in een poule van 5, met weinig bekende namen. In een andere poule zaten zowel de nummer 1 als de twee nummers 3 van het voorbije Belgische kampioenschap. Ook dit viel dus mee. Kobe verloor de eerste kamp van het toernooi tegen een tegenstander die een stuk kleiner was dan hij. Weer blijkt kampen tegen een kleinere tegenstander toch lastig te zijn. De tweede kamp hoefde niet gevochten te worden doordat de tegenstander al in zijn eerste kamp moest opgeven wegens blessure. De derde en vierde kamp won Kobe met ippon. Naar de volgende ronde dus: een boomsysteem met 8 deelnemers. 4 Vlaamse judoka’s, 3 Walen en een Fransman. De eerste kamp won Kobe hier met een houdgreep. Daarna de halve finale tegen Saïd Magomadov, de Belgisch kampioen. Deze was echter een maatje te sterk. Nadien had Kobe nog moeten opgevist worden, maar de tijdopnemers hadden een zwak moment en lieten iemand anders verkeerdelijk kampen voor de derde plaats. Vermits we nog in de verwachting waren dat Kobe nog zou worden opgeroepen voor een kamp voor de derde plaats en men plots aanstalten maakte om alles op te ruimen, gingen we ons informeren aan de tafel wat hier aan de hand was. Daar zagen ze ook hun fout in, maar daarmee was het probleem niet opgelost. Ons voorstel om nog een kamp te doen tegen de jongen die derde was geworden door tegen de verkeerde te vechten haalde het niet. Deze zag dat niet zitten omdat hij vond dat hij zijn derde plaats al rechtmatig verdiend had. Alles nog eens overdoen was ook geen optie want sommigen waren zich al gaan omkleden. Na heel wat gedoe, ik denk dat heel het organiserend comité uiteindelijk zijn zegje erover gedaan had, kwam dan een oplossing uit de bus waar iedereen tevreden mee was: drie bronzen medailles ipv twee. Dat leverde een uitzonderlijke foto op. Het was een tornooi dat we niet rap zullen vergeten.

24 september 2016 Open van Brabant Tervuren

In een internationaal bezette wedstrijd start Kobe met 12 andere judokas in het boom systeem. De eerste ronde wordt Kobe uitgeloot.
Kobe wint zijn eerste wedstrijd met wazari ná de kamp volledig uit te moeten vechten. De tweede kamp moet Kobe ook de drie minuten uitvechten en wint terug met wazari. Kobe staat in de finale, maar verliest deze met ippon. Toch een mooie tweede plaats, zilver dus voor Kobe. Op naar meer Kobe, het zit erin, proficiat.


 

17 september 2016 Wedstrijd Pot van Olen

Kobe onze enige deelnemer heeft 22 tegenstanders in zijn -55 .Er wordt gestart in poule systeem waarna de twee eerste doorstoten naar het boomsysteem.
In kobe zijn poule zijn er drie die twee van de kampen winnen zodat de twee lichtste doorgaan .
Kobe komt in een boom van tien kampers terecht en weet door te stoten voor een kamp voor de derde plaats, deze verliest hij echter van de nederlander Nakken. Al bij al een mooi parkoer afgelegd. Proficiat kobe.

17 september 2016 PuMi Tornooi u11 - u13 Merchtem

Vroeg op het seizoen, na amper een paar trainingen, trekken we met 4 pupillen (u11) en 5 miniemen (u13) naar Merchtem om de eer van onze club te verdedigen én om hopelijk een beker voor de trofee van de clubranking bij de u13 mee naar huis te nemen. Dat laatste belooft nog moeilijk te worden, want met slechts 5 judoka’s, zullen die 5 het héél goed moeten doen of de andere ploegen die maar net achter ons staan zouden het moeten laten afweten… Wait and see.

U11 
Jannes doet dat heel goed voor een allereerste deelname: 2x een knallende osoto gari na iets meer dan enkele seconden en 1x verlies door een kleine onoplettendheid nadat hij zelf al waza-ari en yuko had gescoord. Dat zit dus wel snor. 
Yelena kent een mindere dag: 2x verlies door in een houdgreep te sukkelen, maar bij de 3e was ze dan toch genoeg opgejut en heeft ze dat mooi rechtgezet door zelf houdgreep te nemen.
Jonas kent een totale offday: in al zijn enthousiasme en gemotiveerd als hij is, vliegt hij letterlijk op zijn tegenstander af, die hem maar op zijn rug heeft te leggen. Hij verliest zo beide kampen.
Isaak leert bij zijn eerste deelname dat het er hier toch harder aan toe gaat dan op de training: hij doet wel zijn best, maar moet toch de wet van de sterkste en snelste ondergaan.


U13


Lotte
doet vandaag de beste zaak voor de clubranking: 2x simpele winst door de tegenstander op de grond te werken en houdgreep te nemen. Lotte moest echter ook 1 verlieskamp laten optekenen. Ze geraakte niet door de kumikata.
Sid heeft echt het onderste uit de kan gehaald, maar krijgt niet wat hij verdient: hij werkt, werkt en werkt, maar in kamp 1 eindigt de kamp met yuko voor Sid en waza-ari voor de tegenstander; kamp 2 eindigt op gelijke stand op het scorebord (onterecht, want de yuko van Sid moest een waza-ari zijn en zijn tegenstander had nog een extra shido moeten krijgen voor het grijpen van het been) en de scheidsrechter wijst de tegenstander aan als winnaar (volledig onterecht, ook volgens de coachen van de tegenstander, want zijn tegenstander had absoluut niets gedaan om op beslissing te winnen, terwijl Sid zich de ziel uit het lijf heeft geknokt); kamp 3 eindigt eveneens op gelijke stand en ook hier wijst de scheidsrechter de tegenstander aan als winnaar (wat hier iets meer verdedigbaar was, maar volgens mij was deze ook voor Sid). Sid was diep ontgoocheld. Begrijpelijk.
Simon beleeft ook een totale offday: bij de 1e kamp landt hij op zijn hoofd en moet opgeven. Bij zijn 2e kamp belandt hij snel in houdgreep. Maar hij laat zich niet kennen en leest rustig verder in zijn Suske en Wiske’s.
Jelle doet ook zijn uiterste best en kan 1x een winstkamp laten optekenen met een houdgreep. In zijn andere kampen probeert Jelle wel, maar vergeet aan zijn partner te trekken, waardoor die zijn techniek kan overnemen.
Jasper doet ook zijn uiterste best, maar krijgt geen vat op zijn tegenstanders. Hij verliest 3x: na een mooie koshi guruma, op beslissing (wel verdiend) en in een houdgreep.

Na de wedstrijden was het dus even wat stiller in kamp Edo, want eigenlijk had de u13 hier een gezamenlijke totale offday: slechts 8 punten verzameld terwijl de 3e in de stand maar 4 punten achter ons stond bij het begin. Ter vergelijking: bij de 1e wedstrijd van 2016 hadden we 18 punten verzameld. Het was dus bang afwachten op de eindstand van de clubranking. En dat was blijkbaar superspannend, want maar liefst 3 clubs eindigden met 66 punten en eentje van hen zou naast het podium vallen… Het aantal overwinningen zou dus de doorslag geven. En daar deed Edo met net 1 overwinning beter dan Merchtem, maar Zemst was ons wel voorbijgestoken. Jammer, maar we hebben een beker en daarvoor waren we gekomen. Die gaan we een mooi plaatsje geven in de club.

Proficiat aan alle u13 die in 2016 hebben meegedaan aan de wedstrijden en die mee punten hebben verzameld voor de club: Jasper, Jelle,Johannes, Kasper, Lotte, Mazarin, Milo, Sid, Simon, Victor.