Het ensemble

Dit ensemble neemt u mee op een muzikale reis door Ierland. Melancholische ballads worden afgewisseld met virtuoze dansmuziek. Natuurlijk ontbreken ook de bekende pub-songs niet.

De meeste muziekgroepen bouwen het podium vol met microfoons, versterkers en luidsprekers. De leden van Irish Cream willen terug naar de basis. Volksmuziek zoals die nog altijd in vele Ierse pubs te horen is. Om die sfeer zo goed mogelijk te benaderen wordt gespeeld met traditionele instrumenten. Zonder elektronische versterking klinken de instrumenten “puur natuur”.

Zo'n traditioneel instrument is een metalen fluit: de “tin whistle”. En een grotere variant, de diep klinkende “low whistle”. De melodie wordt gekruid met typisch Ierse versieringen.
Veel snelle passages komen voor rekening van de viool. Bij die speciale stijl vanspelen wordt de viool ook wel “fiddle” genoemd. 
Begeleidende instrumenten zijn bij Irish Cream accordeon, gitaar, banjo en soms de Ierse bouzouki.
Het ritme wordt ondersteund met de Ierse bodhran. Dat is een soort grote tamboerijn zonder bellen, die wordt bespeeld met een tweekoppig knuppeltje.

Instrumentale nummers, de “Irish tunes” hebben een vaste structuur en maken de Ierse muziek heel herkenbaar.
Volksmuziek is natuurlijk ondenkbaar zonder vocale nummers. Vrolijke meezingers brengen de sfeer van de Ierse pubs dichtbij. En stemmige ballads bezingen vaak het Ierse land.

Ierse volksmuziek werd bij het grote publiek bekend door het songfestival van 1994, toen de Ierse groep Riverdance het pauzenummer verzorgde. Sindsdien trekken de musici en stepdancers van Riverdance ook in Nederland nog steeds volle zalen. Zij spelen commerciële bewerkingen van de volksmuziek met veel muzikaal spektakel.
Irish Cream gaat terug naar de bron en brengt zo origineel mogelijk gezellige ongecompliceerde volksmuziek waarbij het speelplezier voorop staat.