Top 5 izumrlih životinja

1. MAMUT


Mamut je zajednički nazivnik za izumrle vrste slonova koji su imali duge zakrivljene kljove. Imali su gustu, dugu dlaku. Ostatci mamuta pronađeni su na svim kontinentima osim Južne Amerike i Australije. Vjeruje se da su nastali prije 4.8 milijuna godina, a izumrli su krajem posljednjeg ledenog doba. Dokazano je da je lov nije bio primarni razlog za istrebljenje mamuta, ali on je svakako bio jedan od važnih faktora. Pozanto je da je Homo Erectus jeo mamutovo meso još prije 1.8 milijuna godina. Još uvijek se raspravlja o razlozima njihovog istrebljenja.

Slika 1  Mamut2. DODO

Dodo ili veliki dodo je izumrla vrsta ptice neletačice koja je bila endem otoka Mauricijusa. Ovaj rođak golubova hranio se voćem i gnijezdio se u tlu. Dodo je bio monogaman - živio je sa jednom ženkom do kraja života. Dodo se nalazi na grbu Mauricijusa. Najnovija istraživanja pokazala su da je bio visok 75 cm i težak oko 17 kilograma. Ime je dobio od Nizozemaca. Prijevod njegovog imena na hrvatski jezik znači gadna kokoš (zbog ružnog okusa mesa), a na portugalskom, to znači "budala". Izumro je nedavno nakon dolaska čovjeka na Mauricijus 1758. godine. Dodo je danas ostavio veliki utjecaj na državu Mauricijus.Slika 2  DodoSlika 3  Grb Mauricijusa

3. T-REX

Tyrannosaurus rex je bio jedan od najvećih grabežljivaca koji su hodali Zemljom. U prijevodu s grčkog jezika znači tiranin a sa latinskog kralj. Drugi naziv za njega je T-Rex. T-Rex je bio mesojed i hranio se uglavnom biljojedima manjim od sebe. Njegova je lubanja lomila kosti i meso i vršila je pritisak veći od dvije tone. Bio je do 12 m dug, 4 m visok i 7 tona težak. Potomci su dolazili na svijet u jajima. Živio je na području današnje Sjeverne Amerike. Živio je prije 68 do 65 milijuna godina. Za njega se zna da je bio samotnjak, ali mužjak i ženka T-Rexa bi se udružili da bi odgojili mladunce. T-Rex je bio jedan od rijetkih dinosaura koji se brinuo za mlade. Razlog izumiranja je udar meteorita na Zemlju koja je istrijebila sve dinosaure.

Slika 4  T-Rex

4. SABLJOZUBA MAČKA

Sabljozubu mačku često zovu i sabljozubi tigar, ali to je pogrešno jer ona nije bila u rodu s modernim mačkama. Naziv je dobila po velikim zakrivljenim očnjacima koji su stršili iz usta. Njegov stručan naziv je smilodon. Sabljozuba mačka je živjela u području današnje Južne i Sjeverne Amerike. Njezin su plijen bila velika divljač. Sabljozube mačke su živjele u čoporima sa međusobnim odnosima sličnim kao u lavova. Njihova staništa su bili veliki prostrani travnjaci ili prerije na kojima je živjela velika divljač. Razlog njihova izumiranja je kraj ledenog doba. Sa krajem ledenog doba nestala je većina prerija, a s njima i većina njihovog plijena, a s njima i sabljozube mačke.Slika 5  Sabljozuba mačka
5. ARTHROPLEURA

Arthropleura (grč. spojena rebra) je od 0.3 do 2.6 metara duga stonoga člankonožac. Živjela je prije 340 do 280 milijuna godina na prostoru današnje sjeveroistočne Sjeverne Amerike i Škotske. Arthropleura nije bila mesožder nego člankonožac biljojed, a ali mladi su morali jesti meso jer nisu mogli probaviti biljke. Arthropleura je možda bila među prvim životinjama koja je jela biljke. Imali su jake čeljusti ali je malo vjerojatno da su sadržavale otrov za obranu. Zbog mnogo kisika koji se nalazio u tom vremenu, mogli su rasti do velikih veličina. Fosilizirani ostaci mogu se najviše naći u Škotskoj. 

Slika 6  Arthropleura