home

De restauratie van mijn IWL SR59 BERLIN (en Campi)


 

 

                       VAN:                       NAAR:

 

                  

   
 
  

Hallo bezoeker en oldtimerliefhebber.

Op deze site wil ik mijn restauratie-belevingen met jullie delen. In juni 2006 kocht ik op marktplaats een scooter die ik nog nooit eerder had gezien. Het was een IWL (Volks Eigene Betrieb (VEB) IndustrieWerke Ludwigsfelde).  Al snel vond ik op internet de site van de InteresseGemeinschaft IWL Stadtroller http://www.iwl-stadtroller-ig.de .

Daar bleek dat de oostduitse scooter een retro revival onderging en een culticoon rond de duitse hoofdstad te zijn. In tegenstelling tot veel scooterclubs, waar de gemiddelde leeftijd 50+ is, bestaat de IG uit dertigers en veerigers en zelfs enkele jongere leden. Omdat ik het merk IWL zelf nooit eerder heb gezien leek het mij prettig om contact te zoeken met clubleden. Wat is dan beter om gewoon lid te worden? Zo geschiedde. Ik trad in contact met Steffen Henze en Bert Neumann en werd lid van de club. Bleek dat er al 3 andere nederlanders ook lid waren van de club, maar dat die al heel lang niet meer actief bij de club betrokken zijn geweest. Om privacy-redenen ben ik nooit achter de gegevens van de nederlandse afdeling van de club gekomen. Inmiddels ben ik op eigen initiatief en met toestemming van de duitse afdeling een nederlands collectief van IWL-liefhebbers gestart. Zie hiervoor www.iwl-nederland.nl 

Op de fotopagina van deze site kan je kijken hoe de restauratie van mijn  is verlopen. De links zijn van site's die ik handig heb bevonden bij de restauratie, zoals gereedschappen, onderdelen, rdw etc. De meeste info komt van de IG duitsland zelf. Onder de 'documentatie'-link heb ik zoveel mogelijk schema's, overzichten en inschrijfformulieren weergegeven die mij hielpen tijdens deze tocht.  

Inmiddels is de scooter gekeurd door het RDW. Zonder al te veel problemen (zie Foto's).  Omdat het virus lijkt toe te slaan, heb ik als reserve ook nog een TROLL op de kop kunnen tikken. Zie link hiernaast. Veel kijk en klikplezier!!

Gr. Marco