Au
to-moto savez Jugoslavije

JSHVMP: Jugoslovenski sistem hitne vazdušne medicinske pomoći
(1984-1990)


 
Prva helikopterska stanica je otvorena u Beogradu, 16.juna 1984. godine, nakon uspešne promocije na Zimskim Olimpijskim igrama u Sarajevu (februara 1984.). Stanice u Zagrebu, Splitu i Skoplju počele su da rade 17. jula 1985. godine, u Ljubljani od 1. jula 1986. godine, a u Podgorici od 1. avgusta 1986. godine. Stanica u Nišu je povremeno radila, tokom letnje sezone putovanja. Svaka stanica pokrivala je poluprečnik od 150 km vazdušnom linijom, čime su pokriveni svi magistralni putevi u zemlji. Slične sisteme imaju i drugi nacionalni auto-moto klubovi najrazvijenih zemalja Evrope.

Koris
tili su se
manji helikopetri MI-2  za hitne intervencije, veći  helikopteri MI-8 za sekundarni, interbolnički transport i manji avioni za prevoz pacijenata na dužim i međunarodnim relacijama. Letelice su bile opremljene najsavremenijom portabilnom medicinskom opremom, a posade su, pored pilota i kopilota, sačinjavali i specijalista urgentne medicine i medicinski tehničar.

AMSJ je obezbeđivao koordinaciju i operativne funkcije, Medicinski odbor AMSJ koji je bio sastavljen od najuglednijih eksperata Jugoslavije obezbeđivao je vrhunsku stručnost, Vojno-medicinska akademija je bila noseća medicinska ustanova, a letelice i pilote su obezbeđivali vojska i policija. U radu sistema učestvovalo je preko 40 institucija, ustanova i organizacija, kao što su organizacjije zdravstvenog osiguranja, klinički centri, bolnice, Crveni krst, Službe gorskog spasavanja, centri civilne zaštite i mnogi drugi. Sistem je bio uređen zakonom, podzakonskim aktima, multilateralnim ugovorima, novo ustanovljenom medicinskom doktrinom i internim pravilima. JSHVMP je bio deo međunarodnog sitema vazdušnog spasavanja, a ostvarivao je i internacionalnu operativnu saradnju.

Tokom perioda funkcionisanja bilo je preko 500 hitnih intervencija i veći broj sekundarnih medicinskih prevoza.







 Jedan helikopter je sačuvan i izložen u
Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu (kod aerodroma Surčin):

Fotografija visoke rezolucije, autora Milana Vladisavljevića:
http://www.muzejvazduhoplovstva.org.rs/virtuelna_tura.php?jez=sr 




Više informacija mogu se naći u Arhivu Jugoslavije:
"br. 491 AUTO-MOTO SAVEZ JUGOSLAVIJE popis 30,00 metara
1948. - 1993."

Kontakt: jshvmp@gmail.com
Ako imate dodatnih podataka, informacija, fotografija i sl., bilo bi lepo da nam pošaljete.