Jämin Joulukylän 14.-15.12.2013 näytelmä

Post date: Oct 10, 2013 9:52:35 AM

Joulun ihmeen taikaa

1800-luvun lopulla kansallishengen kannattamina nousi uusia suomenkielisiä oppikouluja maan eri osiin antamaan korkeampaa sivistystä. Kouluja kävivät aluksi vain pojat, mutta pian virisi jo keskustelua tyttöjen sivistyksen tarpeesta. Tyttökoulu olisi nuorille naisille saatava. Sivistys on kansa paras turva ja koulutus väylä sosiaaliseen nousuun.

Tarinamme tapahtuu kuvitteellisessa yksityisestä tyttökoulussa joulun alla jossain läntisessä Suomessa. Muualla kouluihin pääsee vähävaraistenkin lapsia ja vapaaoppilaita, mutta tässä kauppalassa tämä ei kuitenkaan tapahdu itsekkäiden rikkaiden vaikutusvallasta johtuen. Nämä ovat kieroilleet valtion tuen koululta ja tyrannisoivat muutenkin kaupungin rahoja. Tukea ei tule poikakoulustakaan, sillä siellä johtaja on samoilla linjoilla.

Opettaja Ilona Laurén ei kuitenkaan lannistu. Hänen vanhempiensa perustama tyttökoulu ottaa oppilaikseen kenet haluaa. Jopa lahjakkaan pojan, jolta evättiin pääsy poikakouluun eriskummallisten syiden vuoksi. Ilonan mukaan valtio saisi myös ottaa koulun haltuunsa ja yhdistää molemmat koulut. Tilatkin saataisiin isommiksi ja oppimismahdollisuuden tytöillekin laajemmiksi. Tällainen uudistusmielisyys ei tietenkään ole kaikkien mieleen. Vastaanpanijat vain ovat lähteneet yhä suurempaan taistoon. Miten pieni suomenkielinen tyttökoulumme voi selvitä voittajana? Tarvitaan Joulun ihmeen taikaa...

Tervetuloa seuraamaan lauluilla höystettyä nuorten näytelmää Jämi Areenan yläkertaan. Kesto n. 30 minuuttia.

Tapahtumaan vapaaehtoinen kannatusmaksu nuorten hyväksi!

Esitysajat:

la 14.12. klo 11.00, 12.30 & 15.00

su 15.12. klo 11.30, 12.30 & 15.00