Wedstrijden‎ > ‎

2013 - 2014

21/06/2014 - Clubkampioenschap

Naar goede gewoonte sluiten we ons judojaar af met een wervelend clubkampioenschap. Hier krijgen onze judoka's de kans zich te meten met hun clubgenoten. We maken een speciale vermelding voor Joris Verhulst. Joris is volledig blind en vocht mee. Zijn tegenstanders lieten zich voor hun gevecht tegen Joris blinddoeken wat uniek judo opleverde. De judoka's vechten in poules van 3 of 4 waarbij rekening is gehouden met gewicht en leeftijd. Zo kwamen we tot 14 poules en in totaal 53 deelnemers. Poule 1

1 Yann Opdebeeck
2 Lentl Allemeersch 
3 Valerie Langer
4 Steven Laverty 
 Poule 2

1 Elias Dresselaers
2 Jonas Bekrini
3 Aiko Spoel
4 Timon Van Loo
 Poule 3   

1 Staf De Haes
2 Ruben Laverty
3 Loic Busschaert
4 Gijs Verweijien
  Poule 4

1 Niels Claes
2 Florine Druine
3 Wout Lemaître
4 Cas Wille 
 
 Poule 5

1 Yelena Opdebeeck
2 Michaël Laverty
3 Victor Schodts
4 Rik Denies 
  Poule 6

1 Jaan Van Dyck
2 Robin Cabooter
3 Xander Anrijs
4 Rutger Bilterest 
 
 Poule 7   

1 Aukelien De Wilde
2 Marc Steyaert
3 Arne Wouters
4 Wout De Backer 
 Poule 8   

1 Jelle Roelandts
2 Kobe Lemaître
3 Jasper Van Elsacker
4 Tiemen De Wilde 
 
 Poule 9 

1 Kasper Van Gelder
2 Matisse Raecke
3 Axl Hanssens 
  Poule 10

1 Lotte Vandevoort
2 Tobias Cabooter
3 Leander De Zaeyer
4 Sid Wille 
 
 Poule 11

1 Arend Valvekens
2 Ruben Van Reusel
3 Dries Asperges
4 Jakub Zerihun Desta 
  Poule 12

1 Louis Sillekens
2 Tinne Briers
3 Midas De Bent
4 Bruno Vandenborre 
 
 Poule 13

1 Lucas Nys
2 Florian Grignard
3 Amber Grignard 
 Poule 14

1 Wim Lamens
2 Bjorn Delville
3 Joris Verhulst 

En na de medaille-uitreiking volgde nog de prijsuitreiking van de kampioenenviering voor de judoka's die het hele seizoen door het meest regelmatig gepresteerd hebben op het vlak van aanwezigheden op training, wedstrijddeelname en -resultaten.  In een aantal categorieën was dit tot op het einde heel spannend en scheelde het maar 1 of 2 punten.  De top 3 in de 4 leeftijdscategorieën kregen een mooie judoprijs.

 u9

1 Yelena Opdebeeck
2 Rutger Bilterest
3 Niels Claes
 u11 - u13

1 Lotte Vandevoort
2 Ruben Van Reusel
3 Jelle Roelandts
 u15 - u18 - u21

1 Bjorn Delville
2 Lucas Nys
3 Laura Goossens
 +21

1 Ingmar Van Eylen
2 Marijke Beelen
3 Maarten Roels

Tot slot gaat de prijs van pechvogel van het jaar naar Luc Imbo.

Een speciaal woord van dank gaat nog uit naar de lesgevers en het bestuur die deze club draaiende houden. Merci!

03/05/2014 - Groen Blauw Wachtebeke

We trokken met Bjorn (-73kg), Lieve (-70kg) en nieuwkomer Sam (-81kg) naar Wachtebeke voor het groen blauw tornooi. Aangezien Bjorn de jongste was mocht hij van start in een poule van vijf. Blijkbaar was hij nog niet wakker en wilde nog wat op de grond liggen om te rusten want de eerste twee gevechten verliest hij met houdgreep. Ook het derde gevecht gaat hij naar de grond, maar hier kan hij met een wurging winnen door afkloppen van de andere. In het vierde en laatste gevecht krijgt de tegenstander een uitsluiting omdat hij naar de broek van de Bjorn greep. Twee of vier dus. Genoeg voor een derde plaats.

Daarna komen Lieve en Sam aan de beurt. Voor lieve is het eerste gevecht lastig. Ze probeert wel maar kan niet profiteren van de fouten van de tegenstander en na vier minuten sukkelt ze in een houdgreep waar ze niet meer uit kan. Maar goede judo werd er wel gebracht. Dus toch nog vol vertrouwen begint ze haar tweede en laatste gevecht. Dit kan ze dan overtuigend winnen zodat ze op een derde plaats eindigt. Iedereen had evenveel gewonnen in haar poule met drie, maar aangezien ze de zwaarste van de drie was, kreeg ze maar de derde plaats. Niet getreurd dus want goed gevochten.

Nieuwkomer Sam start in zijn eerste gevecht goed. Sterke kumi kata’s liggen aan de basis van goede aanvallen en dat heeft Sam goed begrepen want hij kan zijn eerste gevecht winnen met een mooie o soto gari. Lange benen komen dus goed van pas. Het tweede gevecht is tegen iemand van Sinaai en daar heeft hij wat meer last mee. Hij vecht de volle vier minuten met kansen aan beide zijden. Maar Sam maakt waza ari met uchi mate en maakt dan koelbloedig af met houdgreep. Dit gevecht was echter heel uitputtend zodoende het laatste gevecht (finale) snel afgelopen is. Sam laat zich makkelijk inpakken en in houdgreep nemen. Toch een mooie tweede plaats!

27/04/2014 - BK kata

Ook dit jaar trokken Ingmar en Helena (Judoclub Tervuren) naar het Belgisch kampioenschap kata gebrand op die gouden medaille. Weer een jaartje ervaring bij en met de voorbereidingstornooien van Marcel Clause en Liedekerke waren de machtsverhoudingen tussen de concurrerende kata koppels dichter als ooit tevoren. Aangezien er maar drie (!) deelnemende koppels waren, was het meteen een finale ronde. Het zou dus van de eerste keer goed moeten zitten. De andere koppels bestonden uit doorgewinterde kata koppels (beide koppels zijn ex- of regerende Belgische kampioenen) die ook al op Europese kampioenschappen hadden laten zien wat ze waard waren, dus was de druk hoog om het toch goed te doen. Helena en Ingmar mochten als eerst hun kata laten zien, nooit een goede plaats helaas. We deden de kata naar behoren, maar er waren toch nog enkele frustrerende foutjes in. Dus de opluchting was dan ook enorm groot toen het bleek dat deze toch genoeg was voor de eerste plaats!! Op weliswaar maar vier punten van de tweede gestrand, maar ervoor is ervoor! Dit jaar zijn Ingmar en Helena de Belgisch kampioenen Juno Kata!

19/04/2014 - PuMi toernooi Lummen

Met vier trokken we naar de wedstrijd in Lummen. De dapperen waren Mark, Thomas, Jelle en als meisje was Lotte mee. Na de weging, allemaal rond de 30 kilogram. Werden ze in poules verdeeld en werden de tegenstanders duidelijk. Mark had drie tegenstanders net zoals Lotte. Thomas en Jelle kregen elk vier kansen om te vechten.

Mark: In zijn eerste gevecht valt Mark goed aan maar word in zijn enthousiasme op een o soto gari overgenomen en sukkelt in een houdgreep waar hij niet meer uit kan. In zijn tweede gevecht krijgt hij iemand tegen hem die als een bezetene hem uit evenwicht wilt trekken maar Mark laat zich niet doen en valt weer o soto gari goed aan, helaas sukkelt hij op de zelfde manier als vorig gevecht in een houdgreep waar hij niet meer uitkan. In zijn derde gevecht gaat Mark goed in de aanval met koshi guruma en gaat verder op de grond maar gaat dan op zijn rug liggen en geeft de tegenstander de houdgreep cadeau. Goed gevochten, maar de tegenstand was niet mals vandaag!

Thomas: De eerst match voor Thomas gaat goed. Hij valt goed aan en maakt een mooie ippon met o soto gari. In zijn tweede gevecht moet hij echter tegen een lepe tegenstander die hem in een mooie ippon seoi nage kan erover werpen. Zijn derde wedstrijd gaat gelijk op. Aanvallen van beide kant en tot Thomas via koshi guruma van de andere in houdgreep terecht komt en hoe hard hij ook probeert eruit de komen. De tijd verstrijkt en ippon tegen. Zijn laatste gevecht krijgt hij een waza ari tegen met koshi guruma. Probeert dan nog wel te scoren maar lukt niet. Dus helaas op punten verloren.

Jelle: Jelle zit in een poule die onwaarschijnlijk moeilijk is. Het eerste gevecht vergeet Jelle eerst linkse kumi kata te nemen en juist als hij wil wisselen wordt er hajime geroepen en begint hij het gevecht zonder echte kumi kata. Zodoende wordt hij naar de grond gewerkt en krijgt dan een houdgreep rond zijn oren. Tweede gevecht is tegen een jongen die een serieuze seoi nage kan inzetten en deze smijt onze Jelle bijna tegen het plafond! Wel geen score maar Jelle is wel wat van zijn melk zodanig dat hij bij een tweede seoei nage er wel over gaat. Ippon voor de andere. En alsof het niet genoeg was zijn zijn volgende twee gevechten van hetzelfde kaliber. Bij deze komt hij tweemaal ten val en wordt dan in houdgreep genomen waar hij niet uit kan. Vier keer verloren, maar de tegenstanders waren van een heel hoog niveau waar Jelle toch goed heeft kunnen tegen vechten.

Lotte: Het eerste gevecht van Lotte was al over bijna voor het begon. Meteen koshi guruma en ippon voor haar. Alsof ze op haar lauweren gaan rusten was laat Lotte zich in de tweede wedstrijd echter vloeren met (gelukkig maar) yuko. Wakker van deze tegenscore, laat ze zelf een yuko optekenen waarna ze koelbloedig doorgaat met houdgreep. Tweede punt voor Lotte. Een derde keer hetzelfde recept: koshi guruma en houdgreep. Drie op drie voor Lotte.

Na deze dag kunnen we weer besluiten dat we beter zijn geworden en meer ervaring hebben opgebouwd! Tot zeker een volgende keer!!

23/03/2014 - PuMi toernooi Lennik

In de vroege ochtenddauw, stonden de coaches klaar om weer een record aantal judoka’s te begeleiden op PuMi toernooi in Lennik. Voor de U11 vochten voor de kleuren van JC Edo: Tobias, Jules, Axl, Jelle, Warre, Marc, Thomas, Lotte, Jasper, Ruben en Sid. Later op de dag kwamen de U13: Dries, Tinne, Midas, Aris en Kobe ons superteam versterken.

Axl begon sterk aan zijn eerste wedstrijd die eindigde in een overwinning, hij werkte goed op de grond en kon zo zijn tegenstander in houdgreep nemen en twintig seconden vasthouden. Zijn tweede wedstrijd ging gelijk op, maar winst werd na beslissing van de scheidsrechter toch in het voordeel van zijn tegenstander beslist. De derde wedstrijd kwam hij een sterkere en meer ervaren tegenstander tegen en werd geworpen in koshi guruma waarna zijn tegenstander hem in een houdgreep nam.

Ruben luisterde deze keer goed naar zijn coach en vocht elke keer met linkse kumi-kata, hetgeen hem drie overwinningen opleverde! In zijn tweede wedstrijd wierp hij zijn partner met kosi guruma ‘los in ippon’. Maar kreeg enkel waza-ari van de scheidsrechter, dus maakte hij het maar af met houdgreep.

Jules startte goed met een overwinning door een mooie o-soto-gari waarvoor hij waza-ari kreeg, waarna hij goed doorging naar houdgreep & zo de winst binnenhaalde. Bij zijn tweede en derde wedstrijd kwam Jules telkens van te ver in waardoor hij zijn partner niet kon werpen maar deze hem wel kon counteren. Door meer wedstrijdervaring zal dit in de toekomst zeker minder voorkomen!

Jasper had pech dat hij tegen sterke tegenstanders uitkwam, zijn tweede kamp werd beslist door een snelle ippon. Toen werd het wachten op zijn derde wedstrijd… Die kwam er maar niet, dus gingen wij er vanuit dat een van zijn tegenstanders opgegeven had of gekwetst was. Maar het bleek gewoon een vergissing te zijn van de scheidsrechters, hierdoor was hij een beetje van slag toen hij ineens wel terug op de mat moest. Kamp ging gelijk op, maar hij kreeg op 5 seconden van het einde een waza-ari tegen.

Jelle kwam uit in zijn eerste wedstrijd tegen een zeer sterke tegenstander en kon weinig weerstand bieden, een kamp om snel te vergeten. Zijn twee andere wedstrijden werden telkens uitgevochten tot op het einde en werd steeds in het voordeel van Jelle beslecht.

Thomas en zijn tegenstanders waren steeds ongeveer even sterk. De eerste wedstrijd kon Thomas een waza-ari scoren en zijn partner in een stevige houdgreep nemen. Zijn volgende twee wedstrijden werkte hij goed, maar scoorde er niemand. Twee keer dus op beslissing. 1e keer in Thomas zijn nadeel, maar tweede keer in zijn voordeel. Geslaagde wedstrijden!

Sid vocht vandaag de eerste keer mee, zijn eerste wedstrijd was spijtig genoeg zeer snel gedaan. Na een snelle aanval van zijn tegenstander, nam hij Sid in een houdgreep. Hier was geen ontkomen meer aan. Zijn tweede wedstrijd vocht hij zeer sterk en kon hij ippon scoren met o-soto-gari. Zijn derde wedstrijd was al even snel gedaan als de eerste, Sid werd al snel verrast met een koshi-guruma. Hij kreeg vandaag zeker geen cadeaus voor zijn eerste wedstrijd, sterke en snelle tegenstanders stonden in de weg. Volgende keer beter!

Marc en zijn eerste partner waren rechtstaand even sterk, toen ze op de grond terecht kwamen werkte Marc goed en kon hij kesa gatame vastnemen en 20seconden volhouden. Zijn tweede wedstrijd deed hij identiek hetzelfde maar wierp zijn tegenstander eerst in een waza-ari. Zijn laatste wedstrijd kwam zijn tegenstander een goede o-soto-gari in en kon goed volgen met een houdgreep.

Warre had vandaag een beetje een pechdag. Hij vocht nog te voorzichtig waardoor zijn tegenstanders veel te gemakkelijk konden scoren. In zijn laatste wedstrijd liet hij zich nogal gemakkelijk in een houdgreep sukkelen. Meer wedstrijdervaring is nodig om meer van zich te kunnen afbijten!

Tobias was de eerste judoka van de dag. Hij begon zeer sterk met een o goshi waar hij ippon voor kreeg. Zowel Tobias als de coaches waren verbaasd toen hij tot twee keer toe een shido kreeg. Bij navraag bij de scheidsrechter bleek dat je niet mag blijven doorknijpen bij controle van de nek bij koshi-guruma. Alweer iets bijgeleerd! Zijn tweede wedstrijd vocht hij volledig uit en stond een yuko voor, tweede winst binnen. Zijn derde kamp was de mooiste overwinning met een prachtige linkse o-soto-gari!

Lotte was dan weer de laatste bij de U11 en moest voor de eerste keer zeer lang wachten voor het aan haar was. Gelukkig is Lotte niet snel van slag te brengen! Ze zat in een poule van drie dus moest maar twee keer vechten. Het waren wel evenwaardige tegenstanders, het ging dus minder vlot als normaal. De winst is dan wel eens zo mooi! Eerste kamp werd gewonnen met ippon & tweede met yuko.

Dan snel, snel iets eten en ons mentaal klaarmaken voor de U13. Eerst nog even afscheid nemen van Isabel en dan vlogen we er met 5 judoka’s terug in!

Tinne begon goed met veel aanvallen, vooral koshi-guruma, maar geen enkel aanval kon tot ippon leiden. Ze behaalde wel drie yuko’s en won zo haar kamp. Volgende keer beter tegenstander uit evenwicht trekken en krachtiger inkomen en de kamp zou drie keer zo snel afgelopen geweest zijn! De tweede wedstrijd ging gelijk op en werd door de scheidsrechter in haar voordeel beslist. Dit leverde haar de eerste plaats op in haar poule!

Midas kwam in zijn eerste kamp een mooie aanval in, een soort koshi-guruma met een been ervoor, en kreeg hiervoor maar een waza-ari… Dit had zeker een ippon moeten zijn! Maar geen nood, na een houdgreep werd de tweede waza-ari binnengehaald. In zijn tweede wedstrijd kwam Midas terecht in een houdgreep die volgens de coach helemaal geen houdgreep was. Toch werd de klok gestart en geraakte Midas er niet meer uit. Spijtige zaak! De laatste match werd helaas verloren door een snelle tsuri-goshi van zijn tegenstander.

Dries had deze keer een mindere dag, zijn eerste wedstrijd verloor hij met koshi guruma en in zijn tweede wedstrijd kreeg hij twee keer waza-ari tegen. In zijn derde kamp kwam Dries in een houdgreep terecht waarbij hij op leven en dood probeerde uit te geraken. Wat hem ook lukte op 1 seconde van Ippon! Spijtig genoeg viel hij door uitputting onmiddellijk terug in een houdgreep die deze keer wel 20 seconden duurde.

Ook Aris had niet zijn beste dagje, (misschien miste hij coach Isabel!) Hij verloor zijn eerste wedstrijd door in een houdgreep terecht te komen. In zijn tweede kamp hielp de scheidsrechter zijn tegenstander door een zeer gemakkelijke ippon weg te geven. Zijn derde wedstrijd kwam hij zijn sterkste tegenstander tegen met tonnen wedstrijdervaring en hier kon Aris weinig tegenop brengen. Volgende keer minder proberen mee te lopen met de tegenstander en zelf meer controle proberen te krijgen. Oefening baart kunst!

Kobe werd de verrassing van de dag! Voor zijn aller eerste wedstrijd te zijn vocht hij zoals een echte wedstrijd-judoka. Na 5 seconden scoorde hij eigenlijk al een fantastische ippon met tani-otoshi, maar omdat dit een offerworp is kreeg hij hier geen punten voor aangezien dit niet toegelaten is bij de U13. Blijkbaar is dit een van zijn favoriete worpen want hij deed iets later exact hetzelfde als overname. Hij kreeg dit keer wel een shido voor deze aanval, een gewaarschuwd man is er twee waard! Hij won zijn kamp met waza-ari door een mooie heupworp. In zijn tweede wedstrijd wierp hij zijn partner in koshi guruma en vocht de kamp uit met één yuko. In zijn derde wedstrijd toonde hij zich weer als de sterkste van de twee en behaalde zo de eerste plaats in zijn poule met drie gewonnen wedstrijden. Een fantastisch resultaat voor zijn eerste wedstrijd!

Na een lange, vermoeiende dag voor de coaches, kinderen en ook de ouders kon iedereen voldaan naar huis gaan. Na zo’n prestaties van onze jeugd kunnen wij niet anders dan superfier zijn op onze jongeren! Ook een bedankje aan de ouders die telkens met velen komen supporteren, zo is de sfeer op de wedstrijd helemaal ‘toppie’!

Hopelijk volgende keer weer zo’n fantastische dag! 

De coaches,
Luc, Maarten en Isabel

22/02/2014 - PuMi toernooi Geetbets

Met een recordaantal deelnemers van 12 pupillen en 5 miniemen trokken we op deze mooie zaterdag in alle vroegte naar Geetbets. Met zulke aantallen beloofde het een hectische dag te worden voor de 3 coaches.

In de eerste kamp scoort Lotte zo snel ippon dat de coach het niet gezien heeft. In haar tweede kamp krijgt ze eens wat tegenstand. Ze kan waza-ari scoren doordat ze een houdgreep net geen 20 seconden kon aanhouden. Het bleef daarbij en ze vocht de tijd vol, overwinning lotte. Haar laatste kamp ging weer vlotter. Eerst waza-ari scoren en het vervolgens afmaken met ippon.

Matisse verloor zijn eerste kamp door eerst een waza-ari tegen te krijgen en vervolgens in een houdgreep te sukkelen. Zijn tweede wedstrijd kon hij op dezelfde manier winnen. Hij liet zijn tegenstander wel na 13 seconden ontsnappen maar had hem meteen terug vast. Deze keer voor de benodigde 15 seconden. Zijn laatste kamp verloor hij met ippon na een erg mooie actie van zijn tegenstander.

Ruben begint de dag goed. Hij scoort ippon met een linkse Koshi-guruma. In zijn tweede kamp laat hij zich achterover trekken met waza-ari tegen tot gevolg. Zijn tegenstander kan hem in houdgreep nemen en hij verliest de kamp. Zijn derde kamp kan hij weer in zijn voordeel draaien. Na zelf waza-ari te scoren en vervolgens meteen houdgreep te nemen is de overwinning voor hem.

Ook Thomas wint op dezelfde manier zijn eerste kamp. Zijn tweede kamp verliest hij met een houdgreep. Hij ontsnapte eigenlijk na 19 seconden maar dat had de scheidsrechter niet meer gezien. Zijn laatste kamp verliest hij nadat hij de tijd uitvecht op beslissing.

Axl krijgt in zijn eerste kamp eerst een waza-ari tegen. Hij herpakt zich en neemt zelf houdgreep met een ippon voor hem tot gevolg. Zijn tweede kamp verliest hij jammer genoeg omdat hij zich in zijn nek liet nemen. Zijn derde kamp kan hij weer winnen met houdgreep. Axl is duidelijk sterk op grond.

Marc verloor zijn eerste kamp nadat hij 2 keer in een houdgreep verzeilt raakte. Ook in zijn tweede wedstrijd trok hij aan het kortste eind. Hij viel iets te weinig aan. Zijn derde en laatste kamp kon hij wel winnen.

Door de vele deelnemers hebben we niet van iedereen alles kunnen opschrijven. vandaar het vanaf hier iets beperktere verslag. Jelle kon in zijn poule 1 kamp winnen en verloor er 2. Jules zat in een poule met 3. Hij moest dus 2 keer vechten en kon ook 2 keer winnen. Ook Tobias deed het erg goed en kon 2 kampen winnen. Warre nam voor het eerst deel en verloor 3 kampen. Hij heeft bijgeleerd en zeker mooie dingen laten zien. Hetzelfde verhaal geldt voor Arne. Ook hij liet mooi judo zien maar trok 3 keer aan het kortste eind. Ook Jasper moest genoegen nemen met 3 verloren kampen. Hij vocht ook even op een verkeerde mat na enige verwarring bij zowel de coaches als de organisatie.

Na al een hectische voormiddag voor de coaches komt er een rustigere namiddag aan. Tinne, Jakub, Dries, Midas en Simon komen tegen de middag aan in Geetbets om  te tonen wat zij in hun mars hebben. De weging duurde lang, maar een vrolijke opwarming op muziek maakte dit zeker goed.

Eerst kwam Tinne in actie! Bij haar eerste kamp was ze veel te vriendelijk voor haar tegenstandster die haar intimideerde met een vieze blik. Tinne lag dus snel helemaal verwikkeld in een houdgreep. Na dat Luc & Isabel haar een beetje opgefokt hadden moest Tinne een tweede keer op de mat. We merkten dat het opjagen resultaat had! De kamp ging redelijk gelijk op, maar door een klein foutje toch geen winst voor Tinne. Tussen de tweede en de derde kamp hadden we ze zo opgepept gekregen dat het nu wel moest lukken. Dit gebeurde ook, Tinne viel goed aan, probeerde veel en kon zo haar tegenstandster de mat in duwen en stevig in kesa gatame klemmen!

Dries en Jakub kwamen ongeveer tegelijk op de mat. Dries begon hevig aan de wedstrijd, maar zijn tegenstander was vrij klein. Hierdoor stond hij vaak lang voorover gebukt en in plaats van punten te scoren, scoorde hij twee shido’s… Dries moest volle twee minuten uitvechten en was helemaal uitgeput op het einde. Hij kreeg geen punten tegen en was de aanvallende van de twee, maar door zijn strafpunten ging de winst naar zijn tegenstander. Zijn tweede kamp was snel voorbij. Zijn tegenstander was sterker, en had dit duidelijk al vaker gedaan. Een stevige houdgreep zorgde ervoor dat Dries moeilijk kon ademen en verloor. Gelukkig was hij niet teleurgesteld en helemaal klaar voor de derde kamp! Enkel bleef deze uit, er waren verschillende jongens die opgaven. Hierdoor kon Dries niet meer tonen waarvoor hij naar Geetbets kwam, maar volgende wedstrijd staat hij er weer!

Jakub begon met zenuwen aan zijn eerste wedstrijd, maar deed dit heel goed. Heel de kamp ging gelijk op, en beide judoka’s kwamen geregeld mooie technieken in, maar konden elkaar steeds ontwijken. Maar de laatste tien seconden kreeg Jakub toch waza-ari tegen, dit kon hij dus niet meer goed maken. Spijtig, want de kamp had evengoed voor hem kunnen zijn. De tweede tegenstander moest het onderspit delven, Jakub kwam goed in en kon een yuko scoren. Hij kon ook een paar houdgrepen vastnemen, maar zijn tegenstander wrong zich er steeds uit. Na 2 minuten was winst dan toch voor Jakub! Laatste kamp had hij een tegenstander met veel ervaring, hij kwam steeds ippon seo nage in. Jakub wist hem twee keer te ontwijken, maar de derde keer vloog hij er toch over.

In zijn poule verliest Simon de eerste kamp met ippon. Hij kan zijn tweede kamp winnen door met een mooie heupworp waza-ari te scoren en vervolgens de tijd uit te vechten. Zijn derde kamp heeft hij niet moeten vechten omwille van een gekwetste tegenstander.

Midas zit in een poule van 5. Zijn eerste kamp vecht hij heel sterk maar verliest hij toch met ippon. Zijn tweede wedstrijd wint hij van iemand waarvan hij de vorige keer nog zwaar verloren had. In zijn derde kamp komt hij zelf in een houdgreep terecht en gaat de overwinning naar zijn tegenstander. In zijn laatste kamp verlies hij door een mooie seoi-nage van de tegenstand. Midas liet vandaag zien dat hij potentiel heeft en heeft het zijn tegenstanders erg moeilijk gemaakt.

Alles bij elkaar genomen mogen we blij zijn met de prestaties van onze judoka's. Wie al wat ervaring had liet erg mooie dingen zien en kon weeral heel wat overwinningen binnenhalen. De nieuwelingen hebben kunnen proeven van een wedstrijddag en hebben de nodige ervaring opgedaan. Als onze jeugd zo verder doet mogen we dromen van een mooie toekomst als competitieclub.


8/02/2014 - Regionaal Kampioenschap voor de jeugd - Dendermonde

Bjorn is vandaag de enige om onze club te vertegenwoordigen en te proberen een ticket voor het Belgisch Kampioenschap te bemachtigen.  Die tickets zijn echter zeer begeerd en voor een beginner als Bjorn zal het niet makkelijk zijn om er een te verkrijgen.  Maar we gaan het toch proberen!

Kamp 1 is tegen een bruine gordel uit Brecht.  Het gaat zeer gelijk op, beiden zijn aan elkaar gewaagd.  De tegenstander krijgt een shido voor buitenstappen.  En voor de rest gebeurt er niets tot de laatste minuut.   Bjorn scoort yuko met een linkse haakbeweging.  Nu moet de ander echt wel komen.  En Bjorn neemt netjes over met een soort ura nage en krijgt verdiend waza-ari.  Nog 7 seconden te gaan, dus dat mag geen probleem meer zijn.  En jawel, nog wat afhouden, de gong gaat en de scheidsrechter duidt Bjorn aan als overwinnaar.  Mission accomplished.

In de 2e kamp wacht weer een bruine gordel, maar blijkbaar eentje die goed weet hoe het spelletje werkt.  Bjorn kan er niets tegen beginnen.  Waza-ari tegen na een mooie linkse tai otoshi, in houdgreep beland, weer uitgekomen.  Later weer in houdgreep beland en niet meer uitgekomen.  Einde rechtstreekse lijn naar het podium.  Dan maar via de herkansingen.

In die herkansing wacht een zwarte gordel, die het blijkbaar op Bjorn zijn aangezicht gemunt had.  Maar Bjorn laat dat niet aan zijn hart komen en gaat ervoor.  Hij komt voor omdat de ander buiten stapt en shido krijgt.  Voor de rest gebeurt er weinig en gaat de kamp gelijk op.  Bjorn is dus eigenlijk aan het winnen.  Maar dan gebeurt het onvermijdelijke: de scheidsrechterlijke dwaling.  Bjorn wil duidelijk (voor mij dan toch) kumikata nemen en de ander weert af en Bjorn krijgt de shido...  Op zich niet zo erg, moest het niet zijn dat dit duidelijk een kantelpunt in de wedstrijd is.  De ander heeft weer moed gekregen en Bjorn wil een volgende shido vermijden en neemt dan maar direct vast, waardoor hij op een seoi nage loopt en waza-ari tegen krijgt.  En even later volgt een tweede waza-ari.  Game over!  En dan toch maar even naar het Rode Kruis...

Dus geen medaille en geen ticket voor het BK, maar wel een zeer goed resultaat voor onze Bjorn, die zeer goed gevochten heeft en bruine en zwarte gordels het leven (op de mat) zuur heeft gemaakt.

Kijk ook maar eens naar het filmpje.

Karola

25/01/2014 - Provinciaal Kampioenschap voor de jeugd - Lennik

Het provinciaal kampioenschap is de afspraak van het jaar voor al wie Belgisch Kampioen wil worden en voor al wie shiaipunten wil scoren.  Dat is dus zeker geen makkelijke opdracht voor een aantal van onze onervaren judoka's.  

Bij de u15 wagen Chiel en Lucas hun kans.  Chiel is 200 g te zwaar en komt hierdoor in de -46 terecht.  Chiel doet zijn uiterste best, maar het gebrek aan ervaring komt toch boven.  De eerste kamp verliest hij uiteindelijk met een mooie uki waza van zijn tegenstander.  Voor zijn 2e tegenstander (in de herkansingen) was hij gewaarschuwd, want we hadden die in zijn vorige kamp enkel ouchi gari's zien doen.  Dus moest Chiel met zijn linkervoet achteruit vechten.  Dat gaat een tijdje goed, maar dan krijgt die ander toch dat been te pakken en weeral een heel mooie ippon tegen.  Einde verhaal voor Chiel.

Lucas (-55) heeft nog minder ervaring dan Chiel en dat laat zich zien.  In zijn eerste kamp laat hij zich inpakken met koshi guruma en in de 2e (herkansing) vliegt hij erover met een mooie ippon seoi nage op de knieën.  Ook hier einde verhaal.

Bij de u18 hebben we Victor (-60) en Bjorn (-66) die onze kleuren verdedigen.  Hier hebben we toch al meer hoop op enkele gewonnen kampen en misschien wel een medaille.  Voor Bjorn is het wel nog maar zijn 2e wedstrijd (als we de interclub niet meerekenen), maar wij geloven er in!

Victor begint en hij begint goed met direct een yuko.  Zijn leuze is blijkbaar "Aanvalleuh! Tot we er bij neervallen.", want hij blijft maar gaan, maar trekt te weinig aan zijn partner waardoor de scores uitblijven.  Zijn tegenstander krijgt wel een shido.  Terecht, want die deed niets.  Victor scoort nog een yuko en de ander kan geen vuist maken, dus dat ziet er wel goed uit met nog een halve minuut te gaan.  En dan: makikomi en ippon voor onze jongen op 10 sec van het einde!  De eerste kamp is binnen!  Spijtig genoeg niet tegen een bruine gordel, dus geen shiaipunt, maar wel de volgende ronde.

In de volgende kamp blijft de leuze hetzelfde.  Letterlijk dan...  Zijn tegenstander kan hier echter snel waza-ari scoren dus Victor is op achtervolgen aangewezen.  Dus, "Aanvalleuh!", maar hij komt nooit tot scoren.  Hij blijft er wel voor gaan en in de laatste halve minuut gaat hij nog eens voor een makikomi maar bij de landing steunt hij op zijn arm en doet zich pijn.  De ander kan hem makkelijk omdraaien naar houdgreep en Victor klopt af.  Hij heeft wel recht op herkansingen, maar besluit wijselijk om dat aan hem te laten voorbijgaan.  Achteraf blijkt dat hij een gebroken sleutelbeen heeft opgelopen...

Ondertussen is ook Bjorn er aan begonnen.  Bij hem is de leuze blijkbaar "pakken en werpen", zoals we onze jongens dat ook altijd inprenten.  Waarom zou je je moe maken als het anders kan?  Kamp 1: Hajime - waza-ari - osaekomi - waza-ari-wasete-ippon.  Kamp 2: Hajime - ippon.  Bjorn had dat wel niet direct door en nam een goeie stevige houdgreep waar de ander zeker ook niet meer zou uitgekomen zijn.  Kamp 3 was al wat spannender en meer gelijkopgaand.  De kansen waren wat wisselend, maar Bjorn was de enige die scoorde: yuko, waza-ari, waza-ari-wasete-ippon.  

En dan stond hij ineens in de finale!  Daar wachtte wel een kwaaie klant, eveneens zwarte gordel, die al heel mooie dingen had laten zien, waaronder tomoe nages en juji gatames.  Dat wisten we dus al en Bjorn was gewaarschuwd.  Het trucje om de juji gatame te vermijden werd ook nog eens ingeprent.  Tomoe nages en dergelijke kon Bjorn nog goed ontwijken, maar uiteindelijk heeft hij zich laten vangen aan de juji gatame, na een hele mooie schakel op een half gelukte ippon seoi nage (yuko), en dat terwijl wij dachten dat Bjorn niet te klemmen is.  Jammer maar helaas.  Maar Bjorn mag toch héél blij zijn met 3 gewonnen kampen, waarin hij heeft laten zien dat schakelen de sleutel tot succes is, en een zilveren medaille.  Wie kan dat zeggen bij zijn 2e wedstrijd?!

En dan onze laatste judoka van vandaag: Brent bij de u21 in de -73.  Hij komt voor de broodnodige shiaipunten.  Brent vecht goed, maar kan in zijn eerste kamp geen vuist maken.  Hij probeert wel en kan nog een aantal keer als bij wonder uit een houdgreep draaien, maar uiteindelijk wordt dat hem toch fataal.  Naar de herkansingen dan maar.  Daar komt Brent in, wil de ander overnemen en draait Brent heel mooi weg en legt de ander op zijn rug: Ippon! En punt nummer 6 is binnen!  Brent is alvast heel gelukkig.  

Dan komt de kamp voor brons om op het regionaal verder punten te kunnen sprokkelen.  Het is tegen een blauwe gordel met heel lange benen.  Dat wordt dus opletten.  Brent probeert en probeert, maar de ander scoort.  Eerst yuko, dan nog eens yuko, dan waza-ari.  Maar dan wordt hij toch wel heel moe en doet weinig of niets en krijgt shido.  Brent krijgt dat ook nog eens en de ander nog eens.  Uiteindelijk kan Brent nog een yuko scoren.  Maar ondertussen heeft hij wel echt een ippon nodig.  Maar die komt niet meer.  Brent eindigt op de 5e plaats.

Conclusie: de coachen hebben hele mooie dingen gezien.  Ieder heeft zijn best gedaan en goed gewerkt.  Wij zijn fier op onze judoka's.  En onze jongste deelnemers van vandaag hebben geleerd dat er nog heel wat werk voor de boeg is en dat ze hard zullen moeten trainen om kampen te winnen.  Maar dat is zeker geen schande!  Iedereen moet daardoor.

Verder wensen wij Bjorn veel succes op het regionaal kampioenschap over 2 weken.  En wij wensen Victor ook héél véél beterschap en hopelijk staat hij snel terug op de mat.  En de moeder van Brent wensen wij ook te bedanken voor het spelen van ambulance.

En dan rest er ons enkel nog het filmpje met de mooiste dingen van vandaag.

Luc en Karola

18/01/2014 - PuMi tornooi Zemst

De eerste wedstrijd voor de u11 en u13 in het nieuwe wedstrijdseizoen is dicht bij de deur.  Maar liefst 9 pupillen en 3 miniemen gaan mee om de eer van JC Edo te verdedigen.  Bij de u11 hebben we 5 nieuwkomers (Axl, Matisse, Marc, Jelle en Florine) en 4 judoka's die al weten hoe het werkt (Lotte, Ruben, Thomas en Tobias).  Bij de u13 zijn Tinne, Midas en Jakub de sterkhouders, die alle drie de overstap van bij de pupillen maken.

Bij de u11 was het een ware zegereeks en de coachen konden niet anders dan tevreden zijn:
 • Florine moet de spits afbijten in een poule van 3.  In haar eerste kamp doet ze echt haar best, maar moet uiteindelijk het onderspit delven.  En de tweede kamp is snel over (in haar nadeel).  
 • Lotte doet een walkover met 3x een gemakkelijke winst met ippon.
 • Jelle scoort in zijn eerste kamp waza-ari en yuko maar kan het niet afmaken door gebrek aan ervaring en laat zich in de laatste seconden nog in een houdgreep nemen.  Jammer, maar helaas.  Zijn twee volgende kampen komt hij niet tot scoren, maar zijn tegenstanders ook niet en hij wint telkens op beslissing.
 • Matisse laat in zijn 1e kamp 1 yuko tegen optekenen en kan zelf niet scoren.  Zijn twee volgende zijn ook scoreloos voor beide, waarbij Matisse er 1 op beslissing wint en 1 verliest.  Eenmaal hij door had wat de coach bedoelde met de linkse kumikata pasten de puzzelstukjes veel beter in elkaar.
 • Thomas geeft het beste van zichzelf.  Zijn eerste kamp sluit hij af met een mooie ippon, bij de tweede komt hij in houdgreep terecht en in de derde vecht hij weer als een leeuw, waardoor de scheidsrechter niet anders kan dan de overwinning aan hem geven.
 • Marc lijkt in de 1e kamp de hele tijd het onderspit te moeten delven, maar wacht blijkbaar gewoon op de goeie moment voor een hele mooie overname: ippon!  De volgende kamp wint hij op beslissing en in de derde komt hij in een houdgreep terecht.
 • Axl laat zien dat hij een echte winnaarsmentaliteit heeft.   Met drie overwinningen (1 waarbij de tegenstander afklopt, 1 op beslissing en 1 met 2 waza-ari's) is hij baas in zijn poule.
 • Ruben werd ook op het hart gedrukt om met een linkse kumikata te werken, maar vergat dat blijkbaar op de mat.  Maar op aandringen van de coach deed hij het toch en dan kwam het onvermijdelijke: 2 klinkende ippons!  De 1e kamp had hij verloren.
 • Tobias was ook baas in zijn poule van 3.  Hij werkte 2x af met een ijzersterke houdgreep.
Het was dus een zeer plezante voormiddag.  Want hoewel we hier enkel naartoe gaan om te leren en winst of verlies niet uitmaakt, is winnen wel zoveel plezanter.  In dit filmpje zien jullie nog beter hoe ze het gedaan hebben, voor zover we het hebben kunnen filmen.

Verslag u13 volgt.

12/01/2014 - Wedstrijd Oud-Turnhout

Een wedstrijd waar drie van onze judokas ter voorbereiding op de provinciale kampen aanwezig waren.  Jammer genoeg zijn alle kampen in het boomsysteem i.p.v poule gevochten.

In de u15 heeft Chiel zijn 1ste kamp verloren en werd hij heropgevist door dubbele herkansing.  Helaas heeft hij ook deze wedstrijd verloren na houdgreep.  Voor Chiel was dit zeker een wedstrijd om het een en ander uit te leren.  Laat ons wel bemerken dat hij sterker begint te worden en zich niet zomaar opzij laat zetten.

Lucas maakte zijn debuut in de u15. 1ste kamp verloren met ippon. 2de kamp gewonnen met hansoku make. 3de kamp verloren met ippon. Lucas heeft zeker wedstrijd potentieel, maar mankeert ervaring.

Bjorn die in de u18 aantrad wint zijn 1ste kamp binnen de 10sec met tani otoshi. De 2de kamp gaat gelijk op zodat de kamp beslist wordt in golden score tijd.  Helaas verlies met yuko. De kamp om brons verliest hij door ippon tegen een bruine gordel.

Voor onze judokas en mij een leerrijke wedstrijd waar ik voor waar en zeker met volle teugen van genoten heb. Doe zo verder mannen en we zullen nog veel judo plezier beleven.

Luc

21/12/2013 - Kata Hotton

In Hotton stonden we (Helena Vandesande (JC Tervuren) en ik) voor een moeilijke opdracht. Zowel de Belgische als de Nederlandse kampioenen stonden ingeschreven. Daarnaast maakte de bekende Ravyns de concurrentie niet mals. Maar we geloofden in onze eigen kansen en we deden een meer als degelijke kata. Toen we aan het einde van de kata van een Ravyns zagen dat haar partner een grote fout maakte bij het afgroeten (ze stond op vier meter en niet op zes) zagen we de derde plaats wel in handbereik (de kata's van de Nederlanders en Belgische kampioenen waren toegegeven beter als de onze). Echter haalde ze het met enkele punten voorsprong op ons. Wel een domper aangezien we voelden dat er meer in zat voor ons. Het is en blijft een jurysport zeker. Op naar het volgende tornooi en niet het minste: Marcel Clause!

1/12/2013 - Ippon Trophy for kids te Merksem

Om 7.45 u stonden 6 dappere judoka’s klaar om onze kleuren te gaan verdedigen in Merksem op de Ippon Trophy Antwerp for kids.  Bij de u11 staan Lotte, Dries, Thomas, Ruben en Midas paraat.  En bij de u13 de eenzame Aris, die voor de eerste keer deelneemt na het behalen van zijn oranje gordel.  Het heeft allemaal wat langer geduurd dan normaal, maar uiteindelijk heeft iedereen toch kunnen vechten en hebben ze ook allemaal hun welverdiende medaille gekregen.

 • Lotte: was wagenziek onderweg naar de wedstrijd.
    Dat zag er dus eigenlijk niet zo best uit, maar gelukkig hebben we tijd zat en is Lotte net op tijd weer (min of meer) in orde.  In haar eerste kamp kan Lotte 2x yuko scoren en de ander krijgt niets voor elkaar.  De tweede kamp is kort maar krachtig, mooie worp (waza-ari) gevolgd door houdgreep.  Ippon!  En de 3e kamp is zowaar een zeer lastige kamp voor Lotte.  De ander is snel en goed, maar Lotte laat zich niet doen en probeert zelf ook het een en het ander.  Gelijkstand op het einde en winst gaat naar de tegenstander, die net iets beter was. 
 • Dries: heeft zich niet moe gemaakt.  De twee eerste kampen zijn zeer gelijkaardig: de ander komt in, Dries neemt mooi over en neemt houdgreep.  Ipppon!  De derde kamp is eigenlijk ook gelijkaardig maar dan in omgekeerde zin.
 • Ruben: wordt in de 1
  e kamp eigenlijk genekt door de scheidsrechter, die hem op een fout wijst, waardoor Ruben zijn tegenstander niet meer durft vastpakken en die yuko kan scoren.  Voor de rest had Ruben altijd de overhand en dus had hij eigenlijk moeten winnen.  Kamp 2 is vrij gelijkaardig: hier krijgt hij wel geen waarschuwingen van de scheidsrechter en aangezien hij heel de kamp domineert, krijgt hij uiteindelijk de overwinning toegewezen.  Kamp 3 is kort: Ruben belandt in houdgreep.
 • Midas: is helemaal zichzelf.  Mooie overname op osoto gari en houdgreep: ippon!  In de 2e kamp bezeert hij zich tijdens een val en belandt in houdgreep.  En in kamp 3 is hij dat weer vergeten, werkt zijn tegenstander naar de grond en neemt houdgreep: ippon!
 • Thomas: wordt ook genekt door de scheidsrechter, die iets zegt bij het begin, waardoor Thomas naar hem kijkt, de ander hem vastgrijpt en werpt, met alle gevolgen vandien.  In kamp 2 begint Thomas heel goed: hij werkt zijn tegenstander tegen de mat en kan net geen houdgreep nemen (de tegenstander heeft zijn been omsingeld) en de ander wel.  In kamp 3 gaat hij er dan helemaal voor, maar komt niet tot scoren: winst op beslissing!


 • Aris: is voor zijn eerste deelname nog redelijk onwennig.
    Kampen 1 en 2 zijn snel gedaan (in zijn nadeel).  In kamp 3 bewijst Aris dat hij niet zomaar gekomen is en doet echt zijn best, maar de ander heeft toch meer ervaring en kan Aris in houdgreep nemen.  Het moet ook gezegd dat Aris tegen een Brit en een Nederlander heeft moeten vechten en die komen niet zomaar naar Vlaanderen.

 Conclusie: de coachen zijn zeer tevreden over de prestaties.  De medailles zijn meer dan verdiend.

Door de lange duurtijd en de afzonderlijke prijsuitreikingen is er deze keer geen groepsfoto met medailles, maar natuurlijk wel een paar afzonderlijke foto's en een filmpje, waar de mooie dingen op verzameld zijn.

Maarten en Karola 


23/11/2013 - Interclub dag 2 - Heren

Op de tweede dag van de interclub stonden Ingmar (-81), Maarten (-73), Victor (-60), Brent (-73) en Bjorn (-66) al om 7u45 klaar om de kleuren van onze club te gaan verdedigen in Gent. Er waren ook 2 supporters van de partij: Luc en Karola.

Eens aangekomen en gewogen in de best wel indrukwekkende topsporthal te Gent was de eerste tegenstander Vosselaar. Ingmar ging goed van start en kon al na 20 seconden een yuko op het scorebord toveren. Daarna ging het echter helemaal mis. Een zware val op zijn schouder en naar eigen zeggen een klik betekende dat het over en out was voor onze -81. Als volgende was Victor aan de beurt. Victor vecht een schitterend kamp tegen een bruine gordel. Met een houdgreep die hij net 1 seconde te weinig kon aanhouden scoort hij waza-ari. Hij vecht de kamp uit, de tegenstander kan niet meer scoren en als beloning krijgt hij bovenop zijn overwinnen een shiaipunt. Vervolgens mag Bjorn de mat op voor zijn eerste echte wedstrijdervaring. Hij moet het opnemen tegen een zwarte gordel. Deze blijkt te sterk, Bjorn blijft even standhouden maar sukkelt uiteindelijk in een armklem en wordt gedwongen om af te kloppen. Eindstand tegen Vosselaar: een 4-2 overwinning.

Volgende wedstrijd is tegen het dit jaar zeer sterke Zonhoven. Victor doet zijn best maar schiet iets te kort. Hij laat een wurging aanzetten en verliest zijn kamp. Vervolgens mag Bjorn weer de mat op. Bjorn zet een schitterende kamp neer. Wanneer hij na 40 seconden yuko scoort zie je zijn tegenstander beseffen dat onze Bjorn geen gewone groene gordel is. Jammer genoeg krijgt hij na een tijdje een waza-ari tegen. Even lijkt het gedaan te zijn wanneer hij in een houdgreep terecht komt maar hij weet hieruit te ontsnappen. Even later scoort zijn tegenstander een tweede waza-ari waarmee de kamp naar Zonhoven gaat. In de -73 staat Maarten op de mat. Hij heeft een zeer sterke tegenstander en ze geven elkaar geen ruimte om iets in te komen. Jammer genoeg krijgt Maarten een Shido tegen wat op het einde van de 4 minuten betekent dat hij de kamp verliest. Met een 1-5 nederlaag was Zonhoven het dieptepunt van de dag.

De volgende op de agenda is Merchtem. Bjorn doet zijn best maar moet weeral 2 waza-ari's incasseren. Victor moet het weer opnemen tegen een bruine gordel en maakt dus weer kans op een shiaipunt. Zijn tegenstander is jammer genoeg iets beter en controleert de kamp. Een shido tegen, een yuko tegen en op 12 seconden van het einde ging hij op zijn rug. Tot slot mocht Bjorn zijn kans nog wagen maar ook hij kon niets inbrengen tegen het geweld uit Merchtem. Hij stond dan ook tegen een stevige zwarte gordel.

Als laatste wedstrijd van dit jaar nemen we het op tegen Buggenhout. Victor heeft geen tegenstander en haalt dus de kamp binnen door te gaan groeten. Bjorn krijgt een eerste waza-ari tegen met een vorm van sumi-gaeshi. Nadat hij een tweede waza-ari tegenkrijgt door een houdgreep is de kamp voor hem gedaan. In de laatste kamp van de dag wordt de incompetentie van sommige scheidsrechters weer eens aangetoond. Hij heeft duidelijk een zware tegenstander maar er is duidelijk wel een kans om hem nog te pakken. Wanneer Maarten echter met een seoi-nage op zijn buik gegooid wordt krijgt de tegenstander ipon. Tot verbazing van iedereen die het gezien heeft en vooral tot grote frustratie van Maarten. Uiteindelijk behaalden we een 3-3 gelijkstand tegen Buggenhout.

De rol van Brent beperkte zich jammer genoeg tot bankzitter. Het is leuk om naar judo te kijken maar hij had zich toch ook graag even laten zien op de mat. Hopelijk kan dit volgend jaar wel.

Na het optellen van alle score's behaalden de heren van judoclub Edo en Tervuren dit jaar een vijfde plaats in hun afdeling.

16/11/2013 - Interclub dag 1

Zaterdag 16/11 was het weer zo ver: de 1e dag van de superspannende interclub. Dit jaar komen we aan de start met nieuwe regels en een aantal nieuwelingen, hetgeen dus extra spanning oplevert. Dames en heren mogen vandaag naar Sint-Truiden en kunnen voor elkaar supporteren. Iedereen is ook op gewicht. Voor onze club doen mee: Laura (-63), Lieve (-70), Isabel (+70) en Karola (+70) bij de dames en Victor (-60), Bjorn (-66), Maarten (-73) en Ingmar (-81) bij de heren. Brent (-73) kon vandaag niet mee, maar zal volgende week wel van de partij zijn.

Judoclub Edo doet voor de interclub mee met Tervuren, hetgeen vanaf dit jaar betekent dat Tervuren elke keer een ploeg moet opstellen met minstens de helft van de judoka’s van Tervuren. Dat is dus spijtig voor onze jongens en meisjes, die hierdoor minder kansen krijgen. Vooral bij de dames leidt dit tot een minimale inbreng vanuit Edo, doordat de -52 en de -57 ook al van een andere club komen (Eindhout). En daar kan Tervuren zelf niemand opstellen. Als een van onze dames opgesteld wordt, moet dus de -52 of de -57 opengelaten worden… En bij de heren betekent dit vandaag (omdat Lars van Tervuren er niet bij was) dat Bjorn geen kans kreeg, dat Maarten ook eens de -81 deed en Ingmar altijd de -90. Maar het zij zo.

De dames beginnen er als eerste aan. Zij zijn nu ook ingedeeld in eerste afdeling, door het oprichten van een nationale afdeling en een aantal afzeggingen. Dat is alvast geen cadeautje. En dat blijkt ook op deze eerste dag: eindresultaat is 1 maal een gelijkspel (tegen Eernegem) en 3 maal verlies (tegen Duffel, Berlare en Zelzate). Door de nieuwe regel is de inbreng vanuit Edo bijzonder klein. Enkel Isabel krijgt in de kamp tegen Eernegem een kans. Zij doet dit goed: ze toont aanvalslust en creëert kansen. De ander heeft echter duidelijk meer ervaring (2e dan) en heeft een goede tomoe nage in huis, waar Isabel na de 2e poging toch over gaat. Match verloren en Isabel heel teleurgesteld.

De heren dan. In tegenstelling tot de dames krijgen die wel een cadeautje: Moorsel is niet komen opdagen en dus beginnen zij met een 6-0 overwinning. Daarna komt Brecht aan de beurt. Victor krijgt een klein vinnig mannetje voor zich en laat zich bijna ringeloren. Hij is duidelijk niet gewoon om tegen zo’n kleine mannetjes te werken, want hij komt zijn technieken steeds te hoog in, waardoor de andere bijna makkelijk kan counteren. Maar Victor laat zich niet doen en op het einde scoort hij ippon met een (linkse) makikomi! De hoofdtrainer is tevreden, temeer omdat Victor hiermee zijn eerste shiaipunt behaalt. Maarten heeft een makkie: in feit scoort hij 2 maal ippon, maar de 1e maal kreeg hij slechts waza-ari, dus doet hij het nog maar even over, maar dan nog sneller en harder en dus kon de scheidsrechter niet anders dan ippon geven. En volgens mij was dit ook een (linkse) makikomi. Ingmar heeft hier een taaie klant. Hij komt wel voor met waza-ari (seoi nage) en yuko (linkse osoto gari), maar laat zich dan ringeloren. Hij valt aan, de ander neemt over en neemt houdgreep. Einde verhaal. De ploeg behaalt een 3-3 gelijkstand.

Tegen Gruitrode krijgt Victor vliegles. Het positieve is dat hij zich niet moe heeft gemaakt. Maarten doet niet veel beter. En Ingmar krijgt een 5e dan voor zich, maar Ingmar is duidelijk baas. Wat seoi nages en een tani-otoshi later, heeft hij zijn punt (inclusief vol shiaipunt) binnen. Ook hier behaalt de ploeg een 3-3 gelijkstand.

De laatste kamp van de heren is tegen Oud-Turnhout. Ook hier krijgt Victor een vinnig seoi-nage mannetje tegen. Victor kan nog vaak net op tijd ontwijken, maar kan zelf niet veel doen en op het einde vliegt hij er toch over. Maarten heeft ook hier uitgehaald met een linkse makikomi en Ingmar won makkelijk tegen een groene gordel met een seoi nage gevolgd met houdgreep. De ploeg behaalt hier een 5-1 overwinning.

Conclusie van vandaag: de heren zijn goed bezig, de dames iets minder. Daar bovenop komt dat Sarah is afgevoerd naar het ziekenhuis met een zware knieblessure.

19/10/2013 - Regionaal Kampioenschap

Op 19 oktober 2013 nam Ingmar Van Eylen deel aan het regionaal kampioenschap in de hoop hier enkele felbegeerde shiaipunten te kunnen maken. 1e en hogere dangraden genoeg. Dus was enkel nog winnen de boodschap. En natuurlijk gaan we ook proberen op dat podium te geraken. Het zou alleszins een primeur zijn. Let’s see.

Eerst even wegen en de loting afwachten en ik ga Ingmar nog moeten gaan geloven als hij zegt dat hij altijd (maar dan ook altijd) een slechte loting heeft. Want ook deze keer heeft hij als enige een voorkamp. Die zou hij zeker moeten zien te winnen, want in de volgende ronde volgt een goeie 4e dan (voormalig Belgisch Kampioen). De kans dat zijn tegenstander (of hij) daartegen wint is betrekkelijk klein (weliswaar niet onbestaande) en dus moet hij zelf zijn eerste kamp winnen om herkansingen te krijgen.

Ingmar is er klaar voor. Zijn kamp begint. Ze blijken wel wat aan elkaar gewaagd te zijn. De andere (Van der Velde) komt wat meer in, maar Ingmar ligt op de loer voor een counter. Zo kan hij een waza-ari en een yuko scoren. In principe is het dan nog verder blijven controleren, zien dat je geen (of niet te veel) strafpunten oploopt en er zelf niet over vliegt, maar zo had Ingmar het niet begrepen. Alles of niets, was zijn motto, en hij probeert nog eens een tani otoshi op een aanval van zijn tegenstander. De eerste keer dat hij het probeerde in het begin van de kamp, was het al kantje boordje, en nu was het helemaal mis: hij landt zelf op zijn rug en ippon voor zijn tegenstander.

En zoals gedacht verliest deze dan in de volgende ronde tegen Renaud Vandeburie, die uiteindelijk wel nog op het podium staat. Zijn tegenstander legt daarna nog een mooi parcours af, maar geraakt net niet op het podium. Dat had dus Ingmar zijn weg kunnen zijn… Maar, dus geen herkansingen voor Ingmar en een echte baaldag. Maar hij gaat dat zeker goed maken op de interclub, want hij heeft zijn puntjes echt nodig.

12/10/2013 - Kata Brugge

Een week na de derde plaats op de Hainaut cup trokken Ingmar en Helena (JC Tervuren) wederom naar een internationaal kata tornooi. Deze keer deden ze mee aan het tornooi georganiseerd door Olympia Brugge. In de kata waar zij in gespecialiseerd zijn, het juno kata, was er maar een mager deelnemersveld, vier koppels in totaal. Maar de vice belgische kampioenen, die ze de week ervoor nog konden verslaan op de Hainaut cup, stonden ook weer paraat dus de kata zou zeker op niveau moeten zijn om een goede plaats te behalen. Samen met deze twee Belgische koppels deden ook twee onbekende Zwitserse koppels mee. Dus het was afwachten hoe goed deze koppels waren... Deze keer mochten Ingmar en Helena als laatste hun kata doen en deze plaats gaf hun meer geluk. Met een score van 427 punten konden ze voor de eerste keer een eerste plaats behalen op een kata kampioenschap! Hopelijk kunnen ze dit niveau aanhouden tot aan het BK.
6/10/2013 - Hainout Cup

Het vaste kata koppel Ingmar Van Eylen en Helena Vandesande (Tervuren) trokken naar de Hainout Cup voor de eerste katawedstrijd van het seizoen. Daar aangekomen bleek het deelnemersveld niet zo groot (vier deelnemende koppels in het Juno Kata) maar het waren zeker niet de minste. Onze rechtstreekse concurrenten voor de belgische titel en een koppel fransen waren daar om mee te strijden voor het goud. Helena en ik mochten de spits afbijten en onze kata als eerste brengen. Niet meteen de beste plaats aangezien de jury leden dan nog geen referentie hebben. Maar goed, na de kata neergezet te hebben konden we terugkijken op een goede prestatie want met 436 punten was dit goed voor een bronze medaille. Het waalse koppel won met 445 punten (niet een onoverbrugbare kloof). Daarna waren het de fransen die de zilveren medaille in ontvangst kon nemen. Volgende week staat Brugge op de agenda, hopelijk kunnen we de prestatie van vandaag herhalen.

05/10/2013 - Provinciaal kampioenschap

Dit jaar slechts 2 deelnemers op het provinciaal kampioenschap voor senioren: Ingmar Van Eylen, ondertussen ancien en nog steeds -81, en Lieve Klaps, een beginneling op wedstrijdvlak. Ingmar heeft een patent op een bronzen medaille en Lieve heeft niets te verliezen. We zullen zien wat het vandaag gaat geven.

Lieve mag er aan beginnen. Ze is in de -70 terechtgekomen en treft in haar eerste kamp Jennifer Arcq, die al 5 Belgische titels op haar naam heeft staan. ’t Is dus kwestie van te overleven en niet gekwetst van de mat te komen om dan in de herkansingen haar slag proberen te slaan. En zoals verwacht ligt Lieve na slechts enkele seconden op haar rug. In de herkansingen komt ze dan tegen Helena Vandesande, ons allen wel bekend. Die kent ook wel wat van judo, maar wij kennen ook haar judo en hebben Lieve wat tips gegeven. Lieve slaagt er echter niet in deze uit te voeren en valt vrijwel direct en krijgt waza-ari tegen. En dan volgt natuurlijk een stevige houdgreep, waar Lieve ondanks veel spartelen niet meer uit geraakt. Over en out voor Lieve.Bij Ingmar was de hoop op een medaille en een shiaipunt veel groter. Voor een shiaipunt moest hij wel voorbije Ruben Vermeire, ook Belgische top (bij de jeugd), omdat daarna pas de enige mogelijkheid op een punt kwam. Daarvoor moest hij echter nog eerst een voorkamp doen. Deze won hij makkelijk met zijn favoriete seoi nage. De klok stopte op 4:50. Dan dus de kamp tegen Vermeire. De boodschap was om zich niet te laten verrassen en zijn eigen judo op te dringen, zoals altijd eigenlijk. Een eerste aanval van Vermeire kan Ingmar mooi counteren: waza-ari. Dat ziet er al goed uit. Maar hij heeft zijn tegenstander wel wakker gemaakt. Deze pakt nog eens hoog in de nek van Ingmar, hoewel de coach zei dat hij dat niet mocht toelaten, en daar lag hij op de grond. Spijtig, maar helaas. Dan maar naar de herkansingen, een medaille pakken en punten maken op het regionaal. Daarvoor moet hij nog voorbije 2 anderen, die dat ook graag willen. Beide gaan er vlot over: de eerste met kouchi gari (klok stopt op 4:50) en de tweede met weeral zijn favoriet (klok stopt op 4:50). Dat van dat “pakken en smijten” schijnt hij dan toch eindelijk begrepen te hebben J En het brons is binnen!


Conclusie: wat er in zat, is er uit gekomen. De coach is tevreden. Lieve weet dat ze nog veel werk heeft en Ingmar mag op het regionaal kampioenschap de eer van JC Edo gaan verdedigen.

14/09/2013 - PuMi-tornooi Tervuren

Na amper 2 weken in het nieuwe seizoen mochten de u11 en u13 al aan de slag.  Deze keer mochten we naar Tervuren.  Niet ver en dus ook niet zo vroeg vertrekken.  Wel in de regen…

Dappere deelnemers van vandaag: Lotte, Kiana, Tobias, Ruben, Dries, Midas in de voormiddag bij de u11 en Simon en Louis in de namiddag bij de u13.  Voor Dries en Louis was het de allereerste deelname en dus superspannend.

Het relaas van de pupillen (u11):
 • Lotte zit in een poule van 4.  Ze is blijkbaar niet van plan lang op de mat te staan.  De eerste gaat er aan na wat duwen en trekken met een osoto gari.  Ippon.  De tweede wordt met een koshi guruma tegen de mat gewerkt.  Waza-ari.  En dan netjes afwerken met houdgreep.  Ippon.  De derde gaat ook snel tegen de mat met iets tai-otoshi-achtig.  Waza-ari. En ook hier netjes afwerken met houdgreep.  Ippon.  Dus, 3x ippon zonder tegenscore en een mooie 1e plaats voor Lotte.
 • Kiana zit in een poule van 3.  In het begin is ze nog wat afwachtend, maar halverwege de 1e kamp wordt ze agressiever en agressiever, hetgeen haar uiteindelijk de winst op beslissing van de scheidsrechter oplevert, aangezien geen van beide weet te scoren.  In haar tweede kamp doet Kiana een mooie overname, die echter geen score oplevert (tegenstander landt op de buik), maar waarna ze wel goed doorwerkt naar houdgreep die ze niet meer lost.  Ippon. Dus, ook Kiana wint haar poule zonder tegenscore.
 •  Tobias zit ook in een poule van 3.  Zijn eerste kamp wint hij makkelijk door een koshi guruma gevolgd met een ijzeren houdgreep.  Ippon.  Zijn tweede kamp is zo ongeveer hetzelfde verhaal, maar dan voor zijn tegenstander.  Toch een mooie 2e plaats voor Tobias.
 • Ruben verweert zich zeer dapper in zijn poule van 4.  In zijn eerste kamp is het nog wat zoeken en als hij dan op aangeven van de coach eens aanvalt met 2 handen vast aan de tegenstander, vliegt die erover.  Ippon.  In zijn tweede kamp komt Ruben terecht in een houdgreep waar hij niet meer uit geraakt.  En in zijn derde kamp is het weer zoeken.  Echter, de aanhouder wint en na heel wat pogingen op grond krijgt Ruben zijn tegenstander toch in een houdgreep en die laat hij niet meer los.  Ippon.  Dus, ook voor Ruben 2 mooie overwinningen die hem een mooie 2e plaats opleveren.
 • Dries is toe aan zijn proefstuk.  Ook hij mag 3x de mat op.  In zijn eerste kamp is hij heel aanvallend.  Hij scoort ook yuko, net als zijn tegenstander.  En als het op beslissing zou aankomen, maakt hij zeker een goede kans.  Maar de laatste seconde beslist er anders over: de andere valt aan en Dries landt op zijn rug.  Dries is er het hart van in.  In zijn tweede kamp komt Dries snel in een houdgreep terecht en hier komt hij niet meer uit.  En dan komt de derde kamp.  Dries staat duidelijk anders aan de start en vecht vrij kalm.  En na een mooie overname werpt hij zijn tegenstander recht op de rug.  Ippon.  En toch een mooi einde voor Dries bij zijn eerste deelname.
 • Midas is als laatste aan de beurt in een poule van 4.  In zijn eerste kamp treft hij een vervelend defensief mannetje.  Het is dus moeilijk om scoren en zelf moet hij een yuko toegeven.  De ander krijgt wel een strafpunt maar dat is niet voldoende.  In zijn tweede kamp valt Midas weer heel goed aan en kan hij op een gegeven moment zijn tegenstander in houdgreep nemen en die laat hij niet meer los.  In zijn derde kamp treft hij een judoka uit Tervuren.   Beide komen niet tot scoren, Midas valt het meeste aan, maar laat zich ook in de laatste seconde verrassen, hoewel hij wel nog goed naar de buik draait, waardoor de beslissing van de scheidsrechter naar de Tervuurse judoka gaat.  Midas heeft dus wel heel goed zijn best gedaan, hoewel hij liever wat meer gewonnen had.

 

Het relaas van de miniemen (u13):
 • Simon mag beginnen in een poule van 4.  Simon begint weer heel sterk, doet een hele mooie beweging, maar draait te sterk door, waardoor hij niet scoort en zelf op zijn rug landt.  Maar hij heeft alles zelf gedaan, dus kan dat geen kwaad.  Simon blijft verderkampen en creëert de beste mogelijkheden en in de laatste seconde is het dan zover: ippon.  Simon zijn eerste overwinning is binnen.  Zijn tweede kamp is ongeveer hetzelfde verhaaltje (hoewel ik er niet veel van gezien heb wegens Louis, zie hieronder) en hier kan Simon afwerken met een houdgreep.  Ippon.  Bij zijn derde kamp is Simon er niet meer helemaal bij. Waarschijnlijk zat hij meer met Louis in zijn hoofd, dan met de wedstrijd, hetgeen zeer begrijpelijk is.  Hij komt snel in een houdgreep terecht en komt er niet meer uit.  Simon heeft dus een zeer mooie prestatie neergezet met 2 mooie overwinningen. 
 • Louis zat ook in een poule van 4 en keek heel erg uit naar zijn eerste wedstrijd.  Hij begint vol goede moed, maar komt uit tegen een sterke tegenstander die hem snel tegen de mat werpt.  Louis landt hierbij op zijn schouder en doet zich pijn.  De kamp wordt nog uitgevochten (houdgreep), maar daarna is snel duidelijk dat Louis niet meer verder kan doen.  Hij staakt de strijd en gaat voor de zekerheid naar het ziekenhuis.

Al onze pupillen hebben dus minstens 1 kamp gewonnen.  Ze hebben allemaal hun best gedaan en ook goed gevochten.  Ze hebben ook weer heel wat geleerd (hetgeen uiteindelijk het doel is van deze wedstrijdjes): partner met 2 handen vasthouden en ook de laatste seconde telt mee.  En Simon heeft bij de miniemen de eer van Judoclub Edo verdedigd en hij heeft dat met verve gedaan.  Louis zal later nog wel kansen krijgen om te tonen wat hij waard is.

Deelnemen is belangrijker dan winnen, maar winnen is wel heel plezant en dus was het een plezante dag, behalve dan voor Louis, die we bij deze ook nog veel beterschap wensen.

Bekijk ook het filmpje van de wedstrijden.

De coaches Isabel, Luc en Karola
ą
Karola Imbrechts,
25 nov. 2015 01:32
Comments