CHIEMSEE, WENDELSTEIN in GRAD HOHENASCHAU .. . 3 dni na Bavarskem

konec avgusta 2012
Chiemsee in kraljevska palača Ludvika Bavarskega Herrenchiemsee na otoku Herreninsel

 

Le kdo si ne želi videti pravljičnega gradu Ludvika Bavarskega Neuschwanstein? Res fascinanten grad, ki krasi računalniška namizja, koledarje in puzzle… Poleg pravljičnega gradu si je Ludvik II Bavarski dal zgraditi še palačo na jezeru Chiemsee in dvorec Linderhof, vse seveda na Bavarskem.

Zato smo se tudi mi odločili za ogled južne Bavarske. Ker so si gradovi kar daleč narazen (nam najbližji je na Chiemsee, Linderhof je nad Garmischem, Neuschwanstein pa še nekoliko bolj zahodno) smo si tokrat ogledali samo palačo na otoku jezera Chiemsee in okolico jezera. Ostalo pa kdaj drugič…

  

sreda … JEZERO CHIEMSEE 

Pot do Salzburga nam je že kar domača, zato je 2 uri vožnje hitro minilo. Do Chiemseeja je bilo še pol urce dlje. Za izhodišče smo si izbrali kraj Prien saj od tam najbolj pogosto vozijo trajekti, imajo pa tudi dovolj veliko parkirišče. Ob 11h smo bili tako že na ladji na poti na najbližji otok HERRENISEL. Karta za trajekt »Insel-rund-fahrt« za 2 odr. in en otrok do 15 let je bila 20,50 € (družinska za več otrok 22,60€), ogled Herrenchiemsee-ja se plača dodatno.

  

    

Na otok smo pripluli zelo hitro. Pred blagajno začuda ni bilo gužve, ogled »royal palace« pa smo imeli ob 12:15 v angleščini. Ogled je voden klasično, fotografiranje prepovedano (kakšen ukraden posnetek z mobilcem bi bil možen ampak zakaj le??). Vstopnina za odrasle 8 €, mladina do 18 let prosto. Nekaj fotografij je objavljenih na uradni strani: http://www.herren-chiemsee.de/englisch/n_palace/panoram.htm.

Nekaj o zgodovini in Ludviku II. Bavarskemu.

Zgodovina me ne zanima kaj dosti, gradovi še manj. Z ogledom kraljevske palače sem naredila izjemo, saj je Ludvik grad dal sezidati kot kopijo francoskemu Versaillu in zunanjost ne kaže bogastva notranjosti. Zunanjost je preprosta, bogatijo jo vrt z razkošnimi fontanami.

Ludvik II. Bavarski (1845-1886) v zgodovini ni bil pomemben kralj. V času njegovega vladanja (kralj je postal z 18. leti 1864-1886) ni imel vidnejše zgodovinske vloge. Je imel več problemov sam s sabo. Leta 1869 si je dal zgraditi dvorec Linderhof (http://sl.wikipedia.org/wiki/Linderhof), v katerem je tudi bival. Istega leta je začel graditi tudi pravljični grad Neuschwanstein (http://sl.wikipedia.org/wiki/Neuschwanstein), ki je ostal nedokončan in v katerem je bival le kratek čas.

Leta 1878 je pričel z gradnjo palače Herrenchiemsee na otoku Herreninsel (http://sl.wikipedia.org/wiki/Herrenchiemsee). Njegov navdih je bil francoski sončni kralj Ludvik XIV in palača v Versaillesu. Tudi palača Herrenchiemsee je ostala nedokončana, saj je prej bankrotiral. Opremljeno je bilo samo levo krilo (ali pa desno?) in še to ne v celoti. Kralj je bil za tiste čase čudak. Sicer inteligenten a nedružaben, preveč samotarski. Umetnik, ki je gradil palače v katerih ni živel in sobane v katerih ni prebival. Ogledali smo si spalnico v kateri nikoli ni spal, jedilnico v kateri je jedel sam in plesno dvorano v kateri nikoli ni bilo zabav. Ogromno denarja je porabil za dekoracijo sob, posamezen kos so delali tudi po več let. Modra spalnica s stekleno kupolo spominja na Luno po zgledu Sončnega kralja naj bi se poimenoval kot Lunin kralj.

Danes bi bil zagotovo priznan dizajner, v 19 stoletju pa so ga proglasili za norega in mu le nekaj dni pred tragično smrtjo odvzeli prestol.

Muzeja in samostana na otoku Herreninsel si nismo ogledali. Po otoku je speljanih več »dolgočasnih« krožnih poti in sploh je bilo prevroče za kaj več kot do bifeja. Po ohladitvi smo ujeli trajekt na otok Fraueninsel.

   Krautinsel in Fraueninsel

Chiemsee meri skoraj 80 km2 (Blejsko 1,45 km2, Bohinjsko 3,3 km2) Ima tri otoke: Herreninsel, Fraueninsel in Krautinsel. Tretji je nepozidan in dostopen le z lastnim prevozom (jadrnic je več kot kjerkoli drugje). 

 Fraueninsel 

Fraueninsel je lušten otok, vsekakor vreden ogleda. Na otoku je še vedno delujoč samostan in nekaj restavracij. Videti je bilo kar nekaj plažic in žal mi je bilo, da nismo s seboj prinesli dekce in košare z malico, bi bil prav prijeten piknik.

Malce smo posedeli na obali in se nato odpravili na vrt ene od gostilnic, saj cene niso bile pretirane. Zelo primerljive z blejskimi in kranjskogorskimi…. Za kosilo smo si privoščili solatni krožnik, kajti večerjati smo imeli namen v hotelu.

  

  

Pot nazaj je bila preko pristanišča GSTADT, ki ga nismo ogledali saj gre za turističen kraj s hotelčki in penzioni. Začelo se je oblačiti, pot so nam krajšali preleti galebov.

  

  

Chiemsee ni samo jezero. Je tudi priznana blagovna znamka, ki ima v kraju Bernau outlet trgovino. Ker je ni težko najti (če si že doma ogledaš njihovo spletno stran http://www.chiemsee.com/en/stores/  ) smo dan zaključili tam. Je bila res bolj »out« roba. Nič hudega, v Ruhpoldingu je še ena trgovina!

sreda zvečer … PRINZREGENT, Marquarstein (nočitev) http://www.gasthof-prinzregent.de/

Naporno bi bilo na Chiemsee iti samo za en dan in bi se morali zvečer utrujeni vrniti domov. Zato smo se odločili, da dvakrat prenočimo v penzionu po zmerni ceni. Cene na Bavarskem so v primerjavi s sosednjo Avstrijo višje. Preko Bookinga sem rezervirala sobo 10 km od jezera, kjer smo dobili B&B za 100 € / noč / 2+1 osebo. Penzion ima sicer samo 2*, zasluži si vsekakor 3*. Hrana za zajtrk je bila res raznolika, tudi izbirčni smo se najedli. Večerja ni bila vključena v ceno, ker pa so bile vse mize zasedene smo sklepali, da se tu dobro je. In res je bilo tako, tudi drugi večer nismo iskali drugje. Cena glavne jedi  (meso, krompir in solata) je bilo okrog 12€.

  

četrtek … WENDELSTEIN (zobata železnica)

Zbudili smo se v deževno jutro. Dež ni bil v planu in res nismo vedeli kaj bi… zato smo se po zajtrku odpeljali malce zahodneje. Naš cilj je bil Wendelstein, impresivni 1838 visok vrh s čudovitim razgledom na južno Bavarsko. Zakaj ravno Wendelstein? Ker na vrh vodi najstarejša nemška zobata železnica (modernizirana v devetdesetih). Družinska karta je 63 eur. Ni tako poceni ampak peš bi bilo kar predaleč.

  

Vstopna postaja se nahaja km izven kraja Brannenburg, sama pot je dolga 7,6 km in v po ure doseže 1200 m višinske razlike. Zgornja postaja se nahaja 1724 m/m od koder je lep razgled na sosednje vrhove in Avstrijo.

  

Leta 1883 je bilo na vrhu zgrajeno postajališče z možnostjo prenočitve, 1889 pa cerkvica na skali »Schwaigerwand«.

  

Pod vrhom je zanimiva še razgledna ploščad »Gacher Blick«.

  

Povsem na vrhu 1838 m/m se nahajata meteorološka postaja in observatorij. Oba sta za javnost zaprta, dovoljeno je iti le na razgledno ploščad s čudovitim razgledom na Bavarsko. Pot je vklesana v steno in je dobro vzdrževana.

  

Nekoliko pod  postajo zobate železnice se nahaja jama. Piše, da jo mora videti vsak obiskovalec, vendar mi ni jasno zakaj…. Jama kot jama, se pa po 2 €/os kar nabere…..

   gorske cvetice in mali "dinozaver" 

Dopoldne je zelo hitro minilo, kam pa sedaj???


četrtek popoldne … GRAD HOHENASCHAU  (in predstava z ujedami)

Bližini se nahaja še en dobro ohranjen grad in odločili smo se, da si ga ogledamo. Peljali smo se po daljši poti, po lokalni cesti, ki pa je bila bolje vzdrževana kot katerakoli pri nas. Zato je bila vožnja prav prijetna. Peljali smo se, res, bogu za hrbtom, ampak vasice so bile vse tako lepo urejene, da se kar nismo mogli nehali čudit, kako je to mogoče…

  

Čas nam je tako hitro minil, da smo pozabili celo na lakoto. Prispeli smo v Aschau im Chiemgau, kjer smo grad zagledali že od daleč, saj se nahaja na vzpetini. Parkirali smo na brezplačnem parkirišču in se peš podali proti vrhu. Prišli smo ravno prav za ogled predstave z orli in sokoli. Jaz sem bila najbolj navdušena, saj obožujem ptice v objektivu.

  
  

  
Po končani predstavi smo si želeli ogledati še grad, ki pa je ob 15h že zaprl vrata za obiskovalce. Si pa privoščijo, res. Zato smo lačni in žejni odšli do bližnjega družinsko vodenega penziončka, kjer smo si privoščili odlične domače torte in kolače.


petek … DEŽ, RUHPOLDING (in Ikea)

Za zadnji dan nismo imeli izdelanega posebnega plana. Naj bi se šli kopat v eno izmed bližnjih jezer. Pa nihče od nas ni bil čisto ZA…. potem pa se je že vreme sfižilo. Prebudili smo se v deževen dan, ki je najbolj primeren za šoping.

  

Domov smo se odpeljali po lokalni cesti s ciljem v Ruhpoldingu. Vas je znana po biatlonski progi, ki smo si jo ogledali s tribun in videli tudi našo in hrvaško reprezentanco, ki sta očitno trenirali skupaj.

  

V Ruhpoldingu smo si šli še v »outlet Chiemsee«, ki je bil zelo dobro založen in nato proti domu. Med potjo smo si v Salzburgu podrobneje ogledali Ikeo ...  


:-)


Comments