In het nieuws‎ > ‎

Artikel: 'Auteurs Het Koepelmysterie gebruiken Leeuwarden als decor' in HalloLeeuwarden

Geplaatst 26 apr. 2010 01:51 door Marc Jacobs   [ 26 apr. 2010 01:54 bijgewerkt ]
Auteurs Het Koepelmysterie gebruiken Leeuwarden als decor

Leeuwarder nieuws

Het Koepelmysterie is geschreven voor Marc Jacobs, criminoloog en oud-commissaris bij de politie van Leeuwarden. Marike Vreeker, is communicatieadviseur. Het boek is bedoeld als een onderhoudende en spannende misdaadroman, die zich afspeelt in Leeuwarden. Het boek is tegelijk een wandelroute door de stad. Een interview.


Hoe zijn jullie met schrijven begonnen?
Ik werkte bij de politie van Leeuwarden, maar wilde al heel lang schrijver worden. Toen die kans zich voordeed, ben ik daar mee begonnen. Ik put daarbij uit mijn ervaring als politieman in Utrecht, Den Haag en vooral Leeuwarden. Ook Marike had de wens een boek te schrijven. Samen zijn we dit avontuur aangegaan. We schrijven politieverhalen rond twee Leeuwarder rechercheurs: Erik van Houten en Sigrid de Wilde. Een belangrijke rol is er nog voor commissaris Wessel van Veen. Die is gebaseerd op een echte politieman uit het Friese korps.

Leeuwarden speelt een belangrijke rol in jullie boeken?
De verhalen spelen zich in Leeuwarden af, maar het is geen Leeuwarder thriller. Dat wil zeggen, het had ook ergens anders kunnen zijn. Maar inderdaad, wij hebben zoveel mogelijk geprobeerd de stad in het verhaal te vlechten. We horen van veel lezers die de stad kennen, dat ze die herkenbaarheid in het boek erg leuk vinden. In overleg met het VVV hebben we daarom ook een wandelroute gemaakt. Die voert door de stad langs alle plekken waar zich wat afspeelt. Een achtervolging, een moord, een zwaar ongeluk. De wandeling is vanaf eind april verkrijgbaar bij het VVV.

Zijn de verhalen allemaal echt gebeurd?
Sommige wel, andere zijn verzonnen. Wij proberen wel om zoveel mogelijk verhalen te beschrijven die waar hadden kunnen zijn. Ook gebruiken we wel delen van feiten. Ik ken de politie natuurlijk goed en we proberen dan ook dicht bij de werkwijze te blijven zoals die ook echt wordt gebruikt. Maar het is geen documentaire. Het is een verhaal, een leesbaar boek ter ontspanning, zo hebben we het bedoeld.


Jullie eerste boek heet Het Koepelmysterie. Hoe wordt dat tot nu toe ontvangen?
Er zijn heel veel mensen die het gelezen hebben en er enthousiast over zijn. Als ze erin beginnen, kunnen ze het niet meer wegleggen, zeggen ze. Kijk maar op de website www.jacobsvreeker.nl, onder ‘lezers reageren’. Er wordt over ons getwitterd, onze site wordt goed bezocht en laatst riep zelfs iemand op straat ons toe hoe spannend iets was. En niet onbelangrijk: de verkoop verloopt gestaag! Het Koepelmysterie is bedoeld als een onderhoudende en spannende misdaadroman, die zich afspeelt in een provinciehoofdstad. Er zitten plotwendingen in en al onze lezers vertellen ons dat ze die niet hadden zien aankomen. We zullen hiermee nooit de Nobelprijs winnen en dat hoeft ook niet. We willen lezers graag een paar uur ontspanning bieden. Daar doen we het voor. 

Wanneer komt het nieuwe boek uit?
We hopen de Turkse Connectie, dat is de titel van het tweede boek, eind juni/begin juli in de winkel te hebben. Hier spelen de drie hoofdpersonen ook in mee en het begint en eindigt ook hier in Leeuwarden, maar het is – zeggen de proeflezers – nog veel spannender en beter geschreven dan Het Koepelmysterie! We zijn nu aan het schaven en vijlen en als we helemaal tevreden zijn, brengen we het op de markt. Het wordt een goed boek om te lezen tijdens de vakantie op het strand in bijvoorbeeld Turkije. We zijn natuurlijk weer erg benieuwd wat onze lezers ervan vinden, dus die roepen we straks weer op te reageren via de website.

Het Zaailand komt ook nog voor in het Koepelmysterie?
Jazeker. Er komt een achtervolgingscene in voor waarbij Erik en Sigrid achter een verdachte aanzitten. Die begint op de Nieuwestad en eindigt ten slotte met een drama op de kop van de Prins Hendrikstraat. Overigens was het Wilhelminaplein toen nog gewoon een plein en konden ze er schuin overheen rennen….


Citaat uit boek
De rennende man was de hoge stoep van het Wilhelminaplein afgesprongen en moest uitwijken voor voetgangers en een groepje fietsende meisjes. Hij zwenkte op topsnelheid de Prins Hendrikstraat in. Voor het Wapen van Leeuwarden kwamen de politieauto en de man elkaar tegen. De auto had een snelheid van 70 kilometer per uur en de man zo snel als een man kan lopen, misschien wel 25 kilometer per uur. De auto won. De man klapte op de motorkap van de surveillanceauto en werd de lucht in geslingerd. De klap van het lichaam tegen de auto was ver te horen. De auto remde, de banden gierden en het abs–systeem liet een bonkend geluid horen. Het lichaam van de hardloper werd dubbelgevouwen meegevoerd en gleed geknakt op de rijweg toen de auto tot stilstand was gekomen. Publiek onderweg naar de Albert Heijn of het station, bezoekers van het Wapen van Leeuwarden en eters bij de Griek kwamen kijken. Ze vormden een menselijke haag, maar niemand deed iets.


www.jacobsvreeker.nl


Interview met Jacobs in Vreeker op 26 april 2010 in HalloLeeuwarden


Comments