Tolerance

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket 

Ислямът,от началото на неговото възникване до днес в класическите си постановки и на практика строго се придържа към принципа за верска търпимост и отхвърля всяка агресия,която не е породена от агресия.Освен че подчртава общия корен на религиите и почита предходниците на Мухаммад в пророчеството,Ислямът призовава към обич и мирно съжителство между хората,към грижа за децата и родителите,за немощните,сираците,вдовиците,клетниците.

Цветан Теофанов,Превод на Свещения Коран

 

Търпимост,толерантност

 

Етническата толерантност в България е чудото на Европа

 

Мюсюлманите с кампания "Не от наше име" срещу тероризма

 

ИСЛЯМЪТ ПОРИЦАВА ТЕРОРИЗМА/В Корана Бог е заповядал на мюсюлманите да носят мир, спокойствие и братство по Земята.

Джамия на интеграцията

Германски град може да научи цяла Европа как да е гостоприемнна към 16-те си милиона мюсюлмани

 
  

Истинският ислям/Разговор на Кати Бейкън от Atlantic Monthly със Стефан Шварц

Първо, аз искам западняците да преодолеят страховете си. Второ, искам да поправя заблуждението, че съществува само един ислям - този на саудитския екстремизъм. Трето, искам да коригирам недоразумението, че ислямът е вътрешно нетолерантен към християните и юдеите. Искам да коригирам възгледа, че ислямът в своята същност е насилнически, че е несъвместим с демокрацията, просперитета и плурализма. И накрая, искам да променя възгледа, че ислямът като религия е пречка за демокрацията в Близкия Изток.

 

вестник "Zaman"
 
19 -25 Февруари
Година: 15, Брой: 8
 

Духовници се събраха в името на толерантността в „Бояна“
 
Представителите на трите основни религии в България се събраха в името на толерантността в резиденция „Бояна“. За втора поредна година християни, мюсюлмани и евреи честват заедно Деня Ашуре, организиран по инициатива на в. „Заман“, сдружение „Диалог България“ и с медийната подкрепа на в. „Дневен Труд“. Специален гост на вечерята бе вицепрезидентът Ангел Марин, който получи от духовници кормило (руля) на кораб, „за да бъде винаги държан изправен корабът на България и с благ попътен вятър“. „Това, което изпитвам, освен голямата радост от вниманието, е отговорността“, отвърна ген. Марин на жеста.
 
След това вицепрезидентът разчупи пита заедно с ректора на Духовната семинария “Св. Иван Рилски” архимандрит Сионий, Главния мюфтия на България Мустафа Алиш Хаджи и председателя на Израилтянския съвет Йосиф Леви. Впоследствие всички гости заедно опитаха ашурето, което е известно като ястието на пророк Ной.
 
В своето слово вицепрезидентът Марин изтъкна, че всички сме обединени от това, че обичаме България. “Има и спорове, и различия, но важното е, че ние сме обединени, а споровете и различията са доказателство за това, че такива инициативи като Деня Ашуре трябва да се реализират, за да могат хората да общуват”, добави той. Според ген. Марин “всички знаем как само с една дума, с един непремерен жест, с една неразумна постъпка всичко, изградено с хубавите думи, поведение и действия, може да рухне. Наше задължение е да не допускаме словото да се превръща в бомба.” По думите на генерал Ангел Марин имаме нужда да разбираме “символите на ден като днешния, който дава по-добре да осмислим същността, философското съдържание и мъдростта на религиите”.
 
“Събрахме се, за да обединим мислите си около великия богоугодник и праведник светия Ной. Благодарение на него ние имаме сключения завет с Всеподателя в образа на дъгата, която често виждаме в небесата на нашата родина”, подчерта архимандрит Сионий пред гостите. Според него образът на този праведник виждаме в множество символи, които са обединени около гълъба на мира.
 
“Ние в България сме един оазис в света и Европа за това, че тук религиите живеят в мир и разбирателство”, изтъкан Йосиф Леви. Според него религиите са различни, но целите са общи и “това хубаво тържество дава повод за мир и дружба между всички хора на света и в България”.
 
“Аллах ни събра тази вечер, за да ни напомни отново, че ние пътуваме в един кораб, на който няма място за вражда, завист и омраза”, каза Мустафа Алиш. “Корабът, на който пътуваме, се казва България. Ние всички я обичаме, защото не е мислимо да пътуваме в един кораб, който ни спасява от удавяне, и да не го обичаме” - с тези думи Алиш изтъкна важността на толерантността. Според него се нуждаем от повече разбирателство и обич помежду си и повече духовност.
 
По повод честването на Деня Ашуре на сцената пяха хорът на Софийската духовна семинария, израилтянската група “Дулте Канто” и изпълнителят на класическа турска музика Юмит Хамза.
 
Ген. Ангел Марин: Яжте ашуре!
 
Препоръчвайки всички да опитат ашуре, вицепрезидентът Ангел Марин отбеляза, че то е много хубаво ястие. Според него хората, които са го измислили от времето на Ной, са знаели колко важно е то и са го направили не само да бъде важно като съдържание и символ, но и да бъде вкусно, за да се замислят за това какво е ашурата и да се съобразяват с нейния дух. Всемирният потоп е факт, който се споменава както от всички монотеистични религии, така и от науката като природно явление. Според преданията, търсейки начин как да нахрани вярващите, които се качили на кораба му, пророк Ной, мир нему, призовал всички да изсипят в голям съд наличната храна, с която разполагат, за да приготвят ястие. От изсипаните продукти в съда се получило ястието “ашуре”, което се приготвя и до ден-днешен по повод честването на деня, в който човечеството се родило за втори път. В християнската култура това ястие е известно като “коливо”. Политиците има на какво да се учат от духовниците“Обединението на духовните лица е един хубав пример, с който нашите политици трябва да се съобразяват и да се поучат от него”, изтъкна вицепрезидентът генерал Ангел Марин пред вестник “Заман”. “Смятам, че това е естествено призвание на духовните лица и много по-естествено е да се постигне разбирателство между тях, отколкото при политиците”, допълни ген. Марин. Според него това, което правят духовниците, може да се използва от политиците като подход. “Въпреки различията, те намират общ език, по същия начин трябва да постъпят и политиците”, отбеляза вицепрезидентът ген. Марин.
 
 
19.02.2007
 

Вестник "Zaman"
22 - 28 Януари
Година: 15, Брой: 4
Сър Джон Тавенър: Сякаш ми бе повелено да композирам имената на Аллах
 
Световноизвестният композитор на класическа музика англичанинът сър Джон Тавенър композира музика за 99-те красиви имена на Аллах като реакция на омразата, изпитвана към мюсюлманите след 11 септември. Джон Тавенър изтъква, че първия си концерт след албума му “Красиви имена” ще изнесе през май 2007 г. в рамките на Международния музикален фестивал в Истанбул, в музея “Света Ирини”, заедно с оркестъра на Би Би Си. “99-те имена на Аллах внасят успокоение в сърцата и внушават надежда за благодат и милосърдие. Надявам се всеки да се облагодетелства от това милосърдие”, казва Тавенър. В допълнение към думите си композиторът изтъква: “Нито съм мюсюлманин, нито юдей, нито християнин. Моят път е пътят на любовта...”
 
Какво означава един вярващ християнин да композира 99-те имена на Аллах, споменати в Корана, когато през последните години реакциите срещу исляма на Запад се увеличават? За нас това е учудващо.
 
Винаги съм бил близък до исляма. Известно време баща ми работи на Арабския полуостров. И брат ми често го посещаваше. Когато бях малък, в къщата ни имаше една стая. В нея стояха Библията и Коранът. Така че не е учудващо, че работя над такъв проект. Защото ислямът е много красива религия. Красотата е най-важното нещо. Както се е изразил и Пророкът Мухаммед: “Аллах е красив и обича красивото.” Достоевски казва, че “красотата ще спаси света”. Аз мисля, че положението днес е твърде мрачно. Но всички религии и вярвания проповядват, че трябва да намерим път към сърцето си и да вникнем във вътрешния си свят.
 
Осъществяването на този проект от човек с титлата “сър” изненада ислямския свят. Как гледат на това поддръжниците на класическата музика и Вашите почитатели?
 
Да, за вас може и да е изненада. Но за онези, които ме познават, не бе така. Възможно е да са били изненадани от това, че текстовете са на арабски и в тях се споменават имената Рахман (Всемилостивия) и Рахим (Милосърдния) на Аллах. Ако изключим това, моите почитатели също ще харесат музиката. Трябва да отбележа, че силно съм повлиян от индийската, гръцката, турската и суфитската музика, както и от връзката и приликата между турската и гръцката музика. Вярвах, че всичко е възможно в този албум. Всичко трябва да е в сърцето. Отново ще повторя думите на Достоевски: "Красотата ще спаси света."
 
Имената на Аллах са великолепен дар за нас
 
Каква ще бъде мисията на албума Ви?
 
Всички религии сравняват земното ни съществуване с илюзия. Според мен всичко, което се случва на този свят, е преходно. Впрочем казвам това с известно колебание, но истинска е само нашата същност. Останалото е илюзия. Хаосът и противоречията, които се виждат отстрани, са една илюзия. Така че албумът представлява важност, защото разкрива на хората истините. 99-те имена на Аллах внасят успокоение в сърцата и внушават надежда за благодат и милосърдие. Надявам се всеки да се облагодетелства от това милосърдие.
 
Монахинята Текла, която приемате като "пътеводителка", се е обявила против албума. Има ли все още противоречия помежду ви?
 
Мисля, че трябваше да има такова разногласие. Защото моята вяра е универсална. Ако трябва да съм откровен, изгубих някои от приятелите си от църковните среди. Но нищо, те ще останат в личния ми живот. Например брат ми е мюсюлманин. Аз вървя по пътя, в който съм убеден. И вярвам, че мога да разкажа за истините и онова, в което вярвам, чрез музиката, която е универсална. Трябва да призная, че ислямът обогати по един уникален начин християнската ми вяра. Имената на Аллах са прекрасен и фантастичен дар за нас. Отправянето на молитви от сърце и навсякъде е нещо прекрасно. Колко прекрасно чувство е да се молиш на Създателя, когато пожелаеш, без да изпитваш потребност да я заменяш с друго богослужение. Мисля, че за всички ни е полезно да украсим тези молитви с красивите имена на Всевишния.
 
Принц Чарлз, който е член на кралското семейство на Англия, също е близък Ваш приятел. Как реагира той на този албум?
 
Моят приятел принц Чарлз има много положително мнение за исляма. Той казва добри неща за всички религии. Но ислямът има важно значение за него. Имам връзки с много хора, но за мен е чест да имам приятел принц, който разсъждава по този начин.
 
Твърдите, че този албум Ви е като дар от Аллах. Бихте ли ни разказали нещо повече за това?
 
Това бе като повеля. Още щом ставах рано сутрин, започвах да мисля за Бога. Цял ден разсъждавах над името Лятиф (Даряващия с благодат) на Аллах. Търсех отговор на въпроса как мога да превърна в музика това име. Името Рахим (Милосърдния) също силно ми въздейства. Впечатляващо е, че Бог е милосърден, опрощаващ и покровителстващ. Размишлявайки над милосърдието и опрощението на Аллах, изведнъж се сетих за Дева Мария. Според мен Дева Мария притежава качество, с което сплотява християнството и исляма.
 
Желаете този албум да укрепи диалога между религиите. Но като че ли не всички мислят така. Все още ли е силна вярата Ви в диалога между религиите, когато с всеки изминал ден противоречията в световен мащаб нарастват?
 
Бог е забранил на хората да вредят на останалите. Той е окачествил като грях злословието, обидата и ненавистта. Онези, които не познават исляма, го критикуват. Това е тревожен факт. Човек, който прави това - няма значение дали е християнин или мюсюлманин - не може да твърди, че обича Бога. Прави, каквото искаш, но не пристъпвай повелята на Всевишния. Пак се връщам на думите си - може би чрез музиката ще успеем да излекуваме раните си. Дори и в незначителна степен този албум и тази музика може да постигнат това. Хората не трябва да обръщат внимание на непознатите и преходните неща, а да се обърнат към вътрешното си аз. Трябва да се вслушват в гласа на съвестта и сърцето си.
 
Абдуллах КълъЧ - Тууба Акън
 
22.01.2007
 
 
(14.06.2006.)    Главният мюфтия подкрепи изложбата на проф. Дегаспери
 

     На 29 март в Националния църковен историко-археологически музей бе открита изложба на австрийския професор Ернст Дегаспери под надслов “Извори на мира: Юдаизъм – Християнство – Ислям”. Изложбата, която показва някои допирни точки между трите монотеистични религии е под почетния патронаж на религиозните институции на няколко изповедания, между които и Главно мюфтийство. По случай провеждането на тази уникална изложба лично Главният мюфтия Мустафа Хаджи изпрати приветствие, което е публикувано в албума на изложбата.
  На тържественото откриване на изложбата, което бе ръководено от директора на НЦИАМ проф. Никола Хаджиев, се изказаха вицепрезидента на България Ангел Марин, австрийския посланик в София д-р Карл Дийм, Видинският митрополит Дометиан. Тържеството бе уважено и от зам.-главния мюфтия Ведат С. Ахмед, придружен от зам.-главния мюфтия Шенол Али и главния секретар Хюсеин Хафъзов. Представители на други вероизповедания, дипломатическия корпус и интелектуалните среди също участваха на откриването.
  Световноизвестният австрийски художник и религиозен психолог Дегаспери от няколко десетилетия дава своя принос под формата на уникални литографии и живописни творби, в които са представят теми от стария завет и новия завет, както и картини, вдъхновени от ислямската религия. Проф. Дегаспери е представял своите творби на повече от 250 изложби по цял свят, в това число и в Близкия Изток.
В неговите творби талантливо са пресъздадени актуалните за нашето съвремие основни човешки ценности и идеали – мирен диалог и мирно съжителство, проповядвани от трите монотеистични религии. Много интересна е замисъла на г-н Дегаспери при илюстрирането на няколко от прекрасните имена Аллах Теаля, като ес-Селям – източник на мира, ел-Васи – всеобхватен, ел-Ведуд – любещ и възлюбен, ел-Мухйи – даряващ живот и др.
  Картините ще бъдат изложени за първи път в София в продължение на един месец.