Програма на кампот

         Астрономски камп „Кокино“

            - Oфицијална програма -

 

Петок, 18 септември 2009


 До 15:00: Пристигнување на учесниците на кампот во Скопје;

16:00 – Тргнување од Скопје;

17:30 – Пристигнување во интернатот во село Драгоманце и сместување;

19:00 – Неофицијално отварање на кампот:

·         Изложување на проектот и програмата;

·         Регистрација на учесниците и неофицијално обраќање на организаторот;

·         Делење во групи за набљудување;

·         Делење на едукативен материјал;

20:00 – Тргнување кон набљудувачкото место и набљудување на терен до раните утрински часови;

            (Алтернативна програма во случај на лошо време: предавање, гледање на

документарен филм, мини курс по астрофотографија и користење на астрономски софтвер)

 

            Сабота, 19 септември 2009

 

09:00Појадок;

10:00 – Предавање: Марија Николиќ – „Екстрасоларни планети“

11:30 – Тргнување кон Кокино;

12:00 – Официјално отворање на кампот:

·         Кратко изложување за проектот, МГА2009, програмата;

·         Поздравен говор на градоначалникот на општина Старо Нагоричане, г-дин Миодраг Јовановиќ;

·         Обраќање на претседателот на МАД, доцент д-р Гордана Апостоловска;

·         Посета на мегалитската опсерваторија и излагање на археологот Јовица Станковски;

14:00 – Тргнување од Кокино и враќање во интернатот;

14:30 – Ручек;

15:30 – Предавање: Гордана Апостоловска – „Малите тела во Сончевиот систем“;

16:30 – Работилница: Изработка на макета на Сончевиот систем;

18:30 – Пауза (игри);

20:00 – Тргнување кон набљудувачкото место и набљудување на терен до раните утрински часови;

            (Алтернативна програма во случај на лошо време: предавање, гледање на

документарен филм, мини курс по астрофотографија и користење на астрономски софтвер)

 

            Недела, 20 септември 2009

 

09:00 – Појадок;

10:00 – Пополнување на прашалник, дискусија, игра, делење на сертификати;

11:30 – Предавање

12:30 – Астрономски квиз

        – Тргнување кон Скопје

Comments