Izlet po Beljaški alpski cesti na Dobrač / Dobratch (Avstrija) 2167 m/m

Avgust 2012

Dobrač se mi je vedno zdela neugledna gora vidna takoj, ko smo se pripeljali čez Koren. Naključje pa je hotelo, da sem jo videla še z druge, lepše strani.

 

Oblaki nad vrhovi doline Mölltal  so nas naredili skeptične in namesto na Reisseck (kamor bi se pripeljali z zobato železnico)  smo pri skakalnicah v Beljaku zavili na Beljaško alpsko cesto. Le-ta vodi skoraj pod vrh gore Dobrač in ima vmes več urejenih postankov z razgledom.

Seveda je potrebno plačati cestnino (14 €/avto), kar je v Avstiji povsem običajno in je tudi zagotovilo, da je cesta v odličnem stanju. Beljaška alpska cesta je opremljena z 11. parkirišči (P1-P11) na katerih so urejene razgledne točke.

 

Najprej smo se ustavili na P2 (862 m/m) z razgledom na Villach in okoliška jezera.

  

P3 smo izpustili (pogled na ostanke gradu Finkenstein) in se ustavili na P4 (1020 m/m), kjer na bi videli Karavanke naše Julijce. Naj bi…. ker je bilo precej vrhov v oblakih. Nič hudega, imajo panoramsko karto.

  

P5 smo ravno tako izpustili, saj smo bili tudi mi vedno bolj v oblakih. Videli naj bi lep pogled na Tromejo. Se nam je kar malce mudilo na P6 (1483 m/m), kjer sta dve zanimivi točki:

 1.) Alpski vrtovi – ljubitelji apskih cvetic smo si to morali ogledati. Pa smo bili malce razočarani, saj nismo videli nič kaj dosti cvetočih rastlin, vse namreč cveti spomladi. Ja, jaz sem pa mislila, da samo naš skalnjak poleti štrajka. Vsekako prijeten sprehod, nakaj fotk in naprej….

  

  

2.) Razgledna ploščad – le kako bi šlo pri avstrijcih brez  adrenalinske razgledne ploščadi?? Ploščad leži nad 400 m globokim prepadom, ki je nastal s podorom gore ob potresu leta 1348. Odlomilo naj bi se jo 150 mio m³ materiala. Področje se imenuje Rdeča peč oz. Rote Wand

 
    

Do vrha bi bil lep postanek na P8 na 1650 m/m z razgledom na koroška jezera, vendar nam vreme ni dopuščalo lepega razgleda. 

P10 in P11 pa sta parkirišča pod Dobračem. Vrh Dobrača je 2167 m/m. Že prej smo si na google-earth ogledali pot in nekaj fotografij z vrha, na oko je bilo videti za pol urce hoje. Toliko moja kondicija zmore. V resnici pa je bilo kar za urco in pol. Zato je bil to še en hrib, kjer sem omagala le nekaj metrov pod vrhom. 

  


  

  
 
Do TV stolpa je še nekako šlo, predvsem zaradi fotografiranja, saj se stolp pokaže tik pod vrhom. Čisto na vrh pa nisem zmogla. Če bi vedela, da je tik za stolpom čudovita planinska koča, potem bi zagotovo šla še malce naprej. Žal pa je koča povsem skrita. 

  

Na vrhu Dobrača stojita dve cerkvici, Nemška in Slovenska. 


Ob povratku nas je spremljala megla, kar je bilo pravzaprav tudi lepo.

  

Koča in relaksacijski ležalniki, oboje poleg parkirišča:

  

 

Comments