Artikler‎ > ‎

Reisebrev - Per Halvor

Første prøvetur i Dynamic'en

Av Per Halvor Røningen

 

 

Den flotte helgen inbydde til testing, så jeg fylte opp tanken på nyinnkjøpt racerfly og la i vei.

Fra Våle gikk turen nordover til Dagali og Geilo. Flyet marsjet av sted i 115 knop, og fjellterrenget åpenbarte seg i sin flotteste høstprakt. Fjellfolket skulle bare visst hvilken naturopplevelse det egentlig er å sveve innover vidda med fantastisk utsikt til vann og snøkledde fjelltopper.

 

Hardangervidda Babord.

 

rolig og uanstrengt har jeg aldri flydd strekk før. I tillegg til en tett og støysvak kabin, hadde jeg kjøpt det nye Bose X ANR headset, med aktiv noise cancelling. På med støydempingen, og såres bare en susing fra motoren som om det var i en Boeing 737 cockpit. Det samme minner de tre monitorene i instrumentpanelet om, som inneholder EFIS (Electronic Flight Information System) eller glasscockpit, GPS og EIS (Engine information system)

Alt med skjermer og microprosessorer, ikke mye ratt og visere...

 

Piloten overflødig?

Det beste med å cruise i denne maskinen er likevel Autopiloten. Ja, den har virkelig to akse autopilot som passer både høyde og kurs. Ved et trykk på bryteren aktiviseres den, og holder nårende høyde og kurs helt nøyaktig mens du holder utkikk og planlegger turen videre. Vil du endre kurs 15 grader styrbord, er det tre knepp på rotasjonshjulet. 5 grader pr knepp. Vil du stige 500 fot, trykker du ALT og vrir fem knepp. Dette var jo så enkelt, og fungerer perfekt, selv i turbulens.

 

Ikke nok med det: Planlegger du ruten og legger den inn i GPS, setter du bare autopiloten i GPS NAV mode, og flyet følger eksakt streken på kartet. Ved veipunktet legger den seg i en pen sving, og fortsetter på ny kurs.

 

Flott vær og nok bensin

Som Jerkil Berg, vår velkjente trikeflyger fra grannlandet sier: r vedret er bra och det er brendsle på tanken, da skal man flyga!Med ovenfor nevnte forutsetninger var det ingen grunn til å snu, derfor gikk turen videre over hardangervidda, og ned mellom fjella i Hardangerfjorden. Ikke mindre fantastisk er denne naturopplevelsen i slikt vær.

Over Hardangervidda,

Og så kommer Hardangerfjorden til syne.

 

Over Hardangerjøkulen er den flate og blendende hvite snøsletta et fantastisk syn. Ettersom turen skjedde nokså spontant, har jeg ikke registrert noen flightplan, og holder meg øst for kontrollert luftrom rundt Flesland og Sola. Men fra Stavanger legger jeg igjen kursen østover, og passerer fjellene over til Fyresdal. Da har Hobbs'en telt tre flytimer, og det passer med en landing på Fyresdal for å strekke på bena, og et ærend bak buskene.

 

I Fyresdal fins det ekte flyentusiaster, så det ble et hyggelig gjensyn med Aslak Momrak og instruktør med elever som skulle trene og ta teoriprøve. Også tre flygere fra Hokksund var på tur denne dagen, og ENFY er alltid et spennende reisemål.

 

Legger så i vei på siste leg hjem, og router via Hokksund. Her er MCR-ene i sving, og vi utveksler litt erfaringer og prøveflyr Dynamicen sammen med Pål Kristoffersen. Joa, den duger vel den, sier Pål i beskjeden beundring.

 

I solnedgang ut fra Hokksund følger Pål meg et stykke på vei ut fra Hokksund. Ooops, der er Rygge CTR, vi må snu! Det går fort når toppfaten skal sammenlignes på disse maskinene!

 

Kveldens stillhet har senket seg, og den stillestående luften gjør siste flukten til en majestetisk og elegant serie langsomme svinger over Holmestrand. Da hører jeg plutselig Ingar Haugen på radioen, og jeg legger meg side om side og følger ham nordover mot Modum.

 

Thumbs up, Ingar:QSY 122,50;. Jeg følger deg opp til Kobbervikdalen på vei hjem.

 

Etter et år uten fly er det herlig å ha fly igjen. Nyinvesteringen oppfyller forventningene, og litt til. Skjønner at luften har blitt det hotte treffstedet nå. Etter 4 timer og 50 minutters flytid er dagen over, og den nybakte eier svever fortsatt i skyene. Slike opplevelser må deles, og jeg lover å by på prøveturer til intresserte på Jarlsberg fremover.

Denne opplevelsen må deles. Nina ville gjerne være med på prøvetur og fotosession.

 

Comments