Koko tämä harrastus alkoi yllättäen pienestä LED-lampusta, jonka sain ystävältäni saatesanoin: "Keksitkö tälle jotain käyttöä?" Pyörittelin LED iä käsissäni pitkään kunnes se yhtäkkiä alkoi näyttää nukkekotiin sopivalta lampulta. Oma pojantyttäreni Janna oli juuri tulossa nukketaloikään ja siitä käynnistyikin yllättäen uusi harrastus. Monien kokeilujen ja kovan aherruksen jälkeen sain Jannalle syntymäpäivälahjaksi talon, jossa valot saa kytkettyä huone kerrallaan päälle ja takassakin villkkuu LED:eillä toteutettu takkatuli.

Olin arvannut ihan oikein. Talo oli tytölle tosi tärkeä ja valojen napsuttelu näytti myös olevan aivan keskeinen osa leikkejä. Myös taloon rakentamani sisäportaikko ja vessa olivat ainakin tällä juuri 3 vuotta täyttäneelle tytölle tärkeitä talon elementtejä.

Tässä pari kuvaa Jannan talosta, joka oli ensimmäinen harjoitukseni näissä nukketaloprojekteissa.

Sittemmin muut lapsenlapset ja naapurit pitivät huolen siitä, että jouduinkin yllättäen rakentamaan niitä lisää ja Janna vielä huolehti markkinoinnista kertomalla kavereilleen : "Kyllä meidän Pappa osaa talon sinullekin tehdä."

Vuoden 2015 käynnistyessä niitä taloja on syntynyt jo 57 kappaletta ja lähes kaikki ovat löytäneet onnellisen kodin. Lisäksi olen jo vetänyt muutaman nukketalokurssin muille asiasta kiinnostuneille ja samalla oppinut itsekin tätä talon rakentamista. Kesän 2015 kynnyksellä on tekeillä jo talo no 60, vaikka alunperin ajatuksena oli vain tehdä nukketalo Jannalle. Kesällä 2013 on jo talo no 46 rakenteilla. eikä loppua vielä näy, joten tästä näyttää todella syntyneen tällainen eläkepäivien puuhasteluharrastus.

Nukketalomalleja
Lisää tietoa nukkekotiharrastuksesta:

nukkekotiyhdistys ry.