2011 - 2012

04-12-2011 Sint Nicolaas bezocht wederom Noorbeek

Sint Nicolaas heeft op zondag 4 december wederom een bezoek gebracht aan de kinderen van Noorbeek. Iets na half 3 kwam de Sint en zijn pieten met paard en wagen aan in de Bovenstraat. Hier werden ze al opgewacht door Harmonie Berggalm en onder de mooie klanken van de Harmonie vertrok de stoet het dorp in. Vele kinderen waren al op de straat aan het wachten op de Sint en ze voegden zich bij de stoet richting het Paviljoen.

Daar aangekomen werd de Sint door pastoor Graat welkom geheten. Groep 1 en 2 hadden een liedje ingestudeerd dat ze aan de Sint en pieten mochten laten horen. Daarna begon de Sint bijna te huilen omdat hij dacht dat de pieten zijn verjaardag vergeten waren, maar gelukkig deden de pieten maar alsof en begon toch de hele zaal lang zal hij leven voor de Sint te zingen.

Nadat ook groep 3 en 4 hun liedje hadden gezongen vond de Sint dat alle kinderen in de zaal een zak snoep verdiend hadden. De kinderen gingen de zakjes ophalen en enkele gelukkigen mochten even bij Sint op zijn schoot zitten.

Sint Nicolaas en zijn pieten moesten daarna snel verder want ze hadden nog een heleboel cadeautjes rond te brengen! Tot volgend jaar Sint en piet!

Foto's zijn hier te vinden.

Jonkheid Noorbeek doet mee aan het jaar van het Immaterieel Erfgoed

De jonkheid Sancta Brigida van Noorbeek doet mee aan het jaar van het immaterieel erfgoed dat door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed over het jaar 2012 is uitgeroepen.

Dan komt direct de vraag wat betekent immaterieel erfgoed eigenlijk?

Onder immaterieel erfgoed wordt verstaan de tradities en rituelen die mensen belangrijk vinden en niet verloren willen laten gaan. Immaterieel erfgoed is levend erfgoed. Je kunt immaterieel erfgoed niet conserveren en restaureren, zoals monumenten, archiefstukken en museumvoorwerpen. Tradities en rituelen moeten een hedendaagse betekenis hebben, anders worden ze niet meer gebruikt en verdwijnen ze. Daarom is het belangrijk dat immaterieel erfgoed meegaat met zijn tijd.

Lang was er geen aandacht voor immaterieel erfgoed. Maar sinds UNESCO een conventie over het beschermen van immaterieel erfgoed aannam, is men zich bewust geworden van het belang ervan.

De traditie van het Sint Brigida denhalen is natuurlijk ook een traditie die nooit verloren mag gaan! Dat is daarom ook de reden waarom wij als jonkheid meedoen aan het jaar van het immaterieel erfgoed en gaan proberen om het Sint Brigida denhalen op de Unesco lijst te krijgen.

Het afgelopen jaar werd er door het Volkscultuur Magazine zomer 2011 al aandacht besteed aan onze mooie traditie. Dit artikel kunt u hier bekijken.

02-09-2011 Koninklijke onderscheiding voor jonkheidslid Ben Roodink

Ben Roodink, al meer dan 40 jaar lid van onze Jonkheid, is vrijdagavond 2 september benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Akkermans en enkele wethouders deelden het lintje uit tijdens de jaarvergadering van VV Noorbeek. Onze nieuwe burgemeester roemde Roodinks jarenlange inzet voor de voetbalvereniging en voor Jonkheid Sancta Brigida.

Ben is niet alleen lid van onze jonkheid maar ook initiatiefnemer, van de vereniging binnen onze vereniging, de Appelgaard! De leden van de Appelgaard waren dan ook in kostuum (lees bodywarmer) aanwezig tijdens de ceremonie.

Ben Roodink is een van de trouwste en meest behulpzame leden van onze jonkheid! Vreemd genoeg heeft hij nooit deel uitgemaakt van het bestuur, maar is hij wel altijd zeer betrokken bij onze jonkheid geweest. Als onze penningmeester weer een nieuwe werklijst moet maken voor bijvoorbeeld het sieren voor een gouden bruiloft. Dan wordt de naam Ben Roodink steevast niet op de lijst gezet. Waarom niet? We weten gewoon dat hij toch altijd aanwezig is!

Namens de voltallig jonkheid gunnen we Ben deze eer om tot de orde van oranje-Nassau toegelaten te worden! Maar we zijn nog trotser om deze top verenigingsman iedere keer weer als lid van de orde van Jonkheid Sancta Brigida te mogen begroeten!

01-09-2011 Gouden Bruiloft echtpaar Kleijnen

Op zaterdag 6 augustus vierde het echtpaar Kleijnen woonachtig te Bergenhuizen hun 50 jarige bruiloft. Uiteraard was het weer de taak van de jonkheid om het huis sfeervol te versieren. Deze keer was het voor de 3de keer dit jaar dat we voor een gouden bruiloft in Noorbeek moesten sieren. Met man en macht werd dan ook de dagen ervoor begonnen met het halen van dennegroen en het draaien van de slingers.
Door de vele keren dat we dit jaar moesten sieren waren we ook door onze voorraad rozen van crêpepapier heen. Gelukkig was Zij-actief zo vriendelijk om ons weer van voldoende voorraad te voorzien. Nogmaals bedankt hiervoor!
 
Via deze weg willen we het echtpaar Kleijnen veel geluk en liefde samen toewensen! 

07-08-2011 Kermis Terlinden en 14-08-2011 40 jarig Priester feest Pastoor Graat

In het eerste weekend van augustus werd weer traditioneel kermis gevierd op het gehucht Terlinden. Zondag 7 augustus tijdens de mis bij het kapelletje in Terlinden werd door jonkheid Sancta Brigida 20 kamers geschoten. Vervolgens werd de feesttent ingegaan en werd het nog een gezellig middag. Er waren zelfs leden die de middag overleefd hadden en ook nog ‘s avonds in de tent aanwezig waren.

In het weekend na kermis Terlinden was het 40-jarig priester feest van Pastoor Graat. René Graat is niet alleen pastoor van de parochie Sint Brigida maar is tevens lid van onze eigen jonkheid! De organisatie had besloten om het feest in de feesttent van kermis Terlinden te vieren. Op de zaterdag en zondag zou er een mis in de tent gehouden worden en de bedoeling was om de tent een beetje in kerkelijke sferen aan te kleden. Daarom werd aan de jonkheid van Noorbeek gevraagd om hun eigen heilige huisje, dat normaal in de Pley staat tijdens de processie in Noorbeek, in de tent op te zetten. Het geheel zag er zeer mooi uit en we hebben een hoop complimenten gekregen voor deze mooie toevoeging op de aankleding van de tent.

Daarnaast werd aan ons gevraagd om 40 kamers te schieten tijdens de consecratie tijdens de mis op zondag. Helaas hielp het weer niet echt mee want het bleef maar regenen van te voren en tijdens de mis. Nadat we alle 40 kamers neer hadden gezet met behulp van as, plastic en extra veel kruit, kon er geschoten worden. Helaas gingen de eerste keer maar een paar kamers af, de schutter liep vlot met het vuur achter de kamers aan en probeerde het nog een keer. Het mocht echter niet baten, weer doofde het vuur. Het weer was dermate slecht dat het kruit alweer was opgewaaid of nat was geworden.

Daarom werd er besloten om de overige kamers opnieuw neer te zetten en tijdens de zegen op het einde van de mis nogmaals proberen te schieten. Helaas gingen toen nog niet alle kamers af waarna maar werd besloten om niet nog een poging te wagen. We hebben onze best gedaan maar helaas wilde het maar niet lukken.

Vervolgens werd alles opgeruimd en gingen de schutters samen met de leden van de Appelgaard de tent in. Pastoor Graat werd gefeliciteerd door de jonkheid en ook de Appelgaard bracht hun felicitaties over aan hun lid. Pastoor Graat is immers ook lid van de Appelgaard maar had nog geen bodywarmer van deze senioren vereniging (42+). Daarom hadden de leden van de Appelgaard een nieuwe bodywarmer laten maken met daarop een robijnen appel. Een robijnen jubileum staat immers voor 40 jaar. De bodywarmer paste pastoor Graat als gegoten en de heren gingen nog samen met elkaar op de foto.

Namens de jonkheid willen we René Graat nogmaals van harte feliciteren met zijn prachtige jubileum! We hopen dat er nog vele jaren zullen volgen en dat hij nog lang lid van onze mooie vereniging mag blijven!

9-10-11 juli Kamerschieten Kermis Reijmerstok en Kermis Oost- en Maarland

In het weekend van 9-10-11 juli heeft de Jonkheid weer kamers geschoten tijdens de broonk in Oost- en Maarland.

Op zaterdag 9 juli werd om 17:00 uur de broonk ingeschoten in Maarland. Gelukkig was de jonkheid van Oost op tijd met betalen zodat we ook hier een uur later, om 18:00 uur, kamers konden schieten. Op zondagmorgen 10 juli was de Jonkheid al vroeg in de loods om alle voorbereidingen te treffen voor het kamerschieten tijdens de processiestoet. Deze processie werd begonnen in de kern Oost en via Maarland werd geëindigd in de kerk. Toen de laatste kamers waren geschoten werden alle spullen verzameld en werd er nog eentje op een goede afloop gedronken.

Ook op maandag 11 juli werd kamers geschoten. Dit keer met een kleinere groep dan de dag ervoor, maar deze groep had het ook heel gezellig gehad. De vaste schutter op de maandag, d'r Buck, was ook van de partij en er doken zelfs foto's op internet op waarop hij te zien was als bielemenneke van de schutterij van Oost-Maarland!

Op zondag 10 juli werd er gelijktijdig ook kamers geschoten tijdens de kermis in Reijmerstok. Een kleine delegatie was hier naartoe gegaan om ook deze processie van zwaar geschut te voorzien. Tijdens de laatste zegen voor de kerk week Pastoor Graat ineens van zijn vaste ritueel af en moest er heel snel geschoten worden, helaas was de doek niet op tijd aan om bij de zegen de kamers te schieten. Daarom werd gewacht totdat de harmonie klaar was met spelen waarna alsnog de harde knallen te horen waren.

Dit jaar hadden we een oproep gedaan aan onze leden om mee te helpen met schieten omdat op de zondag zowel in Oost- en Maarland alsook in Reijmerstok kamers geschoten moesten worden. Gelukkig hebben veel leden hier ook gehoor aan gegeven, namens het bestuur bedankt hiervoor en jullie zijn altijd welkom als er weer ergens geschoten moet worden!

Foto's van het schieten in beide dorpen zijn hier te vinden

3 en 4 juli 2011 Broonk in Noorbeek

Ieder jaar wordt er in Noorbeek op de 3de zondag na Pinksteren de jaarlijkse processie gevierd. Dit jaar was dat op zondag 3 juli en maandag 4 juli. Traditie is dat de processie op de zaterdag om 18:45 uur ingeschoten wordt met 70 kamers. Ook dit jaar werd dat gedaan door onze kapitein, Rob Ramaekers, nadat alle 70 kamers afgegaan waren wist het hele dorp op een luidruchtige wijze dat het feest kon gaan beginnen en dat de vlag mocht worden uitgehangen.

Nieuw dit jaar was dat er op de zaterdag ook een klein feest gehouden werd bij Café Tinus. Dit jaar herleefde oude tijden door de muziek van DJ Brutus (Jorge Gubbels). Hij had namelijk de oude platen verzameling, die vroeger gebruikt werd bij Café Jacky Bar, meegenomen. In de 21ste eeuw werd er nog op vinyl gedraaid! De oude singles klonken bekend in de oren en het werd nog een gezellige avond. Volgend jaar zal deze avond zeer zeker herhaald gaan worden.

Op zondag morgen vertrok het bestuur van de jonkheid onder begeleiding van de Harmonie naar de broonkmis. Na de mis werden de eerste kamers van de processie geschoten en kon deze over Vroelen vertrekken. Nadat de heilige huisjes op Vroelen, in de Kleineweg en in de Rubdelstraat bezocht waren eindigde de stoet in de Pley. Hier werd voor de laatste keer door pastoor de zegen gegeven en werd de processie ontbonden. De jonkheid maakte vervolgens een ere haag voor pastoor die de monstrans weer terug naar de kerk bracht. Het bestuur van de jonkheid feliciteerde vervolgens pastoor Graat met het feit dat hij exact 40 jaar geleden tot priester was ingewijd.

Het feest op de Pley barste los met optredens van een boemelkapel en Thei en Marei. Om 17:00 uur startte het straatfeest bij Café Tinus, met optredens van Limbo Express, Lau Rutten, Shaking Dj’s en de Schintaler. Omstreeks 23:00 uur was het feest hier afgelopen en kon iedereen op tijd naar bed om uitgerust aan de 2de broonkdag te beginnen.

Op maandagmorgen 06:00 uur waren de eerste geluiden van de jonkheid al te horen. Het reveillen kon beginnen. De eerste leden verzamelden zich al op de Pley om vervolgens door het dorp te trekken om iedereen wakker te maken. Enkele leden werden zelfs bruut uit hun slaap verstoord in hun eigen slaapkamer! Nadat we lekker ontbeten hadden bij onze kapitein vertrok het bestuur naar café Tinus waar de Harmonie al op hun aan het wachten was. Onder muzikale begeleiding werd vertrokken naar de kerk voor de jonkheidsmis. Tijdens de mis werd er voor de laatste keer dit weekend kamers geschoten door de appelgaard aangevuld met enkele jonkheidsleden geleid door de voorman.

Na de mis kon het reien beginnen. De harmonie trok met de jonkheid voorop door het dorp. Via de verschillende stops bij de familie Rompelberg, Café d’r Pley, Restaurant Du Nord en Herberg Sint Brigida kwam de feestende stoet uit bij Café Tinus. Tijdens de rondtocht werden weer de meest vreemde formaties aangehouden en met de jonkheid voorop werd er zelfs een toch door de bus gemaakt!

Om 18:00 uur was het tijd voor de schutterij om te gaan Poalke Houwe. Dit jaar waren er 9 paaltjes waar de Bielemannen zich aan mochten geven. Aanbeland bij het laatste poalke in de Pley werd er door de Schutterij een mooie erehaag gevormd voor de jonkheid. De jonkheid liep in de maat langs de rij richting het buffet onder de poort. Het laatste poalke werd omgeslagen en de disco kon beginnen. De sfeer zat er goed in en het feest ging tot laat in de avond door.

Foto's zijn hier te vinden:
- Voorbereidingen Broonk
- Broonkzondag
- Broonkmaandag Reveille en reien
- Broonkmaandag Poalke Houwe

- Video van het inschieten van de Broonk

26-06-2011 Kamerschieten Sint Maartensvoeren en 's Gravensvoeren

Op zondag 19 juni was het weer zover en werd er voor de eerste keer in 2011 kamers geschoten door de jonkheid. Ieder jaar gebeurd dit tijdens de broonk in Sint Maartens Voeren. In eerste instantie was het de bedoeling dat we om 11 uur kamers zouden schieten maar door het slechte weer vertrok de processie over de korte route. Om half 10 kreeg bestuurslid Kevin Kleijnen een telefoontje met de vraag of we ook om 10:00 uur al konden schieten. Vervolgens werd iedereen snel nagebeld en met spoed naar de jonkheidsloods vertrokken.
Daar werd in recordtijd de kamers geladen en vertrokken naar Sint Maartens Voeren. Alles werd snel klaargezet en er werd perfect op tijd geschoten.

De week erna op zondag 26 juni werden er kamers geschoten tijdens de broonk in s’Gravensvoeren. Dit jaar moest er geschoten worden op een nieuwe locatie, namelijk bij de steenboskapel nabij Schophem. Gelukkig wisten we dit al snel te vinden en was het wachten op de processie stoet. De ene week moet je je haasten en heb je nauwelijks tijd en de andere week wacht je gewoon 45 minuten voordat er geschoten kan worden. Na afloop werd er via de veldwegen gezocht naar de kortste weg naar de Pley en werd er nog gezellig mee gefeest in Voeren.

21-06-2011 Gouden bruiloft Jean en Elly Ploumen-Brouwers

Op dinsdag 21 juni waren Jean en Elly Ploumen-Brouwers 50 jaar met elkaar getrouwd en dat werd op zaterdag 25 juni dan ook groots gevierd. De jonkheid had er weer voor gezorgd dat het huis van het gouden bruidspaar mooi versierd was met dennegroen en rozen. Het was nog een heel karwei om deze grote hoeve te versieren! Maar het resultaat mocht er zeer zeker zijn! Gelukkig mochten we de versiering ook tijdens de broonk laten hangen en zag het plaatje er samen met de processieboog zeer mooi uit!

Tijdens de receptie hadden we nog een mooi cadeau voor het echtpaar. Omdat we al jarenlang paarden krijgen van hun boerderij voor het denhalen leek ons een gepast cadeau op zijn plaats. De jonkheid is in het bezit van een oude foto waarop Jean te zien was met zijn eigen paard als wagenpaard. Deze foto hebben we groot op een canvasdoek laten drukken en aan hun aangeboden. Hiernaast de desbetreffende foto.

We willen het gelukkige echtpaar nogmaals van harte feliciteren met deze bijzondere mijlpaal en we wensen hun samen nog een mooie toekomst toe.

Foto's zijn hier te vinden.

10-6-2011 Kop van de Brigida den is gespalkt

Op vrijdagmiddag 10 juni heeft de jonkheid van Noorbeek de top van de Brigida-den gespalkt. Dat gebeurde met behulp van een hoogwerker. Kapitein Rob en Jean Bastings werden naar de top van de den gebracht en hebben de kop weer stevig vastgezet. De noodreparatie van d’r kop, zoals men in Noorbeek de top van de lange boom noemt, was nodig omdat er een scheur in zat. Het risico bestond dat de top van de den bij hevige wind zou afbreken. Bovenstaande video toont hoe de hele reparatie in zijn werk is gegaan.

28-5-2011 Feest Bruiloft Joop & Joyce Loo

Op zaterdag 28 mei 2011 was de gehele jonkheid uitgenodigd op het feest bij Café Bergenhuizen. Dit feest was ter ere van de bruiloft de dag ervoor van Joop Loo met zijn nieuwe vrouw Joyce.
Uiteraard had de jonkheid een origineel cadeau voor Joop en zijn vrouw. Namelijk een miniatuur versie van zijn Mc Cormick met daarachter een miniatuur trekbal. Namens de jonkheid willen we Joop, zijn vrouw Joyce en hun kinderen veel geluk en liefde samen toewensen.

Foto's van het feest zijn hier te vinden

19-5-2011 Jeugddenhalen op TV Limburg en 377ste Brigida Denhalen op TV Maas en Mergelland

Zoals het waarschijnlijk al velen was opgevallen liepen er tijdens het afgelopen denhalen veel mensen met camera's en grote fototoestellen rond.

Het denhalen van dit jaar werd dan ook zeer uitgebreid gefilmd voor enkele speciale rapportages van onze mooie traditie.
Deze opnames zullen uiteraard ook op de tv gaan verschijnen, hieronder een kort overzicht:

Vanaf donderdag 19 mei tot woensdag 25 mei zal er op TV Maas en Mergelland een rapportage te zien zijn van het 377ste Brigida denhalen. Vanaf 's morgens vroeg tot 's avonds laat zijn de camera mensen tijdens denhalen druk in de weer geweest om de hele traditie in beeld te brengen. De uitzending zal dagelijks ieder uur herhaald worden. TV Maas en Mergelland is de naam van de nieuwe zender na het samengaan van TV Eijsden en RTV Mergelland en is voor iedereen in de gemeente Eijsden-Margraten op de kabel te ontvangen.

Op donderdag 19 mei was het bestuur van het jeugddenhalen te gast in de studio van TVLimburg tijdens het programma Limburg Vandaag. De 3 jeugd bestuursleden Rainier Wintjes, Timothy Bos en Floris Wijers waren samen met secretaris van de jonkheid Maarten van Bun te gast in de live-uitzending. Op de site van TV Limburg kunt u de uitzending terugkijken, klik hier voor de link daarnaartoe.
 

Daarnaast zal er in 2012 gestart worden met de 13-delige televisieserie "Daar is mijn Vaderland" op de zender L1. De makers van het programma Maurice Nijsten en Jos Odekerken waren aanwezig bij het Brigida denhalen en gaan hier tijdens een van hun uitzending dieper op in. Op hun website is een kort verslag van hun belevenis al te vinden (klik hier en hier)

Wederom leden die stoppen

Zoals bijna ieder jaar zijn er ook dit jaar weer leden die voor de laatste keer zijn meegegaan.
Dit jaar waren het de volgende 2 personen:

- Jos Demollin, dit oud bestuurslid woont nu al weer 3 jaar samen met zijn vriendin hetgeen betekent dat hij moet stoppen als lid van de jonkheid. Jos is ook een tijd lang bestuurslid geweest van de jonkheid, een taak die hij in het jubileumjaar neerlegde om nog twee keer met een paard mee de den te mogen halen.

- Nicky Ramaekers, ook hij woont al 3 jaar samen met zijn vriendin. Nicky heeft altijd met een paard meegelopen, het laatste jaar als begeleider van hun eigen paard Bram die ook al vele keren wagenpaard is geweest.

We willen beide heren bedanken voor de jaren dat ze actief zijn geweest voor de jonkheid. We wensen beide heren en hun vriendinnen veel liefde en geluk toe!
Wellicht mogen we binnenkort ook op hun bruiloft aanwezig zijn...?

7-5-2011 377ste St. Brigida Denhalen

De 2de zaterdag na Pasen is voor velen in Noorbeek de belangrijkste dag van het jaar. Dan wordt namelijk de belofte,  door onze voorvaderen gedaan, weer ingewilligd en wordt de Sint Brigida den weer gehaald. Dit jaar op zaterdag 7 mei en dit jaar voor de 377ste keer.

Op een zeer mooie zaterdagmorgen werd er om 06:00 uur begonnen met het uigraven van de oude den door de winnaar van de loterij,  Dhr. Vranken uit de Brigidastraat.  Hij had een heerlijke fles jenever meegenomen,  die de heren van het bestuur zich min of meer lieten smaken.  Na een klein half uurtje graven kon de Pley vrijgemaakt worden en onder luid gekraak stortte de 376ste den ter aarde. Het startsein voor een prachtige dag was  gegeven.

Na een stevig ontbijt bij de kapitein vertrok de groep kappers  naar het bos,  waar de 377ste den nog stevig in zijn wortels stond te wachten op zijn nieuwe ereplaats voor de Brigida kapel.  Nadat ook dit jaar Bér Houben het touw in de den had gehangen, kon Pastoor Graat de nieuwe St. Brigida den zegenen. Na enkele mooie woorden en een verzoek voor een behouden thuiskomst werd  begonnen met het kappen.  Aan pastoor en de burgemeester de eer om de eerste slagen te verrichten. Daarna was het natuurlijk de beurt aan de vaste kapper Jean Bastings die het dit jaar voor de 36ste keer deed. Omdat Jean alweer een jaartje ouder is geworden had hij  Arno Gubbels als leergezel gevraagd. Hier had deze volmondig  ja op gezegd en dus kapte ook Arno stevig mee om de den ter aarde te krijgen. Na een klein half uurtje kappen lag hij dan ook zonder problemen op de grond. Hij werd gemeten en bleek een mooie lengte van 29,51 meter te hebben.Hierna werd  de den uít het bos gehaald met de mallejan of trekbal. Dit jaar voor het eerst door Peter Ramaekers , bestuurslid van de jonkheid,  in de plaats van Joop Loo.

In het dorp waren intussen de leden van de jonkheid al druk in de weer met het halen, poetsen en optuigen van de vele paarden. Dit jaar stond voor de eerste keer het paard met de mooie naam Jacobus (“Kuub”)  van Ben Kleijnen in de wagen. Na een paar keer onwennig aan de dennewagen getrokken te hebben kreeg Kuub hem  van de plaats en kon het inspannen aan de Dorpstraat beginnen. Toen alle paarden ingespannen waren werd er op de “Trùt” geblazen door Maarten van Bun, die dit jaar de eer had om de rol van hulp-kapitein in te nemen.

Doordat er helaas nog altijd mensen zijn die een stop teken van een verkeersregelaar negeren moest er 1x halt gehouden worden voordat we eindelijk bij Café Tinus arriveerden. Daar was het de beurt aan de zoon van de oud-smid om de achterwielen goed te smeren. Samen met zijn zoon Thierry deed Peter Hodiamont dit weer vlot en kundig en konden we vertrekken naar het bos op Hagelstein. Daar werden de paarden uitgespannen en verzorgd;  éven rust voor de terugtocht.

Ook voor de leden van de jonkheid was er een korte pauze maar al snel werden zij weer  gevraagd om mee te helpen bij het laden van de den op de wagen. Onder leiding van kapitein Rob Ramaekers werden de ‘ stiepen’ er stevig ondergezet en binnen een uur lag de den op de wagen.  Nadat de nieuwe den vakkundig vast “gevrégeld” was werd de dennewagen op de weg gereden, klaar voor de paarden die ingespannen konden worden. Wederom had de politie van Voeren de weg tijdelijk afgesloten en kon er zonder oponthoud vertrokken worden richting Noorbeek.

Bij de eerste stop op Schilberg konden de paarden voor de laatste maal nog iets drinken en ook de jonkheid liet zich niet onbetuigd. Al snel werd vertrokken naar Hoogcruts. De bocht daar werd vakkundig in één keer genomen en er werd halt gehouden zodat de paarden nog eens extra mooi met rozen en slingers konden worden opgetuigd. Ook de kop van de den werd mooi afgewerkt en na deze korte stop werd vertrokken naar het dorp. Voor Café Tinus werd halt gehouden en het toegestroomde publiek heette de jonkheid welkom en kwam de mooie den en de fraai opgetuigde paarden bewonderen. De spanning werd alsmaar groter en groter toen de jonkheid  luid zingend richting de Pley het dorp inliep. De dennewagen werd tot op de hoek van de Pley gebracht en alle paarden behalve het wagenpaard werden uitgespannen. Kapitein Rob nam zijn plek op de muur van de kerk in en blies voor de voorlaatste keer het signaal van vertrekken. De paarden trokken rond de kerk en weer aangekomen in de Pley werden ze onder luid applaus door het publiek bedankt. De stoet met paarden liep door tot op het burgemeester Bogmanplein en na voor de laatste keer halt gehouden te hebben werd er nog een keer door de jonkheid luidskeels “Héve, héve” gezongen.

Op de Pley was het intussen de beurt aan Frans Huntjens en het wagenpaard “Kuub” om de dennewagen de laatste meters richting het gat voor de Brigida kapel te trekken. Na een moeizame start kreeg Kuub de dennewagen in beweging en stoomde ze op richting kapel. Kapitein Rob blies voor de laatste keer op de “Trùt” en de dennewagen kwam voor de Brigida -kapel tot stilstand. De taak van de jonkheid zat er weer op. De leden die gingen stoppen dit jaar, Nick Ramaekers en Jos Demollin, werden gejonast en daarna mochten de getrouwden onder leiding van de 3 commandanten beginnen met het rechtzetten van de den. Rond kwart over 11 stond de den uiteindelijk recht voor de kapel.

De belofte gedaan door onze voorvaderen in 1634 was weer volbracht en St. Brigida werd weer op een prachtige wijze geëerd.

Foto's van het denhalen 2011 zijn hier te vinden:

- Foto's voorbereidingen

- Foto's Michel Loo

- Foto's Denhalen 1

- Foto's Max Koenen

- Filmpje vallen van de 376ste Brigidaden

- Filmpje Opladen van de 377ste Brigidaden

Daarnaast zijn er ook nog foto's van het denhalen van 2010:
- Foto's denhalen 2010 Michel Loo

7-5-2011 Artikel in Dagblad de Limburger "Brigida wordt nooit vergeten"

Noorbekenaar Stefan Gilissen, journalist van Dagblad de Limburger, schreef een prachtig artikel over het denhalen. Onderstaand artikel van zaterdag 7 mei vertelt op een treffende manier het ‘denhalen’ gevoel zoals dat leeft bij elke Noorbeekse jongen. Namens het bestuur en alle leden van de jonkheid willen we Stefan dan ook bedanken voor dit mooie artikel!

Daarnaast is er op woensdag 27 april een artikel geplaatst in het Heuvelland aktueel over het jeugddenhalen in Noorbeek.


27-4-2011 Jeugddenhalen

Niet zoals normaal op de zaterdag na pasen, maar weer als vanouds op de woensdag (27 april) na pasen, werd dit jaar de jeugdden gehaald door de jongens van groep 3 t/m groep 8.

Uit het bos aan de Wolfsberg is door de jaren heen al vele keren een jeugdden gehaald. Hierdoor zijn er geen goede exemplaren meer over in het bos. De ene is te groot, de ander weer te klein. Daarom zijn de jongens van groep 8 de avond van tevoren samen met het bestuur van de jonkheid, pastoor Graat en kapper George Kleijnen naar een bos in Schweiberg gegaan. Hier staan gelukkig wel nog een hele hoop dennen. Staatsbosbeheer is zo aardig geweest om ons hier eentje van te laten kappen en te gebruiken als jeugdden.

Nadat de nieuwe den gezegend was door Pastoor en hij ook de eerste slagen had verrichten mocht jeugdkapitein Rainier Wintjens en zijn mede bestuursleden Timothy Bos en Floris Wijers ook meehelpen om de den te kappen. Vervolgens was het de buurt aan George Kleynen om de den verder te kappen. De den viel krakend ten aarde maar helaas viel deze op een “vot” van een andere boom. Hierdoor knakte de den 4 meter voor zijn top doormidden. Snel werd er een nieuwe den gezegend door Pastoor, deze viel gelukkig wel heelhuids op de grond. Met vereende kracht werd deze vervolgens op de trekbal geladen en naar de Wolfsberg vervoerd waar hij de dag erna verder naar Noorbeek vervoerd zou worden. Hier werd ook de den gemeten en deze had een flinke lengte, de den was toen namelijk 24,52 meter lang!

Ondanks de regen vertrokken de jongens ’s morgensvroeg op woensdag 27 april vol goede moed richting de Wolfsberg. Daar lag de nieuwe jeugdden al aan de kant van de weg te wachten.

Ondanks het vieze weer gingen de jongens toch hutten bouwen en allerlei andere spellen in het bos doen. Rond 14:00 uur werd begonnen met het laden van de den op de jeugd dennewagen. Deze lag er al snel op en besloten werd om al naar het dorp te lopen. Wiel Bessems van Café Tinus was zo vriendelijk om de zaal achter ter beschikking te stellen zodat de jeugd hier even kon opwarmen voordat ze het laatste stuk naar het Paviljoen moesten afleggen.

Rond 16:30 uur kwam de stoet, onder belangstelling van veel ouders, aan bij het paviljoen. De kinderen werden nog getrakteerd op een lekkernij en de jonkheid nam de taak op zich om de jeugdden ook recht te zetten. Op het begin was de opkomst niet groot maar naarmate de tijd verstreek kwamen er veel jonkheidsleden aan lopen om mee te helpen. Exact klokslag 18:00 uur stond de jeugdden recht en was weer een goed jaar jeugddenhalen afgerond.
Foto's zijn hier te vinden en een filmpje van het vallen van de jeugdden hier.

25-4-2011 Verloting oude den en Jaarvergadering

Paasmaandag! Voor de jonkheid de dag van het verloten van de oude den en voor uiteraard onze jaarvergadering.

s’Morgens vroeg om 10:00 uur na de mis, werd er bij café d’r Pley verzameld voor het verloten van de oude 376ste St Brigida den en de jeugd den. Aan appelgaard lid John Duysings wederom de eer om de loting te verrichten. Allereerst werd het lot van de jeugd den getrokken met als gelukkige winnaar Daniel Nuijts uit de Onderstraat. Daarna trok John het winnende lot van de 376ste den dat toebehoorde aan dhr. Vrancken woonachtig aan de Brigidastraat.

Na de loting vetrok het bestuur naar Café Tinus waar ook dit jaar de jaarvergadering zou worden gehouden. Door kapitein Rob Ramaekers werd de vergadering geopend met de christelijke groet. Na de gebruikelijke mededelingen werd het woord gegeven aan secretaris Maarten van Bun die verslag deed van het afgelopen jonkheidsjaar. Vervolgens deed penningmeester Eduard Jahae voor de laatste keer het financiële jaarverslag, dat door de kascommissie ook was goedgekeurd.

Hierna werd er afscheid genomen van Eduard Jahae die na 11 jaar gaat stoppen als bestuurslid van onze jonkheid. 10 jaar hiervan is Eduard werkzaam geweest als penningmeester en heeft hij in zijn periode de vereniging financieel bewaakt en geleid. Omdat Eduard gaat stoppen heeft het bestuur Sander Gubbels benaderd om bij het bestuur van de jonkheid te komen en ook per direct de taken van Eduard als penningmeester te gaan overnemen.

In de pauze werden de stembriefjes door de kiescommisie uitgedeeld. De bestuursleden Servé Gubbels, Peter Ramaekers, Kevin Kleijnen, Randy Ritzen en Maarten van Bun werden weer herkozen en de nieuwe penningmeester en bestuurslid Sander Gubbels werd ook gekozen.

De jaarvergadering werd weer beëindigd met de christelijke groet. Daarna werd er nog kort nagepraat bij Café Tinus. We willen Monique en Wiel bedanken voor het beschikbaar stellen van de zaal. Voor foto's klik hier.