MUNICH


INICI                                         Escapada del març de 2007

 

MUNICH

DACHAU

 

 

 

     Munich és la capital de la Baviera i un excel.lent lloc per passar-hi un cap de setmana, sobretot si tens la sort -com va ser el nos0tre cas- que el sol llueix tot el dia, doncs és una ciutat d'agradables passeigs on la gent dessitja que arribi el bon temps per llançar-se al carrer.

     Arribar a Munich des del seu aeroport és ben fàcil, doncs el tren interurbà et porta des de la terminal fins l'estació central. A les seves rodalies teniem l'hotel, de manera que després de deixar les maletes a l'habitació ens vam llençar a descobrir la ciutat.    

     Sembla que qualsevol visita a Munich ha de començar per Marienplatz, on hi ha un dels ajuntaments més espectaculars d'Europa. Així anem caminant per carrers peatonals de fàcil passeig, plens de comerços i grans magatzems fins arribar a aquesta espectacular plaça dominada per l'edifici neogòtic del Nou Ajuntament. que es corona amb una preciosa torre (on s'hi pot pujar) on cada dia al migdia hi sona un carrilló, mentre s'hi passegen unes figures de fusta.

     Des de la mateixa plaça es pot prendre un cafè o una cervesa a alguna de les terrasses, d'en d'on s'admira l'ajuntament nou i el vell i més enllà, les torres de la Frauenkirche, una de les esglesies més emblemàtiques de la ciutat, revestida enterament de maó i amb dues esbeltes torres a la seva façana occidental. L'entrada a la Frauenkirche es fa des d'una plaça a tres minuts de Marienplatz.

     També és molt interessant la propera església de la Peterkirche, barroca, i que té el seu millor reclam en el seu campanari, doncs les vistes que es poden veure des de dalt de tot et deixen sense alè, amb l'ajuntament en primer terme, seguit de la Frauenkirche, al darrera, i a la llunyania, tota l'extensió de la ciutat de Munich, amb l'Estadi Olímpic o les Torres de la BMW, fins arribar als Alps, nevats encara. Als peus de la Peterkirche hi ha el Virtualmarket, un dels mercats més interessats de la ciutat, plensde productes naturals com verdura, formatges de tot tipus i fruites de tot el mon. Al Virtualmarket no només s'hi pot passejar i comprar si no que està adequat per dinar-hi si un ho vol.

     Si cal reposar forces hi ha però, un munt de restaurants.  Però el més interessant són les centenàries cerveseries, on les cambreres, vestides de típiques bàvares són capaces de transportar alhora quatre gerres de litre a cada mà. Un espectacle. La cervesa cal beure-la acompanyada, es clar, de les típiques salsitxes i embutits bavaresos ben regats amb mostassa. Deliciós. La més famosa, és la immesa Hofbrauhaus. T'agradi o no la cervesa és cita ineludible en qualsevol viatge a Munich.

     Una altre visita imprescindible a Munich és la Residenz, que fou la residència de la família reial bàvara i és el palau més espectacular de la ciutat, contruït amb el típic estil barroc que triomfava a Europa, com en els Palalus Reials de Madrid o de Versalles. Les recarregades sales, que es poden visitar en dos circuits separats, fan les delicies de qualsevol entusiasta d'aquest tipus de palaus.

     Hi ha un munt de zones verdes a Munich, no en va, a l'hivern hi plou força i això fa fàcil mantenir la gespa. La més gran extensió de parc és el Jardí Anglès, un parc que està a l'alçada dels grans parcs novaiorquesos o londinencs, amb un munt de quiòmetres quadrats per córrer, descansar, anar amb bicicleta o fins i tot, fer surfing en un petit riu que l'atravessa, com tres surfers que ens vam trobar. Els diumenges el Jardí Anglès s'omple de muniquesos que hi van a passejar i després a fer una cervesa en alguns del biergardens que hi ha, és a dir, les inmenses cerveseries a l'aire lliure que poblen aquests recintes. També hi ha un preciós templet neoclàssic i una pagoda xinesa, al costat d'un dels biergardens.

     Capítol a part merèixen els museus de la capital bavaresa, que passa per ser una de les ciutats europees més espectacular en aquest aspecte. Hi ha tres museus que són imprescindibles i a més, fruit de la política cultural de la ciutat, visitar-los en diumenge només costa un euro. Són l'Antiga Pinacoteca, amb quadres dels clàssics, la Nova Pinacoteca, que abarca el segle XVIII i XIX i la Pinacoteca d'Art Modern, que com ens sol passar en aquest tipus de museus sortim sense haver entès res de res. En fi, deu ser que no estem preparats per aquest tipus d'¿art?.

     Una altra plaça plena de museus és la Konigs Platz, que s'enmarca en tres edificis neoclàssic de factura molt sòbria i que segons sembla, era la preferida de l'infaust Adolf Hitler. Un dels edificis és la còpia del l'entrada dels Propilis de l'Acròpolis d'Atenes. En aquesta plaça hi ha la Gliptoteka dedicada a l'art clàssic, que no vam visitar.

     L'esport a Munic té una importància capital, no en va, fou la seu dels  Jocs Olimpics de l'any 1972, d'infaut record per la Operació Septembre Negre que va acabar amb la mort d'una sèrie d'esportistes de la delegació israeliana. Va ser els Jocs Olímpics de la coronació de Mark Spitz com a autèntic rei de la natació mundial en guanyar set medalles d'or. Vam visitar la vila olímpica, així com el Parc Olímpic, passejant pels voltants de l'Estadi, la Piscina, l'Olimpiahalle,...Es tracta d'un agradable passeig molt habitual pels miniquesos en cap de setmana, doncs està apartat del centre històric i es ple d'esplanades verdes. Des d'un turonet és veu tot el recinte olímpic.

     També vam visitar l'Allianz Arena, estadi impresionant que va ser construït en motiu del Mundial de Futbol d'Alemanya, del 2006. Vam aprofitar que hi havia partit, el Bayern de Munich contra el Kaiserlautern, per veure les rodalíes, que eren plenes d'ambient i just quan va acabar el partit, vam entrar dins l'estadi. Ens va sobtar que després del partit, les cerveseries eren plenes de les dues aficions que anaven vestides amb els colors repectius dels seus equips, compartint taula sense cap problema.