Personalitati din strainatate (originari din Romania)CAROL BINES. S-a născut la 9 iunie 1931, în Stefanesti (judetul Botosani). Studii: Liceul Teoretic “Laurian” – Botoșani; Facultatea de Sociologie si Filosofie din Bucuresti. Intre 1955-1971, a fost redactor la revista “Contemporanul”. In 1971, a facut Alia. Din același an pana la pensionare (1996), a fost cercetător la Biroul Central de Statistica din Ierusalim, unde a deținut funcția de director adjunct de departament si de coordonator principal in divizia de demografie, populație si emigrare, responsabil cu statistica Alialei si cercetarea sociologica asupra olimilor hadasim. Este autorul a 18 carti despre Alia si a 52 de lucrări asupra cercetării integrarii olimilor. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Israel.


HAIM BRÉZIS. S-a născut la Paris, in 1944. Studii liceale si universitare la Paris. Este profesor de matematica la Sorbona, la Universitatea Rutgers (New Jersey), membru al Academiei Franceze de Științe, membru de onoare al Academiei Romane si al Academiei de Arte si Științe din Boston, responsabil, din partea franceza, a colocviilor de matematica romano-franceze, organizate sub egida Consiliului Europei. Autor a numeroase lucrări publicate în reviste de specialitate din Franța si în diferite tari ale lumii.


SHAUL CARMEL. S-a născut la 6 iulie 1937, in Ștefănești, județul Botoșani. A facut Alia in 1965. Este scriitor si publicist, vicepreședinte al Uniunii Asociațiilor Scriitorilor din Israel, secretar al Asociației Scriitorilor Israelieni de limba romana. A publicat 12 volume de poezie si proza, din perioada ’56-’96. Poeziile sale au fost traduse in engleza, maghiara, olandeza, sârba, idis, are trei volume de antologie, traduse in ebraica, rusa si araba. Coautor al volumului de interviuri Pacea si-a ucis soldatul (Ed. “Du Style” si Ed. Științifică, 1996), consacrat memoriei fostului premier israelian Yitzhak Rabin.


SANDU DAVID. S-a nascut in 1923, la Targoviste. A facut Alia in 1944, dupa ce a fost in Transnistria (Vapniarka). Este autorul a sapte volume de poezie, traduse in 14 limbi (araba, germana, spaniola, maghiara, engleza, romana s.a.), toate scrise in ebraica, in perioada 1946-1997. Este laureat al Premiului “Acum” al Societatii Scriitorilor si Compozitorilor Israelieni, presedinte de onoare al Uniunii Asociatiilor de Scriitori din Israel si al Pen-Clubului israelian. In prezent, lucreaza la antologia de poezie In total (cuprinzand 50 de ani de activitate in poezie).


SERGIU LEVIN. S-a nascut la 27 ianuarie 1928, in Bucuresti. Studii liceale la Liceul “Sf. Andrei” si la Liceul Evreiesc “Cultura” nr. 2. A absolvit Facultatea de Medicina din Timisoara. Si-a dat doctoratul in stiinte medicale la Facultatea de Medicina din Bucuresti. A fost cercetator stiintific gradul I la Filiala din Timisoara a Asociatiei de Stiinte Medicale. In 1984, a facut Alia. Pana in 1995, a fost seful sectiei de epidemiologie a regiunii de nord (Galil), din cadrul Ministerului Sanatatii din Israel. Este autor de articole stiintifice, comunicari, coautor de manuale de specialitate in domeniul imunologiei si epidemiologiei bolilor infectioase. Este autor de piese de teatru, eseuri, cronici literare, membru in comitetul de conducere a Asociatiei Scriitorilor Israelieni de limba romana, redactor sef al revistei “Izvoare” a acestei Asociatii.


BENT MELCHIOR. S­a nascut in 1920, la Copenhaga. Descendent al unei importante familii rabinice din Danemarca, autor a numeroase exegeze biblice, comentarii talmudice; este Sef Rabin al Danemarcei si presedintele Districtului B’nai B’rith pentru Europa.


YEHUDI MENUHIN. S­a nascut in 1918, la New York. Elev al lui A. Busch si George Enescu. Unul dintre cei mai proeminenti violonisti ai timpului nostru.


EDGAR REICHMAN. S-a nascut in 1929, la Galati. A absolvit cursurile Facultatii de Pedagogie si Psihologie din Bucuresti. In 1957, ia drumul exilului. In 1962, ii apare romanul de debut Denuntatorul, la Paris. Din 1984 pana in prezent, publica volumele de proza Intalnire la Kronstadt (Ed. “Belfond”, Paris, 1984), Rachel (Ed. “Belfond”, 1984), Insomniacul de la Dunare (Ed. “Belfond”, 1991), Nu vom mai pleca la Sils Maria (Ed. “Belfond”, 1995) s.a. Este laureat al Premiului W.Z.O. (Organizatia Sionista Mondiala) si membru de onoare al Uniunii Scriitorilor din Romania. Este colaborator permanent al publicatiilor “L’Arche” si “Le Monde” (Franta).


ALEXANDRE REVCOLEVSCHI. S-a nascut la 22 iulie, 1940, in Bucuresti. Studiile liceale – la Paris. A absolvit Scoala Nationala de Chimie din Paris, in 1963. Si-a dat doctoratul in 1969. A urmat un stagiu postdoctoral (1970-1972), la Massachusetts Institute of Technology. Din 1976, este profesor gradul I la Universitatea Paris XI. Din 1977, este director al Laboratorului de Chimie a Solidelor, devenit, ulterior, Laborator de Termodinamica si Fizico-Chimie a Materialelor. Este autorul unei noi metode de tratament termic al solidelor la cele mai inalte temperaturi, a dezvoltat o noua directie de cercetari privind dezintegrarea monocristalelor pana la structuri amorfe sau total dezorganizate. In acest domeniu a obtinut rezultate remarcabile, printre care mentionam sistemele binare pe baza de zicroniu. A initiat cercetari in sistemele metal-ceramice aplicate in industria aerospatiala si in domeniul oxizilor superconductori. A creat o scoala de cercetare interdisciplinara si a condus numeroase echipe de cercetatori reprezentativi din Franta, Japonia, Germania, S.U.A. este autorul a peste 200 de lucrari publicate in prestigioase reviste de specialitate. Este membru in colegiul de redactie al revistei “Journal of Materials Science”. A acordat o mare atentie stabilirii de relatii stiintifice cu tara de origine. In 1993, a devenit membru de onoare al Academiei Romane si, in 1996, i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Bucuresti.


VLAD SOLOMON. S-a nascut la 27 iunie 1951, in Bucuresti. In 1970, a facut Alia. A studiat trei ani la Facultatea de Teatru din Tel Aviv, sectia regie, a absolvit cursurile Facultatii de Stomatologie din Bucuresti. S-a specializat in hipnoza medicala si in tratamentul fobiei dentare. Este membru al Societatii de hipnoza medicala din Israel si al Societatii franceze de stomatologie psihosomatica, profesor Honoris Causa al Universitatii Sorbona din Paris. In 1984, a publicat in colectia “Izvoare”, editata de Asociatia Scriitorilor de Limba Romana din Israel, volumul de poezie In noi e un cer mai adevarat.


ERHARD ROY WIEHN. S-a nascut in 1947, la Sapruken (Germania). A absolvit Facultatea de Filosofie la München si a urmat studii postuniversitare in S.U.A. Este profesor doctor in sociologie al Facultatii de Sociologie, Universitatea din Konstanz (Germania). Este directorul Editurii “Hartung-Gorre Verlag”, specializata in publicarea de studii iudaice si carti-document despre Holocaust. Dupa 1989, a contribuit la infratirea Universitatii din Konstanz cu Universitatea din Iasi. Este coordonator de studii pentru studentii ieseni care urmeaza cursurile Facultatii de Sociologie din Konstanz.


HORIA ARAMA s-a nascut in 1930, la Iasi. Membru al Uniunii Scriitorilor, este autorul a numeroase volume de poezie, proza, teatru, literatura S.F., dintre care mentionam: Moartea pasarii-sageata (Editura Tineretului, 1966), Tarmul interzis (Editura Albatros, 1972), Palaria de pai (Editura Cartea Romaneasca, 1974), Jocuri de apa (Editura Cartea Romaneasca, 1975), Verde Aixa (Editura Albatros, 1976, traducere in japoneza – 1980), Dincolo de paradis (Editura Cartea Romaneasca, 1983), Colectionarul de insule (Editura Cartea Romaneasca 1981), Insulele fericite (Editura Cartea Romaneasca 1986), O insula in spatiu (Editura Cartea Romaneasca, 1991).


NILU ARONOVICI s-a nascut la 31 decembrie 1930, in Botosani. A studiat la Liceul Evreiesc din Iasi si la Liceul Teoretic din Ploiesti. A absolvit Institutul Agronomic Bucuresti, Facultatea de Horticultura, sectia viticultura si vinificatie. A urmat scoli de specializare postuniversitara in tara si in strainatate (Ungaria, Bulgaria, Cehoslovacia, Israel). A fost secretar stiintific al Institutului de Cercetari pentru Viticultura si Vinificatie Valea Calugareasca – Prahova. Este membru fondator al Oficiului National al Viei si Vinului – O.N.V.V. -, afiliat unor organizatii de profil internationale. Este autor a numeroase lucrari stiintifice publicate in brosuri, reviste de specialitate, dintre care 9 – unicate, in Romania. Din 1996, este presedintele Departamentului de Asistenta Sociala si Medicala, din cadrul F.C.E.R.


LYA BENJAMIN s-a nascut la 16 mai 1931, la Tarnaveni. A absolvit Facultatea de Istorie din Sverdlovsc, in prezent – Ecaterinenburg, si este doctorand al Universitatii din Bucuresti. Este autor a numeroase carti, studii, comunicari aparute in tara si strainatate. Printre volume mentionam: Documente referitoare la evreii din Romania, vol. I si II, Bucuresti, 1987 si 1990; Martiriul evreilor din Romania in anii celui de-al doilea razboi mondial, Bucuresti, 1991, Legislatia antievreiasca, 1940 – 1944″, Bucuresti, 1993; Problema evreiasca in stenogramele Consiliului de Ministri, 1940 – 1944, Bucuresti 1996. A ingrijit editia a II-a a Cartii Negre de Matatias Carp, Bucuresti, 1996. Toate cartile au aparut la Editura Hasefer.


LUCIAN BRATU. Regizorul, poate, unul dintre cei mai mari pe care i-a dat cinematografia romaneasca, s-a nascut la 14 iulie 1924, in Bucuresti. Este absolvent al Institutului de Arte Frumoase (1948) si al Institutului Unional de Arta Cinematografica de la Moscova (1955). De la “Secretul cifrului”, pana in 1999, Lucian Bratu a fost distins cu Premiul de Stat si cu Marele Premiu al Festivalului National de Film de la Mamaia (1964), cu Marele Premiu al Festivalului de Film de la Costinesti (1978), cu Premiul pentru film utilitar de scurt metraj de la Szolnok (Ungaria), cu Premiul Special al Juriului si “Crucea Sudului” la Festivalul International de Film de la Buenos Aires (Argentina)… O viata de om cuprinsa in atatea filme – multe de neuitat – (“Tudor”, “Drum in penumbra”, “Angela merge mai departe”, “Mireasa din tren”) in atatea premii care-i certifica valoarea.


MOSHE CARMILLY s-a nascut in 1908, la Budapesta. Este laureat al Diplomei de Onoare oferita de Universitatea din Budapesta, al premiului literar “Károly Roboz”, autor a numeroase lucrari de istorie, critica literara si de arta iudaice. Institutul de Studii Iudaice, infiintat in ’90, la Cluj, ii poarta numele.


MARA COEN s-a nascut la Mantova (Italia) in 1929. A absovit Scoala de Servicii Sociale a “Joint”-ului, de la Versailles. Incepand din 1950, a fost, pe rand, director al Scolii pentru Orfani Evrei din Roma, coordonator al Programului “UNRRA CASAS” pentru oameni fara adapost din nordul si sudul Italiei, al Serviciului de Asistenta Sociala din Ierusalim, al Programului UNCHR pentru refugiati veniti in Italia, din intreaga lume. Intre 1987-1999, cand s-a pensionat, a fost consilier al Programului “Joint” pentru Romania.


SERGIU COMISSIONA s-a nascut la 16 iunie 1928, la Bucuresti. A absolvit Conservatorul din Bucuresti. Si-a inceput cariera muzicala ca violonist in Cvartetul Radio. A debutat ca dirijor la Opera Romana din Bucuresti, in 1946. Intre 1955-1959, a fost dirijorul Operei din Capitala. In 1956, este laureat al Concursului dirijat de la Besançon. Dupa Alia (1959), este dirijorul Orchestrei din Haifa si pune bazele Orchestrei de Camera din acelasi oras. Intre 1962-1966, este invitat sa conduca Orchestra de la “Covent Garden”. In 1965, isi face debutul american cu Orchestra din Philadelphia. Este dirijor al Orchestrei din Göteborg (1966) si principalul dirijor al Orchestrei din Belfast (1967). In 1969, se stabileste la Baltimore, fiind numit director al Filarmonicii locale. In 1976, este director al Orchestrei din Pittsburg si principalul dirijor al Orchestrei Americane din New York. A primit Ordinul Muncii, in Romania, Premiul cultural al orasului Göteborg, distinctii onorifice din partea Conservatorului “Peabody si Loyala College” din Baltimore.


ANDREI CORBEA-HOISIE s-a nascut la Iasi, in 1951, licentiat in germanistica, romanistica si istorie al Universitatii” Al. I. Cuza” din Iasi, doctor in filologie al Universitatii din Bucuresti. Este sef al Catedrei de germanistica al Universitatii “Al. I. Cuza” din Iasi, director al Editurii Universitatii. Autor a numeroase studii in domeniul germanisticii, teoriei literare, esteticii, istoriei literare comparate, precum si a istoriei literare si comparate a Bucovinei, traducator si ingrijitor de editii ale unor filosofi, istorici, sociologi, scriitori de limba germana. Autor al volumelor Ego, Alter, Alter Ego (Iasi, 1993), Despre teme. Explorari in dimensiunea antropologica a literaturii (Iasi, 1995), Um den Meridian (Viena, sub tipar).


PAUL CORNEA s­a nascut la 3 noiembrie 1924, in Bucuresti. A absolvit Facultatea de Litere si Filosofie si si­a sustinut doctoratul la Universitatea Bucuresti. Intre 3 ianuarie – 15 iunie 1990 a fost ministru adjunct al Invatamantului. Intre 1992 – 1996, decan al Facultatii de limba si literatura romana al Universitatii Bucuresti. Din 1994-1997 – vicepresedinte al Asociatiei Internationale de Literatura Comparata, din 1997 – presedinte al Societatii Asociatiei Romane de Literatura Comparata. Este autorul unor importante volume de istorie si teorie literara, din care mentionam: Anton Pann (E.S.P.L.A., 1964), Originile romantismului romanesc (Editura Eminescu, 1972), Regula jocului. Versantul colectiv al literaturii (Editura Eminescu, 1980), Introducere in teoria lecturii (Editura Minerva, 1988, editia a II­a – Polirom, Iasi, 1998), Aproapele si departele (Editura Cartea Romaneasca, 1990), Semnele vremii (Editura Eminescu, 1995).


S. DAMIAN s­a nascut la 18 iulie 1930, la Alba Iulia. A absolvit Facultatea de Filologie din Bucuresti. A fost redactor la “Romania literara” si “Luceafarul”. Intre 1976 – 1995, a condus Catedra de limba si literatura romana la Seminarul de romanistica a Universitatii din Heidelberg. Este autorul a numeroase volume de critica literara dintre care mentionam: Intrarea in Castel (Editura Cartea Romaneasca), Fals tratat de psihologia succesului (Editura Cartea Romaneasca), Scufita rosie nu mai merge in padure (Editura Seara, 1994), G. Calinescu romancier (Editura Minerva, reeditat in 1995 de Editura Du Style), Duelul invizibil (Editura Cartea Romaneasca, 1997).


EDMOND DEDA s-a nascut la 23 aprilie 1920, in Bucuresti. A absolvit Conservatorul “Alberto della Pergola”, din Bucuresti, “The Billy Mayerl School of Modern Orchestration”, din Londra. A fost profesor la Scoala Populara de Arta din Bucuresti, director muzical la Teatrul “Ion Vasilescu” din Capitala, profesor si director al Departamentului Canto Pian al Scolii de Arta Populara din Brasov. Este laureat al Concursului de creatie si interpretare de la Mamaia (1969), de la Split (1979). Este autorul a numeroase musicaluri realizate pentru Teatrul “Baraseum” (1942-1944), prezentate la Sala Dalles (1951-1955), la Teatrul “Constantin Tanase” (1956-1967), la Teatrul “Ion Vasilescu” (1969-1972), la T.E.S., precum si la teatre din provincie. A scris muzica pentru spectacole de teatru, muzica de film, muzica de balet pentru televiziune, cantece pentru copii si, desigur, impresionant de multe cantece de muzica usoara. “Busuiocul”, “Indragostitii n-au nevoie de cuvinte”, “Of, inimioara”, “Inima nu fii de piatra”, “Ma mai gandesc la dumneata”, “Suflet de copil” – sunt doar cateva care spun mai mult decat orice carte de vizita. Este si autor de carti de muzicologie. Bogata discografie “Edmond Deda” da si ea masura imensei sale popularitati.


TUDOR ELIAD s-a nascut in 1943, in Bucuresti. A absolvit I.A.T.C., sectia regie de teatru si film. In prezent, este stabilit la Paris. Este autorul a 20 de carti, dintre care mentionam: Ce-i de facut?, Editura L’age d’homme, 1980; Timisoara, mon amour, Editura Jacques Bertoin, 1992; Almanah oriental, Editura Grasset 1989.


RADU F. ALEXANDRU s-a nascut la 12 iulie 1943, in Bucuresti. A absolvit facultatile de matematica (1965), filosofie (1974), regie de teatru – cursuri postuniversitare (1983). A debutat in 1971, in proza cu volumul Cu fata spre ceilalti (Editura Eminescu, Bucuresti) si in 1974, in dramaturgie, cu piesa Umbrele zilei, la Teatrul “Victor Ion Popa” din Barlad. Piesele Dinu, Saltimbancii, Iubiri, O sansa pentru fiecare, Omul care face minuni, Mansarda, Privind in jur cu ochi fara lumina, Nimic despre Hamlet, sunt jucate pe parcursul anilor pe scenele teatrelor din Bucuresti si din tara. Buna zi de maine (1981), Mlastina (1992), Nimic despre Hamlet (1996) sunt volume de teatru publicate la Editura Cartea Romaneasca. Autor al multor scenarii de film (La capatul liniei, regia – Dinu Tanase, 1981; Punct. Si de la capat, regia – Alexa Visarion, 1983; Omul zilei, regia – Dan Pita (1997); film distins cu Premiul Special al Juriului de la Montpellier, si premiul pentru Scenariu al Uniunii Cineastilor din Romania; O sansa pentru fiecare Premiul de dramaturgie al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (1979), Nimic despre Hamlet – Premiul de Dramaturgie “Camil Petrescu” (1995) si Premiul de Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor (1995). Este membru in Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor, membru al Uniunii Autorilor si Realizatorilor de Film, director executiv al Fundatiei “Forumul pentru starea culturii”, senator dupa alegerile din 1996, membru al Comisiei de cultura, arta, mass-media a Senatului, vicepresedinte al Grupului de Prietenie Interparlamentar Romania-Israel, vicepresedinte al Asociatiei Culturale de Prietenie Romania-Israel.


Dr. ZVI FEINE s-a nascut la New York, in 1942. Este absolvent al Facultatii de Sociologie al Universitatii Ebraice din Ierusalim. Si-a sustinut doctoratul la Universitatea din Pennsylvania (S.U.A.). A facut Alia in 1960. A fost director al Programului postuniversitar “Schwartz” pentru conducatori ai Centrelor Comunitare din Israel, din cadrul Universitatii Ebraice. Este autor a numeroase studii, comunicari de specialitate, publicate in Israel si in alte tari ale lumii, lucreaza de 23 de ani in cadrul “Joint”-ului, dintre care 13, in Romania, in calitate de director al acestui Program. Este, de asemenea, director adjunct al Programului “Joint” pentru Israel si presedinte in Consiliul de conducere al Asociatiei pentru Servicii Sociale ale Varstnicilor din Israel, ESHEL.


LAWRENCE FOSTER s-a nascut la Los Angeles, in 1941, intr-o familie evreiasca originara din Romania. A debutat in 1968, dirijand Royal Philharmonic Orchestra (S.U.A.), devenind, ulterior, cel mai tanar sef de orchestra al ei. In 1971, este numit director muzical al orchestrei din Houston. In 1974, preia conducerea Filarmonicii din Monte Carlo. Intre 1985-1990, detine postul de director muzical al Orchestrei de Camera din Laussane. In 1995, este numit director muzical al Festivalului de la Aspen. In prezent, este director artistic al Orchestrei Simfonice din Barcelona. A sustinut numeroase concerte la Amsterdam, Berlin, Bruxelles, Copenhaga, München, Milano, Paris, Viena, Zürich si in Israel. In 1998, a fost directorul muzical al Festivalului International “George Enescu”, editia a XIV-a.


RABIN ELIEZER GLANZ s-a nascut in 1945 la Arad. A absolvit Yesiva (liceul religios) in acelasi oras. Intre anii 1964-1973 a fost haham in comunitatile evreiesti din Deva, Alba Iulia, Arad, Ocna Mures, Teius. Om de aleasa cultura iudaica, Rabinul Eliezer Glanz s­a impus ca o prezenta remarcabila a vietii religioase din comunitatea noastra. Iubitor de Sion, a facut Alia in 1973, dar s­a reintors in mijlocul obstii din tara unde s­a nascut si si­a format personalitatea, dedicandu­si energia, priceperea, cunostintele obstii evreiesti din Romania. Intre 1975-1977 a fost haham in comunitatile din Timisoara si Cluj. Dupa 1986, a fost haham in comunitatea din Bucuresti. Din 1977 este loctiitor al marelui Rabin Menachem Hacohen iar in 1999 a obtinut diploma de Rabin la Seminarul Teologic din Haifa.


DANIEL S. GOLDIN s-a nascut in 1938, in S.U.A., intr-o familie evreiasca originara din Romania. S-a specializat ca inginer in domeniul tehnologiei aerospatiale. In 1962 si-a inceput cariera la N.A.S.A. In prezent este membru al Academiei Nationale de Inginerie, al Institutului American de Aeronautica si Astronautica, al Societatii Astronomice Americane, al Academiei Internationale de Astronautica, este Doctor Honoris Causa a 12 universitati americane, laureat a 15 premii si medalii, autor a numeroase comunicari stiintifice in domeniul tehnologiei si instrumentelor stiintifice spatiale.


IZU GOTT s-a nascut la 31 mai 1934, in Dorohoi. In 1959, a absovit Conservatorul din Iasi. A fost contrabasist, apoi, dirijor la Teatrul Evreiesc din Iasi, dirijor al ansamblului folcloric “Doina Moldovei”. Din 1979, a preluat conducerea corului “Talmud Tora” din Iasi, din 1980 – a celui din Bucuresti. In 1989 a facut Alia. La solicitarea Sef Rabinului dr. Moses Rosen z.l., s-a intors pentru a se ocupa de indrumarea tuturor corurilor de Talmud Tora din tara. A intreprins turnee de mare succes in Israel, S.U.A., Franta, Elvetia. A participat la numeroase manifestari culturale interetnice, unde a fost distins cu importante premii.


Acad. C. I. GULIAN s-a nascut la Bucuresti, in 1914. A absolvit Facultatea de Filologie Romanica (1938), si-a sustinut doctoratul de filosofie in 1947. Este profesor universitar din 1948. A fost director al Institutului de Filosofie (1954 – 1967), presedintele Sectiei de Filosofie-Psihologie-Drept a Academiei Romane (1967 – 1992). Este autorul a 30 de carti, 15 – traduse in strainatate, dintre care mentionam: Problematica vietii (1966); Despre cultura spirituala a problemelor africane (1964); Hegel in filosofia artei (1970); Antropologia politica si geneza ideologiilor (1984); Hegel. Tanarul Nietzsche. Mircea Eliade (1992).


Doctorul GABRIEL GURMAN s-a nascut la Iasi, in 1939. A studiat la I.M.F. Bucuresti. S-a specializat in anestezie si terapie intensiva. A facut Alia in 1972. In prezent, este profesor la Universitatea “Ben Gurion” din Beersheva, trezorierul Sectiei Europene a Federatiei Mondiale de Anestezie si membru in Comitetul de Educatie al Federatiei. Este autor a numeroase lucrari publicate in Israel, S.U.A., Anglia, Germania, intre care mentionam Manual de anestezie si Manual de terapie intensiva, ambele aparute in 1989, Ghid de anestezie, 1992.


LADISLAU GYEMANT s-a nascut la 12 septembrie 1947, la Oradea. A absolvit Facultatea de istorie a Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde si-a sustinut si doctoratul. Este profesor universitar, director al Institutului de iudaistica din cadrul Facultatii de Istorie si Filosofie a Universitatii “Babes-Bolyai”, prodecan al Facultatii de Studii Europene din Cluj, autor a 12 carti si 70 de studii publicate in reviste de specialitate, dintre care mentionam Miscarea nationala a romanilor din Transilvania intre anii 1790 si 1848, Editura stiintifica si enciclopedica, Bucuresti, 1986; Repertoriul actelor oficiale privind Transilvania tiparite in limba romana (1701 – 1847), Editura stiintifica si enciclopedica, Bucuresti, 1981; Repertoriul izvoarelor statistice privind Transilvania, 1690 – 1847, Editura Univers Enciclopedic, Bucuresti, 1995. Este laureat a numeroase premii, intre care Premiul “Nicolae Balcescu” al Academiei Romane.


Prim cantorul WILLY HARNIK s-a nascut la 2 februarie 1914, in Bucuresti. A urmat Scoala primara “Kalische Folkschule” si Liceul “Matei Basarab” din Bucuresti. Este absolvent al Conservatorului muncitoresc din Capitala. Din 1937 a fost corist si solist in Corul Templului Coral. Intre 1970 pana 1998 a fost cantor al Templului Coral, singurul cantor al acestui Templu cu o activitate atat de indelungata.


NICU HORODNICEANU s-a nascut la Botosani, in 1929. A absolvit Institutul Politehnic din Bucuresti in 1951, a facut Alia in 1972. S-a ilustrat in dramaturgie si teorie a teatrului (volumele Ipoteze, 1974, Tel Aviv; Este destinul un cuvant fara sens?, 1985, Tel Aviv; Dansul independent, 1989, Ierusalim, carte scrisa in colaborare cu coregraful Iarun Margolin). Este membru al Uniunii Scriitorilor din Israel si al Asociatiei Scriitorilor Israelieni de Limba Romana.


CAROL IANCU s-a nascut in 1946, la Harlau. Este absolvent magna cum laude al Universitatii Ebraice din Ierusalim si doctor in istorie, in litere si stiinte umaniste al Universitatii Aix-en-Provence. Este profesor de istorie contemporana la Universitatea Paul Valery din Montpellier, director al Centrului de cercetari si studii evreiesti si ebraice al aceleiasi universitati. Dintre volumele sale mentionam: Emanciparea evreilor din Romania, 1866-1919 (1978); Bleichroder si Crémieux. Corespondenta inedita (1987); De la inegalitate civica la drepturile minoritatilor (1992) s.a. Este laureat a numeroase premii in Franta si Israel.


ROSE SIGAL-IBSEN s-a nascut la Bucuresti. A facut Alia in 1947. In prezent, traieste in S.U.A. A absolvit Academia de Arte Frumoase din Zhejiang (China), a Studio-ului de arta japoneza “Shozo Salo”, din Mendocino, California, a Scolii de Sumi-e “KoHo”, din New York. Este membra a Societatii Americane a Artistilor Contemporani (A.S.C.A.), vicepresedinta a Societatii de Arta Orientala Sumi-e, din New York. A avut numeroase expozitii personale si colective in S.U.A. si Europa, este laureata a multor premii prestigioase, printre care mentionam Diploma de Excelenta “competitia de caligrafie”, a Centrului Cultural Kampo, din New York, Premiul “Pen and Brush” in memoriam Emily N. Hatch, Premiul Asociatiei Internationale a Artistilor oferit de Institutul “Manhattan Arts” din New York.


RADU IOANID s-a nascut la 11 iulie 1953 in Bucuresti. A absolvit Facultatea de Sociologie din Bucuresti. Si-a sustinut doctoratul privind Holocaustul evreilor din Romania la “École des Hautes Édudes en Sciences Sociales” din Paris. In prezent, este cercetator la Muzeul Holocaustului din Washington D.C. In 1997, a publicat la Editura Hasefer Evreii sub regimul Antonescu.


MENACHEM HACOHEN. Marele Rabin Menachem Hacohen s-a nascut la 26 iulie 1932, la Ierusalim. A servit ca rabin in armata israeliana si i-a insotit pe Sef Rabinul de atunci al Israelului, Shlomo Goren, si trupele de parasutisti care au redobandit partea veche a Ierusalimului si Zidul de Apus, in timpul Razboiului de Sase Zile, in 1967. Este autor a numeroase carti de comentarii rabinice si a publicat 16 volume de noi comen-tarii asupra Bibliei. A fost membru in Knesset, din partea Partidului Muncii, rabin in Histadrut. Este presedinte al Centrul Cultural si Edu-cational Evreiesc “Sapir”, din Ierusalim si rabin al mosav-urilor din Israel.


YVONNE HASAN s-a nascut la 12 ianuarie 1925, in Bucuresti. A absolvit Facultatea de filosofie a Universitatii Bucuresti, specialitatea estetica, istoria artei. Si-a sustinut doctoratul la aceeasi universitate. A studiat cu M.H. Maxy si, ulterior, cu Ciucurencu. Este membra fondatoare a Uniunii Artistilor Plastici. A fost profesor la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu”, din Bucuresti, Catedra de istorie a artei. Este autoare de cursuri, studii, articole de istoria artei. A publicat la Editura Meridiane, volumul Paul Klee si arta moderna. A avut opt expozitii personale si a participat la numeroase expozitii de grup.


DUMITRU HANCU s-a nascut in 1922. A debutat editorial in 1956, la E.S.P.L.A., cu schita biografica “Heinrich Heine”. Intre 1972-75, a publicat doua volume masive de traduceri din opera lui Heine, la Editura Univers. In 1988, i s-a publicat studiul Heine in Romania in “Anuarul Institutului “Heinrich Heine”" din Düsseldorf. A tradus din proza si teatrul lui Arthur Schnitzler. Din opera lui Heinrich Mann a tradus Din tara huzurului, Tineretea si implinirea lui Heinric al IV-lea. Pentru colectia “Romanul secolului XX”, a Editurii Univers, a tradus, in 1980, Winterspelt, de Alfred Andersch. In 1995, i-a aparut, la Editura Univers, traducerea lucrarii prof. Klaus Heitmann Imaginea romanilor in spatiul lingvistic german. Tot in 1995, a publicat, la Editura Kriterion, cartea Conexiuni cu “Vrajitorul”. Thomas Mann in Romania. Este laureat al premiilor Uniunii Scriitorilor si revistei “Magazin Istoric”, autor a numeroase studii literare si istorice. In prezent, este director adjunct al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania.


OSCAR HOFFMAN s-a nascut in 1930, la Targoviste. A absolvit Facultatea de Filosofie si si-a sustinut doctoratul la Universitatea Bucuresti. In prezent, este director stiintific al Institutului de Sociologie al Academiei Romane. Printre volumele cele mai importante al caror autor sau coordonator este mentionam: “Sisteme conceptuale, operationale in sociologie” (Editura Stiintifica, 1977), “Profesiile in fata viitorului” (Editura Academiei, 1990), Psihologia manageriala (Editura Societatii Romane de Management, 1994), “Sociologia muncii” (Editura Hyperion, 1996). Sub tipar: “Management. Fundamente Socioumane”. (Editura Hyperion) si “Stiinta, tehnologie, valori” (Editura Lumina Lex).


JOSE IACOBESCU s-a nascut la 18 noiembrie 1938, in Bucuresti. A absolvit Institutul de Studii Militare, in specialitatea autovehicole rutiere. Din 1990, este presedintele Camerei de Comert si Industrie Romania-Israel, din 1995 – presedintele Uniunii Camerelor Bilaterale de Comert si Industrie din Romania, membru in Consiliul de conducere al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei. Municipalitatea orasului Hod Hasharon i-a acordat o Diploma de onoare pentru merite alese in activitatea de cooperare in domeniul constructiilor si al arhitecturii vizand infrumusetarea peisajului citadin. C.C.I.R.I. s-a remarcat prin actiuni de sponsorizare a diverselor activitati culturale ale F.C.E.R. (carti, casete audio, reviste).


ION IANOSI s-a nascut la 1 mai 1928, la Brasov, a studiat filologia la Cluj si filosofia la St. Petersburg, unde si-a sustinut si doctoratul, este, de 43 de ani, profesor de filosofie si estetica la Universitatea Bucuresti, este autor a numeroase carti de filosofie, estetica, istorie literara, memorialistica, dintre care mentionam Thomas Mann (1965), Dostoievski – tragedia subterana (1968), Romanul unui oras: Petersburg (1972), Alegerea lui Iona (1974), Hegel si arta (1980), O istorie a filosofiei romanesti – in relatia ei cu literatura (1996).


VILY JUSTER s-a nascut la 4 ianuarie 1924, in Iasi. Este licentiat al Facultatii de Arhitectura “Ion Mincu” din Bucuresti. Intre 1949 si 1973 a proiectat o serie de edificii de mare amploare in Romania (hoteluri de vacanta, ansambluri arhitecturale destinate sporturilor, blocuri de locuinte din materiale prefabricate s.a.). Incepand din 1974 pana in 1990, a realizat importante lucrari de arhitectura in Franta si Canada. In prezent, este stabilit la Montreal. Din momentul pensionarii, s-a dedicat in intregime picturii, devenind, din 1984, membru al Consiliului de Pictura din Québec, detinand, intre 1991-1996, functia de vicepresedinte al Consiliului de Pictura din acelasi oras. A avut noua expozitii personale si peste 28 de expozitii colective. In 1999 a realizat o retrospectiva de arhitectura si pictura pe care a expus-o la Universitatea Mc Gill (Canada).


NICOLAE KALLOS s-a nascut la Oradea, in 11 noiembrie 1926. A absolvit Facultatea de filosofie a Universitatii din Cluj, unde si-a sustinut si doctoratul. A parcurs toate treptele invatamantului universitar, ajungand decan al aceluiasi inalt for stiintific. Este autor al mai multor carti de filosofie, sociologie si stiinte politice, dintre care Sociologie, politica, filosofie (Editura Facla, Timisoara, 1975) si Axiologie si etica, scrisa impreuna cu Andrei Roth (Editura Stiintifica, Bucuresti, 1968), au fost distinse cu Premiul Academiei Romane. In prezent, este profesor consultant si coordonator de doctorate in specialitatea Filosofie Politica si Stiinte Politice. Este vicepresedintele Asociatiei si redactorul sef al Buletinului “Memento Buchenwald” din Romania.


HARY KULLER s-a nascut la 23 februarie 1929, la Moinesti. A absolvit Facultatea de Filosofie din Bucuresti, unde si-a sustinut si doctoratul. Este membru in Comitetul de redactie al Buletinului CSIER si colaborator principal al acestuia. Autor a numeroase carti, studii de specialitate, dintre care mentionam: Sociologia cunoasterii, Editura Stiintifica, Bucuresti 1968; Cunoasterea sociologica, Editura Acedemiei, Bucuresti 1976; Folclorul din Vechiul Testament, Editura Scripta, Bucuresti, 1994; Mituri, rituri si obiecte rituale iudaice, Editura Fundatiilor Culturale, Bucuresti, 1997; Presa evreiasca bucuresteana, Editura Hasefer, Bucuresti, 1997; Opt studii despre istoria evreilor din Romania, Editura Hasefer, 1997. Este coordonator, alaturi de dl acad. Nicolae Cajal al lucrarii Contributia evreilor din Romania la civilizatie si cultura, aparuta sub egida UNESCO, 1996.


OSY LAZAR s-a nascut la 9 august 1928, in Galati. A absolvit Facultatea de Mecanica de la Institutul Politehnic Bucuresti, Academia Comerciala. A studiat 4 ani la Facultatea de Matematica. A fost conferentiar la Institutul Politehnic din Bucuresti, a detinut functii de raspundere in Ministerul Constructiilor, Ministerul Industriei Usoare. Este autorul a mai multor lucrari de stiinta din care mentionam Calculul si constructia masinilor-unelte (Editura Tehnica, 1958), Culegere de probleme de mecanica si rezistenta materialor (Editura Tehnica, 1960). Este laureat a numeroase premii in tara si strainatate. Este vicepresedinte al C.E.B., membru in Comitetul director al F.C.E.R., presedinte al Departamentului Anti Defamation League in cadrul Forumului B’nai B’rith “Dr. Moses Rosen” din Romania, coordonator al activitatilor de cult iudaic pe tara.


TOMA GEORGE MAIORESCU s-a nascut la Resita, in 8 decembrie 1928. Licentiat in litere si filosofie. Doctor in litere, presedinte fondator al Miscarii Ecologiste din Romania, director al revistelor “Eco”, “Eco-Magazin”, “Ecosofia”, membru titular al Academiei Internationale de Turism din Monaco (1981), al Academiei de Stiinte din New York (1987), Omul Anului 1990 (titlu decernat de Institutul Biografic American), laureat al mai multor premii literare nationale si internationale. Autor a peste 30 de volume de poeme, proza si publicistica, din care mentionam: Pasi peste ape (Editura pentru literatura, 1965), Zeii desculti (Editura Tineretului, 1966), Dialog cu secolul si oamenii lui (Editura pentru literatura, 1967; vol. II – Editura Eminescu, 1972), Timp rastignit (Editura pentru literatura, 1969), La echinox de toamna (Editura Cartea Romaneasca, 1977), Poezii – Editii definitive (Editura Vinea, 1997), Proze – Editii definitive (Editura Vinea, 1998).


HARY MAIOROVICI s-a nascut la Sighet, in 6 septembrie 1918, intr-o familie evreiasca traditionalista. A studiat la Conservatorul din Viena si la cel din Cluj, pe care l-a absolvit. Este autorul muzicii a peste 100 de filme, a multor piese de teatru, simfonii, lucrari camerale, lieduri, poeme simfonice. Laureat a numeroase festivaluri internationale de film, este cetatean de onoare al Clujului si Sighetului. Opere de referinta: Stari in imagini; Ultima noapte a copilariei; Un flacau din orasul nostru; Izgadal; Portile padurii s.a. In prezent, lucreaza la un film de autor in doua parti: Speranta si Masacrul din Sarmas.


GASTON MARIN s-a nascut in 1918, la Chisinau-Cris (Padureni), judetul Arad. A absolvit Institutul Politehnic din Grénoble, Facultatea de Electrotehnica si Energetica. Si-a sustinut teza de doctorat la acelasi Institut, fara a mai putea primi titlul, fiindca intrase in Maquis. Este autor a numeroase lucrari stiintifice, dintre care Incalzirea otelului prin cuptoare de inalta frecventa a servit drept temelie unei importante lucrari tehnice in Algeria. Este veteran in Armata si Miscarea de Rezistenta franceze. Intre 1949-1962 a detinut functii de inalta raspundere in Ministerul Energiei, C.S.P. si Comitetului de Stat pentru Energie Nucleara. In prezent, traieste in Israel.


HENRY MALINEANU s-a nascut la 25 martie 1920, in Bucuresti. A studiat la Conservatorul din Bucuresti. A fost dirijor la Teatrele “Baraseum” (1942-1944), “Gioconda” (1944-1948), director muzical si dirijor la Teatrul de Revista din Bucuresti (1950-1958). Este autor de operete si musicaluri, de muzica pentru spectacole de teatru, muzica de film, compozitor a peste 200 de cantece de muzica usoara, 150 – intrate in fonoteca Radio-ului, zeci dintre ele devenite slagare. Este laureat al Premiului de Stat (1953), Artist Emerit (1962), al Premiilor Festivalurilor Nationale de Muzica Usoara de la Mamaia (1963, 1964, 1969, 1971), al Premiilor Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (1971, 1977, 1978), al Premiului Uniunii Compozitorilor la Festivalul “Crizantema de aur”, Targoviste, 1980 s.a.


DAN NEGREANU s-a nascut in 1921, la Bucuresti. Studii: Liceul “Matei Basarab”, Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti. A studiat, in paralel, canto. Este doctor in drept. A realizat un scenariu de film despre George Enescu si un scenariu dupa “Oedip”. Intre anii 1950-1965 a fost directorul Filarmonicii “George Enescu” din Bucuresti, si – pana in 1972 – secretar general al Concursului si Festivalului International “George Enescu”. La sfarsitul anilor ’60, a fost ales membru al Comisiei Europene al Concursurilor Muzicale. Este casatorit cu Sonia Filip, care s-a ilustrat, timp de 25 de ani, cat a fost secretar literar al Teatrului “Giulesti” din Capitala, in domeniul dramatizarilor radiofonice. Fiica, Patricia Aldea, este o cunoscuta arhitecta newyorkeza, nepoata, Dana, este studenta in ultimul an la Facultatea de Drept din New York.


Prof. dr. MICHAEL ZVI NEHORAI s-a nascut la Tg.-Neamt, in 1933. A facut Alia in 1945. A absolvit Facultatea de Filosofie si si-a sustinut doctoratul la Universitatea Ebraica din Ierusalim. Este autorul a numeroase comunicari, eseuri filosofice. Dintre lucrarile aparute, mentionam Solomon Ben Yehuda Hanassi si comentariul sau despre “Calauza ratacitilor” si Gandirea evreiasca in timpurile moderne si medievale.


VICTOR NEUMANN s-a nascut la 28 octombrie 1953, la Lugoj. A studiat la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, a sustinut doctoratul la Universitatea din Bucuresti. Este conferentiar la Universitatea din Timisoara si cercetator stiintific principal la Institutul de Stiinte ale Educatiei din Bucuresti. Este laureat al Premiului A. D. Xenopol al Academiei Romane pentru cartea Tentatia lui Homo Europaeus. Geneza ideilor moderne in Europa Centrala si de Sud-Est (Ed. Stiintifica, 1991). Autor al cartilor Convergente spirituale (Ed. Eminescu, 1986), Istoria evreilor din Romania (Ed. Amarcord, Timisoara 1996), Identitati multiple in Europa regiunilor. Interculturalitatea Banatului (Ed. Hestia, Timisoara 1997), a 40 de studii publicate in Romania, Olanda, Austria, Ungaria, S.U.A., Italia.


ANDREI OISTEANU s­a nascut la 18 septembrie 1948, in Bucuresti. A absolvit Universitatea Politehnica din Bucuresti, a urmat un curs de studii orientale la Universitatea Bucuresti si unul de studii iudaice la Universitatea Central­Europeana din Budapesta. Este autorul unui volum de beletristica (Cutia cu batrani, Editura Meta, Bucuresti, 1995) si al catorva de etnologie si antropologie culturala (Gradina de dincolo. Zoosophia, Editura Dacia, Cluj, 1980, Motive si semnificatii mito­simbolice in cultura traditionala romaneasca, Editura Minerva, Bucuresti, 1989; Mythos si logos. Studii si eseuri de antropologie culturala, Editura Nemira, Bucuresti, 1997, editia a II­a – 1998; in pregatire: Imaginea evreului in cultura romaneasca. Studiu comparativ in context central­european; Dispute teologice publice. O istorie a religiilor dintr­o perspectiva inedita.


SONIA PALTY s-a nascut in 1928, la Bucuresti. A studiat la Liceele “Sf. Iosif” si “Focsaneanu”, a absolvit Facultatea de Ziaristica din Bucuresti. In 1961 a facut Alia. Este ziarista si scriitoare israeliana de expresie romana, autoare a cartii Evrei, treceti Nistrul! (Editura Papyrus, Tel Aviv, 1980), care a cunoscut trei editii, si a fost tradusa in Germania si Canada, beneficiind si de o versiune in ivrit, tiparita fiind si de Editura Cartea Romaneasca, din Bucuresti. In 1998, i-a aparut la Editura Papyrus, din Tel Aviv, volumul Si astazi si maine, mereu.


AMELIA PAVEL s-a nascut la 7 noiembrie 1917. A studiat estetica si istoria artei la Facultatea de litere din Bucuresti. Membra a Uniunii Artistilor Plastici, este autoarea a numeroase carti de istoria artei printre care mentionam: Nicolae Vermont (Editura Academiei, 1958); Idei estetice in Europa si arta romaneasca la rascruce de veac (Cluj, 1972); Expresionismul si premisele sale (Editura Meridiane, 1978); Peisaj uman, peisaj natural (Editura Meridiane, 1982); Stefan Caltia (Editura Meridiane, 1988); Desenul romanesc in prima jumatate a secolului XX (Editura Meridiane, 1986); Un martor in plus (Editura Du Style, 1997), traduceri.


TIA PELTZ nascuta la Bucuresti, in 1921, a studiat la Scoala evreiasca de arta “M. H. Maxy”. A avut 44 de expozitii personale, dintre care 5 in Israel, si a participat la multe expozitii colective in strainatate. Tablouri ale pictoritei se afla in colectii particulare din Italia, Franta, S.U.A., Japonia. Este membru fondator al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, membru al Academiei “San Sal Maggiore” din Parma (Italia). Figureaza intr-un dictionar “Who’ s who” din Marea Britanie. Este laureata a Premiului pentru ilustratie de carte, Cluj, 1997.


MIRIAM RADUCANU s-a nascut la Piatra Neamt, in 1924. A condus prima scoala coregrafica de stat in Romania (1949 – 1950), a fost profesoara de dans modern la Liceul de coregrafie. Intre 1991-1992, este profesoara de improvizatie si creatie de miscare pentru actori la Academia de Teatru si Film. In prezent, preda acelasi curs la Facultatea de Actorie din cadrul Universitatii Ecologice.


LIVIU ROTMAN s-a nascut la 11 aprilie 1947. A absolvit Liceul “Mihai Viteazul”, Facultatea de istorie a Universitatii Bucuresti. Si-a sustinut doctoratul la aceeasi Universitate. A facut Alia in 1985. Este conferentiar la Universitatea Tel Aviv si director la Centrul “Goren-Golstein” pentru studiul istoriei evreilor din Romania. A redactat lucrarile primei Conferinte de istoria evreilor din Romania (1992), a ingrijit, impreuna cu Raphael Vago, volumul I din Istoria evreilor din Romania; in curs de pregatire: volumul II, Secolul XIX, ingrijit impreuna cu Carol Iancu. Sub tipar: Modernitate si invatamant (invatamantul evreiesc in Romania la cumpana secolelor XIX-XX).


SILVIU SANIE s-a nascut in comuna Pungesti, judetul Iasi, la 2 iulie 1936. Este absolvent al Universitatii “Al. I. Cuza” din Iasi. Din 1963, este cercetator stiintific al Institutului de Istorie si Arheologie “A. D. Xenopol”, apoi al Institutului de Arheologie a Filialei Iasi a Academiei Romane. In prezent, este sef al sectorului de istorie veche, coordonator de doctorate la istoria antica universala, profesor asociat de Epigrafie latina la Facultatea de Litere a Universitatii “Al.I. Cuza”. Este autorul a aproximativ 200 de studii si a mai multor carti, dintre care cele mai importante au fost amintite in interviu.


OCTAVIAN SAVA s-a nascut la 1 februarie 1928. A absolvit Facultatea de Limba si Literatura Romana in 1965. Este autorul a numeroase piese de teatru, scenarii de film si televiziune, dintre care mentionam: “Nota zero la purtare”, “Aventurile Capitanului Val Vartej”, “Post Restant”, “In fiecare zi mi-e dor de tine”. In 1993, a scris scenariul unui film care s-a bucurat de cel mai mare succes de public dupa ’89, A doua cadere a Constantinopolului. Este laureat al A.P.T.R., al Asociatiei Umoristilor din Romania, al revistei “Moftul roman”, al Studiourilor de film “Alexandru Sahia”.


LEON SARATEANU s­a nascut la 23 noiembrie 1919, in Bucuresti. A absolvit Facultatea de Filosofie si Litere si Seminarul Pedagogic Universitar. Dintre cartile al caror autor este, mentionam Acasa la… (reportaje­eseuri), Editura Tineretului, 1964; Elvetia, Editura Enciclo-pedica, 1974; Povesti de spus in patru anotimpuri, Editura Sport­Turism, 1984. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.


Ing. SIEGFRIED SCHEBER s-a nascut la 6 octombrie 1916, la Campulung Moldovenesc. Este inginer, in specialitatea chimie alimentara, stabilit, din 1960, la Viena. Din 1996, este presedinte de onoare al Forumului B’nai B’rith “Dr. Moses Rosen” din Romania. S-a remarcat print-o sustinuta activitate sociala si prin numeroase opere de binefacere, pentru comunitatea evreilor romani, pe care le continua si in prezent. In 1999, a pus bazele unei Fundatii Culturale “Dr. Moses Rosen” pentru promovarea talentelor literare, muzicale, plastice din randul obstii evreiesti din Romania.


ALEX SIVAN s-a nascut la 1 aprilie 1946, la Bucuresti. A urmat cursurile Liceului “Dimitrie Cantemir”, in Bucuresti. A continuat sa studieze in Israel, specializandu-se in management la Universitatea din Tel Aviv. Din 1993, este director general al F.C.E.R.


DUMITRU SOLOMON s-a nascut la 14 decembrie 1932, in Galati. A absolvit Facultatea de Limba si Literatura Romana din Bucuresti. Este autor de eseuri, cronici de teatru, proza si dramaturgie. In prezent, este redactor sef al revistei “Teatrul, azi”. Dintre cele circa 20 de carti aparute, mentionam Socrate, Masti contemporane (Editura Eminescu 1970), Fata morgana (Ed. Eminescu 1973), Socrate, Platon, Diogene cainele (Ed. Eminescu 1974), Teatru (Editura Unitext 1997). Este laureat al Premiului Academiei Romane (1978), al Uniunii Scriitorilor (1982, 1985), al Asociatiei Uniunii Scriitorilor din Bucuresti (1973, 1978, 1984), al Premiului UNITER pentru cea mai buna piesa romaneasca a anului 1995 – Repetabila scena a balconului, al Premiului Ministerului Culturii pe 1996.


AUREL STORIN s-a nascut la 12 ianuarie 1937, in Bucuresti. a absolvit Facultatea de Filologie a Universitatii Bucuresti. Este secretar literar al Teatrului “Constantin Tanase”. Este autor dramatic (a scris piesele O felie de luna – 1965; Batranul copil-minune – 1973; Cu cine ma bat – 1984; Audienta la regele David – 1993) si poet (Ore inexacte, Ed. Litera, 1988, Rondele de amor – poezie satirica, Ed. Libertatea, 1993).


ANDREI STRIHAN s-a nascut la 13 aprilie 1924, la Roman. A studiat la A.S.E. si Facultatea de filosofie a Universitatii Bucuresti. A facut Alia in 1977. Este profesor la Facultatea de Belle Arte a Universitatii din Tel Aviv. Dintre cartile sale, mentionam: O aventura estetica cu Teodor Mazilu (Editura Stiintifica, 1972), Contururi scenice (Editura Eminescu, 1975), Le pouvoir du comique (1979, Tel Aviv). Este presedintele Asociatiei Scriitorilor Israelieni de Limba Romana, membru al Federatiei Internationale de Teatru.


ION VIANU s-a nascut la Bucuresti, in 1934. Psihiatru si autor de eseuri, a emigrat din Romania in 1977. Sef de lucrari la Facultatea de Medicina din Bucuresti, publicase, la acea data, o “Introducere in psihoterapie” si o culegere cu caracter literar-psihanalitic: “Stil si persoana”. Stabilit in Elvetia, a scris articole si studii privind istoria psihiatriei si relatiile dintre aceasta disciplina si viata sociala. Implicat in miscarea pentru apararea Drepturilor Omului in Romania, s-a numarat printre repre-zentantii rezistentei romanesti din strainatate. Dupa 1989, a revenit de mai multe ori in tara, militand, prin scris si viu grai, pentru cauza drepturilor omului si pentru reforma psihiatriei in Europa de Est.


ANATOL VIERU s-a nascut la 8 iunie 1926, in Iasi. A studiat la Academia de Muzica din Bucuresti si la Conservatorul de Stat “Ceaikovski” din Moscova. Este autorul a numeroase concerte, a sase simfonii, opt cvartete de coarde, trei opere. A scris muzica de film, muzica de camera, articole de analiza muzicala. Este laureat al Marelui Premiu al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania pe 1996.


SORIN VIERU s-a nascut in 1934, la Iasi. A absolvit Facultatea de Filosofie din Bucuresti, unde si-a sustinut si doctoratul. Este autor a numeroase studii, articole, traduceri si comentarii publicate in tara si in strainatate, dintre care mentionam Axiomatizari si modele ale silogisticii (Editura Academiei, 1975), Studii de logica, volumul I (Editura Paideia, 1997), precum si al unui volum de poezie, Momentan (Editura Ara, 1992).


Prof. dr. ANDREI VOINEA s-a nascut in 1922, la Beliu, judetul Arad. A absolvit Facultatea de Medicina la Cluj. Si-a sustinut doctoratul la Facultatea de ortopedie din Moscova. A fost zeci de ani profesor la I.M.F. Bucuresti. In prezent, este medic in Policlinica F.C.E.R. din Bucuresti, membru fondator si profesor la Universitatea “Titu Maiorescu”, singura universitate particulara acreditata de C.N.M.A. (Consiliul National de Medicina Academica). Este autorul de peste 200 de comunicari stiintifice, publicate in tara si in strainatate. Dintre cele 12 carti de specialitate, mentionam Probleme de patologie a osului (Editura Medicala, Bucuresti 1955); Atlas cromoradiografic de patologie osteoarticulara (Editura Academiei, Bucuresti 1978); Tumorile osului (Editura Medicala, Bucuresti 1984); Mica enciclopedie de ortopedie si traumatologie (Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti 1987); Probleme de chirurgie a reumatismului (Editura Academiei, Bucuresti 1988); Semiologie si diagnostic in traumatologie si ortopedie (in colaborare cu Emanuel Ornstein, Editura Medicala, Chisinau, 1992). Este si autorul unui volum de memorialistica, din perioada 1940-1944, Clepsidra cu bolovani, Editura Hasefer, Bucuresti 1999.


HARALAMB ZINCA s-a nascut la Roman, in 1923, 4 iulie. Printre cele 45 de carti publicate pana in prezent, mentionam Moartea vine pe banda de magnetofon (Editura Militara, 1947), Si a fost ora H (Ed. Militara, 1971 – Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti), Ultima noapte de razboi, prima zi de pace (Ed. Militara, 1985), Noaptea cea mai lunga, (Ed. Militara, 1986), Marea confruntare, (Ed. Cartea Romaneasca, 1987), Fiecare om cu clepsidra lui (Ed. Cartea Romaneasca, 1988), Revelion ’45 (Ed. Militara, 1989), “Spion” prin arhive secrete (Ed. Garamont, 1993), Moarta mirosea a Christian Dior (Ed. Militara, 1997).


LORY WALLFISCH s-a nascut in 1920, la Ploiesti. A studiat la Liceul “Sf. Andrei” si la Academia Regala de Muzica si Arta Dramatica din Bucuresti. In 1944, s-a casatorit cu violonistul de renume Ernst Wallfisch. A concertat in S.U.A., Canada, Europa, Africa de Nord, Israel, Argentina, Australia. A participat la festivalurile internationale de la Edinburgh, York, Venetia, Besançon, Gstaad, Prades. Este profesoara de muzica la Smith College din Northampton, Massachusetts si membra fondatoare a Societatii “George Enescu” din S.U.A.Comments