DUNAJ v dveh dneh (pravzaprav v 24. urah)

DUNAJ ima milijon in pol prebivalcev. Je tipično avstrijsko urejeno, brez kaosa čeprav je polno enosmerni cest in tramvajev, ki vozijo kar po sredini ceste…. izgledalo je kar grozljivo, vendar sem se hitro navadila. 

   ... MESTNI PROMET

Mreža podzemne in tramvaja je dobro organizirana in namen je bil, da avto pustiva v garažni hiši. Parkiranje ob cesti je med tednom prepovedano (razen z dovolilnico), ker pa sva bila tam v nedeljo je bilo 

1.) vse frej in 

2.) še zastonj. 

Po kratkem premisleku sva avto parkirala skoraj v centru mesta. Dunajčanov sploh nisem videla. Menda čez vikend vsi zapustijo mesto in ga prepustijo turistom.

   ... HOFBURG
 

Dunaj je zelo poceni, če si ga želiš na hitro ogledati in zelo drag, če ga želiš doživeti. Posedanje v kavarnah in lokalih zahteva malce več €€, še več pa je potrebno odšteti za koncertov po čemer je Dunaj poznan.

   ... OPERA ... PRED KAVARNO
 

PRVI DAN, popoldne, sva si ogledala center z okolico. Začela sva pred parlamentom in se sprehodila skozi lepo urejen Ljudski park do Hofburga. Zgodovina me res ne zanima toliko, da bi si ga podrobno ogledala. Tudi sicer je na Dunaju prevelik poudarek na kulturi in zgodovini Habzburžanov in Avstro-ogrske monarhije. Vse to zlahka preskočim.

PARLAMENT  LJUDSKI PARK ... PARLAMENT ... LJUDSKI PARK
  

Lahko bi se odpeljala s kočijo ali rentala rikšo, pa se nama je zdel sprehod z zemljevidom v roki čisto ok. Skozi peš cono do gotske cerkve Sv. Štefana in potem še malo naokrog. Dunaj je zelo lepo urejen in sprehod prav nič naporen.

   ... FJAKARJI

   ... DUNAJSKI TAKSI

     ... SV. ŠTEFANA

Kärntnerstrasse naj bi bila ekskluzivna šoping ulica. Nič posebnega, nič razkošnega; povsem običajna ulica zaprta za promet, sredi katere so postavljeni lokali, ljudje pa posedajo na klopicah.

   ... ULICE V PEŠCONI

     ... ULICE V PEŠCONI

   ... KARTNERSTRASSE 

Peš sva prišla vse do opere in tam blizu je zelo »dunajski« Sacher hotel.

   ... SACHER HOTEL
 

Bilo je vroče in utrujena sva se vračala proti parkirišču in nato proti hotelu.   ... ob 7h zvečer sva prispela v sobo, se oprhala in odšla peš v Prater, saj je hotel KUNSTHOF le 5 min stran. 

Krožišče Praterstern je ogromno, poleg krožišča za avtomobile je tam še cel kup tramvajev, na sredini velika bus in tramvaj postaja in vhod na U-bahn.  Veliko-kolo se vidi že od daleč.  Ob pogledu nanj od blizu me je skoraj minilo, da bi z njim peljala. Res izgleda star in nisem imela dobrega občutka vstopiti v razmajalo leseno škatlo. Vendar: za lep razgled naredim vse in res je bilo fantastično.

    ... NEKOČ IN DANES

   ... V VSAKEM 2 VAGONU VAM POSTREŽEJO 

   ... ČUDOVIT RAZGLED

Zvečer sva se sprehodila med lepo osvetljenimi stojnicami in se zgražala nad obiskovalci Pratra. Komentarji niso za v javnost.

   ... PRATER ZVEČER
   DRUGI DAN je bil v planu ogled HUNDERTWASS-jevega bloka in muzeja, nato sprehod skozi botanični park in Belvedere, pred odhodom domov pa dvorec Laxenburg. 


HUNDERTWASSER-jev stanovanjski blok se nahaja v mirne predelu, na nasprotnem bregu Donavskega rokava. Vozila sva se po enosmernih ulicah in poizkusila srečo s parkiranjem. MUZEJ se nahaja kakšnih 500 m višje.


    Löwengasse 41-43

  


Avstrijski umetnik Friedrich Hundertwasser (1928-2000), rojen kot Stowasser (sto = hundert), me spominja na španskega Gaudija (1852-1926), saj njune zgradbe ne poznajo ravnih linij in posnemajo oblike iz narave, uporabljala sta razne naravne materiale in ostanke ploščic.


    Kegelgasse 34-38

   vhod v blok in detail

 

Hundertwasser je "oblikoval" kar nekaj avstrijskih in nemških zgradbe, kot npr. stanovanski blok na Dunaju, cerkev sv. Barbare v Barnbachu, terme naA.Štajerskem, toplarno na Dunaju….njegova zapuščina je neizmerna, celo življenje je bil aktiven bolj kot kdorkoli. Dober opis njegovega življenjepisa sem našla TU

 

Na Dunaju se najbolj oblegani stanovanski blok nahaja na vogalu  Kegelgasse 34-38 / Löwengasse 41-43. Poleg neravnih linij, barvite fasade sestavljene iz barvnih ploščic so njegova značilnost drevesa na strehi. V bloku stanujejo povsem običajni ljudje (najbrž moraš imeti umetniške gene, da tam sploh lahko živiš) in je na ogled samo od zunaj. Poleg bloka se nahajata še kavarna in trgovina s spominki.

 

Notranjost Hundertwaserjeve umetnije je možno videti pri ogledu muzeja, kjer se čuti umetnikov duh. Vredno si je ogledati tudi WC, seveda izdelan v njegovem stilu.


    
WC ("vstopnina" za WC = 60 centov; ta na fotografiji je iz kafiča ob bloku, v muzeju je manj prometen in brezplačen)
 
     vhod v muzej

  

Lepši pogled na zgradbo bi bil ob večernem soncu, vendar je bil plan ogleda za ponedeljek, ko je vstopnica v muzej pol cenejša. Muzej in fotogalerija Linde McCartney sta bila samo 6 eur. Ogled muzeja priporočam vsakomur, ki so mu všeč Gaudi, Picasso, nakit Frey Wille,…               

Zanimivo mi je, da Hundertwasser ni želel plačila, ker se mu je zdelo dovolj vredno plačilo to, da ni nihče tam zgradil česa grdega.

 

     zelo zeleno mesto


Na Dunaju sva se  sprehodila skozi 3 lepo vzdrževane parke. Zato sem bila toliko bolj razočarana nad Botaničnim vrtom, ki res ni ravno vzgledno vzdrževan. Naredila nisem niti ene fotke. Prehod v dvorec Belvedere ni bil označen, zato sva šla v Belvedere na okrog..... 

   ZGORNJI IN SPODNJI DVOREC

Ko sem doma brala vodič po Dunaju se mi je baročni dvorec Belvedere zaradi bogatega vrta zdel primeren nadomestek Schönbrunu. Pa se je izkazalo, da je slab nadomestek. Tista lepa travica je bila čisto na kratko postrižena, zaradi sonca že rahlo posušena, rožic nobenih, sonce pa je nabijalo kot noro. Nobene sence. In nobene pipe z vodo, kakor dan prej v centru Dunaja. 

Vstopnina 12 eur za ogled zgornjega dvorca. Če bi me vsaj malce zanimala kultura in zgodovina,… res nisem bila pri volji. 

  

Dunaj leži na ravnini in okolica Dunaja se mi zdi precej pusta. Težko je bilo izbrati kaj bi si lahko ogledala med potjo domov.  Primerno vročemu dnevu je ogled dvorca / gradu LAXEMBURG. Pa ni nič posebnega. Dolg sprehod po urejenih poteh skozi gozd in po parku. 

  

Potem pa samo še domov.
Comments