2012 - 2013


02-12-2012 Sinterklaas en zijn pieten bezoeken Noorbeek

Op zondag 2 december was het weer zo ver en heeft Sint Nicolaas samen met zijn pieten een bezoek gebracht aan Noorbeek. De Sint en zijn Pieten waren dit jaar eens op tijd, iets wat de harmonie niet verwacht had, want de sint was al in het dorp gearriveerd terwijl de harmonie nog kwam aanlopen.

De harmonie stelde zich vervolgens voor de koets op en men vertrok al sinterklaasliedjes spelend naar het paviljoen. Daar aangekomen werd de sint en zijn pieten welkom geheten door Pastoor Graat. De Pieten hadden een spel voorbereid dat gestreden moest worden tussen de jongens en de meisjes. Vele kinderen werden naar voren geroepen en mochten mee spelen, zelfs enkele papa’s en mama’s deden mee aan het spel. Uiteindelijk hebben de meisjes met een nipte voorsprong gewonnen. Gefeliciteerd!

Na de quiz mochten alle kinderen het podium op waar ze een grote zak snoep van de sint en zijn pieten kregen. Nadat alle kinderen hun snoep hadden gekregen vertrokken sint en zijn pieten weer, op weg om nog vele cadeautjes rond te brengen. Tot volgend jaar Sint en piet!

Foto's zijn hier te vinden

Kamerschieten Oost-Maarland en Reijmerstok

Nu ook de Broonk afgelopen is en tot een mooi einde is gebracht zit het jaar van de jonkheid er al voor het grootste deel op. Wat rest zijn nog een aantal dagen kamerschieten in de ons omringende dorpen en het sinterklaasfeest in December.

Op zaterdag 30 juni hebben we de broonkkermis ingeschoten in de dorpen Oost- en Maarland. Vervolgens hebben we ook het kamerschieten verzorgt tijdens de processie door beide dorpen op de zondag. Met een kleine maar ervaren groep werd vertrokken richting Oost-Maarland en bij alle heilige huisjes en de kerk konden de inwoners de klanken van de kamers van de Jonkheid van Noorbeek horen. Ook op de maandag waren we weer van de partij om nogmaals 3x kamers te schieten.

Op zondag 8 juli heeft de jonkheid het kamerschieten verzorgt tijdens de kermis in Reijmerstok. In eerste instantie zag het er niet naar uit dat de processie door zou gaan omdat het zeer hard begon te regenen. Gelukkig was het maar een korte hevige bui en kon er na 20 minuten wachten toch vertrokken worden door het dorp. Met een stop bij de Puthof en op Terlinden kwam de stoet uit bij de feesttent. Hier werden nog eens 10 kamers geschoten alvorens de jonkheid de tent in kon om van een drankje te genieten.

Traditioneel zal voor de laatste keer dit jaar kamers geschoten worden tijdens de processie van Terlinden op de zondag van de jaarlijkse kermis.

03-02-2012 Jonkheid in stand tijdens LVK 2012 in Margraten


Zoals u in het voorgaande bericht al reeds kon lezen heeft de jonkheid van Noorbeek een rol gespeeld tijdens het afgelopen LVK 2012 in Margraten.
Er werd van tevoren al een filmpje opgenomen dat tijdens de finale op L1 te zien is geweest. Dit filmpje kunt u onder staand nog eens nakijken. Ook in "the making of" van de filmpjes komt Noorbeek in beeld, vanaf 1 minuut 20 worden de bloopers van het filmen in N oorbeek getoond.

Tijdens het LVK zelf heeft het bestuur van de jonkheid, aan de rode loper waar alle gasten naar binnen komen, de Sint Brigida traditie aan het publiek laten zien. Dit konden we natuurlijk niet alleen met een foto of spandoek doen maar dat moesten we natuurlijk zo waarheidsgetrouw uitbeelden!

De Dennewagen werd midden in de winter uit de loods gehaald en een echte den werd er gekapt. Deze den werd op de dennewagen naar de veiling waar het LVK werd gehouden vervoerd. Aan de rode loper werd alles zo echt mogelijk klaar gezet.

Wij hopen op deze manier een hoop positieve aandacht op denhalen en op het dorp Noorbeek te hebben gevestigd.

LVK 2012 | Noorbeek

LVK 2012 | Making of LVK voorstelfilmpjes

22-01-2012 Opnames introductie film LVK

Zoals waarschijnlijk al enkelen weten is de jonkheid van Noorbeek benaderd om een rol te spelen tijdens het komende Limburgs Vasteloavesleedjes Konkoer. Op vrijdag 3 februari zal het LVK 2012 in de veiling in Margaten gehouden worden.

Aan de rode loper waar alle gasten naar binnen komen, zullen wij de Sint Brigida traditie aan het publiek laten zien. Hier zal het bestuur van de jonkheid staan met onze dennewagen met een den erop. Zelfs een echt trekpaard zal in het decor niet ontbreken. Wij hopen op deze manier een hoop reclame voor denhalen en voor het dorp Noorbeek te maken. Aangezien er 4500 bezoekers verwacht worden zetten we ons mooie dorpje hiermee hopelijk goed op de kaart.

Daarnaast zullen we ook een rol spelen op TV tijdens de finale van het LVK. Noorbeek is gekoppeld aan de artiestengroep “’t Maog Geine Naam Höbbe” die met hun liedje “Sjuulke Caesar” meedoen in de finale. Voordat iedere artiest het podium zal betreden wordt er een korte introductiefilmpje getoond.

Op zondag 22 januari werd deze introductie film opgenomen waarin een hoop Noorbekenaren een rol spelen. Een klein wielerpeloton racet de Pley in, aangemoedigd door een hoop leden van de vele verenigingen die Noorbeek rijk is. Vervolgens komen de fietsers bruut tot stilstand als ze op de 10 leden van “’t Moag Geine Naam Höbbe” stuiten die met een trekpaard de Klompestraat op komen lopen. Vervolgens ontstaat er een hoop consternatie als de beide groepen ieder een andere kant op willen. Door het tumult raken de artiesten het trekpaard ook nog kwijt! Gelukkig vinden ze het paard terug net voordat deze Herberg Sint Brigida in wil lopen. De artiesten halen het paard snel van het terras af en ze vervolgen hun weg richting het LVK.

Dus als u de Noorbeekse filmsterren wilt bewonderen, dan moet u op vrijdagavond 3 februari op L1 naar de finale van het LVK kijken!

18-01-2012 Vrijwiligers gevraagd voor introductiefilm LVK op zondag 22 januari

Zondag 22 januari zal Jonkheid Sancta Brigida Noorbeek i.s.m. L1 een introductiefilmpje voor een van de artiesten van het LVK gaan opnemen. In dit filmpje zullen de inwoners van Noorbeek figureren als een heus wielerpeloton. Het is namelijk de bedoeling dat wij als wielerpeloton de Klompestraat af zullen fietsen en langs de, ook fietsende, artiesten zullen razen, hun achterlatend met enkel nog een frame in hun handen.

Aan ieder de vraag ons hierbij te helpen door op zondag 22 januari a.s. om 13:45 uur te verzamelen bij Herberg St. Brigida. Wij willen jullie daarbij vragen zoveel mogelijk als wielrenner (liefst fietspakje: korte broek en t-shirt mag ook) te verkleden en zelf te zorgen voor een fiets (mountainbike/renfiets). Het filmen zal maximaal 2 uur duren, van 14:00 uur tot 16:00 uur. Op het einde van het filmpje zullen we met zijn allen in Herberg Sint Brigida verzamelen om daar op een goede afloop van het LVK voor de artiest te toosten.

We hopen op een grote opkomst, zodat we ons als Noorbeek en Jonkheid goed kunnen presenteren op het LVK!

Lokale Omroep Nuth Uitzending Brigida denhalen 1993

13-1-2012 Receptie prins Juan 1

Op vrijdag 13 januari vond de receptie plaats ter ere van prins Juan 1 en de 11 jarige jubilaris Patrick de Bie.
Uiteraard was de jonkheid ook present tijdens deze receptie en wij mochten weer als een van de laatsten onze welgemeende felicitaties overbrengen.

Zoals wel vaker met een nieuwe prins in Noorbeek heeft ook prins Juan een link met de jonkheid. Hij is in zijn jongen jaren lid geweest van de jonkheid en heeft toen mee de Brigida den gehaald.
Ook de jubilaris Patrick de Bie is geen onbekende voor de jonkheid. Patrick heeft in het bestuur gezeten en is vanaf 1993 tot 1995 kapitein geweest van de jonkheid. Bovendien heeft hij nog een actieve rol tijdens de Sinterklaas viering die ook door de jonkheid in Noorbeek georganiseerd wordt.

Namens de jonkheid willen we Prins Juan, zijn prinses Monique en hun kinderen een mooi en fantastisch carnavalsseizoen toewensen!