Artikler‎ > ‎

Flyging til utlandet

Her kommer informasjon om hvordan man skal gå frem for å fly mikrofly til utlandet (basert på presentasjon laget av Grenland Flyklubb)
 
-Det kreves radiokommunikasjonsutstyr, og flytelefonisertifikat uten begrensninger hvis du skal krysse en landegrense, eller føre et luftfartøy i utlandet.
-Det kreves også transponder Mode A/C i Skandinavia og Mode S ellers i Europa.
-ICAO Annex 1 har en bestemmelse om dokumenterte språkferdigheter i engelsk på minst nivå 4 for alle flygere som flyr internasjonalt.
-Enkelte land har spesielle regler for mikrolette luftfartøy som det er helt nødvendig å sette seg inn i før en eventuell reise til landet gjennomføres. Danmark er et slikt land.
-Husk å ta med oppdatert VFR kart og VFR innflygningskart. GPS er ikke bra nok!! men den er et godt ekstra hjelpemiddel.
-Flygebeviset er iht. 4.2.7.1 kun gyldig innenfor norsk område. Det kreves derfor spesiell tillatelse for flyging til andre land, Danmark og Sverige, skal en også gi spesiell tilatelse med norske mikrolette luftfartøy.
-I dokumentet ”MLA Flying in Europe” finnes instruksjoner og kontaktadresser for alle land i Europa. Nettadressen der en finner gyldig versjon av PDF dokumentet er www.emf.aero
-Kryssing av landegrenser og langtur flygning vil innebære nye ting å ta hensyn til som:
        Ukjente luftrom og flyplasser, uforutsigbart vær for oss som ikke ferdes der til vanlig, terreng som er vanskelig å navigere.
        Du er ikke lenger i dine kjente trakter så god planlegging er viktig.
        Bruk rette linjer dit du skal, og planlegg kun kurs endringer for å gå utenom store flyplasser, og andre områder vi ikke vil være i.
        Bruk god høyde der det er mulig.
        Alle norske mikrofly som skal fly i Svensk og Dansk luftrom skal også søke om forhåndstillatelse til dette av de respektive myndighetene.
-ICAO Flight Plan sendes eller ringes inn til lufttrafikktjenesten minst 4 timer før turen starter.
-Bruk TOLL godkjente flyplasser, med mindre du har fått tillatelse til noe annet. Helpdesk TOLL 22171817. Å satse på tilgivelse av Toll myndigheter er IKKE noe lurt på sikt
-Bruk god tid på planlegging, og da mener jeg ikke et år før, men dagene før og samme dag. Vær, Notam, kart og Jeppesen VFR innflygingskart er alle ferskvare produkter, som alle bør brukes I din planleggings fase av flyturen.
-Ved flyging av en distanse på mer enn 50 NM (93km) fra startstedet skal det utarbeides en Operativ plan for gjennomføringen av flygingen.
-Hva er en Operativ flygeplan, jo det er din beregning på rute distanse tid, og fuel, da vet du at du har nok fuel til å komme frem selv i dagens motvind på 30kt, vær og vind MM for ruten får du på
         www.ippc.no evt www.aro.lfv.se I Sverige
        flymet 22692562
        Notam kontoret 64819000
-Dette er din plan som du gir til myndighetene før en grense passering,den er basert på din operative flight plan.
-Husk ved grense passering skal de ha enten fast godkjente punkter evt lengde og breddegrad der du krysser.
-Ruten du flyr inne i landet må du passe på at du ikke planlegger å fly rett gjennom prohibited,danger eller restricted area, disse ser du på dine VFR kart og finner ut om de er aktive på NOTAM til det landet du skal til.
-Mange land vil også ha lat long evt VOR, og andre VFR navigations punkter der du endrer kurs, minst et punkt pr 30 min flytid.
-Så etter denne info er det i det hele tatt mulig å ta seg en tur til utlandet? Og svaret er helt klart JA:) Men du bør sette av god tid til planleggingen
-Se det hele som en læringsfase, og en liten utvidelse av dine rettigheter (selv om du i prinsippet allerede har lov til dette)
-Planlegging er viktig for å unngå overaskelser underveis som igjen kan ende opp i en hendelse eller i verste fall en ulykke, så:
      Bruk tid på planlegging så slipper du bruke tid på forklaringer
 
Noen nyttige linjker ifm med flyging til utlandet
Strømstad Flygklubb(Näsinge) http://www.stromstadflygklubb.se/faltet.html    
Database over flystriper i Europa http://www.ourairports.com/continents/EU/
Ċ
Anders H,
7. des. 2012, 03:55
Comments