Startpagina

Welkom op de site van Jrimitos.


Sponsertocht voor Jrimitos en Chimwemwe- Malawi naar Santiago De Compostella door Koen Marechal

Op zondag 18 maart 2012 vertrek ik vanuit Brugge te voet naar Santiago de Compostela.  Daarmee gaat een langgekoesterde droom in vervulling (dank u, Marleen en Brecht).  Dat die droom in vervulling gaat, doet me beseffen hoeveel geluk wij met ons allen hebben, hier in het rijke Vlaanderen.  Alleen al door hier geboren te worden, ziet ons leven er helemaal anders uit dan het leven van iemand die in ‘het Zuiden’ geboren wordt.  Ik heb enorm veel bewondering voor mensen die hun makkelijke leventje hier opgeven, en naar ‘het Zuiden’ trekken om daar de echte problemen van deze wereld aan te pakken.  Ik wil met mijn tocht naar Santiago twee van die mensen een hart onder de riem steken:


Fibe Waes startte in Honduras een jeugdbeweging.

“Jrimitos” is een jeugdbeweging gelegen in het koffiedorp Marcala in Honduras. In 2007 werd deze jeugdbeweging uit de grond gestampt door 2 brugse meiden samen met een aantal plaatselijk jongeren. Nu, ongeveer 4 jaar later zijn we met meer dan 300 kinderen in verschillende groepen en berggemeenschappen die op regelmatige basis aan de activiteiten van Jrimitos deelnemen. 

We proberen kinderen een leuke en zinvolle vrije tijd aan te bieden, waarbij we het belangrijk vinden dat ze al spelend leren. Door kleine projectjes samen met de kinderen proberen we de gemeenschap bij de activiteiten te betrekken. Daarnaast hopen we op die manier invloed uit te oefenen op lokaal politiek vlak, zodat de stem (verhalen, meningen, noden,...) van de kinderen gehoord wordt. Ondertussen zijn er 3 plaatselijke jongeren die in het project werken. Zij bereiden de activiteiten voor en bezoeken de verschillende groepen in de berggemeenschappen.  Meer info op www.jrimitos.be


Tine Dewilde richtte in Malawi een schooltje op: Project Chimwemwe-Malawi

Malawi ligt in Zuidoost-Afrika en is één van de armste landen ter wereld. 60% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Minder dan de helft van de bevolking beschikt over drinkwater. 22% van de kinderen is ondervoed.  Er is ook een groot tekort aan kleuterscholen. Veel kinderen gaan pas voor het eerst naar school op 6-jarige leeftijd.  Ze hebben nooit de kans gekregen om schoolse en sociale basisvaardigheden te leren en moeten zich dan weten te redden in een klas van 100 á 150 kinderen.
De hoofddoelstelling van Chimwemwe Malawi is zoveel mogelijk kinderen van 2½ tot 6 jaar uit het dorp Singo en dichte omgeving goed onderwijs te bieden. Tine Dewilde (ex leidster KSA Ter Straeten) en haar collega Rjimke Sipma (NL) zijn sinds november 2010 in Malawi en hebben het project Chimwemwe-Malawi opgestart met 3 doelen:
  Bouw van een school: 3 klaslokalen, leerkrachtenkamer, opslagruimte, kookplaats, 2 toiletten en stromend water.
  Leerkrachten opleiden en voorzien van een salaris
  Lesmaterialen aanschaffen
's Middags gebruiken ze het gebouw voor bijvoorbeeld vakantiewerking, huiswerkklasjes of opvang voor kinderen.  Meer nieuws en informatie over het project kan je vinden op
www.chimwemwe-malawi.org


Wie mijn bezorgdheid omtrent de toekomst van deze wereld deelt, kan mijn tocht sponsoren.  Dat kan op veel manieren:

·     Je kunt sponsoren per dag (ik reken op honderd stapdagen om tot in Santiago te lopen)

·     Je kunt natuurlijk ook sponsoren per kilometer (mijn tocht langs de historische routes richting Santiago is 2700 kilometer lang).  Uiteraard kunnen deeltrajecten ook gesponsord worden.

    1) Brugge – Reims 300 km

    2) Reims – Vézelay 411 km

    3) Vézelay – Le-Puy-en-Vélay 466 km

    4) Le-Puy-en-Vélay – Saint-Jean-Pied-de-Port  730 km

    5) Saint-Jean-Pied-de-Port – Santiago de Compostela 792 km

Schrijf jouw bijdrage over op rekeningnummer BE92 7506 4933 3623 van Koen Maréchal, Koude Keukenstraat 33, B-8200 Brugge met vermelding “x euro of eurocent per dag/kilometer/deeltraject”.  Helaas zijn fiscale attesten niet beschikbaar.

Hartelijk dank voor je steun, mede in naam van Fibe en Tine!

Vriendelijke groeten,

Koen

koen.marechal@gmail.comMomenteel zijn wij onze site up to date aan het maken.

Hier alvast een voorsmaakje, een filmpje die gemaakt is door 2 stagiairs van Jrimitos in 2011 over Jrimitos

jrimitos