2010 - 2011


23-04-2011 Jonkheidsfeest

Op zaterdag 23 april werd er een jonkheidsfeest gegeven in de Bierstube van de familie Kleijnen op Schey. De feestlocatie was gezellig aangekleed met een mooi oranje zeil en met een beetje muziek zat de sfeer er direct goed in. Het was een leuk feest dat door veel leden werd bezocht.

In de nachtelijke uren werden we nog belaagd door hordes vrouwen die het mannenfeest wilden verstoren. Gelukkig werd het hek al snel dichtgedaan en gebarricadeerd met hout en een ladder.  Zo kon het jonkheidsfeest gewoon doorgaan zoals het bedoeld, is alleen voor de heren van de jonkheid.

Voor foto's klik hier.

16-4-2011 Staatsbosbeheer geeft goedkeuring nieuwe St. Brigida den

Op zaterdag 16 april is een delegatie van de jonkheid met Staatbosbeheer gaan kijken naar een mogelijke nieuwe St. Brigidaden. Een week van tevoren is het bestuur al in het bos geweest om te kijken naar goede dennen. Met dhr. van Proemeren van Staatsbosbeheer zijn we vervolgens gaan kijken of we de dennen ook mochten kappen en of we ermee uit het bos konden geraken.

Een goede den uitzoeken is niet zo simpel, op een aantal zaken moet namelijk goed gelet worden. Voor de jonkheid is het belangrijk dat het een rechte den is met een mooie kop in. De den mag onder niet te breed zijn omdat hij in het gat bij de kapel moet passen. De den mag niet te lang maar ook weer niet te kort zijn. Daarnaast moet deze van de kappers goed kunnen vallen en voor de chauffeur op de tractor is het belangrijk dat hij makkelijk met de den op de trekbal uit het bos kan komen.

Staatsbosbeheer stelt uiteraard ook eisen waaraan de nieuwe den moet voldoen. Zo mag er geen vogels nest in de nieuwe den zitten, moet deze goed kunnen vallen en geen schade aanrichten aan de overige bomen en struiken. De den moet goed uit het bos gehaald worden en bijvoorbeeld niet over burchten van dassen, muizen enz. vervoerd worden.

Uiteindelijk hebben we gelukkig een mooie den gevonden die aan al deze criteria kon voldoen. Nu maar hopen dat deze 377ste St. Brigida den goed valt en dat we hem heelhuids tot in Noorbeek mogen brengen.

18-4-2011 Gouden Bruiloft echtpaar Nuijts-Stassen

Op 18 april 2011 zijn Twanny en Wilma Nuijts-Stassen 50 jaar getrouwd.

Zoals bij iedere gouden bruiloft heeft de jonkheid het huis van het gelukkige echtpaar met dennengroen en rozen versierd. Daarnaast is het bestuur op de receptie langs geweest en hebben we beiden van harte gefeliciteerd met hun mooie mijlpaal. We wensen dat ze nog vele jaren van elkaars gezelschap mogen genieten.

Overigens zal dit niet de laatste keer zijn dat de jonkheid dit jaar gaat sieren voor een 50 jarige bruiloft. Houd de post en de mail goed in de gaten want we zullen dit jaar nog tweemaal aan het werk gezet worden.

18-3-2011 Jonkheidscafé

Op vrijdag 18 maart beheerde het bestuur van de jonkheid wederom Café Tinus. De café werd tijdelijk omgebouwd tot jonkheidscafé met een nagelblok, tafelvoetbalspel en het bestuur achter de bar kon het feest beginnen.

Op deze zelfde avond werd er door de getrouwden een vergadering gehouden om het afgelopen den héven te evalueren. Hier kwamen een hoop mannen op af die vervolgens ook gezellig in de café bleven hangen. We waren dan ook blij dat we een aantal nieuwe gezichten in de café mochten verwelkomen.

Mede door de leuke muziek van onze jonkheid dj's werd het een heel gezellige avond en werd de kas van de jonkheid ook weer flink gesteund.

We willen daarom Monique en Wiel Bessems bedanken voor het beschikbaar stellen van hun zaak!

Voor foto's van de jonkheidscafé klik hier.

1-2-2011 DVD Jubileum te koop

Op de geboortedag van Sint Brigida, 1 februari, is het dan eindelijk zover, de Jubileum DVD van de Jonkheid zal dan uitgebracht worden.
In eerste instantie was het de bedoeling om maar één DVD uit te brengen met alle beelden van het 375ste jubileumjaar.
Door de vele historische beelden die er voor handen waren zijn het uiteindelijk 2 DVD's geworden.

De eerste DVD bevat beelden van het Sint Brigida denhalen door de vele jaren heen. De historische beelden worden afgewisseld door interviews met oud Noorbekenaren en oud kapiteins van Jonkheid Sancta Brigida Noorbeek.

Op de 2de DVD is het binnenhalen en het "hève" van de 375ste St. Brigida den in 2009 te zien. Daarnaast ziet u op deze DVD een sfeervolle weergave van de processie. Ook het door de jonkheid georganiseerde jubileumweekend en de jubileumreceptie komen aan bod.

Wij van de jonkheid zijn zeer trots op deze DVD waarin getoond wordt hoe het denhalen door de jaren heen eigenlijk niet eens zo veel veranderd is. Het is een mooi naslagwerk voor iedereen woonachtig of afkomstig uit Noorbeek en voor iedereen die zich betrokken voelt bij deze prachtige traditie die altijd veel betekend heeft voor veel mensen.

De Jubileum DVD (DVD 1 en 2) zal verkocht worden voor € 10,- en is vanaf 1 februari thuis te koop bij de bestuursleden Maarten van Bun en Kevin Kleijnen. Daarnaast zijn de DVD's ook te koop bij Kadowinkel Tieske en Café Tinus.

Om u alvast een voorproefje te geven van wat u van de Jubileum DVD kunt verwachten kunt u hieronder kijken naar een introductie filmpje.

14-1-2011 Receptie Prins Eduard 1

Op vrijdag 14 januari was de receptie ter ere van prins Eduard 1. Als jonkheid konden we dit natuurlijk niet zomaar, zonder iets speciaals te doen, voorbij laten gaan. Besloten werd om enkele taken die Eduard door het jaar heen bij de jonkheid heeft, de revue te laten passeren.

Een van de taken als penningmeester is om tijdens het denhalen bij iedereen langs te gaan om de bonnen uit te delen. Helaas was er op dat moment geen jonkheid met paarden en wagen te zien, totdat kapitein Rob op zijn "truut" blaasde. Een grote afvaardiging van de jonkheid kwam het paviljoen binnen lopen met de jeugddennewagen met daarop een den. Eduard begon direct met het uitdelen van bonnen en al snel kwamen er ook schotelen met bier, zodat de bonnen ook direct konden worden uitgegeven.

Tijdens het vele kamerschieten dat de jonkheid tijdens de processies doet, is Eduard meestal diegene die aangeeft wanneer de kamers geschoten moeten worden. Het bestuurslid Servé kwam het paviljoen binnen lopen verkleed als pastoor, hij had een monstrans bij zich met daarop het hoofd van de heilige St Eduardus. Servé begon te bidden en Eduard hield zijn hand de lucht in. Toen Servé de monstrans ter hemel richtte deed Eduard zijn hand omlaag en werden er 11 kamers geschoten. Daarna werd prins Eduard en zijn prinses door de hele jonkheid gefeliciteerd.

Als jonkheid willen we prins Eduard en prinses Nicole een heel mooi carnavalsseizoen toewensen en we hopen dat hij daarna weer alle tijd heeft voor de jonkheid!

8-1-2011 Eduard Jahae nieuwe prins 2011 van 't Héversriek

Vroeg in de nacht op zaterdag 8 januari 2011 werd de nieuwe prins van CV de Hévers uitgeroepen. Tot verbazing van velen kwam Eduard Jahae, als een duveltje uit een doosje, tevoorschijn en werd hij de nieuwe prins voor dit jubileumjaar van de carnavalsvereniging.

Hij werd direct uitbundig begroet door een volle zaal en de jeugd scandeerde al snel zijn naam; Eddie, Eddie! Het bestuur van de jonkheid besloot al snel dat ze thuis bij Eduard moesten gaan sieren. Eduard is immers al vanaf 2000 in het bestuur van de jonkheid en al geruime tijd penningmeester van onze vereniging. Prins Eduard 1 en prinses Nicole werden eerst nog van harte gefeliciteerd waarna het bestuur vertrok richting de jonkheidloods.

Hier werd prikverlichting, enkele borden en zelfs de jeugddennewagen uit de loods meegenomen richting de Rubdelstraat. Het huis werd vlot en mede door de drank niet meer zo vakkundig als u gewend bent van de jonkheid versierd.
Nadat we hiermee klaar waren werd er nog gezellig na geborreld en werd er gewacht tot de nieuwe prins en prinses met de raad thuis aankwamen.


Namens de jonkheid willen we Prins Eduard 1 en Prinses Nicole heel veel plezier en succes wensen.
Het is ze van harte gegund en we hopen dat het voor hun beide een prachtig jaar mag worden!

Voor foto's klik hier.

5-12-2010 Intocht Sinterklaas

Zondag 5 december was het dan zo ver!

Sinterklaas en zijn pieten bezochten de lieve/stoute kinderen van Noorbeek. Helaas kon de Sint en zijn pieten door het slechte weer niet in een optocht afgehaald worden aan de rand van het dorp. Het gezelschap arriveerde dan ook met de auto bij het Paviljoen. Hier waren alle kinderen al ongeduldig aan het wachten. Onder begeleiding van Sinterklaas liedjes, gespeeld door Harmonie Berggalm, kwam de Sint en zijn pieten het Paviljoen binnen.

Pastoor Graat heette vervolgens de Sint en zijn pieten van harte welkom waarna enkele kleine pietjes mee mochten helpen, om het laatste zware koffer de bühne op te brengen. Toen Sint alle pieten ging voorstellen kwam hij tot de ontdekking dat er eentje ontbrak. Gelukkig hadden de kinderen de vermiste piet al snel gevonden, hij had zich namelijk verstopt in het hele grote koffer.

Groep 1,2,3 en 4 mochten vervolgens een optreden geven aan de Sint. Ze zongen hun liedjes en deden er ook nog een dansje bij. De Sint vond dat iedereen daarom een grote zak met snoep had verdiend. Deze werden dan ook gretig door alle kinderen afgehaald. Volgend jaar hopen we dat het beter weer wordt want de Sint en pieten hebben beloofd volgend jaar weer te komen!

Voor foto's klik hier.

14-11-2010 Receptie Drumband Harmonie Berggalm en receptie Zangkoor De Eendracht

Op zaterdag 6 november heeft de drumband van harmonie Berggalm met 95.45 punten een eerste prijs behaald op het bondsconcours te Schiedam. Uiteraard ging het bestuur van de Jonkheid naar de receptie op maandag 8 november in het paviljoen. Wij willen nogmaals de drumband feliciteren met dit prachtige behaalde resultaat!

Op zondag 14 november vierde zangkoor De Eendracht haar 50-jarig jubileum als gemengd zangkoor. Het bestuur van de jonkheid bracht s'middags in het paviljoen de felicitaties aan het zangkoor en haar jubilarissen. Onze kapitein bedankte het zangkoor in zijn toespraak nogmaals voor het mooie originele "Héve, Héve" dat zij ten gehore brachten in de kerk tijdens ons eigen 375-jarige jubileum. We willen het zangkoor feliciteren met hun bijzondere jubileum en hopen dat ze nog vele jaren ons mogen verblijden met hun mooie gezang.

9-10-2010 Opening Nieuwbouw Medireva

Op zaterdag 9 oktober was het bestuur van de jonkheid uitgenodigd om bij de officiële opening van het nieuwe pand van Medireva aanwezig te zijn. Na enkele mooie woorden van Pierre en Joep Gubbels werd het gebouw in stijl geopend. Vervolgens mochten we het gebouw van binnen gaan bewonderen en waren we onder de indruk van de mooie inrichting en de prachtige kantine.

Medireva is al jarenlang een trouwe en gulle sponsor van Jonkheid Sancta Brigida. Oprichter Pierre Gubbels is als geboren Noorbekenaar natuurlijk ook lid geweest van onze jonkheid. Daarnaast zijn de beide directeuren Joep en Ruud Gubbels ook lid geweest van Jonkheid Sancta Brigida.

We willen Medireva van harte proficiat wensen met hun prachtig nieuw gebouw en hun veel voorspoed en geluk wensen bij het veroveren van de Nederlandse markt.

1-8-2010 Kamerschieten Schilberg en Kermis Terlinden

Op zondag 25 juli heeft de Jonkheid Sancta Brigida kamers geschoten bij het heilige huisje op Schilberg tijdens de processie van Slenaken. Met een klein groepje werd afgereisd naar het gehucht en werd alles klaar gezet. Nadat de pastoor een deel van de mis bij het heilige huisje had opgevoerd werden 7 kamers geschoten tijdens de zegening.

Ook op de kermis van Terlinden kon de jonkheid natuurlijk niet ontbreken. Tijdens de processie op zondag 1 augustus werden er dan ook weer kamers geschoten. Na de processie gingen de schutters al snel naar de feesttent waar het nog een gezellige middag werd.

3-4-5 juli 2010 Kamerschieten Oost- en Maarland

In het weekend van 3-4-5 juli heeft de Jonkheid weer kamers geschoten tijdens de broonk in Oost- en Maarland.
Voor foto's klik hier.

Op zaterdag 3 juli werd om 17:00 uur de broonk ingeschoten in Maarland en een uur later, om 18:00 uur, werd de broonk in Oost ingeschoten. Hierna werd er nog gezellig in beide kernen wat nagepraat onder genot van het welbekende gerstenat.

Op zondagmorgen 4 juli was de Jonkheid al vroeg present om alle voorbereidingen te treffen voor het kamerschieten tijdens de processiestoet. Deze processie werd begonnen in de kern Maarland en via Oost werd geëindigd in de kerk. Hier werd voor de laatste keer kamers geschoten en konden de leden die mee waren gegaan genieten van een verfrissende versnapering. Vervolgens wilden we de kamers weer gaan ophalen maar we werden gelukkig opgehouden door de altijd vriendelijke dorpsbewoners die ons heerlijk koele Jupiler en Limburgse vlaai aanboden. Waarvoor nogmaals dank!

Ook op maandag 5 juli werd kamers geschoten, namelijk tijdens de mis om 09:00 uur en de mis om 10:00 uur. Toen de laatste schoten hadden geklonken was het wederom feest in Oost- en Maarland. Het was weer een heel gezellig weekend en we hopen dat we de komende jaren ook nog vaak terug mogen komen om onze bijdrage aan dit leuke feest te geven.

19-6-2010 Gouden Bruiloft echtpaar Loo

Op zaterdag 19 juni 2010 zijn Jean en Mia Loo 50 jaar getrouwd.
Ter ere van hun gouden bruiloft heeft de Jonkheid hun huis versierd en een mooie boog op de feestlocatie op Hoogcruts gehangen. De Jonkheid is zeer betrokken bij het dorpsleven en wij zien het als een eer om zulks een mooie mijlpaal met het echtpaar te vieren. Door het sieren van het huis vieren wij dat dit gelukkige echtpaar al 50 jaar lief en leed met elkaar doet delen.
Namens de gehele Jonkheid feliciteren we daarom Jean en Mia met hun gouden bruiloft en dat ze nog vele jaren samen met elkaar mogen zijn!

13-14-15 juni 2010 Broonk in Noorbeek

In het weekend van 13-14-15 juni vond weer traditioneel het Broonkweekend plaats.

In de weken van te voren was de jonkheid druk bezig met het afmaken van de nieuwe processieboog. Deze werd dan ook tijdens de voorbereidingen op zaterdag met vereende krachten rechtgezet. Door het stevige materiaal van deze boog was dit nog niet zo makkelijk als met de vorige boog. Het was zelfs nodig om gebruik te maken van een hoogwerker om de boog veilig recht te zetten. In de laatste week is de jonkheid ook nog druk bezig geweest met het maken van een processieboog van dennegroen, die dit jaar aan de bovenstraat werd geplaatst. Op de zaterdag werd verder nog het volledige dorp feestelijk versierd met vlaggen, het heilige huisje op de pley opgezet en de vele attributen uit de kerk klaargezet.
Op de zaterdag werd traditiegetrouw de broonkkermis om 18:45 uur feestelijk met 70 kamers ingeschoten. Dit gebeurde op het Burgemeester Bogmanplein onder toeziend oog van vele belangstellenden. Hierna werden de kamers weer geladen voor de zondag en trok de jonkheid naar café Tinus om alvast de drank te gaan proeven.


Op de zondagmorgen trok wederom het voltallige bestuur van de jonkheid onder begeleiding van de Harmonie richting de kerk voor de mis. Direct na deze mis vertrok de processie vanuit de Pley richting Bergenhuizen waar het eerste heilige huisje stond. Dit jaar werd wederom door de Appelgaard, aangevuld met jongere potentiële appelgaard leden, kamers geschoten bij alle heilige huisjes. Vervolgens trok de processie via d’r Tilleginster richting Onderschey voor het tweede heilige huisje. Daarna werd er gestopt in de nieuwe buurt waar het derde heilige huisje stond. Uiteindelijk arriveerde de gehele processiestoet in de Pley waar voor de laatste keer door Pastoor Graat de zegen werd gegeven. Onder begeleiding van een processiemars gespeeld door de Harmonie bracht Pastoor het allerheiligste terug naar de kerk waarna de broonkkermis van start kon gaan.

Op de zondagavond was er weer een gezellig feest bij Café Tinus buiten. De artiesten, die je daar elk jaar weer verwacht, gaven weer een goede show weg en het werd weer een gezellige avond, die verrassenderwijs al redelijk vroeg gedaan was. Op de maandagmorgen tijdens het Reveillen was het dan ook goed druk met Jonkheidsleden en werd het dorp weer op een leuke manier wakker gemaakt. Nadat de meeste leden opgehaald waren vertrok de stoet richting de nieuwe kapitein Rob Ramaekers. Daar werden we getrakteerd op heerlijke spek en ei en legden we een goede bodem om de rest van de morgen mee door te komen.

Vanaf Café Tinus vertrok de Jonkheid begeleid door de Harmonie naar de kerk waar de jonkheidsmis gehouden werd. Dit jaar waren er weer vele leden die deze mis bezochten. Gelukkig waren er ook een aantal leden niet in de kerk zodat er ook dit jaar weer 100 kamers geschoten konden worden.

Na de mis kon begonnen worden met dansen van de Cramignon. Onder begeleiding van de Harmonie danste de kapitein samen met de kinderen op de Pley. Via de verschillende stops bij de familie Rompelberg, Café d’r Pley, Restaurant Du Nord, Herberg Sint Brigida kwam de feestende stoet uit bij Café Tinus.

Om half 2 zat iedereen klaar voor de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op het WK in Zuid-Afrika. Gelukkig wisten onze helden de wedstrijd winnend af te sluiten en onder begeleiding van muziek van de huis DJ van de jonkheid Barry Ritzen kon het feest helemaal los barsten. Tegen de avond vertrokken de bestuursleden naar de kapitein waar ze zich te goed konden doen aan heerlijke goulash, saté, sla en frieten.

Rond 18:00 uur kwamen we weer bij Café Tinus bij elkaar om samen met de Schutterij te gaan poalke houwe. In gelijke pas vertrokken we om de koning en koningin op te halen en waar ook het eerste poalke stond. Hierna volgde een hele tocht door het dorp om uiteindelijk op de Pley bij het laatste poalke te eindigen. Hier werd door de Schutterij een prachtige erehaag gevormd voor de Jonkheid. Het laatste poalke werd gehouwe en het feest onder de poort kon losbarsten. Het werd nog een gezellige avond en we kijken alweer uit naar volgend jaar.

We willen nogmaals alle verenigingen en mensen bedanken om samen met ons weer een mooi Broonkweekend neer te zetten. Noorbeek Bedankt!

Voor foto's van het gehele weekend klik hier.

7-6-2010 Kamerschieten in Sint Maartensvoeren en 's Gravensvoeren

Afgelopen weekend heeft de jonkheid kamers geschoten tijdens de kermis in 's Gravensvoeren. Onder een stralende zon werd er kamers geschoten bij de heilige huisjes. Toen de processie de kerk in ging waren de leden van jonkheid al in de tent te vinden om het bier te voorproeven. Nadat het kortstondig keihard aan het regen was en we de zegen van boven weer hadden gekregen, klaarde het gelukkig weer op en kon het feest echt gaan beginnen. De carnavalsvereniging van 's Gravensvoeren had een leuk programma geregeld met bekende Limburgse artiesten. Toen het langzaam richting de avond begon te lopen vielen er langzaam aan leden weg en rond 21:00 uur waren de laatste leden dan ook vertrokken.

Het weekend daarvoor werden er kamers geschoten in Sint Maartensvoeren tijdens de kermis aldaar. Met een kleine groep werd er afgereisd naar Sint Maartensvoeren en werd er ondanks de regen op vakkundige wijze kamers geschoten. Door gebruik te maken van een plastic folie werden de kamers en het kruid droog gehouden.

Na het kamerschieten gingen de leden van de jonkheid op zoek naar de feesttent maar die was helaas nog niet opgezet. De leden hebben toen meegeholpen om de tent recht te zetten en de banken klaargezet. Hierna kon het feest beginnen. De berggalm kapel was ook aanwezig en zorgde voor gezellige stemmingsmuziek. Daarna was het de beurt aan de artiest met het meest uitgebreide repertoire van de Voerstreek “Joske met de synthis”. Nadat we ons de hotdogs met zuurkool en de kippentomatensoep hadden laten smaken zijn we weer naar huis gegaan.

Foto’s zijn hier te vinden en voor een video van het kamerschieten klik hier

5-5-2010 Wederom leden die stoppen

Dit jaar waren er wederom een aantal leden die voor de laatste keer zijn meegegaan.

Dit jaar waren dit de volgende 3 personen:

- Roger Giesen, de beheerder van onze oude website en al jarenlang onze trouwe verkeersregelaar. Roger is de zaterdag na denhalen getrouwd en het bestuur was dan ook aanwezig op de receptie. Roger heeft gelukkig aangegeven om ons ook de komende jaren als verkeersregelaar met denhalen te helpen.

- Cor Hutschemakers, trouw lid van de Appelgaard. Cor loopt al een aantal jaren mee met denhalen en was ook lid van de 42+ vereniging de Appelgaard. Cor gaat vooralsnog niet trouwen maar woont nu al 3 jaar gelukkig samen met zijn vriendin.

- Jopie Loo, trouw lid van de Appelgaard en onze vaste vervoerder van de den. Jopie gaf dit jaar verrassend aan dat dit het laatste jaar voor hem zou worden. Hij gaat dit jaar trouwen met zijn vriendin. We moeten hierdoor op zoek, naar een nieuwe kundige bestuurder om met een tractor de den uit het bos te manoeuvreren.

We willen alledrie de mannen veel geluk en plezier samen met hun vrouwen wensen en hun bedanken voor de vele jaren dat ze lid zijn geweest van de Jonkheid. Heren bedankt!

26-4-2010 Jean Bastings al 50 jaar lid van Jonkheid Sancta Brigida

Het zal de afgelopen dagen niemand ontgaan zijn. Ons oudste actieve lid Jean Bastings is 50 jaar lid van Jonkheid Sancta Brigida.
Daarnaast heeft Jean dit jaar voor de 35ste keer de Sint Brigidaden gekapt.
 
Jean had van zijn vriendengroep de Appelgaard al een nieuw bijl gekregen, waarmee hij dit jaar de den ook gekapt heeft. Van de Jonkheid heeft Jean een bijl met embleem gekregen om bij hem thuis aan de muur te hangen. Op dit embleem staat dat Jean al 50 jaar lid is en al 35 jaar de Sint Brigida den kapt. Bovendien heeft Jean een nieuwe bodywarmer aangeboden gekregen van de Jonkheid waar in plaats van een groene appel een gouden appel van de appelgaard op stond.
We willen Jean bedanken voor al die jaren dat hij betrokken is geweest bij de jonkheid.
We hopen dat hij nog vele jaren actief lid blijft van de jonkheid en dat hij nog vele jaren mee de den gaat halen en ook doet kappen.

Voor het artikel in het Limburgs Dagblad klik hier.
Hieronder enkele mooie foto's van Jean tijdens de afgelopen jaren:

24-4-2010 Jonkheid druk bezig aan nieuwe processieboog

Zoals bekend is er na het denhalen van vorig jaar een ongeluk gebeurd met onze processieboog. De boog is destijds door een vrachtwagen geraakt en helaas onherstelbaar beschadigd.
De jonkheid is daarom druk bezig met het maken van een nieuwe boog. Onder leiding van kapitein Rob werd afgelopen zaterdag dan ook weer vertrokken naar I1-group, waar Rob werkzaam is en de boog gemaakt wordt. De werkzaamheden vorderen voorspoedig en we zijn dan ook trots dat we de komende Broonk weer een mooie nieuwe boog kunnen neerzetten.
Hieronder enkele foto's van de werkzaamheden:
Klik hier voor meer foto's aangaande de processieboog

17-4-2010 376ste Denhalen

Op zaterdag 17 april was het dan zover en werd voor de 376ste keer de Sint Brigida den gehaald. Al om 06:00 uur s’ morgens was de winnaar van de den, dhr. Teders, onder aan de voet van de oude den te vinden. Onder het genot van een ‘drupke’ werd de den uitgegraven en stortte deze onder luid gekraak rond 07:00 uur ter aarde. Daarna werden de laatste resten van ons jubileumjaar van de straat gehaald en vertrok het bestuur en de kappers naar het huis van kapitein Rob, om te genieten van een stevige portie spek en ei. Nadat ook burgemeester Bronckers en wethouder Demollin waren gearriveerd, werd door de kappers onder leiding van onze kapitein vertrokken naar het bos.

Nadat een minuut stilte werd gehouden, voor onze oud den klimmer Edwin Fingal, mocht zijn opvolger Bér Houben het touw in de den gaan bevestigen. Dit verliep zonder problemen en we willen Bér dan ook bedanken dat hij deze taak heeft willen overnemen. Vervolgens was het de taak aan Pastoor Graat om de den te zegenen en om met de eerste slagen de nieuwe Sint Brigida den te vellen. Na Pastoor was het de buurt aan burgemeester en wethouders. Uiteindelijk namen de kappers onder leiding van onze jubilaris Jean Bastings de nieuwe bijl vakkundig ten handen en werd de den vlot ter aarde gebracht.
De den werd gemeten en deze bleek een mooie lengte te hebben van 29,83 cm. Vervolgens was het de taak aan Jopie Loo om met zijn Mc Cormick paardenkrachten, de den heelhuids uit het bos te rijden en deze naar het bos te Hagelstein te brengen.

Ondertussen waren de overige leden in het dorp druk in de weer om alle paarden te halen, te poetsen en op te tuigen. Omstreeks 10:00 uur werd begonnen met het aanspannen van de 28 paarden. Helaas verliep dit met enige vertraging waardoor pas rond 10:45 uur vertrokken kon worden naar onze eerste stop bij Café Tinus. Hier aangekomen werden de leden voorzien van een lekkere boterham met spek en ei en werden de eerste kelen al goed gesmeerd. De kleinzoon van de smid, Peter Hodiamont, deed zijn familie eer opvolgen door de achterwielen van de dennewagen ook dit jaar weer te smeren. Na deze smeer-stop werd in een mooie draf vetrokken naar het bos in Hagelstein.
De reis met de dennewagen verliep zonder problemen en we kwamen omstreeks half 1 aan in het bos. De den arriveerde 5 minuten later ook ter plekke nadat deze een half uur was opgehouden door de Belgische politie. De paarden werden in het bos verzorgd en konden uitrusten voor de terugreis. De leden van de jonkheid deden zich vervolgens te goed aan de broodjes knakworst die weer goed verzorgd waren.

Hierna konden we beginnen met het laden van de den op de dennewagen. Onder leiding van kapitein Rob Ramaekers hadden we al snel de stiepen er stevig onder staan en was het tijd voor een huldiging. Onze vaste kapper van de Sint Brigida den, Jean Bastings, had dit jaar voor de 35ste keer de den gekapt. Bovendien is dit jaar het 50ste jaar dat Jean lid is van Jonkheid Sancta Brigida. In de kranten was hier al enige aandacht aan besteedt maar als Jonkheid wilden we Jean ook een mooi cadeau aanbieden.
Jean had van zijn vriendengroep de Appelgaard al een nieuw bijl gekregen, waarmee hij dit jaar de den ook gekapt heeft. Van de Jonkheid kreeg Jean een bijl met embleem om bij hem thuis aan de muur te hangen. Op dit embleem staat dat Jean al 50 jaar lid is en al 35 jaar de Sint Brigida den kapt. Bovendien kreeg Jean een nieuwe bodywarmer aangeboden van de Jonkheid waar in plaats van een groene appel een gouden appel van de appelgaard op stond. Onder luid applaus werd Jean vervolgens door Rob bedankt voor alles wat hij betekent heeft voor de jonkheid. We willen Jean bedanken voor al die jaren en we hopen dat hij nog vele jaren actief lid blijft van de jonkheid en dat hij nog vele jaren mee de den gaat halen.


Na deze korte onderbreking werd verder gegaan met het laden van de den. Toen deze uiteindelijk goed vast “gevrégeld” op de wagen lag, werd begonnen met het optuigen van de paarden. Het aanspannen van de paarden verliep zeer goed en vlot doordat de politie zo vriendelijk was om de gehele weg vanaf de Planck af te sluiten. Nadat alle paarden weer in de rij stonden werd vertrokken richting onze eerste stop in Schilberg. Uiteindelijk kwamen we aan op Schilberg en werden de paarden voorzien van een welverdiende “tob” water. De leden deden zich ondertussen te goed aan het gerstenat. Uiteindelijk werd er vertrokken naar Hoogcruts waar de paarden mooi versierd werden voor de reis naar Noorbeek. Omstreeks half 7 arriveerde de stoet onder luid gezang Noorbeek. Bij café Tinus werd gestopt en konden we genieten van een lekker broodje frikadel en een glas bier. Na deze stop werd vertrokken naar onze laatste stop bij Restaurant Du Nord. De spanning werd groter naarmate we dichter bij de kerk kwamen. Na een heel korte stop in de Pley werden de paarden, behalve het wagenpaard, afgespannen en kon voor de laatste keer vertrokken worden voor een rondje om de kerk. Onder luid applaus van de opgekomen menigte kwamen de paarden en leden door de Pley en was hun taak dit jaar weer voorbij.

Daarna was het de beurt aan Frans Huntjens en het wagenpaard Bram om de laatste meters naar het gat af te leggen. Nadat kapitein Rob voor de laatste keer op de toeter had geblazen trok Bram de zware dennewagen richting het gat en zat de taak voor de Jonkheid er weer op. De leden die gingen stoppen, Roger Giessen, Jopie Loo en Cor Hutschemaker werden de lucht in gegooid en de den werd overgedragen aan de getrouwde mannen van Noorbeek.
Onder leiding van de nieuwe commandanten werd de den vlot rechtgezet en omstreeks 12:00 uur stond de nieuwe Sint Brigida den weer waar hij hoort, voor de kapel. Het feest barste onder de poort los en er werd nog het nodige nagepraat.

De belofte aan Sint Brigida is weer volbracht.

10-4-2010 Jeugddenhalen

Op zaterdag 10 april werd alweer de jeugdden gehaald onder leiding van de jongens van groep 8 met hun kapitein Jorik Heuschen. Zoals al vele jaren werd vertrokken naar het bos in de Wolfsberg waar de jongens konden beginnen met het bouwen van de hutten. Nadat Pastoor Graat en Jorge Kleijnen aangekomen waren in het bos werd begonnen met het zegenen en het kappen van de jeugdden. Er was een mooie smalle den uitgezocht van maar liefst 19,10 meter. De den werd door de aanwezigen met vereende kracht op de wagen geladen en er werd vertrokken richting Noorbeek.

Bij het paviljoen aangekomen waren er al veel toeschouwers die de jeugd hartelijk deden verwelkomen. De den werd voor het gat gezet en de jonkheid nam onder leiding van versbakken kapitein Rob Ramaekers de taak op zich om de den recht te zetten. Na anderhalf uur hèven stond de den recht en was het jeugd denhalen alweer voorbij.

5-4-2010 Jaarvergadering

Op paasmaandag 5 April werd er na de mis verzameld bij Herberg Sint Brigida voor het verloten van de oude Sint Brigida den en de jeugd den. Dit jaar werd weer aan Appelgaard lid John Duysings de eer geschonken om de loting te verrichten. Allereerst werd het lot van de jeugd den getrokken met als gelukkig winnaar Mark Klaassens uit de 12de Septemberlaan. Daarna trok John het winnende lot van de 375ste Jubileum den dat toebehoorde aan dhr. Teders woonachtig aan de Boyeweg.

Hierna vertrok het bestuur en enkele aanwezigen naar Café Tinus waar de jaarvergadering zou plaatsvinden. Deze jaarvergadering werd begonnen door een zegening door Pastoor Graat die op uitnodiging van het bestuur ook aanwezig was.
Daarna werd voor de laatste keer door kapitein Micha Gubbels de jaarvergadering gestart met de christelijke groet. Nadat iedereen welkom was geheten werd er 1 minuut stilte gehouden voor het tragische verlies van ons oud-lid en den klimmer Edwin Fingal.

Na enkele woorden van Micha Gubbels werd de microfoon, onder muzikale begeleiding van Johnny Cash, overgedragen aan Edwin Moonen, die voor de 17de en laatste keer het jaarverslag aan de leden voorlas. Eduard Jahae deed vervolgens verslag van de financiën van het afgelopen jubileumjaar wat door de kascommissie ook was goedgekeurd.

Hierna kwam er een emotioneel moment toen Edwin Moonen ging aftreden als secretaris van de Jonkheid. Edwin Moonen, onder de leden beter bekend als “d’r Buck”, is vanaf 1993 tot 2010 secretaris geweest. Na enkele mooie woorden van Micha werd onder luid gejuich en applaus, afscheid genomen van deze op-en-top verenigingsman. Wij willen Edwin dan ook bedanken voor de vele jaren dat hij secretaris en lid van het bestuur is geweest. De taken van secretaris zullen vanaf nu overgenomen worden door Maarten van Bun.
Daarna was het de beurt om afscheid te nemen van Jos Demollin die 5 jaar lang lid van het bestuur is geweest. Jos heeft in die jaren altijd veel inzet getoond en we bedanken hem dan ook voor zijn bewezen diensten.
Als laatste werd afscheid genomen van kapitein Micha Gubbels die door de nieuwe kapitein Rob Ramaekers werd bedankt voor zijn tijd in het bestuur en zijn 6 jaar als kapitein van de Jonkheid. Micha heeft de pech gehad dat tijdens zijn kapiteinschap de dennewagen is kapot gegaan in de Pley maar wel de mooie eer heeft gehad om de 375ste Jubileum den als kapitein naar Noorbeek te halen.
Alle drie de aftredende bestuursleden kregen dan ook een mooie fotocollage van hun bestuursperiode en daarnaast een passend cadeau aangeboden.

In de pauze werden de stembriefjes door de kiescommisie uitgedeeld. De pas benoemde kapitein Rob Ramaekers en Gaston Haesen werden weer herkozen. Nadat de leden die moesten voetballen waren vertrokken werd het woord genomen door Gaston Haesen en werden de belangrijke punten voor het aankomende denhalen besproken. De jaarvergadering werd weer beëindigd met de christelijke groet en er werd nog gezellig nagepraat in Café Tinus.