SAURIS (Italija, Furlanija)

10.9.2011

  


 SAURIS (1212 m/m)  je majhna hribovska vasica z dobrimi 430 prebivalci, slabih 40 km od Tolmezza v Furlaniji. 

   
   
   

V Tolmezzu (343 m/m) smo zavili na cesto proti prelazu Mauria, kjer smo po 20 km, pri Ampezzu (560 m/m) zavili na gorsko panoramsko cesto polno predorov vklesanih v skalo. Cesta se iz je počasi vzpenja proti jezeru Sauris.

         

         

Umetno jezero Sauris (Lago di Sauris) je zajezitev reke Lumiei. Grajen je bil med leti 1941 in 1948, visok je 136 m in ustvarja rezervoar s 73 mio m3 vode.
   
 

Pot smo nadaljevali še 4 km in prispeli v čudovito vasico Sauris di Sotto (1212 m/m). Kraj je turistično obiskan tako pozimi kot poleti, njegova prepoznavnost pa je v unikatni arhitekturi hiš grajenih iz kamna in lesa in množici rož, ki krasijo pav vsako hišo. 

 

   

   

   

   


Ena večjih prepoznavnosti kraja je zagotovo pršut, geografsko zaščiten. Izdelujeta ga 2 pršutarni v občini, bolj poznana je pršutarna WOLF.

   

        


   
V Saurisu smo se odpravili na družinsko kosilo v restavracijo Alla Pace (mir). 

Rezervacija je skoraj nujno potrebna saj je v lepem vremenu med vikendi vedno povsem zasedena. Govorijo seveda samo italijansko, nekaj malega nemško. Kuhinja je kombinacija sezonskih jedi iz Avstrije in Furlanije. Glede izbire jedi ni problema, jedilnega lista nimajo, povejo kaj tisti dan nudijo. Za hladno predjed predlagajo pršut. Tople predjedi so na podlagi testenin, npr. tris ali pa njoki. Na izbiro so tri različne a enostavne glavne jedi, pa še kakšno brezmesno po izbiri naredijo (npr polenta s sirom in gobicami). Imajo zelo dobro vinsko karto (butelka okrog 20€). Sladic je več, sladoled, semifredo, tiramisu, panacota in jabolčni štrudel (vpliv Avstrije).


   

   


Po dobrem kosilu smo odšli še na kratek sprehod in si podrobno ogledali še preostali del vasice.

      

      

 

Ogledali smo si še 3 km oddaljeni zgornji Sauris, SAURIS DI SOPRA, ki pa ni bil tako prepričljivo kičasto lep. 

        

 

Comments