Common Issues with SP3                             
BACK TO HOME






Scroll Down for more common boot issues on the computer

Common issues after installing SP3 

1)     No boot situation with a Stop error code 0x0000007E OR Some times you may receive an a STOP 0x000000FC (ATTEMPTED_EXECUTE_OF_NOEXECUTE_MEMORY)

 

Solution: Go to safe mode and make the following registry changes

 

"HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Intelppm\Start" and set the value from "0" to "4"

(OR)

If the above step doesnt work then go to recovery console and type "enable intelppm SERVICE_SYSTEM_START".

(OR)

Disable the Intelppm in the recovery console article KB888372 type in disable intelppm in the recovery console

 

If you don't have the intelppm registry key, download and run the key by clicking here Or Click Here

http://intelppm.notlong.com to download the registry fix for 0x0000007E


 

2)     No boot situation with the error message

“We apologize for the inconvenience windows did not start successfully”

Solution: Boot in safe mode then clean boot, hardware clean boot, advance clean boot.

 

3)     Device manager blank

 

Solution: Go to the following location in the registry editor

"HKLM\SYSTEM\CURRENTCONTROLSET\ENUM"  and give full permissions to the ENUM Key

Tried to follow the article Kb: 953791
To resolve this problem, follow these steps: 1. Restart the computer in safe mode. To restart the computer in safe mode, follow these steps.

Note Print these instructions before you continue. a. Click Start, and then click Shut Down. 
b. In the Shut down Windows dialog box, select restart in what you want the computer to do list, and then click OK. 
c. After the computer restarts but before Windows XP starts, press F8. 
d. Use the arrow keys to select the Safe Mode option, and then press ENTER. 
 
2.  Click Start, and then click Run. 
3.  Type regedit in the Open box, and then press ENTER. 
4.  Locate and then click the following registry subkey:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM 
5.  On the Edit menu, click Find. 
6.  In the Find what box, type the following text:
$%&'()*+ 
7.  Click Find Next. 
8.  Right-click the registry subkey that begins with "$%&'()*+," and then click Delete. 
9.  Click Yes to confirm the deletion. 
10.  Press F3 to search for the next registry subkey. 
11.  Repeat steps 7 through 8 to delete each registry subkey that contains the text "$%&'()*+." 
12.  Exit Registry Editor. 
Result: completed the article and restart the computer or Click Here KB953979

 

4)     "Unable to read from or write to database" while installing SP3

 Solution: Make changes to registry as follows
HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Setup
       Value Name: LogLevel
       Data Type: REG_DWORD
       Set to Value of 0

       Repair the local security database by performing the steps below:

       1. Click Start, go to Run, type in "CMD" and press Enter
       2. At the command prompt, please input the following command and press Enter:

       ESENTUTL /p %windir%\security\database\secedit.sdb

      Then try setup again. If it still fails:

       Open folder C:\Windows\Security
       Rename all the files with name edb*.log
       Open folder C:\Windows\System32\CatRoot2
       Rename all the files with name edb*.log


       Try to run fixdb.bat from the link Click Here
 

             

5)     No boot with the stop error code "Problem was detected and windows has  

      been Shut down to protect your computer from damage.  

            The BIOS in this system is not fully ACPI compliant.

            STOP: 0x000000A5 (0x0000002, 0x86De2928, 0xE1012a70, 0x86d4EE10

           Solution: Connect any external storage device like a usb hard drive or flash drive  

           and System should get booted to normal mode. Once booted you can choose to          

           either update the chipset drivers or uninstall SP3.

 

           (If the customer has windows xp disc you can try to start the installation and during the

           phase of loading storage drivers you can press F7 and then upon reaching

           “Welcome to setup screen” you can try to quit by pressing F3 and try to go back to the desktop)

           I am not sure whether this will work or not.

 

6)     Unable to install SP3 due to low system resources

      Solution: Open registry editor

     Go to HKLM\Software\Microsoft\Windows\Currentversion\setup

     Create string value "BootDir" and Data should be "C:\" without quotes.

     If the string value is already there make sure whether the Data is “C:\”

 

7)     Steps to be taken before installing SP3

Solution: Refer KB950717

 

8)     How to troubleshoot unsuccessful installation of SP3.

Solution: Refer KB950718

 

9)     SP3 installation fails after successfully creating a restore point and gives an error "FAILED TO UPDATE SECURITY CATALOG" CLICK OK TO UNDO THE  INSTALLATION.WINDOWS XP WAS PARTIALLY UPDATED AND MAY OR  MAY NOT WORK PROPERLY

Solution: The Cause of the "Failed to Update Security Catalog" Error while applying Win XP SP3 was due to inconsistencies in Security Catalog.

To Rebuild the Security Catalog

del /q "%SystemRoot%\System32\Catroot2\Edb.log

This will force a rebuild and any inconsistency will be corrected.

 

       10) Stop: c0000139

             The procedure entry point GDIGETBITMAPBITSIZE could not be located  

              in the Dynamic link library GDI32.dll

             Solution: Click Start, click Run, and enter into the command line that opens:

             REN c:\windows\system32\gdi32.dll gdi.dll.org

            Again, Click Start, click Run, and enter into the command line that opens:

            copy c:\windows\servicepackfiles\i386\gdi32.dll c:\window\system32\

 

For more information you can check on http://support.microsoft.com/kb/946480/

=======================================================================================

How to uninstall service pack3 using the recovery console   950249

If you cannot remove Windows XP SP3 by using one of the previous methods, follow these steps: 1. Insert the Windows XP CD in the CD drive or in the DVD drive, and then restart your computer. When you receive the following message, press a key to start your computer from the Windows XP CD:
Press any key to boot from CD
Note The computer must be configured to start from the CD drive or from the DVD drive. For more information about how to configure your computer to start from the CD drive or from the DVD drive, see the documentation that was included with your computer, or contact the computer manufacturer. You can also use a bootable floppy disk to start Windows XP. For more information, see the following Microsoft Knowledge Base article:
305595 (
http://support.microsoft.com/kb/305595/) How to create a bootable floppy disk for an NTFS or FAT partition in Windows XP 
2. When you receive the Welcome to Setup message, press R to start the Recovery Console.

Note Multiple options will appear on the screen.
3. Select the correct Windows XP installation.

Note You must select a number before you press ENTER, or the computer will restart. Typically, only the 1: C:\Windows selection is available.
4. If you are prompted to type an administrator password, do so. If you do not know the administrator password, press ENTER. (Typically, the password is blank.)

Note You cannot continue if you do not have the administrator password.
5. At the command prompt, type cd $ntservicepackuninstall$\spuninst, and then press ENTER. 
6. At the command prompt, type batch spuninst.txt, and then press ENTER.

Note The Spuninstal.txt file appears. As the file scrolls down, you will see errors and the files that are being copied. This is typical behavior.
7. After Windows XP SP3 is removed, type exit, and then press ENTER.
8. Restart the computer in safe mode. To do this, press F8 when the computer restarts.

Note After you restart the computer, the computer may stop responding, and you may see a black screen. The mouse will work. In this case, restart the computer again by turning the computer off and then back on. The second restart will let you log on.
9. When the computer restarts, Windows Explorer (Explorer.exe) does not run, and the Windows icons and the Start button are unavailable.

To resolve this problem, follow these steps:

a.  Press CTRL+ALT+DEL, and then click Task Manager in the Windows Security screen.
b.  Click File, and then click New Task (Run). 
c.  In the Open box, type regedit, and then click OK.
d.  Locate and then click the following registry subkey:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\RpcSs
e.  In the details pane, right-click ObjectName, click Modify, type LocalSystem in the Value data box, and then click OK. 
f.  Restart the computer
 
=============================================================================

Restore the Address Bar in Windows XP SP3

For more information check http://support.microsoft.com/kb/951448/en-us

 

Service pack 3 for Windows XP removes the address bar by updating the “browseui.dll” file. If you replace your computer’s “browseui.dll” file with one from Service Pack 2 (where the address bar was still available), you can get your address bar back. Here’s what you will need to do:

 

1) Download this ZIP file. Click Here
2) Extract the four files inside to the same folder, ideally your desktop.
3) Restart your computer into safe mode.
4) Navigate to the folder containing the four extracted files.
5) Double-click on the file named “InstallAddressBar.bat”.
6) The process will run automatically. You will then be prompted to “Press any key to 7) continue…” Confirm that all the files copied successfully, then press any key.
8) Allow your computer to reboot on its own.

That’s it! the computer will shutdown and then you need to restart the computer and check for the address bar. Right Click on the taskbar + click on tools + click on Address bar.

 

If the above method does not work for you, you may try the following steps.

 

This process replaces the currently installed (SP3 version) browseui.dll with one from Service Pack 2. It also creates a backup of the SP3 version, just in case you ever need it again. If you do want to revert back to the SP3 version of browseui.dll, follow the same steps as above, but double-click on “UninstallAddressBar.bat” instead.

 

1) Download this ZIP file instead. Click Here
2) Extract all the files to your desktop.
3) Double-click on the file named “InstallAddressBarv2.bat”. You do not need to be in safe mode.
4) Allow your computer to restart.

That’s it! the computer will shutdown and then you need to restart the computer and check for the address bar. Right Click on the taskbar + click on tools + click on Address bar.

============================================================================

QUICK FIXES TO FIX ISSUES WITH BOOT

1. Whenever I double-click on any drive/folder in My Computer, a Search window opens.

Sol: Open regedit and go to following keys one by one:

HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell
HKEY_CLASSES_ROOT\Drive\shell

In right-side pane, delete the “Default” key. If it doesn’t work then delete the key “find” under both.

============================================================================

2. Whenever I double-click on any drive in My Computer, I get following error message:

Cannot find copy.exe. Make sure you have typed the name correctly and then try again.

Sol: Enable “Show hidden files” option in “Tools -> Folder Options” and then search for “Autorun.inf” file in all drivers and if you get them in root of any drive (e.g. in C:\, D:\ and so on), delete them.

============================================================================

3. Whenever I double-click on any folder in My Computer, it opens in a new window even I have selected the option “Always open folders in same window” in “Tools -> Folder Options”.

Sol: Copy following code and paste it in Notepad then save the file with name “vishal.reg” (including quotes). After it run the file and confirm the action:

[HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell]

[HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\explore]
“BrowserFlags”=dword:00000022
“ExplorerFlags”=dword:00000021

[HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\explore\command]
@=hex(2):25,00,53,00,79,00,73,00,74,00,65,00,6d,00,52,00,6f,00,6f,00,74,00,25,\
00,5c,00,45,00,78,00,70,00,6c,00,6f,00,72,00,65,00,72,00,2e,00,65,00,78,00,\
65,00,20,00,2f,00,65,00,2c,00,2f,00,69,00,64,00,6c,00,69,00,73,00,74,00,2c,\
00,25,00,49,00,2c,00,25,00,4c,00,00,00

[HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\explore\ddeexec]
@=”[ExploreFolder(\”%l\”, %I, %S)]”
“NoActivateHandler”=”"

[HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\explore\ddeexec\application]
@=”Folders”

[HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\explore\ddeexec\ifexec]
@=”[]”

[HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\explore\ddeexec\topic]
@=”AppProperties”

[HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\open]
“BrowserFlags”=dword:00000010
“ExplorerFlags”=dword:00000012

[HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\open\command]
@=hex(2):25,00,53,00,79,00,73,00,74,00,65,00,6d,00,52,00,6f,00,6f,00,74,00,25,\
00,5c,00,45,00,78,00,70,00,6c,00,6f,00,72,00,65,00,72,00,2e,00,65,00,78,00,\
65,00,20,00,2f,00,69,00,64,00,6c,00,69,00,73,00,74,00,2c,00,25,00,49,00,2c,\
00,25,00,4c,00,00,00

[HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\open\ddeexec]
@=”[ViewFolder(\”%l\”, %I, %S)]”
“NoActivateHandler”=”"

[HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\open\ddeexec\application]
@=”Folders”

[HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\open\ddeexec\ifexec]
@=”[]”

[HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\open\ddeexec\topic]
@=”AppProperties”

[-HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\explore]

[-HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\open]

[-HKEY_CLASSES_ROOT\Drive\shell\open]

[HKEY_CLASSES_ROOT\Drive\shell]
@=”none”

[HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell]
@=”none”

[HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell]
@=-

============================================================================

4. Whenever I open a folder, another folder with the same name is created under it.

Sol: Your system is infected by a variant of Indonesian virus called Brontok/Rontokbro. It creates a sub-folder in a folder with same name. Most of the times it comes from mobile memory cards. Scan with a good anti-virus and remove the virus. Also download HijackThis and scan your system with it in Safe Mode, then fix following entries:

C:\WINDOWS\system32\SSVICHOSST.exe
F2 - REG:system.ini: Shell=Explorer.exe SSVICHOSST.exe
O4 - HKCU\.\Run: [Yahoo Messengger] C:\WINDOWS\system32\SSVICHOSST.exe
O7 - HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System, DisableRegedit=1

============================================================================

5. Whenever I start my computer, My Documents/My Computer opens automatically at windows startup.

Sol: Open regedit and goto:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon

In right-side pane, change value of “Userinit” to:

C:\WINDOWS\system32\userinit.exe,

NOTE: If you have windows installed in other drives, then change C:\ to that drive label.

Now goto:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced

In right-side pane, change value of “PersistBrowsers” to 0

Now log off windows and it should solve the problem.

============================================================================

6. When I start my computer, I get error message:

NTLDR is missing

or

Boot: Couldn’t find NTLDR

Sol: Boot using Windows Setup CD and enter into “Recovery Console” by pressing “R”. Now Log into windows installation and enter admin password. Now give following commands at prompt:

copy x:\i386\ntldr c:\
copy x:\i386\ntdetect.com c:\

Where “x” is your CD drive, change it acc. to your system.

============================================================================

7. When I start my computer, I get error message:

Windows could not start because the following file is missing or corrupt:

<Windows root>\system32\hal.dll.

Please re-install a copy of the above file.

Sol: Boot using Windows Setup CD and enter into “Recovery Console” by pressing “R”. Now Log into windows installation and enter admin password. Now give following commands at prompt:

Attrib -H -R -S C:\Boot.ini
Del C:\Boot.ini
BootCfg /Rebuild
Fixboot

============================================================================

8. When I start my computer, I get error message:

“Windows\System32\config\system” file missing or corrupt

Sol: Boot using Windows Setup CD and enter into “Recovery Console” by pressing “R”. Now Log into windows installation and enter admin password. Now give following commands at prompt:

copy %windir%\Repair\system %windir%\System32\Config

If it doesnt work, then again boot into “Recovery Console” and give following commands:

fixmbr
bootcfg /scan
bootcfg /rebuild
fixboot

============================================================================

9. I have Windows 2000/XP/2003 installed in my system and yesterday I installed Windows 98 over it, after that I’m not able to boot into Windows 2000/XP.2003. I’m not getting option to select the OS.

Sol: Windows 98 has overwritten the boot loader. Boot using Windows Setup CD and enter into “Recovery Console” by pressing “R”. Now Log into windows installation and enter admin password. Now give following commands at prompt:

fixmbr
bootcfg /scan
bootcfg /rebuild
fixboot

============================================================================

10. When I start my system, I’m getting 2 entries for windows XP in the boot loader. How can I remove the duplicate entry?

OR

How can I change the default OS in windows boot loader?

OR

How can I change the entry labels in windows boot loader?

OR

How can I change the boot loader time? Its set to 30 seconds and I want to change it.

Sol: There are several way. You can follow any of following:

A. Type “sysdm.cpl” in RUN dialog box and press <Enter>. Now goto “Advanced” tab and click on “Settings” button in “Startup & Recovery” section. Now click on “Edit” button and then you can edit the boot loader time, labels, etc.

B. Type “msconfig” in RUN dialog box and goto “Boot.ini” tab and then you can change the desired thing. If you want to remove the corrupt/non-working entries, then click on “Check all boot paths” button.

C. Enable “Show hidden files/folders” and disable “Hide protected system files” options in “Tools -> Folder Options”. Now open C:\ drive and remove the READ-ONLY attribute of “BOOT.INI” file from its Properties. Now open this file and then you can make your desired changes.

============================================================================

11. Whenever I start my computer, Scandisk starts running even I proper shut down the PC last time.

Sol: Do as following:

A. Open regedit and goto:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager

In right-side pane, change the value of BootExecute to:

autocheck autochk *

B. If the above trick doesnt help then give following commands in Command Prompt:

chkntfs /x drive_name

for e.g., if ScanDisk runs automatically for C: and D: drives, then give following commands one by one:

chkntfs /x C:
chkntfs /x D:

============================================================================

12. When I start my computer, I get following error message:

CMOS checksum error, defaults loaded.

Sol: Open the cabinet and look for a coin-sized battery in motherboard. Remove it and attach a new one. The new battery will cost approx. 15-20 Rs.

============================================================================

13. I forgot my system BIOS password. How can I reset it?

Sol: Open the cabinet and look for a coin-sized battery in motherboard. Remove it and attach it again after a few minutes. All BIOS settings will set to default and the password will also reset.

============================================================================

14. I re-installed my windows and now “Stand By” option is greyed out in shutdown dialog box and I can’t use it.

Sol: Install VGA drivers from your motherboard CD and the option will be enabled. If you don’t have the motherboard CD, then go to the manufacturer site and download the required drivers.

============================================================================

15. My Windows Login Screen has changed to “Classic Logon Box”. I want the new Welcome Screen back.

Sol: Type “control userpasswords” in RUN dialog box or Open “User Accounts” in Control Panel. Then click on “Change the way Users log on and off”. Now check the option “Use Welcome Screen”. If you get following error:

Uninstall client services for netware.

Then Open “Network Connections” and open Properties of your Internet Connection. Now go to “Networking” tab and select “Client services on Netware” option and click on the”Uninstall” button.

============================================================================

16. A strange process “ctfmon.exe” always runs in background and if I click on “End Process” button, it restarts automatically.

Sol: Open Control Panel and goto Add/Remove Programs list. Now click on the Microsoft Office entry and then click on “Change” button. Now select “Add/Remove Features” and click on “Next”. Now expand “Office Shared Features” and click on “Alternative User Input” and then select “Not Available” and finally click on Update. It’ll permanently remove that ctfmon.exe and your problem will be solved.

You can also use 3rd party utility “CTFMON-Remover” to get rid of ctfmon.exe easily and quickly:

CTFMON-Remover

============================================================================

17. I just noticed that all my Firefox Bookmarks have gone. The bookmarks list is empty. How can I get them back?

Sol: Type “%appdata%\Mozilla\Firefox\Profiles” in RUN dialog box and then open the “xxxx.default” folder (where xxxx will be random numbers and characters). Now open “bookmarkbackups” folder and you’ll get your bookmarks there. Now you can import them in Firefox again.

============================================================================

18. My Windows is showing some wrong icons of files. How can I reset the corrupted icons?

Sol: You can use any of following methods:

A. Download TweakUI from here and then click on “Repair Icons” in “Repair” section.

B. Open My Computer and goto:

C:\Documents and Settings\User_Name\Local Settings\Application Data

Replace C:\ with your system drive and “user_Name” with your username.
Now there’ll be a HIDDEN file “iconcache.db”, delete it and restart your system.

============================================================================

19. I’m using Windows XP and the desktop icons suddenly started showing an ugly background rectangle behind the text. How can I make the text transparent?

Sol: Type “sysdm.cpl” in RUN dialog box and press <Enter>. Now goto “Advanced” tab, click on “Setting” button in “Performance” section and enable the option “Use drop shadows for icon labels on the desktop”.

============================================================================

20. I’m using Windows XP and suddenly the Common tasks stopped showing in left-side pane.

Sol: Open “Tools -> Folder Options” and enable the option “Show Common Tasks in folders”.

============================================================================

21. Whenever I right-click on Start button and select “Open”, a “Copy To”/”Move To” dialog box opens automatically.

Sol: Open regedit and go to:

HKEY_CLASSES_ROOT\AllFilesystemObjects\shellex\ContextMenuHandlers\

Now under this key, delete following 2 keys:

Copy To
Move To

============================================================================

22. I can’t see Hidden files/folders in my computer. Even I enable the option “Show hidden files/folders” in “Tools -> Folder Options”, its automtically disabled again.

Sol: Open regedit and go to:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced

In right-side pane, change value of “Hidden” to as following:

1 - To show hidden files
2 - To not show hidden files

If it doesn’t work, then scan your computer with an anti-virus software.

============================================================================

23. I accidentally deleted my “mspaint.exe”/”notepad.exe”/etc. file, how can I get it back?

Sol: You can use any of following methods:

A. Go to “%windir%\System32\DLLCache” folder and look for the file, if its there then copy it to “%windir%\System32\” folder.

B. Insert your Windows Setup CD and go to “I386? folder. Now look for the same file, it’ll present there but the last letter of extension will be “_”. e.g., u’ll get “mspaint.ex_”/”notepad.ex_”/etc. Now open Command Prompt and go to “I386? folder and give following command:

expand mspaint.ex_ mspaint.exe
expand notepad.ex_ notepad.exe
etc.

Now u can copy the file to “%windir%\System32? folder.

C. Give following command in Command Prompt:

sfc /SCANNOW

It’ll automatically restore the files.

============================================================================

24. Suddenly my taskbar is showing only icons in all opened application buttons. I can’t see any text. How can I get back the full taskbar buttons?

Sol: Open regedit and go to:

HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\WindowMetrics

In right-side pane, change the value of “MinWidth” to -2300

============================================================================

Kindly update the same if you are having any problem with windows XP or you even want to share your estimation with our supplementary.  Click Here

Any Feedback mail back @ joula.edward@gmail.com