Activiteiten‎ > ‎Denhalen‎ > ‎

Jeugd denhalen

Het halen en planten van de Sint Brigida-den inspireert ook de Noorbeekse jeugd. Ook de jongens van de basisschool halen immers hun den, de jeugd-den. Normaal werd deze de woensdag van de paasvakantie gehaald maar aangezien er nu geen paasvakantie meer is, is er besloten om dit te verplaatsen naar de zaterdag vóór denhalen. De jeugd-den wordt dan geplaatst op de parkeerplaats voor het Paviljoen (de zaal van de Harmonie).
 
Rond 1960 is dit gebruik ontstaan. Er werd een kleine kar gemaakt, een imitatie van de grote dennewagen. De eerste jeugd-den werd illegaal gekapt in de Wesch. Nadat daarna op de Peul een boom gehaald werd, verleende de toenmalige gemeente Noorbeek haar medewerking. Sindsdien komt de jeugd-den van de Wolfsberg.
 
Onder leiding van de kapitein, gekozen uit de jongens van groep 8, wordt de jeugd-den door met kransen versierde jongens en hun "voerlieden" het dorp binnen gebracht. De lengte van de den is ongeveer 17 meter. Deze jeugd-den wordt vervolgens op dezelfde manier als de Sint Brigida-den recht gezet alleen wordt dit gedaan door de leden van de Jonkheid. Sinds 1966 wordt door de kapitein in een speciaal daarvoo r aangelegd boek een verslag van het jeugd-den-halen geschreven.