Бял равнец

публикувано 24.11.2009 г., 5:49 ч. от Юлияна Шапкарова
Той расте по поляни и тесни коларски пътища, по пътните покрайнини и в края на житните ниви в големи количества, в равнинните, в полупланински и планински райони и издържа температури до 30`. Белият равнец е сухоустойчиво и студоустойчиво растение. Цветовете са бели до розово-червени и трябва да се берат при силно слънце, тъй като етеричните им масла и тяхната лечебна сила се повишават. Химичен състав: Равнецът съдържа главно етерични масла (0,25% по време на цъфтеж), които се състоят от монотерпени и сесквитерпени с главна съставка хамазулен, който действа противовъзпалително. Търсени са тези видове, които съдържат до 35% хамазулен в масло. При възпаление на яйчниците още първата баня с бял равнец премахва болките, а възпалението постепенно отшумява. Действат и при неконтрулируемо уриниране на стари хора и деца. Те са резултатни и при бяло течение. В тези случаи, наред с баните, трябва да се пие и чай от бял равнец - по две чаши на ден. При липса на менструация, всеки ден на гладно чаша чай от бял равнец. При смъкване на матката се правят също бани на половината тяло с бял равнец продължителен период от време. Всеки ден се пият по четири чаши чай от цариче на глътки и с тинктура от овчарска торбичка се масажира коремната област от влагалището нагоре.
Миоми се отстраняват с помощта на бани на половината тяло с бял равнец, които се взимат ежедневно продължителен период от време. И в критическа възраст, жената би трябвало да пие редовно чаша чай от бял равнец – спестява се вътрешното безпокойство и други неразположения. При нервни възпаления на ръцете и краката благоприятни са баните с прибавка на бял равнец. Белият равнец обаче трябва да се бере по слънчево обедно време. Най-често тези бани помагат още при първия път и премахват всички болки. Д-р м. н. Лутце препоръчва чай от бял равнец при "нахлуване на кръв в главата с болки, сякаш ще се пръсне черепът, освен това при световъртеж, гадене, болки в очите и кървене от носа". Мигренен пристъп, причинен от промяна на времето, минава често пъти само с една чаша чай от бял равнец, изпит горещ на глътки. При редовна употреба на чая мигрената може напълно да изчезне. Белият равнец действува директно върху костния мозък и стимулира кръвообразуването.Чаят помага много бързо при кървения в стомаха и при смущения в кръвообращението и съдови конвулсии. Както и при болки под лъжичката и силни стомашни киселини. Белият равнец е добро средство за кръвоспиране при кървене на белите дробове и в комбинация с корен от аир, може да излекува рак на белите дробове. Аировите корени се дъвчат денем, а от чая от бял равнец се пие сутрин и вечер по една чаша на глътки. Дори при наяждане на костите, за което се прилагат лечения с чай, бани и разтривки с тинктура от бял равнец.
При простудявания, гръбначни или ревматични болки трябва да се пие много чай от бял равнец и то горещ, колкото може да издьржи човек. Чаят стимулира правилната дейност на бъбреците, премахва безапетитие, отстранява газове и спазми в стомаха, смущения в черния дроб, възпаления на стомашночревния тракт, повишава дейността на чревната жлеза и спомага по този начин за редовно изхвърляне на фекалии. Неприятен сърбеж във влагалището се отстранява чрез промивки и бани на половината тяло с екстракт от бял равнец. От цветовете на белия равнец може да се приготви ефективен мехлем за хемороиди, дори и при силно кървящи хемороиди. Запарка за чай: Препълнена чаена лъжичка билки се попарва с ¼ вода и се оставя малко да изкисне. Тинктура: Набрани на слънце цветове се напълват в бутилка до гърлото / без да се натъпкват!/ и се заливат с 38-40` житна или плодова ракия. Оставя се да престои 14 дни на слънце или до печка. Мехлем: 90 гр. Обезсолено масло или свинска мас се загряват добре , прибавят се пресни, накъсани на дребно листа от малина, оставят се малко да попращят, разбъркват се и свалят от печката. На другия ден сместа леко се затопля, прецежда се през ленена кърпа и се сипва в стъкленици; държи се в хладилника. Баня: 100 гр бял равнец се накисва в студена вода и оставя да пренощува, на следващия ден кипва и се прибавя към  водата във ваната.

Автор: Надя Златева
Comments