Wedstrijden‎ > ‎

2015 - 2016


2015 - 2016 Clubkampioenschap

Op de laatste dag van het seizoen werd het clubkampioenschap bevochten. Dit heeft ondertussen een vaste plaats in onze agenda en velen keken er al maanden naar uit. De judoka's vechten in poules van 4 (of per uitzondering 3 of 5) waarbij rekening is gehouden met gewicht en leeftijd. Zo kwamen we dit jaar met 16 poules en 64 deelnemers aan een zeer mooi gevulde voormiddag.


Eerst was er de prijsuitreiking van de kampioenenviering voor de judoka's die het hele seizoen door het meest regelmatig gepresteerd hebben op het vlak van aanwezigheden op training, wedstrijddeelname en -resultaten. In een aantal categorieën was dit tot op het einde heel spannend en scheelde het maar 1 of 2 punten. De top 3 in de 4 leeftijdscategorieën kregen een mooie judoprijs.

 U 9
 U 11

 U 13

 + 13De prijs van pechvogel van het jaar ging dit jaar naar Johan Opdebeeck.
Ook de trainers werden nog eens bedankt voor hun inzet gedurende het hele jaar.

 
 


We bedanken ook speciaal Ingmar voor zijn jaren inzet voor onze club. Hij verhuist nu naar Nederland.
We wensen hem veel succes in alles wat hij onderneemt.Daarna volgden de wedstrijdjes waarbij we zeer mooie dingen hebben gezien en waarbij het vooral opviel dat echt iedereen echt zijn best deed. Iedereen is dan ook winnaar vandaag en ontvangt een gouden medaille, want meedoen is zeker vandaag belangrijker dan winnen.

 Poule 1   


 Poule 1

 Poule 2

 Poule 3

 Poule 4

 Poule 5

 Poule 6

 Poule 7

 Poule 8

Poule 9

 Poule 10 
       
 Poule 11

 Poule 12 

 Poule 14

 Poule 15

 Poule 16


29 mei 2016 - Tornooi Zelzate

Vol goede moed vertrekken we om 7u30 naar Zelzate. Bij aankomst vernemen we dat we blijkbaar van judo club Edo Middelkerke zijn. Na dit recht gezet te hebben aan de centrale tafel kunnen we aan de wedstrijd beginnen.
Tinne heeft terug de pech met twee te zijn in haar poule, dus "best of three". Helaas is haar tegenstander terug Demeulenaere uit Eernegem, in haar eerste kamp doet Tinne het al een stuk beter als in Eernegem maar moet uiteindelijk het onderspit delven. Haar tweede kamp mondt uit in een kumi kata gevecht waar Tinne zich iets teveel concentreert op het controleren van de rechter arm en tegen een heel mooie veeg op loopt, ippon voor de tegenstander. Volgende keer nog sterker terugkomen en dan komt die overwinning er wel.
Kobe treedt aan met 16 andere judokas in een boom systeem. Kobe wint zijn eerste kamp met wazari en een kruiwagen vol yukos na de volle drie minuten, zijn tweede kamp werkt Kobe sneller af met een yuko en een daarop volgende houdgreep, ippon.
Kobe zit nu in de halve finales en moet tegen Van De Kerckhove. Kobe is goed bezig maar komt nog een tikkeltje te kort en verliest met houdgreep. Op naar de kamp voor de derde plaats. Hier komt Kobe nogmaals Sobry tegen en deze keer haalt Kobe het met een yuko en ippon uit houdgreep. De derde plaats is dus binnen. Kobe mag zich nu bij de beste vier van de min 55 rekenen en na het zien van de kampen zit hier zeker nog progressie in.
Proficiat met jullie inzet en resultaat, op naar de finale.
Een tevreden coach, Luc 

21 mei 2016 - PuMi tornooi Lennik

Vandaag hebben we 5 dappere u11 en 5 dappere u13 die onze kleuren in Lennik gaan verdedigen op het laatste tornooi van dit seizoen. 

 
Bij de u11


Thomas heeft er duidelijk zin in vandaag. De 1e vliegt na amper 9 seconden over zijn heup. Een ippon om in te kaderen. De 2e lag na amper 7 seconden in een stevige houdgreep die bijgevolg 20 seconden later de ippon opleverde. Maar Thomas was eigenlijk niet blij, want het had nog te lang geduurd. Dan moest hij de volgende maar “pakken en smijten” was mijn advies. En dat heeft hij dan nog gedaan ook. Na amper 2 seconden ging de arm van de scheidsrechter al omhoog voor de ippon.
Jonas had iets meer werk dan hem lief was. De 1e kon hij wel nog vrij snel in een houdgreep pakken. Maar de 2e was een stuk groter en dan werkte zijn koshi guruma niet. Gevolg is dat Jonas het onderspit moest delven na een yuko en 2 waza-ari’s tegen te krijgen.
Yelena moet nog een beetje aan haar efficiëntie werken. In haar 1e kamp werkt ze wel veel en goed, maar komt niet tot scoren. Gelukkig krijgt de andere ook niets voor elkaar en zo kan Yelena op beslissing winnen. In haar 2e kamp sukkelt ze echter vrij snel in houdgreep.
Adriaan heeft er duidelijk ook heel veel zin in. Hij vliegt zijn tegenstanders letterlijk om de hals en haalt ze neer met een koshi guruma, waarna hij mooi volgde met een houdgreep. Zo kan hij zijn twee 1e kampen netjes winnend afsluiten. Nummer 3 heeft dat goed gezien en is er op voorzien, waardoor deze kamp felbevochten wordt en Adriaan uiteindelijk zelf in houdgreep komt.
Felix kwam voor de 1e keer meedoen. Zijn 1e kamp begint hij goed en hij scoort waza-ari met een ippon seoi nage. Maar dan doet hij zich pijn en komen de tranen. Hij doet nog wel verder, maar komt uiteindelijk in houdgreep. En voor kamp 2 en 3 bedankt hij.

 
Bij de u13


Lotte mag zoals gewoonlijk de spits afbijten. Na aankomst met wagenziekte was het wel afwachten wat het zou worden, maar dat was blijkbaar ongegrond. Lotte wint haar beide kampen vlotjes met een keiharde ippon waar de tegenstander niet goed van was.
Jasper zet de goede toon verder. Zijn 1e kamp doet hij netjes wat de coach hem toeroept: indraaien en been ervoor. En daar lag de ander op de mat. Bij kamp 2 blijft hij echter te lang achter de andere staan, waardoor die hem kan werpen en houdgreep nemen. Maar bij kamp 3 is Jasper weer paraat en draait hij weer snel voor zijn partner met zijn been ervoor en weer ippon.
Simon doet heel erg zijn best, maar komt nog wat ervaring te kort. In zijn 1e kamp loopt hij vrij snel op een mooie kosoto gake. In kamp 2 probeert hij verschillende technieken en creëert hij kansen. Hij scoort een waza-ari en kan bijna houdgreep nemen, maar net niet. En dan kan zijn tegenstander zijn osoto gari overnemen.
Johannes heeft ook nog wat ervaring te kort. Hierdoor blijft hij teveel achter zijn tegenstander staan, waardoor die hem kan werpen. In kamp 1 heeft die dan nog een houdgreep nodig, maar in kamp 2 was het direct einde verhaal.
Jelle heeft blijkbaar zijn dagje niet. Kamp 1 verliest hij na een houdgreep. In kamp 2 zet hij zijn techniek niet genoeg door, waardoor hij op een tani otoshi loopt. Kamp 3 gaat al een stuk beter, maar uiteindelijk geeft de scheidsrechter een houdgreep aan de ander dat geen houdgreep is. En de coach van de andere was het met me eens. 

Conclusie: onze jongens en meisjes hebben goed hun best gedaan, voor de ene met winst, voor de andere zonder maar wel weer met een pakje ervaring erbij. En dat zal later sowieso lonen.
Een dikke chapeau voor al onze deelnemers, want deelnemen blijft belangrijker dan winnen.
En onze u13 hebben hun 2e plaats in de clubranking weten te behouden, maar de voorsprong op nummers 3 en 4 is wel minimaal. In september en oktober zullen we dus weer meer deelnemers moeten hebben om die beker op het einde mee naar huis te kunnen nemen.
Coach Karola

1 mei 2016 - Interprovinciaal ploegentornooi te Erquelinnes  

Op 1 mei gaat zoals elk jaar het interprovinciaal ploegenkampioenschap door. Dit jaar ging dat door in Erquelinnes, op amper een paar 100 m van de Franse grens. Door de mooie resultaten van Kobe de laatste maanden heeft hij zich zonder moeite weten te selecteren voor de ploeg van Vlaams-Brabant.

Vlaams-Brabant neemt het in zijn poule achtereenvolgens op tegen Oost-Vlaanderen, Luik en Henegouwen. Het belooft niet makkelijk te worden, ook al omdat de -66 steeds moet worden open gelaten.

In de kamp tegen Oost-Vlaanderen laat Kobe zien dat hij sterk is. Hij komt wel yuko achter, maar weet dan met een veegje ook een yuko te scoren en de andere krijgt nog een shido en zo blijven ze nog een tijdje verder kampen en dit tot het belsignaal. Resultaat: Kobe wint deze kamp. Vlaams-Brabant heeft als ploeg ook goed gekampt, maar komt net tekort: 5-4 in het voordeel van Oost-Vlaanderen.

Tegen Luik is Vlaams-Brabant blijkbaar niet opgewassen. Het spelletje eindigt met 6-2 voor Luik. Ook Kobe kon hier niet winnen, maar hij heeft ook hier getoond wat hij waard is: hij komt waza-ari en yuko voor, kan houdgreep nemen, maar laat dan zijn been omsingelen zonder dat hij het door heeft en dus is het toketa en mate. De andere is het nu beu en probeert eens iets anders: tomoe nage, en ja hoor, Kobe gaat erover. Doodjammer, maar al bij al wel een goede kamp.

De laatste van de poule is dan Henegouwen. Vlaams-Brabant is op zich al uitgeschakeld, maar er wordt toch geknokt voor de eer. Maar Henegouwen blijkt sterker en er wordt met 3-6 verloren. Kobe heeft ook hier goed gekampt. De andere komt vele malen ippon seoi nage in. Kobe laat zich 1x een beetje vangen en komt yuko achter. De andere keren kan hij er mooi rond draaien. En als de andere dan tomoe nage inkomt, krijgt de coach even schrik, maar Kobe blijkt toch al geleerd te hebben uit de vorige kamp en draait ook hier mooi rond. Maar Kobe geraakt zelf ook niet verder dan wat redelijke veegpogingen en moet op het einde van de rit dus toch het onderspit delven.

Conclusie: het interprovinciaal ploegentornooi staat zo goed als gelijk aan een Belgisch Kampioenschap (want alleen de besten van elke provincie worden geselecteerd) en Kobe stond hier zeker op zijn plaats.

Coach Karola

24 april 2016 - Tornooi Eernegem

Tinne staat in een poule van 2 dus hier geldt “best of three”, jammer genoeg was Tinne tegen deze zeer sterke tegenstander niet opgewassen en verloor dus twee kampen met ippon.
Kobe staat in een boom systeem en verliest zijn eerste kamp maar door de dubbele herkansingen mag Kobe nog twee keer kampen. Hiervan wint hij zijn eerste kamp met ippon, de volgende kamp begint hij goed maar verliest deze toch met ippon, misschien is de -55 categorie toch nog iets te zwaar voor Kobe.
Volgende keer meer succes en toch zeker en vast nog bedankt voor jullie inzet.

17 april 2016 - Tornooi U11-U13 Wolvertem
In de voormiddag beginnen we de wedstrijd met drie judokas.
Adriaan,Thomas, Jonas. Onze judokas zijn goed bezig want ze winnen alle drie twee van hun drie kampen. Mooi resultaat mannen.

In de namiddag zijn er zes judokas voorzien maar eentje is afwezig dus beginnen we met vijf aan de wedstrijd.
Kasper mag jammer genoeg niet vechten want hij is alleen in zijn poule.
Johannes die als enige in een poule van vier kampt wint zijn eerste wedstrijd met wazari 
doch verliest zijn volgende twee wedstrijden door gebrek aan ervaring. Dit is zijn eerste echte wedstrijddeelname, dus alsnog goed gewerkt Johannes.
Simon verliest zijn eerste wedstrijd met ippon maar herpakt zich sterk in zijn tweede kamp met een zuivere ippon uit o soto gari.
Lotte heeft amper 46 seconden nodig om haar twee wedstrijden te winnen: één met zuivere ippon uit koshi guruma en de tweede met wazari uit worp en houdgreep.
Milo werkt zijn twee wedstrijden af op identieke manier wazari uit worp en houdgreep maar in zijn tweede kamp heeft hij een tweede houdgreep nodig om te winnen dus Milo volgende keer niet meer lossen als de scheidsrechter osae kommi roept.

Samen gevat een heel goede prestatie van onze judokas waardoor we onze TWEEDE plaats in de ranking weten te behouden. Er moet evenwel nog gewerkt worden aan de overnames naar achter en een reactie daarop, ook het trekken aan de arm en de beide handen gebruiken is nog een aandachtspunt.
Proficiat judokas

                                                            Luc en Victor de coaches

26 maart 2016 - Tornooi Deinze

Dit wordt een wedstrijddag waar we niet weten wat te verwachten aangezien onze Kobe 200gr teveel weegt en dus in de categorie -55 moet kampen ipv -50.
Eerste kamp van Kobe tegen een veel kleinere doch korpulente tegenstander waar, door zijn uiterst laag zwaartepunt, heel moeilijk mee te bewegen valt. Kobe komt dan ook twee yukos achter maar weet in de laatste seconde een wazari te scoren uit o soto gari. 

Kobes tweede kamp gaat gelijk op maar scoort op het laatste van de kamp wazari en houdt zijn tegenstander direct in houdgreep met dus wazari awasete ippon. Kobe gaat dus door naar het boomysteem waar rechtstreekse uitschakeling geldt, dus geen herkansingen. Kobe domineert deze kamp en weet drie yukos in de wacht te slepen waarbij hij zijn tegenstander na de derde yuko in houdgreep weet te nemen en het 20 seconden volhoudt, ippon !

In de halve finale moet Kobe het opnemen tegen een van de twee sterkste in deze categorie (Van De Kerckhove) en verliest deze kamp na een dikke minuut zijn best te hebben gedaan met twee wazaris uit worpen.

Ondanks de zwaardere gewichtscategorie toch terug een mooie derde plaats en een mooi podium.
Na deze mooie maar zware judo voormiddag keren we allemaal tevreden en voldaan terug huiswaarts.

Luc 

5 maart 2016 - Tornooi Herentals

Deze wedstrijd verloopt volgens braziliaans systeem dwz eerst poules daarna stoten de twee beste door naar het boom systeem.
Tinne vecht in een poule van drie. Haar eerste kamp gaat gelijk op, maar ze verliest uiteindelijk op het nippertje haar eerste kamp. Een gemiste kans want ze had evengoed kunnen winnen. Haar tweede kamp verliest Tinne terug, doch hier was haar tegenstander duidelijk sterker. Tinne heeft goed gewerkt maar moet agressiever uit de hoek komen ze begint te braaf aan haar kampen.

Luc

28 februari 2016 - Tornooi Izegem

Deze wedstrijd verloopt volgens braziliaans systeem d.w.z eerst wordt in poules gevochten en daarna mogen de twee besten per poule verder in het boomsysteem.
Kobe vecht in een poule van drie. De drie judokas winnen elk éénmaal, zodanig dat de twee lichtst wegende judokas doorstoten naar de boom. Kobe verliest zijn eerste wedstrijd met twee wazari’s waarvan een uit houdgreep. In zijn tweede kamp zit Kobe veel beter in de wedstrijd, beweegt goed over de mat en scoort eerst met een wazari uit een overname en besluit even later zijn wedstrijd met een mooie ippon uit een overname met een achterwaartse haakbeweging. Kobe kan doorstoten naar de boom waar hij zijn eerste kamp wint met wazari en in de kwartfinale terechtkomt. Hier moet hij het opnemen tegen een Letlander met een zeer sterke kumi kata en verliest deze kamp met 2 wazari’s. Jammer genoeg kon de Letlander niet doorstoten naar de finale, zodat Kobe niet werd opgevist voor de herkansingen.
Besluit: Kobe heeft een zeer mooi parcours afgelegd. Aandachtspunten zijn: vanaf je eerste wedstrijd met je tegenstander bewegen als deze vooral statisch werkt en nog meer kumi kata gevechten trainen.

In de namiddag moest Tinne aan de slag die een 5 tal minuten te laat kwam door een opstopping veroorzaakt door de koers. Gelukkig werd hier rekening mee gehouden door de organisatie en kon ze toch deelnemen (stress en spannende momenten alom).
Tinne's wedstrijd verloopt ook in poules van drie waar ze haar eerste kamp verliest door een houdgreep. De tweede kamp is Tinne duidelijk in staat te winnen, maar door meer wedstrijdervaring kan haar tegenstander een score afhouden, zodat na drie minuten niemand gescoord heeft en het dus uitdraait naar golden score waarin jammer genoeg na 1min 25 sec Tinne een yuko tegen krijgt. Kamp afgelopen dus. Tinne was duidelijk zeer ontgoocheld, omdat ze het gevoel had dit zeker te kunnen winnen.

Als coach kan ik best tevreden zijn met de prestaties van onze beide judokas en hun feliciteren met hun inzet. Ik ben ervan overtuigd dat er nog mooie resultaten zullen volgen als ze op deze weg verder gaan.

Luc

21 februari 2016 - Vriendschappelijk tornooi Bierbeek

 Judoclub Bierbeek had ons uitgenodigd voor een vriendschappelijk tornooi, waar ook witte gordels mochten aan meedoen en dat voor 6 tot 15-jarigen. En blijkbaar was dat een schot in de roos, want maar liefst 24 van onze judoka’s waren present. 

De dapperen van vandaag: Arne Wouters, Caspar Spruyt, Daan Eggerickx, Jarne Vanden Elschen, Jeff Van Loo, Jelle Louis, Jelle Roelandts, Johannes Doom, Jonas Bekrini, Kaylan Misbaer, Kobe Lemaître, Kobe Peeters, Lenn Feucht, Lotte Vandevoort, Louis Sepul, Rik Denies, Seppe Hermans, Simon Weygaerts, Tinne Briers, Tom Fiers, Tuur Lissens, Wout Lemaïtre, Yann Opdebeeck en Yelena Opdebeeck.
                                                                              

             

                                
                                
En ze waren niet alleen present, ze hadden er ook allemaal heel veel zin in en dat hebben ze ook getoond op de mat. We hebben veel mooie dingen gezien en we zijn trots op al onze judoka’s. Ze hebben dan ook allemaal een medaille verdiend voor hun inzet. Wout en Yann hebben zelfs 2 medailles in de wacht gesleept, omdat ze zich vrijwillig hadden “opgeofferd” om nog eens mee te doen om een verkeerd ingedeelde judoka toch ook nog een kans te geven. 

Dikke duim voor alle deelnemers.
Ingmar, Luc en Karola


 

20 februari 2016- PuMi tornooi Geetbets

Met 5 pupillen (u11) en 7 miniemen (u13) gingen we de strijd aan in Geetbets. 2 miniemen (Sid en Wout) hadden spijtig genoeg al op voorhand gekwetst moeten afhaken. 
   


Bij de pupillen hebben we vele mooie dingen gezien, ook van onze nieuwe jongens: 
 • Cas: heeft zijn drie wedstrijden knap gewonnen. Hij heeft ook laten zien dat hij woensdag nog goed heeft opgelet, want hij heeft onder andere een mooie tani otoshi laten zien. 
 • Jonas: heeft zijn beide wedstrijden gewonnen. De eerste heeft hij mooi afgewerkt met houdgreep en bij de tweede heeft zijn tegenstander opgegeven. 
 • Yelena: heeft haar best gedaan, maar kwam niet verder dan het winnen van haar tweede kamp op beslissing. 
 • Adriaan: komt voor het eerst meedoen en heeft dat zeer goed gedaan. Hij kwam duidelijk niet om zich te laten doen en heeft daarmee zijn derde kamp winnend kunnen afsluiten met een houdgreep. 
 • Thomas, tweelingbroer van Adriaan: komt ook voor het eerst meedoen en heeft dat ook goed gedaan. Ook hij heeft zijn derde kamp winnend kunnen afsluiten met een mooie koshi guruma na slechts enkele seconden. 

Ook de miniemen hebben hard hun best gedaan, maar daar is het toch al wat moeilijker:
 • Kasper: heeft nog niet vaak meegedaan, maar dat was er vandaag niet aan te zien. Hij wint zijn beide kampen vlot, hoewel hij er in de 2e toch goed vanaf kwam met eerst een waza-ari tegen. 
 • Lotte: heeft woensdag ook nog goed opgelet en scoort een ippon met tani otoshi. Kamp 2 wordt ook nog vrij vlot gewonnen, maar de 3e is moeilijk, zeer moeilijk en dan laat ze zich inpakken. 
 • Jelle: hebben we vandaag eerst even wakker geschud, zodat hij er direct kon invliegen. Zijn 2 eerste kampen wint hij dan ook vrij vlot, maar zijn 3e tegenstander tovert eigenlijk een ura nage uit zijn mouw, wat eigenlijk niet mag, en krijgt ippon. 
 • Victor: wint zijn eerste kamp zeer vlot binnen enkele seconden. De andere verliest hij echter (bijna) even vlot. 
 • Milo: kan zijn eerste kamp netjes afwerken met houdgreep. Zijn 2e tegenstander is echter geen watje en heeft een stevige, knijpende, kumikata waardoor Milo er niet aan te pas komt. 
 • Mazarin: heeft zeer stevige tegenstanders vandaag. Hij doet wel heel hard zijn best, maar komt niet tot scoren. 
 • Simon: komt ook voor de allereerste keer meedoen en toont in zijn 1e kamp dat hij hier op zijn plaats staat. Met waza-ari en yuko voor zou het moeten lukken, maar spijtig genoeg kan hij niet en de andere wel afwerken met houdgreep. Kamp 2 is sneller voorbij dan hij begon tegen een hele sterke en goede judoka en in kamp 3 had Simon teveel medelijden met zijn tegenstander toen die zich had pijn gedaan. 
De coachen zijn weer zeer tevreden met de motivatie en inzet van al onze judoka’s. En ook de prestaties lieten niet te wensen over.

Wat de clubranking bij de u13 betreft, dat zullen we pas over enkele weken te weten komen.

Maarten en Karola

6 en 7/2/2016 - Regionaal kampioenschap jeugd

Zaterdag mochten de jongens, Kobe, en zondag de meisjes, Tinne, proberen een Vlaamse medaille en dus een ticket voor het Belgisch kampioenschap binnen te halen. Op hoop van zege.

Kobe wou om te beginnen beter doen dan vorig jaar, waar hij uitgeschakeld was na de 1e ronde (zonder herkansingen). Dus, 1e ronde winnen was het (eerste) doel en dan had hij ook sowieso herkansingen. En dan stap voor stap… tot zover mogelijk…

1e kamp was tegen Van Hoof. Dat bleek wel een kolfje naar Kobe’s hand. Eerst scoort hij mooi waza-ari met een overname en even later nog eens waza-ari met iets harai-goshi-achtigs. Die is alvast binnen.

2e kamp was tegen Beggia. Die boodt wel meer weerstand, maar deed zelf ook niet veel. Kobe kan een yuko scoren en is baas. Dat leidt tot een shido voor de andere. Maar dan komt Kobe iets ippon seoi nage-achtigs in en Beggia kan overnemen en krijgt waza-ari en dat op een 40-tal seconden voor het einde. Kobe moet dus dringend uit zijn pijp komen. En dat probeert hij ook en Beggia krijgt nog een shido en nog een shido. Maar daar blijft het bij… Jammer, maar helaas. De scheidsrechter wijst op het einde Beggia als winnaar aan, hoewel onze Kobe eigenlijk beter was. En dubbel jammer, want diezelfde Beggia komt even later op vrij makkelijke wijze in de finale. Daar had Kobe dus kunnen staan…

Maar niet getreurd, dan proberen we het maar via de herkansingen. Daar komt hij eerst tegen Marysse. Ook hier is Kobe baas: yuko scoren, shido voor de ander, waza-ari scoren met een veegje, shido voor de ander en nog eens shido voor de ander en dan nog eens waza-ari met nog een veegje. Mooi. Weer een ronde verder, maar wel wat moe…

De volgende kamp levert de ippon van de dag na amper een halve minuut: 1 superveeg en Dhooghe lag plat op zijn rug. Heel heel mooi. Dat willen we wel meer zien. Misschien in de volgende kamp, de kamp voor brons?

De kamp voor brons is dan tegen een sterke Magomadov die we al mooie dingen hadden zien doen. Kobe zou dus zeker moeten oppassen en zeker voor de ippon seoi nage’s. En die komen ook van in het begin. Maar Kobe kan ze vaak ontwijken, maar ook niet altijd. Magomadov scoort 2 yuko’s, maar ook zijn pijp is uit. Kobe krijgt een shido voor niet aanvallen. Magomadov kan nog eens waza-ari scoren omdat Kobe al meer risico’s begint te nemen om toch nog te kunnen winnen. De andere wordt moe (meer dan Kobe) en Kobe wordt langzaamaan baas, waardoor Magomadov nog een shido krijgt, maar ook hier mag het niet baten. De tijd is op…

Conclusie: we hebben vandaag een hele sterke Kobe aan het werk gezien en wij denken dat Kobe in staat is om te winnen van iedereen die vandaag aanwezig was. Voor hetzelfde geld had onze Kobe vandaag op dat podium gestaan. Kobe mag dus zeker fier zijn op zijn prestatie.

Tinne was als eerstejaars u15 een nieuweling op het regionaal kampioenschap. Het was dus allemaal nieuw voor haar en haar tegenstanders waren allesbehalve mals.

1e kamp tegen Janssen, een bruine gordel. Die had blijkbaar al wat meer ervaring dan Tinne, die echter niet van plan was zich te laten doen. Maar een ouchi gari later lag Tinne op haar rug.

Dan maar herkansen, want met 8 deelnemers was dat sowieso een feit. Daar mag ze tegen Tierolf, maar niet nadat ondergetekende (net zoals vorig jaar) de tafel erop heeft gewezen dat ze de verkeerde judoka’s tegen elkaar hadden gezet. Daar doet Tinne goed haar best en probeert ze toe te passen wat we haar geleerd hebben: kumikata, trekken, inkomen en dan nog wel met makikomi. Zo zien we het graag. Tierolf ondergaat het even en krijgt shido. Maar ook zij had duidelijk al meer ervaring en Tinne laat zich inpakken en nog een ouchi gari later ligt Tinne weer op haar rug. Jammer, maar hier eindigt het verhaal voor Tinne.

Conclusie: Tinne heeft de laatste weken veel bijgeleerd en hard gewerkt. Maar de ervaring ontbreekt nog wat. Daar gaan we aan werken en volgend jaar komen we terug voor de medaille.

Karola

23/1/2016 - PK jeugd Zaventem

JC Edo werd dit jaar vertegenwoordigd door Kobe (u15, -50) en Tinne (u15, -52).

Kobe zat in een poule van 3 en Tinne in een poule van 2. Beide gaan dus sowieso door naar het Regionaal Kampioenschap over 2 weken. Die spanning is er dus al af, maar dan moeten ze maar proberen zo hoog mogelijk op het podium te komen.

Kobe mag beginnen. Zijn tegenstander is een “beetje” kleiner en komt dus graag seoi nage in, maar Kobe is baas en geeft hem niet echt een kans. Zijn veegjes zitten niet altijd echt goed, maar eentje levert hem toch waza-ari op en ondertussen verzamelt zijn tegenstander de ene shido na de andere. Na 3 minuten wordt Kobe dus aangeduid als winnaar. Mooi zo. Zijn 2e tegenstander is ook een “kleintje”. Een eerste veeg levert al direct yuko op en bij de 2e aanval doet de ander wat hij niet mag doen: beentje grijpen. Dus, hansokumake voor de tegenstander en Kobe heeft goud! Zeer mooi, voor de 1e maal een gouden medaille op het PK voor onze nog altijd zeer jonge club.

Daarna mag Tinne de mat op. Een beetje ziek, maar toch vol ambitie en klaar om ervoor te gaan tegen een ondertussen al goed bekende tegenstandster. Dus, alvast geen osoto gari proberen, en vooral goed aan de kumikata werken en goed trekken. Dat gezegd zijnde: Tinne doet haar best, haar makikomi werkte bijna, maar dan kruipt ze achter haar tegenstandster en die moet je dat niet cadeau geven. Tinne vliegt er dus over. Ippon. Tinne mag dus op het regionaal gaan laten zien wat ze waard is. 

Resultaat: goud en zilver, 2 op 2 naar het regionaal! De coach is tevreden. Afspraak over 2 weken op het regionaal kampioenschap in Dendermonde.

Karola

16/1/2016 - PuMi tornooi Zemst

Vandaag trokken we met maar liefst 5 pupillen (u11) en 7 miniemen (u13) door de eerste sneeuw naar Zemst voor het eerste pumi-tornooi van het jaar. Onze pupillen deden allemaal voor de eerste keer mee. Bij de miniemen hadden we een mix van beginners en een paar judoka’s met al een beetje meer ervaring. Dat zou dus zeer leerzaam worden, voor hen en voor ons.

De pupillen

Yelenabegint wat (te) voorzichtig, waardoor ze bij haar eerste kamp in houdgreep belandt en verliest. Haar tweede kamp is al beter, maar verliest ze uiteindelijk op beslissing. Maar dan is ze wakker en beslist ze de derde kamp in haar voordeel met een houdgreep.

Jonas: is niet naar hier gekomen om met zijn voeten te laten spelen. Hij was van in het begin goed wakker en scoort 2x ippon met houdgreep.

Cas: wil aan zijn grote broer Sid laten zien wat hij kan. Zijn eerste kamp wint hij vlotjes met 2x waza-ari. Zijn tweede kamp lijkt hij ook te gaan winnen, want hij is duidelijk baas. Maar blijkbaar doet hij iets dat de scheidsrechter niet zint, waardoor die een paar keer iets tegen hem zegt en hij uiteindelijk shido krijgt. En dan is de veer blijkbaar gebroken en kan de andere yuko scoren in de laatste seconden... Jammer, maar helaas.

Victor (Van Hyfte): doet zijn best, maar is ook wat te voorzichtig. Zijn eerste kamp verliest hij met 2x waza-ari. In zijn tweede kamp wordt hij koud gepakt door een vliegensvlugge Tervurenaar. Maar ook hij wil bewijzen wat hij waard is en bewijst dat in de derde kamp, die hij uiteindelijk op beslissing verliest, zeer nipt, want zelf zouden we het niet geweten hebben.

Rik: komt tegen een paar straffe tegenstanders.  Bij de eerste weet hij zelf nog een paar yuko’s te scoren door een tani-otoshi-achtige worp, maar uiteindelijk vliegt hij toch over de zoveelste poging tot koshi guruma.  In zijn tweede kamp komt hij er echter niet aan te pas en verliest met 2x waza-ari.

De miniemen

Lotte: doet wat ze moet doen: korte metten maken met de tegenstanders en de meeste punten incasseren voor de ranking.  Mission accomplished, op vrij eenvoudige Lotte-wijze.

Milo: had een vreemde poule, eerst met 4, later blijkbaar met 5. Een van zijn tegenstanders was wel nog tot aan de rand van de mat gekomen, maar wou er absoluut niet op. Groeten en klaar. Een andere was dan blijkbaar ook ergens uitgevallen: ook groeten en klaar. Dus schoten er nog 2 echte kampen over. In de 1e was Milo blijkbaar nog niet goed wakker. Een tani otoshi en een houdgreep later had de andere ippon. Maar zijn 2e echte kamp was Milo baas: met een waza-ari en 2 yuko’s tegen niets was de overwinning voor hem.

Victor (Schodts): doet zijn uiterste best, maar komt niet tot scoren.  En dat in zijn 3 kampen.  2x verlies met een houdgreep en de laatste slechts met yuko.

Mazarin: is de nieuweling van de bende, maar was echt niet van plan dat te laten zien.  Zijn eerste kamp verliest hij nog nipt op beslissing, maar in de tweede scoort hij eerst mooi waza-ari om dan direct te volgen met houdgreep.  Ippon.  Net zoals Cas lijkt hij zijn laatste wedstrijd ook te gaan winnen.  Hij staat 3 yuko’s voor en is duidelijk baas, ook op grond, waar de andere echter steeds zijn been weet te pakken, waardoor de houdgreep verbroken wordt.  Één seconde onoplettendheid later staat Mazarin dan ineens waza-ari achter en dat krijgt hij op een paar seconden niet meer rechtgezet.  Jammer, maar helaas.

Jelle: schijnt niet helemaal zichzelf te zijn. Hij is te voorzichtig en komt niet tot scoren. Zijn eerste 2 kampen verliest hij met houdgreep. Maar dan is ook hij wakker geschud en dan wint hij vlotjes zijn laatste kamp met houdgreep.

Matisse: doet ook zijn uiterste best. Zijn eerste kamp eindigt met waza-ari en yuko tegen waza-ari in het voordeel van zijn tegenstander. In zijn tweede kamp komt hij in een houdgreep terecht. En in zijn derde kamp moet uiteindelijk ook weer de scheidsrechter beslissen en dat is deze keer in het voordeel van onze jongen.

Sid: heeft een heel eigen stijl ontwikkeld. Daarmee schrikt hij wel zijn tegenstanders wat af, maar de eerste kan hem toch in houdgreep nemen. Maar daarna loont het wel. Kamp 2 wint hij met houdgreep en kamp 3 met twee waza-ari’s.

Conclusie: onze jongens en meisjes hebben het beste van zichzelf gegeven. Daarover mogen we zeker niet klagen. Nog een beetje ervaring opdoen en dat komt helemaal goed. De coaches zijn in elk geval tevreden over de inzet en motivatie bij alle deelnemers. De resultaten volgen dan wel vanzelf.
Toetje van de dag: de u13 heeft in de (voorlopige) clubranking een zeer mooie 2e plaats veroverd!
Proficiat, jongens en meisjes!
De coaches, Luc en Karola

13/1/2016 - Scholenkampioenschap

                                                                    
Victor zit in een poule van drie.  Helaas verliest hij zijn drie kampen op dezelfde manier. Victor neemt dapper zelf het gevecht in handen maar stoot drie maal op dezelfde counter.  Hij zet koshi guruma in maar loopt op een counter naar achter omdat hij zijn beweging niet helemaal doorzet en daardoor plaats laat om zich te laten counteren.  
  Lotte
zit in een poule van drie en wint haar twee kampen op dezelfde manier.  Zij scoort eerst wazari met koshi guruma en werkt dan   direct af met houdgreep, een tweede wazari, dus ippon.  Zij wordt kampioen in haar categorie.

Beide judokas hebben hun best gedaan zowel op sportief als op wedstrijd vlak.  Proficiat.

Coach Luc

22/11/2015 - Dag 2 van de hereninterclub - Gent

De topsporthal was weer de plaats van bestemming voor de 2e en ook laatste dag van de interclub.  Na de 1e dag staan we voorlopig 4e en we moeten nog tegen 2 teams die boven ons staan en 2 teams die helemaal onderaan bengelen.  We hebben wel 3 extra gekwetsten (Peter, Ronald en ook Tono).  We zitten nu dus zonder +90, waardoor we sowieso allerlei doorschuifoperaties gaan moeten doorvoeren.  En dus hebben we onze Thomas (Goossens) (-73) opgetrommeld om mee te komen om extra steun te geven en in te vallen indien nodig en hebben we Dries in de -81 laten wegen.  Het zou dus heel spannend worden om onze 4e plaats te behouden en te proberen toch op dat podium te komen.  Fingers crossed en beginnen maar!

Kamp 1: Merchtem- Edo
Merchtem staat 1e na de 1e dag en dat betekent dus: knokken!  Maar misschien dat een goede puzzel van de coach daarbij kan helpen?  We shall see, maar we gaan er alleszins voor!  
Bjorn wordt al meteen in de -81 gegooid en mag het proberen waar te maken tegen een bruine gordel.  In het begin vlot het niet zo erg maar even later kan Bjorn waza-ari scoren en dan zit de mood er in en even later is het nog eens waza-ari en dus ippon.  Goed begonnen is half gewonnen!  0-1
Ingmar krijgt in de -90 de andere -81 van Merchtem, een groene gordel.  Een waza-ari met wat anders dan zijn favoriete seoi nage, gevolgd door een houdgreep, leveren ook hier ippon.  0-2
Dan krijgt Ralf de zware taak om proberen te scoren tegen Dirk Vandevoort, een 6e dan.  Ralf doet goed zijn best, probeert, en slaagt erin om een goede kamp neer te zetten.  Maar daar blijft het ook bij: Dirk kan waza-ari scoren met een tai-otoshi en even later ippon met een overname.  Hij had achteraf wel alleen maar lof voor onze Ralf, die hij een sterke beer noemde.  1-2
Dan mag Thomas het opnemen tegen Stijn Decuyper.  Ze kennen elkaar goed en het is 50/50 in kansen.  Maar vandaag trekt Decuyper aan het langste eind.  Thomas komt te weinig in en komt niet tot scoren, terwijl de andere wel waza-ari laat optekenen met een van zijn vele seoi nages.  Thomas weet wel stand te houden tot de laatste seconde en dit zal belangrijk zijn!  2-2
Dan mag Milan de -66 vertegenwoordigen.  Ook hij heeft het in het begin moeilijk en krijgt yuko tegen, maar dan, ineens, een haakje en wat doorduwen en die 2e dan ligt plat op zijn rug.  Mooimooi.  2-3
Maarten krijgt dan de eer om het winnende punt te maken, maar krijgt zelfs niet de kans om echt in de kamp te komen en krijgt ippon tegen.  3-3
Dus gelijk aantal overwinningen, maar omdat dus Thomas niet op zijn rug is gaan liggen, winnen wij met 30 tegen 27 technische punten.  Mooimooimooi.  Dat opent perspectieven voor het podium, maar we mogen het vel van de beer niet verkopen voor het geschoten is, nietwaar?

Kamp 2: Beveren - Edo
De 2e taaie klant van vandaag is Beveren, 2e in de stand na de 1e dag en op het 1e zicht toch een nog veel taaiere klant dan Merchtem. Dat wordt dus pompen of verzuipen.
Ingmar begint goed in -81. In het begin is het moeilijk. De andere ziet er vrij sterk en vooral ook defensief uit en dus is scoren moeilijk. Maar na 2 minuten lukt het met een mooi haakje. Ippon! 0-1
Ralf staat nu in -90. Zijn kamp duurt niet zolang. Hij laat zich verrassen en landt in brug: ippon tegen. 1-1
Thierry mag in de +90 proberen iets te doen tegen een hele sterke Petricone (3e op het BK). Maar hij is echt wel vele maten sterker en Thierry ondergaat het lot van de sterkste. Een waza-ari met een makikomi en een houdgreep later staat het dus 2-1.
Thomas ondergaat hetzelfde lot van de sterkste in de -60 tegen Bart Geelen. Hij moet afkloppen met een klem. 3-1
Victor mag dan zijn kans gaan in -66 tegen een blauwe gordel, die hij zeker niet moet onderschatten want we hebben hem even voordien heel knap zien schakelen naar juji gatame. Maar ondanks een goed begin ondergaat hij hetzelfde lot. 4-1
Bjorn mag dan proberen nog een punt binnen te halen, maar ook hier lukt het niet: een yuko en een houdgreep later staat het 5-1.
Jammer maar helaas, maar dit was ingecalculeerd. Op naar de volgende.

Kamp 3: Stevoort- Edo
Stevoort zou een haalbare kaart moeten zijn.  Zij stonden voorlaatste na de 1e dag.  Hier willen we tegen winnen!  En toch zetten we er geen typische ploeg op.  Er zijn nog een paar sterke jongens die nog een (extra) kans verdienen en Thomas B. is ondertussen gekwetst aan zijn elleboog.
Dries (-81) mag zijn goeie form bewijzen.  Hij krijgt eerst een yuko tegen, maar kan dan met een ippon seoi nage waza-ari scoren en dan ziet hij het helemaal zitten.  Hij blijft aanvallen, maar wordt wel overgenomen.  Terug yuko.  Niet erg.  Op een volgende overname kan Dries zich goed draaien in de lucht en verwachten wij allemaal ippon voor Dries.  Niet dus.  Niet getreurd: dat laat Dries geen 2x gebeuren en de volgende aanval met een linkse koshi guruma is raak: ippon!  0-1
Ralf krijgt nu een bruine gordel voor zich.  Met eerst een yuko en daarna een simpele, maar wel goed uitgevoerde overname staat het 0-2.
Ingmar is nu doorgeschoven naar +90 en mag daar proberen op snelheid een zware kerel te verschalken.  Een 1e poging mislukt, de 2e levert waza-ari op en Ingmar zou houdgreep (kunnen) genomen hebben, moest de ander niet zijn beginnen kermen en naar zijn al ingetapete enkel greep.  Opgave en ippon voor ons.  0-3
Wegens kwetsuur van Thomas, mag Chiel de -60 verdedigen.  Hij begint goed en hevig en smeert de ander een shido aan.  Dat is alvast goed.  Maar het ontbreekt hem aan ervaring en even later wordt hij gehaakt en is het 1-3.
Dan is het weer de beurt aan Milan.  Deze keer heeft hij geen geluk.  Hij gaat erover en krijgt van de scheidsrechter waza-ari tegen, maar blijkbaar vonden die achter de computer dat het ippon moest zijn.  2-3
Dan moet Maarten maar het winnend punt maken.  Tegen een groene gordel, die je zeker nooit moet onderschatten.  Wat hij ook doet, als hij maar niet verliest met ippon, dan zijn we als ploeg gewonnen.  Maar ja, dan moest hij 4 minuten blijven staan, dus dan kon hij maar beter gewoon winnen.  Dat gezegd zijnde: na amper 4 seconden lag de andere op zijn rug.  2-4
That's a job well done.

Kamp 4: Edo-Boechout
De laatste kamp is tegen de laatste uit de stand na dag 1 en dus in principe een haalbare kaart.   En als we deze winnen zit een podiumplaats er dik in.  Wait and see. 
Bjorn hebben we in -81 gezet omdat daar enkel een blauwe en bruine gordel op het blad stonden en in de -73 een 2e dan.  Verrassing alom toen Bjorn daar bleek te staan tegen iemand die niet aangekruist stond op het blad en dan nog een 3e dan had ook!  Had ik het geweten dan had ik Bjorn daar nooit gezet...  Maar goed, de kamp wordt gevochten en Bjorn ondergaat logischerwijze de wet van de sterkste.  0-1
Achteraf bleek dat het kruisje bij de verkeerde was geplaatst, maar dat de kopieën al gemaakt waren en dat de organisatie het vertikt heeft de andere ploegen op de hoogte te brengen.  Als we hierdoor onze medaille verliezen, gaan we toch nog eens gaan aankloppen...
Ingmar krijgt na amper 20 s al waza-ari en even later herhaalt hij dat nog eens. 1-1
Dan krijgt Ralf de eerder ondankbare taak om het op te nemen tegen Raf Heylen, die meermaals op het Belgisch podium heeft gestaan.  Maar, we hebben hem in de vorige kamp bezig gezien en daar slaagde zijn tegenstander er bijna in om een ura nage uit te voeren.  En aangezien dat nu net Ralf zijn favoriete techniek is, hebben we hem dat even uitgelegd en toen zag hij het wel zitten.  De kamp dan: Ralf doet goed zijn best, komt in en scoort yuko.  Dat geeft moed.  De andere houdt blijkbaar van uchi mata en blijft dat komen.  Het is elke keer afwachten of onze Ralf het kan blokkeren, want die andere heeft wel veel langere benen.  En dat lukt zowaar, en dan ineens kan hij ook nog eens zijn favoriete ura nage inkomen en meneer Heylen ligt op zijn rug zich af te vragen wat er gebeurd is.  Héél héél mooi!  2-1
Dan is het terug aan Chiel, die er echt wel zin in heeft.  Komt echter niet tot scoren en krijgt een yuko en twee waza-ari's tegen.  2-2
Victor krijgt dan nog een kans om te scoren tegen een blauwe gordel.  Hij doet dat goed: eerst een yuko en dan volgen met houdgreep en niet meer lossen.  3-2
Maarten mag het dan weer proberen af te maken tegen een 2e dan.  Hij kan vrij snel een houdgreep nemen, maar moet vrijwel direct lossen.  Maar dan scoort hij 2x waza-ari met makikomi.  4-2
Another job well done.

En dan is het bang afwachten op het eindresultaat.  De 3e plaats zit er in, maar is dat ook zo?  

En jawel hoor: de mannen mogen voor het 2e jaar op rij op het podium.  Deze keer wel in een hogere afdeling.  Heel goed gewerkt, mannen!  Proficiat aan de hele ploeg!


En dan nog de extraatjes, de shiaipunten: 1 voor Milan (tegen een 2e dan!), 1 voor Bjorn, 1 voor Dries en 1 voor Maarten.  En als Ralf bruin was geweest, hadden er ondertussen ook al heel wat op zijn kaart gestaan.

En met dank aan de vele supporters die onze ploeg naar een hoger niveau hebben getild!

Coach Karola

15/11/2015 - Dag 1 van de hereninterclub - Sint-Truiden

In de gloednieuwe sporthal van Sint-Truiden moesten onze heren, in samenwerking met deze van Tervuren, hun beste judo laten zien in afdeling 3D, nadat we vorig jaar brons hadden gepakt in 4B en bijgevolg een afdeling hoger mochten gaan meespelen.

De ploeg was uitgebreid ten opzichte van vorig jaar, met vooral meer deelnemers van Tervuren.  Onze ploeg bestaat uit 
 • (-60) Thomas Beirens (JCT) en Chiel Habils
 • (-66) Victor Nuttens en Milan Wils (JCT)
 • (-73) Maarten Roels, Bjorn Delville en Dries Desagher
 • (-81) Ingmar Van Eylen
 • (-90) Ralf Pertel (JCT), Peter Eckstein (JCT) en Thierry Beirens (JCT)
 • (+90) Ronald De Groot (JCT) en Tono Messing (JCT)
 • (gekwetsten en niet mee) Johan Opdebeeck en Gael Crispoux (JCT)
En als inschrijvende ploeg moeten wij minstens 3 deelnemers op de mat zetten per kamp, dus dat zou elke keer puzzelen worden om een goede ploeg op de mat te zetten en iedereen een kans te geven.  


Kamp 1: Kemzeke - Edo
Thomas mag beginnen. Tegen een 1e dan komt hij er niet echt aan te pas. Uiteindelijk moet hij opgeven met een wurging. 1-0
Dan mag Milan opkomen. Hij doet dat heel goed: 1 beweging, naar grond, kantelen, houdgreep nemen en wachten. Ippon. 1-1
Maarten mag dan de honneurs waarnemen in -73. Zijn tegenstander heeft maar een bruine gordel, maar wel een versnelling sneller dan Maarten en legt hem dus wel het vuur aan de schenen. Maarten komt waza-ari achter, maar is dan toch wakker en met een mooie makikomi is het ippon voor hem. Mooi zo. 1-2
Ingmar kan tegen een 1e dan zijn laatste halve shiaipunt maken en dat doet hij ook zonder zich moe te maken: 2x ippon seoi nage, 2x waza-ari en klaar. 1-3
Bjorn hebben we tactisch naar -90 doorgeschoven (zodat Milan de -66 kon doen): ofwel ging hij moeten vechten tegen een -81 ofwel tegen niemand (we hadden Kemzeke al bezig gezien en toen hadden ze geen -90 opgesteld). Het is simpel groeten geworden: 1-4
Dan mocht Ronald aan de slag. Hij had het een beetje moeilijk en krijgt eerst waza-ari tegen. Dan komt hij wel zelf tot scoren, ook waza-ari, hoewel de scheidsrechter dat eerst aan de andere had gegeven en dan kan hij met een mooie overname nog eens waza-ari scoren. 5-1
De eerste kamp is binnen: goed begonnen is half gewonnen!

Kamp 2: Schoten - Edo
Hier mag Victor beginnen. Na een week ziekte zijn we zeer benieuwd wat dat gaat geven. Na een paar shido's voor beide en wat schuchtere pogingen van Victor vliegt hij erover met ippon seoi nage. 1-0
Bjorn doet zijn ding, probeert veel, schakelt goed, maar komt niet direct tot scoren tot hij een makikkomi inkomt en ronddraait tot een osoto. Ippon! 1-1
Ingmar komt uit tegen een groene gordel, maar opgelet, het is geen groentje! Hij heeft vandaag al 2 zwarte gordels op hun doos gegeven. Ingmar is dus gewaarschuwd en doet rustig zijn ding. Het scoren vlot niet erg, maar dan komt er toch een yuko en dan een waza-ari. Dat mag hij niet meer uit handen geven. En dan, in de laatste seconden, moet de andere natuurlijk komen en Ingmar kan mooi overnemen en scoort terug waza-ari. 1-2
Dan komt Ralf, een blauwe gordel, tegen een zwarte gordel.  Ook benieuwd wat dat gaat geven.  Spijtig genoeg komt Ralf niet echt aan bod.  Hij schijnt te wachten op zijn favoriete overname (zie kamp 4), maar krijgt de kans niet.  Ondertussen krijgt hij 2 yuko's tegen en 2 shido's en op het einde laat hij zich helemaal vangen en is het over en uit in de voorlaatste seconde.  2-2
Dan is het Peter zijn beurt in de -90 tegen een goede -81 en hij zal het geweten hebben.  Peter laat zich al snel vangen door een tomoe nage (waza-ari).  Maar dat is niet het ergste: erger is dat hij hierbij recht op zijn hoofd stond/viel en dus sterretjes zag.  Hij heeft wel nog verder gedaan, maar enkele luttele seconden later kreeg hij yuko tegen en sukkelde in houdgreep.  3-2 (En daarna zag hij het ook niet meer zitten om nog te kampen.)
Dan mag Thomas de stand proberen gelijk te krijgen.  Tegen een andere bruine gordel moet dat kunnen.  Maar hij komt steeds van te ver, trekt niet genoeg aan zijn partner en als hij dan op grond wil verder werken zit hij steeds buiten en is het dus mate.  Zeer frusterend dus, maar uiteindelijk kan hij toch yuko scoren met een makikomi en dat tot het einde vasthouden.  3-3
Dus, een gelijke stand in aantal overwinningen, maar Schoten heeft alles gewonnen met ippon en wij niet.  Wij verliezen dus deze kamp.  Jammer, er zat meer in.

Kamp 3: De Bres - Edo
Deze ploeg is samen met ons overgekomen uit 4B. Vorig jaar was het resultaat hiki wake (gelijk). Eens zien of we dit jaar beter kunnen.
Hier mag Thomas weer beginnen. Deze keer tegen een blauwe gordel, maar die was niet van plan zich zomaar te laten doen. Thomas kan yuko scoren en probeert steeds te klemmen als hij op grond komt, maar het lukt steeds net niet. En zoveel klemmen later is het dan toch prijs. Hij klopt af. Ippon! 0-1
Dan Chiel op -66.  Hij moet enkel groeten om het punt binnen te halen.  0-2
Dan laat Bjorn zien dat hij wel getraind heeft de laatste maanden, ook al hebben we hem niet veel gezien: een mooie haak (ippon) en we staan al op 0-3
Maarten mag dan zijn uitschuiver (maar wel een heel mooi punt van de andere) van vorig jaar proberen goed te maken.  Maar blijkbaar is die andere toch beter, hoewel hij nu wel maar 2x waza-ari kan scoren.  1-3
Bij gebrek aan onze joker, Peter, die de -90 van De Bres vorig jaar zo mooi op zijn rug had gelegd, moet Ralf hier maar proberen even goed te doen.  Hij krijgt echter een lesje in wat een 2e dan zoal kan: een hele mooie o goshi (of zoiets) waarbij Ralf echt door de lucht zwiert en keihard op de mat land.  Zeer mooi (een aantal onder ons stonden zelfs recht om te applaudiseren), maar spijtig voor ons.  Gelukkig kan Ralf wel verder en heeft hij hier de nodige (positieve) frustratie uit geput (zie maar bij kamp 4!).  2-3
Dan is het aan Ronald om het winnende punt binnen te halen.  Het zit hem echter niet mee vandaag: eerst waza-ari tegen en dan met een tomoe-nage, waarbij hij blijkbaar met zijn tand in de knie van de tegenstander zat, was het over en uit.  En dan was zijn enkel er ook nog aan voor de moeite, en was het voor vandaag ook einde verhaal voor Ronald.  3-3
Dus, gelijke stand in aantal overwinningen en in aantal technische punten: (terug) hiki wake.

Kamp 4: Hofstade - Edo
Ook hier mag Thomas starten.  Deze keer laat hij er geen gras over groeien, domineert hij, en scoort dan ook snel waza-ari.  En even later kan hij het afmaken met een wurging.  Ippon.  0-1
Dan mag Victor bewijzen wat hij waard is.  Hij kan al snel een houdgreep nemen, maar niet lang genoeg voor een score.  Dan volgen er shido's langs beide kanten.  Victor is wel bij de les en kan dan een waza-ari scoren en een yuko, maar dan, o ramp, met nog enkele luttele seconden op de teller laat hij zich vangen in een houdgreep...  Dag (shiai)punt.  1-1
Bjorn is vandaag duidelijk niet gekomen om niets te doen: aanvalleuh!, moet hij gedacht hebben, maar hij controleert steeds net niet goed genoeg.  Gevolg: 5 yuko's langs zijn kant en niets langs de andere kant, en dat tegen een zwarte gordel.  Dat kan alvast tellen.  En dan doet hij het uiteindelijk toch: een hele mooie worp en ippon!  1-2
Ingmar mag dan eindelijk eens tegen Dennis Vandenauweele vechten.  Dat wou hij al op het PK, maar dat is er daar niet van gekomen.  Maar goed bekomt het hem niet.  Hij scoort wel snel yuko, maar laat zich vervolgens vangen aan een armklem.  2-2
Dan mag Ralf het weeral opnemen tegen een zwarte gordel.  Lang duurt het niet: eindelijk komt zijn tegenstander eens in zoals hij ze het het liefst heeft en dan is het kwestie van hem in de lucht te krijgen en eenmaal hij hem daar heeft, is het maar draaien en tegen de mat knallen.  Heel mooi punt!  En hij was er terecht fier op ook.  2-3
Met het uitvallen van Peter en Ronald komt Thierry de +90 opvullen.  Zijn eerste wedstrijdkamp ooit: wat zou dat geven?  Even wat tips meegegeven: rustig blijven, goede kumikata, controleren, veel bewegen en op snelheid werken.  En het heeft gewerkt!  Thierry komt uiteindelijk een yuko voor en kan hem blijven houden en is zelfs nooit in de problemen geweest.  Job well done.  4-2

Besluit van dag 1
Met 2 winstkampen, 1 hikiwake en 1 heel nipt verlies zijn we allemaal zeer tevreden.  Het valt wel af te wachten hoe onze gekwetsten er volgende week gaan voorkomen en of we op hen beroep gaan kunnen doen of niet.  Wait and see.  En dan proberen we hier volgende week in Gent een mooi vervolg op te breien.  Supporters op post!

En ondertussen zijn er natuurlijk ook wat shiai-punten gescoord: 1 voor Thomas, 1 voor Milan, maar liefst 3 voor Bjorn en 1/2 voor Ingmar.  Nice.  Spijtig genoeg is Victor die van hem vergeten mee te pakken...  Maar dat zal hem geen 2e keer gebeuren.

Coach Karola

11/11/2015 - Interprovinciaal u13 tornooi - Lummen

11 november is traditioneel het schouwtoneel voor de talentvolle u13.  Elke provincie selecteert zijn beste judoka's, zowel meisjes als jongens.  Deze proberen dan per provincie de titel binnen te halen.  Dit jaar zijn zowel Tinne als Lotte geselecteerd.  Wij dus naar Lummen, waar het al aanschuiven was om binnen te geraken.  Maar eenmaal binnen verliep alles vlot en volgens planning.  

Lotte mocht als eerste aan de slag.  Haar eerste wedstrijd was in haar typische stijl: vastpakken, mee naar grond gaan en afmaken met houdgreep.  Ippon!  Haar tweede wedstrijd was even iets anders.  Lotte was wat overmoedig en kwam wat nonchalant in.  Resultaat: de andere neemt mooi over, yuko, en kan Lotte in een stevige houdgreep nemen.  Maar Lotte was natuurlijk niet gekomen om te verliezen en kan op het allerallerallerallerallerlaatste nippertje ontsnappen, op seconde 19,9 of zoiets.  Oef...  En dan zou het Lotte niet zijn, moest ze de andere niet gewoon "pakken en smijten".  Ippon!  Mooi zo.  Kamp 3 dan maar.  Dat was blijkbaar andere koek.  Een zeer stevige tegenstandster met een kumikata in de nek waar Lotte niets mee kan aanvangen.  Gelukkig luistert ze naar de coach en kan ze na de 1e matte dan toch die arm weghouden en proberen aan te vallen, maar de andere dacht alleen maar aan verdedigen hetgeen aanvallen moeilijk maakt.  En met nog een 10-tal seconden op de klok laat Lotte zich nog eens vangen aan die kumikata in de nek en moet ze yuko toestaan.  En dan kan ze die laatste seconden niet meer rechtzetten.  Jammer, maar toch goed gekampt.

Dan, na enige uren wachten, is het ook eens aan Tinne.  Zij zit een een poule van 3 en we konden eerst haar tegenstanders gadeslaan.  Mooi zo, want nu konden we Tinne gerichte tips geven en het belangrijkste van al haar doen geloven dat het twee haalbare kampen waren.  Tinne begint dus vol goed moed en na een beetje heen en weer draaien en keren, slaagt ze erin om haar tegenstander in houdgreep te nemen: ippon!  Ook haar tweede tegenstander moet er aan geloven.  Eerst kan Tinne mooi waza-ari scoren en later, op 5 seconden voor het einde, kan ze nog houdgreep nemen om het netjes af te maken: ippon!

Onze meisjes hebben dus een hele mooie 4 op 5 gehaald.  Wij zijn zeer tevreden over de inzet, motivatie en resultaat.  En de meisjes hebben zich ook geamuseerd en gaan naar huis met een rode neus (van de rodeneuzenactie voor het goede doel), een mooie medaille en een judobeer.  Dat kan dus niet beter.  Spijtig genoeg heeft Vlaams-Brabant het als geheel niet zo goed gedaan met een vijfde plaats op vijf provincies...  

De wedstrijden kan je integraal bekijken op de Foto's en filmpjes-pagina.  Veel kijkplezier.

De coaches, Karola en Luc

18/10/2015 - U14 - Zwijndrecht

Kobe en Tinne waren onze enige judoka's vandaag.

Kobe vecht in een boom systeem met negen judoka. Hij verliest zijn eertste wedstrijd met ippon. Hij gaat dus door naar de herkansingen en herpakt zich goed! Hij scoort hier een ippon met ko uchi gari, kans dus op een derde plaats. 
Die verzilvert hij door de 3 volledige minuten uit te vechten met een wazari en yuko DUS een derde plaats!! 

Tinne die ook in een boom systeem vecht met 6 judokas wordt zoals nog een andere tegenstander in de 1e ronde uitgeloot en staat rechtstreeks in de halve finale.  In deze wedstrijd gooit ze verschillende malen haar tegenstander, maar telkens zonder score tot ze er in slaagt te combineren met houdgreep en deze 20 sec te houden. Ippon dus en  finale...
Hier was haar tegenstander duidelijk te sterk en verliest ze na toch stevig weerwerk met twee waza-ari's.

Ik mag hier toch wel zeggen dat we mogen fier zijn op onze judoka's, EEN TWEEDE EN EEN DERDE plaats in een vrij zwaar bezet u14 tornooi met heel veel Nederlandse judoka's. Proficiat en bedankt voor jullie inzet!!!

Coach Luc

10/10/2015 - PK Senioren - Lennik

Ingmar was vandaag onze enige deelnemer. De voorbije jaren was hij steeds goed voor een medaille, dus daar hoopten we nu ook op. De strijd tegen de weegschaal had hij alvast gewonnen: -81.

Alhoewel er niet veel volk was op het PK zat er wel 10 man in de -81. Het zou dus knokken worden om op dat podium te geraken. En eenmaal de loting bekend, zakte bij Ingmar de moed in zijn schoenen, want hij moest beginnen tegen Niels de Wit, die alleen mits heel veel pech de gouden medaille zou laten schieten. Nu ja, herkansing gegarandeerd dus. En zo geschiedde. Na geen 15 seconden tegen Niels de Wit stond de ippon op het scorebord. 

Maar voor Ingmar zou het PK dan dus pas beginnen.  Tegen de groene gordel Mosselmans had hij zelf geen 10 seconden nodig voor een mooie ippon met zijn favoriete seoi nage.  En dat deed hij nog eens over tegen Vanhoedenaeghe.  Dan kwam de strijd voor brons tegen Joris De Winter, waar hij al meermaals van had gewonnen.  Dat moest dus lukken.  Ingmar had het moeilijk maar slaagde er wel 2x in om voor te komen met yuko.  Echter, hij liet zich ook teveel inpakken, waardoor hij uiteindelijk wel ippon tegen kreeg, nadat hij een aantal keer had kunnen wegdraaien.  Einde verhaal.  Geen shiaipunt, geen medaille en geen ticket voor het regionaal kampioenschap.

10/10/2015 - u13 - Lennik

Met slechts 2 deelnemers dachten we het hier als coach makkelijk te hebben, zeker aangezien we 2 meisjes meehadden, er maar 2 matten lagen en de meisjes normaal altijd op dezelfde mat kampen. Niet vandaag en dus toch lopen van de ene naar de andere mat.

Lotte had het makkelijk vandaag. In een poule van 2 moest ze voor een best of three gaan. Met 2x hetzelfde scenario (binnen de 5 seconden "pakken en smijten") was dat rap beslecht in het voordeel van Lotte.

Tinne had het wat moeilijker, ook in een poule van 2. Tinne komt graag osoto gari in, maar de andere wist daar wel raad mee en kon dat mooi overnemen, zowel in de 1e als de 2e kamp. Spijtig voor Tinne, maar ze zal hier wel uit leren.

En nu maar hopen dat beide meisjes geselecteerd zijn voor het interprovinciaal miniementornooi op 11/11. Wij duimen alvast.


26/09/2015 - Open van Brabant - Tervuren

Kobe moest kampen in het boom systeem en verloor zijn eerste kamp.  In de eerste minuut uitgeschakeld dus.  Lang wachten om 1 minuutje te kampen.  Jammer maar niets aan te doen.
Luc

19/09/2015 - PuMi - Herne

Het eerste en derde gevecht van Arne waren als het ware copieen van elkaar, eerst waza ari scoren met kochi guruma en dan afwerken met houdgreep.  De tweede wedstrijd helaas snel verloren in de eerst 10 seconden met ippon. 

Jasper kwam in zijn eerste wedstrijd achter te staan met yuko en dan waza-ari, doch heeft hij flink van zich afgebeten en wint de kamp in de laatste 10 seconden met ippon seoi nage!  De twee andere kampen wachte hij te lang af zodat zijn tegenstanders teveel kansen kregen om hem te werpen.

Lotte zat in een poule met 2 zodus "best of 3", helaas heeft ze twee wedstrijden verloren tegen een erg defensieve tegenstander.

Proficiat voor de inzet en het sportieve gedrag en tot de volgende wedstrijd.
Met sportieve groeten
Luc