Халеакала- домът на Слънцето

публикувано 17.02.2010 г., 6:41 ч. от Юлияна Шапкарова
Предците ми осъществявали това трудно 3000 метрово изкачване, за да почетат боговете си. По онова време това е бил активен вулкан. Сега Халеакала спи. Последното му изригване е преди 200 години. Тук е открито първото растение, поникнало на Хаваите, единственото място на Земята, където съществува това растение, сребърният меч. Като пазач на парка, идвам тук да изучавам и наблюдавам растежа му. То живее в деликатен баланс върху тихия каменист терен на Халеакала. След като десетилетия е вмъквал корените си във вулканичната пепел, пониква един великолепен стрък. Всяко растение цъфти само веднъж и после умира. То сякаш живее самотно по тези пусти склонове, но не е само. Скрит под пустинния терен е партньорът на сребърния меч. Тези местни пчели строят гнездата си направо на земята и поколения наред поддържат живота на сребърния меч, опрашвайки цветовете му. Работата на пчелите е жизнено важна като ударите на сърцето. Понякога работата ми ме отвежда на големия остров Хавай.
Тук в тропическата гора гигантските дървета охия лехуа и други високи растения осигуряват предпазен балдахин за удивително разнообразие от растения и животни. Всяко растение е жив организъм и зависи от сянката на друго, което му осигурява живот. Но тези спокойни поляни са приютили и един натрапник. Днес на островите живеят 50 000 диви прасета. Разравяйки земята в търсене на червеи и корени, те унищожават папратите и долните слоеве на растителния балдахин, застрашавайки цялата тропическа гора. Поставяйки огради от стотици километри ограничаваме пасищната зона на прасетата и запазваме необходимото равновесие. Та нали тропическата гора е един от жизнените органи на Хаваите. Растителността играе ролята на гъба, която съхранява вода и поддържа живота на безброй видове- растения, животни и насекоми, еволюирали във времето. Някои от тях дори още не са идентифицирани от учените. Те са пръснати навсякъде из островите. Като това паяче-веселяче, открито само преди няколко години.
Всяко от тях си има различно лице. Това ми прилича на клоун. Ако не знаете къде да търсите, тези миниатюрни насекоми са трудни за откриване. Но те са тук и също като на сребърния меч и безброй други живи организми ние им помагаме да оцелеят. Докато работя по съхраняването на водните запаси и безценния живот, който поддържат, се води една много по-голяма битка, която е безначална и безкрайна. Фронтовата линия на тази безкрайна битка се вижда тук, на този скалист бряг. Милиони години гигантски вълни атакуват сушата, смилайки вулканичните скали на черен пясък. А с втвърдяването на разтопените скали на Пеле се създава нова земя. Под връхлитащия прибой откриваме, че сушата си има съюзник. Милиони миниатюрни организми живеят в топлите води около Хавайските острови, образувайки обширни коралови рифове, които предпазват скалните основи на островите над тях.
Comments