Looproutes: zie Enkele van onze looproutes

Een typische training bestaat uit: 

 • opwarming: rustig  in groep 1 tot 2 km inlopen aan een zeer matig tempo (max. 60% van kunnen);
 • coördinatie- en stretchingoefeningen;
 • de eigenlijke training: dit is meestal één van de parcours met een afstand tussen 3 tot 6 km voor rustige of beginnende lopers.  Voor de andere groepen varieert de afstand tussen 5 km & 16 km. 
 • op zondag hoeven we veel minder op onze tijd te letten. Gevolg: er zijn korte loopjes, langere loopjes en lange lopen (18 km, 21 km, ???) Joggers die zich voorbereiden op extra lange wedstrijden en trails durven onderling wel afspraken maken qua afstand en vertrekuur.
In principe voorzien we een 4-tal loopgroepen:

 • trimmers:  deze startgroep streeft geen snelheid na maar wel de ambitie om zonder stoppen een bepaalde afstand uit te lopen.  Hier lopen de meesten niet aan het maximum van hun kunnen en wordt er al lopende heel wat gepraat…  De gemiddelde snelheid draait rond de 8 km/uur maar men kan zich nog steeds in subgroepen opsplitsen die wat sneller of trager lopen.  Deze groep loopt afstanden rond de 5 km en is de ideale instap voor diegenen die een Start to Run hebben gevolgd.
   
 • rustige joggers:  deze groep probeert al eens een beetje sneller en verder te lopen.  Gemiddelde snelheid is ongeveer 8.5 à 9.5 km/uur en er worden meestal afstanden tussen de 7 en 14 km gelopen.  Ideaal voor diegenen die al iets meer willen dan de startgroep maar zonder daarbij tot het uiterste te gaan.  Er wordt zeker nog gepraat in deze groep.  Deze groep kan zonder problemen al eens deelnemen aan een jogging zonder daarbij te veel uit de toon te vallen.
   
 • recreatieve joggers: deze groep loopt tussen de 9.5 à 10.5 km per uur en de loopafstand varieert tussen de 9 km & 14 km. Is een haalbaar niveau voor de meeste joggers die al een aantal jaren volhouden en beetje per beetje hun niveau opkrikken. Dit zijn de typische recreatieve lopers die graag links en rechts een jogging meepikken en meestal ergens midden in het pak eindigen. Hier heb je ook al de lopers die eens een wat langere afstand (bv. een halve marathon) lopen.

 • prestatielopers: deze groep(en) lopen 11+ km/uur en kunnen nog opgesplitst zijn in subgroepen.   Lopen eveneens afstanden tussen de 9 km en pakweg 16 km maar proberen nu en dan eens de grenzen te verleggen.  Deze groep traint ook vaak in functie van wedstrijden aan dewelke ze plannen deel te nemen.  Deze wedstrijden variëren van korte & snelle wegwedstrijden tot marathons. Haalbaar voor getalenteerde joggers die hun grenzen willen verkennen.
Iedereen kiest zelf in welke loopgroep hij wil deelnemen.  Men kan steeds in functie van een stijgende of dalende vormcurve van loopgroep veranderen.

Regelmatig zijn er ook wolven die eens wandelen in plaats van lopen.  Ook honden zijn welkom met respect voor andere lopers en wandelaars.

Naast de trainingen nemen we heel regelmatig deel aan joggings in de regio. Dat kan gaan van kleine regionale joggings in Oost-Vlaanderen of Zeeuws-Vlaanderen maar ook grotere stadslopen (Antwerpen, Gent, Brugge, Brussel) staan op het programma. We hebben ook een aantal goede marathonlopers onder onze leden.