Werkgroepen‎ > ‎

Paddenstoelenwerkgroep


De paddenstoelenwerkgroep is een gezamenlijke werkgroep van KNNV en IVN.
In 2012 is een door een aantal mensen begonnen met het inventariseren van het Brediuspark op paddenstoelen. Inmiddels zijn er 216 soorten waargenomen, waarvan er 21 op de Rode Lijst staan. Het bijzondere is dat deze zeldzame soorten vaak in grote getale voorkomen in het Brediuspark.

De Paddenstoelenwerkgroep houdt zich onder andere bezig met:
  • het inventariseren van het Brediuspark (één à tweemaal per maand)
  • microscopie-bijeenkomsten met begeleiding in het omgaan met de microscoop en het determineren op basis van microscopische kenmerken
  • het verzamelen van determinatiesleutels en literatuur
  • bezoeken van andere interessante gebieden, zoals De Haeck (Noorden/Nieuwkoop) en het Linschoterbos.
  • geven/ondersteunen van paddenstoelenexcursies en lezingen voor KNNV/IVN
  • het gebruiken van de inventarisatielijsten en bevindingen als advies voor het beheer van het Brediuspark

Het Brediuspark is een heel bijzonder paddenstoelengebied. Het park ligt in een meander van de Oude Rijn. Deze rivier heeft door overstromingen in het verleden veel klei afgezet. Toen de familie Bredius het gebied kocht en hier een veeteeltbedrijf begon, gaven zij het gebied een landgoed-achtige uitstraling, onder andere door bomenlanen aan te leggen.

Bijna alle bomen hebben een samenlevingsvorm met schimmels, een symbiose. De schimmeldraden die een fijn netwerk vormen rond de wortels van de boom zorgen er voor dat allerlei mineralen uit de bodem beter opgenomen kunnen worden door de boom en beschermen de wortels tegen uitdroging. De schimmel krijgt om te kunnen groeien koolhydraten van de boom. Heel veel paddenstoelen die in het Brediuspark voorkomen behoren tot deze groep paddenstoelen: de ectomychorrhiza.
Bovendien zijn het dan ook nog soorten die een kleibodem prefereren en dat leidt tot een biotoop die heel bijzonder is. De paddenstoelen die hiertoe behoren worden als groep kleibospaddenstoelen genoemd.
In Nederland en in Europa zijn dit soort gebieden zeldzaam, maar in de provincie Utrecht kennen we er wel een aantal zoals bijvoorbeeld Amelisweerd, wat het grootste kleibosgebied in Nederland is. Maar ook het Vijverbos in Harmelen, het Linschoterbos en alle Vechtparken zoals Nijenrode en Gunterstein behoren hier toe.Inventarisatielijsten Paddenstoelen:
> Brediuspark 2015
> Brediuspark 2012 - 2015


Jaarkalender:
Zie de jaarkalender van de werkgroep voor een overzicht van de werkgroepactiviteiten.


Deelnemen:
Iedereen die zich wil verdiepen in paddenstoelen is van harte welkom bij onze werkgroep.


Contactpersoon:
Voor nadere informatie of toelichting op de inventarisatie-lijsten kunt u contact opnemen met Anja Knijff, de coördinator Paddenstoelenwerkgroep IVN-KNNV Woerden.


Contact:
Telefoon: 0348 401941
Email: anjaknijff@hotmail.com