Visites a llocs sagrats i tel·lúrics de la Catalunya central

Pròxima sortida:
Montserrat, txacra de la terra: caminada pel sector oest de la muntanya
 Data: dissabte, 16 de març de 2019
Hora: 9 h (sortida de Manresa). 9:20 h (sortida del pàrking de can Maçana)
Inscripcions: jorpinero@gmail.com / tel. 606 906 976La Seu de Manresa, lloc tel·lúric i sagrat

Proposem una visita diferent a una església gòtica (el principal monument de Manresa) per retornar al seu sentit originari: les grans catedrals com a obres d’art sagrat, llocs amb una energia especial que ens faciliten el contacte amb l'esfera de la divinitat. Sempre des del rigor històric, ens obrirem a nous sabers ancestrals, com la geobiologia, el simbolisme i la geometria sagrada, i també experimentarem a través dels propis sentits les diferents energies del lloc. Farem un recorregut per descobrir i entendre la força tel·lúrica de l'emplaçament, l'orientació del temple, quins eren els rituals de fundació, les proporcions i les mesures segons els cànons sagrats, el funcionament de les energies en les diferents parts de l'edifici o el simbolisme de les imatges, com la de Mare de Déu de l'Alba

Condicions de la visita
Durada: 2 h aprox.
Preu: 5 €/persona (mínim 10 persones)
Per concertar les visites: 606 906 976 / jorpinero@gmail.com


Descobrint els secrets d'un lloc sagrat de tradició medieval
La Seu és una gran església gòtica, dissenyada per Berenguer de Montagut, el mateix arquitecte que va construir l'església de Santa Maria del Mar, a Barcelona, i la catedral del Mallorca.
Iniciarem la visita al Parc de la Seu, un turó rocallós sobre el congost del riu Cardener, punt d'origen de la ciutat de Manresa, on entrarem en contacte amb l'esperit del lloc. Copsarem la influència de l'emplaçament i la forta energia tel·lúrica d'aquest indret. Ens fixarem en l'orientació de l'església, que marca el punt exacte on surt el sol el dia 15 d'agost, festa de l'Assumpció de Maria, i en les nombroses marques de picapedrer que s'observen als murs exteriors. Ens introduïrem en el simbolisme dels diferents portals del temple i en els elements de protecció exterior.

A l'interior experimentarem el circuit energètic del claustre. Després farem un recorregut calmat per l'interior de la basílica, que compta amb la nau més ampla del gòtic. Ens familiaritzarem amb les nocions bàsiques del funcionament energètic d'una església i veurem amb quins elements s'ha dotat la Seu per potenciar el tel·lurisme a  l'interior de l'espai sagrat. Comentarem el disseny arquitectònic i les proporcions de l'església segons els cànons de la geometria sagrada, i alguns aspectes sobre els antics mestres d'obra i constructors de catedrals, sobre la possible influència templera en l'arquitectura gòtica i en Berenguer de Montagut en particular. Contemplarem alguns dels retaules gòtics conservats a la Seu i interpretarem el simbolisme de la Mare de Déu de l'Alba, emparentada amb les antigues divinitats de les estrelles, com Venus o Astrea.

Per saber-ne més, sobre l'arquitectura sagrada de la Seu: http://arquitecturamedieval-jespi.blogspot.com.es/search/label/Crear%20en%20g%C3%B2ticPaisatges ignasians: els llocs que van inspirar sant Ignasi a Manresa

Proposem un itinerari a l’entorn de Manresa per experimentar i descobrir els paisatges que van transformar sant Ignasi de Loiola durant la seva estada a Manresa l’any 1522. No és la típica visita a la Manresa ignasiana, sinó una proposta a mig camí entre una excursió per la natura i una meditació, per entrar en contacte d’una manera profunda amb llocs sagrats com la Cova, la Creu del Tort, el Pou de Llum o l'antic priorat de Sant Pau. Al llarg d’aquest l’itinerari intentarem copsar, d’una manera alhora intuïtiva i racional, quina va ser l’experiència de sant Ignasi en el context de la seva trajectòria vital i el poder transformador dels llocs i del paisatge.

Condicions de la visita
Durada: 3 h aprox.
Cal anar calçat adequadament per caminar. L'itinerari es pot escurçar per fer-lo en un temps més breu.
Preu: 5 €/persona (mínim 10 persones)
Per concertar les visites: 606 906 976 / jorpinero@gmail.comSant Ignasi de Loiola i la seva transformació a Manresa

Ignasi de Loiola era un noble basc que l'any 1522 va arribar a Manresa. El que havia de ser un breu sojorn abans d'emprendre una pelegrinació a Terra Santa acabà convertint-se en una estada de gairebé un any durant la qual Ignasi va experimentar una profunda transformació espiritual. Després de Manresa, Ignasi es sentia capacitat per proseguir el seu itinerari vital i, al cap dels anys, fundar la Companyia de Jesús: els Jesuïtes.


Un recorregut inspirador per un paisatge rocallós i ple de balmes

Iniciarem la visita a la Cova de Sant Ignasi, el lloc on segons la tradició el sant es va inspirar per escriure els seus coneguts Exercicis Espirituals. Simbolitzada en la Cova, l'estada d'Ignasi a Manresa és com un ritual de pas i una iniciació, un procés de mort i renaixement del qual n'emergeix una personalitat transformada. Cingleres, turons rocallosos i un bon nombre de balmes és el que caracteritza el paisatge esquerp d'aquest sector de Manresa. Un paisatge auster que ens convida a la introspecció i a deixar anar tot el que és superflu. 

Deixarem que aquesta visió ens vagi amarant i tot seguit començarem el nostre itinerari, seguint les petges de sant Ignasi, amb un camí de pujada que passa per la creu del Tort i ens eleva fins el Pou de Llum: el lloc on devia tenir lloc l'episodi místic conegut com l'Exímia Il·lustració del Cardener. Hem deixat enrere la Cova-Pou de Manresa, enclotada rere el congost del riu. Hem ascendit i ens trobem sobre una gran balconada des d'on albirem el mateix paisatge però amb uns altres ulls: el pas del riu Cardener, la presència inspiradora de Montserrat, la ciutat de Manresa al fons i els turons del seu voltant... 

Després de la visió extàtica del paisatge somort als nostres peus podem començar el descens, seguint un ramal de la Sèquia de Manresa cap a l'antic priorat de Sant Pau, un indret que sant Ignasi solia freqüentar buscant la pau d'un lloc isolat i de tradició eremítica. Retornarem seguint un frondós camí de ribera a la vora del Cardener, i acabarem el nostre itinerari en una de les moltes balmes que encara existeixen a l'entorn de Manresa, a prop de l'indret anomenat la Guia: punt de confluència de camins, lloc que ens ofereix la contemplació del riu del nostre destí, un cop tornats al punt d'origen, a la roca, a l'arrel d'on sorgeix tota vida que ens renova i ens permet començar de nou.