Ban Sen Juku LEMBEKE

Wat is aikido?                                                                                 www.dojo.be

Wat is Aikido?

AIKIDO is een Japanse krijgskunst zonder wedstrijden. Tijdens de training leer je stap voor stap de mogelijkheden van aikido kennen.
Zelfverdediging, meditatie in beweging, evenwicht, strategie, samenwerken, sensitiviteit, soepelheid, energie doseren, goed in je vel zitten, innerlijke rust... Dit alles kan je in aikido vinden. Je maakt ook kennis met de  Japanse cultuur, eerbied voor je trainingspartner, respect voor de dojo (de ruimte waarin je traint) en engagement naar je leraar en de groep toe.
 
AIKIDO is geen theorie, geen filosofie maar praktijk. Met vallen en opstaan, regelmatig trainen, herhalen en jezelf kritisch observeren, leer je hoe je je in harmonie met je omgeving kan bewegen. Aikido leren vergt jaren training, regelmatig  oefenen, zich amuseren en soms hard werken. Iedereen kan aikido leren, je moet niet sportief zijn, lenig of gespierd. Het enige wat je moet doen is volhouden.
 
Wat je in aikido doet, neem je mee in je dagelijks leven. Als je traint met je hele lichaam,  met hart en ziel is aikido veel meer dan sport en ontspanning. Het werkt door in hoe je naar de dingen kijkt, hoe je reageert, wat je denkt en waardevol vindt.
Aikido is heel concreet en leert je met twee voeten op de grond staan en tegelijk zicht krijgen op de meer subtiele aspecten van ons menszijn. Het houdt je een spiegel voor en daarbij is het een kwestie van in alle eerlijkheid, zonder vervorming, te blijven kijken.'Het heelal is onze grootste leraar, onze grootste vriend. Kijk hoe soepel een bergstroompje zich een weg door het dal baant, door moeiteloos steeds een andere vorm aan te nemen terwijl het langs de rotsen stroomt. De wijsheid van de wereld staat in boeken geschreven, en door deze te bestuderen kunnen talloze nieuwe technieken worden gecreëerd.'

'Het heelal zelf leert ons telkens aikido, maar wij slagen er niet in het te zien. Iedereen denkt alleen maar aan zichzelf, en daarom is er zoveel onenigheid en strijd in onze wereld. Konden we maar gewoon ons hart zuiver houden, dan zou alles in orde zijn. Denk niet dat het goddelijke hoog boven ons in de hemel bestaat. Het goddelijke is hier en nu, in onszelf en om ons heen. Het doel van aikido is ons eraan te herinneren dat wij in een toestand van genade verkeren.'

'Aikido is geweldloosheid... In aikido vallen we nooit aan. Als je als eerste wilt toeslaan om voordeel op iemand te behalen, is dat een teken dat je training onvoldoende is. Laat je partner aanvallen en keer zijn agressie tegen hem. Deins niet terug voor een aanval; keer die voordat hij wordt ingezet.'

M. Ueshiba (Uit: John Stevens, Budo-geheimen, Altamira-Becht, 2000, pp 83-84)


Beschouw eb en vloed van het tij. Wanneer de golven op het strand beuken, hellen ze over en vallen in de branding, een geluid makend. Je adem zou hetzelfde patroon moeten volgen, bij elke inademing het hele universum in je buik opnemend. Weet dat we allen beschikken over vier schatten: de energie van zon en maan, de adem van de hemel, de adem van de aarde, en eb en vloed van het tij. (vert JDW)

Morihei Ueshiba, The Art of Peace, Shambhala Classics 2002, p.48