Andrićevi preci iz župe Čemerno
 

 

Nobelovac - Ivo Andrić


 

”Andrićevi preci su starinom iz jednog zaseoka na obroncima planine Čemerno, na samom rubu Sarajevskog polja. O prisustvu Andrićevih u ovom kraju nalazimo prve pomene u izveštajima kanonskih vikara koji su povremeno obilazili provinciju, popisujući duše katoličkih obitelji i potvrđujući krizmu. Tako, prema izveštaju iz 1743. biskupa Pavla Dragićevića nalazimo da u selu Planina, koje te godine ima desetak kuća i 104 vernika, živi izvesni Ivo Andrić sa devet članova porodice.
U izveštaju o narednom obilasku bosanskih župa, bosanskog vikara, biskupa Marjana Bogdanovića, iz 1768. godine, vidimo da te godine u Sarajevu živi Andrija Andrić sa 13 članova porodice. Drugih Andrića, te godine, u Sarajevu nema, a vidimo da ih više nema ni u Čemernom. Andrići su, po svoj prilici, između ova dva vikarska obilaska župa prešli sa Sarajevskog polja u Sarajevo. Jer te godine, to su jedini Andrići u župi Sarajevo.
Prve pomene o Andrićevima, po njihovom prelasku u Sarajevo, nalazimo u hronici sarajevskih esnafa gde su u zanatu pravljenja mlinova za kafu ostavili ime najboljih bosanskih majstora. Imali su radnju u Bravadžiluku u kojoj se smenilo nekoliko generacija Andrićevih”.

Izvor:   Miroslav Karaulac: RANI ANDRIĆ
MIROSLAV Karaulac, jedan od najboljih poznavalaca života i djela našeg nobelovca, objavio je  dopunjeno izdanje svoje knjige "Rani Andrić" (izdavač beogradska "Prosveta"). Autor je svoja opsežna istraživanja sada dopunio novim saznanjima koja se odnose na Andrićevo porijeklo, njegovu porodicu, zatim na Andrićev odnos prema fašizmu, kao i na dosad nepoznatu prepisku.


 


 

                                                      Natrag na početnu stranicu