Адрес : с.Кортен, Общ. Нова Загора, ул. "П.Енев" № 40 а

тел. : +359 893 464 366, е-mail:svetlina2000_korten@abv.bg

 

Читалище "Светлина 2000"


  

 

 

Село Кортен се намира на 5 км северно от гр. Нова Загора. Известно е като традиционно лозаро-винарско селище. Във Винарна КОРТЕН  се правят бели и червени вина.Местните жители са гостоприемни, особено по празници като Великден, Трифон Зарезан и др. Съществуват две читалища - "Светлина 2000" и "Светлина". Всяка година се провежда Зонален преглед на любителските многогласните хорове и групи за народно пеене, а през две години - Национални празници на любителския театър.

         Виж повече 

 

 

Читалището е създадено през 1999 г. за да удовлетвори  изискванията и духовните потребности на  хората  в малките населени места. Стремим се към професионализъм и качество на продукцията. Запазването на традициите на българина, чрез фолклора – песни, танци и обичаи е един от приоритетите на организацията. Търсим  нови форми на читалищна дейност, които да интегрират институцията Читалище в съвременните икономически условия. Намеренията ни са да направим един модерен център, отворен за всички общности в селото ни.

 

 

Колективи

 

Театрален колектив -

    Театраленият колектив  към НЧ «Светлина 2000» се ръководи от  Васил Гоцев от създаването му през 1999г /с учредяването на читалището/.

 Васил Гоцев е и един от създателите на утвърдените вече с времето Национални празници на  селските любителски театри, които се провеждат през година в родното ни село. 

    Съставът е  участвал и печелил престижни награди във форуми като:

● Национален фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира в гр. Тополовград 2000 г. / с пиесата «Густоджийница Амалия» по Р.Шомов

● V и VI Национален фестивал на любителските театри – Каварна /2002,2003г./ с постановките  «Гълъбът» по Р.Шомов и «Трилогоия на уюта» по К.Донев

●VIII, ІХ, X , XI ,ХІІ и ХІІІ-ти  Национални празници на любителския театър –с.Кортен /2001,2003, 2005, 2007, 2009, 2011г/

● На I–те Национални празници на любителския театър – с.Драганово /2006г./ за  постановката „Щуро племе” от Йосиф Венков, с режисьор Васил Гоцев колективът  е награден  със „Специална награда на Община Горна Оряховица за спектакъл”, I-ва награда за мъжка роля , II- ра награда за женска роля, пет поощрителни награди за поддържащи роли.

  II– ри Национални празници на любителския театър – с.Драганово/2008г/- Специална награда на Министерство на културата и Община Горна Оряховица за постановката "Годеж".
"Благородният испанец" 2009г.

●„Тревненски театрални празници –Трявна’ 2009” - при сериозната конкуренция на  „Гълъбът” /гр. Лом/ , „Оркестър Титаник” /гр.Козлодуй/, ”Майстори” /гр.Трявна/, „Вестникар ли?”/гр.Варна/, и спектакли от други градове Кортенският колектив получи Трета награда за спектакъл и награда за поддържаща мъжка роля за пиесата „Благородният испанец”.
"Греховната любов на Зографа Захарий! - 2010г.

● 2010г- Камерен спектакъл "Греховната любов на Зографа Захарий" - Специалната награда  на Национален преглед на любителските камерни театри – Нова Загора  2010


                                                                          "Нашенци" - 2011г.
През творчески сезон 2010/2011г. театралния колектив работи с режисьорът Ивелин Керанов и по думите на г-жа Бина Харалампиева « от съвместната ни работа са се родили едни чудесни «Нашенци», които пресъздават колорита на чудомировите герои, актуалността им и днес ги прави толкова близки на публиката». На журираните от нея, от Илия Раев и Георги Кадурин Национални празници на селските любителски театри – Кортен 2011, колективът бе удостоен със „Специалната награда на името на Севелина Гьорова”, както и с две награди за актьорско майсторство.


 

Хор за многогласннародно пеене -  ръководител Янка Гоцева. Колективът е лауреат на Старопланински събор "Балканфолк" - Велико Търново 2001, 2002, 2004, 2005г.; Турне в Гърция и  Украйна през 2000г.; 2001 г. - турне в Германия - изяви в гр. Швебишхал и гр. Крайлцхайм; Участие в ” Еврофолк” гр. Царево’ 2004г., на който бе направен DVD диск на групата; Лауреат на фестивали на oбщинско и национално ниво през всичките си години на работа.


Европейският шампионат по фолклор "Euro Folk 2010”

Диплом„Съществен принос при развитие и съхранение на европейските традиционни фолклорни изкуства”, който ще бъде отбелязван при излъчване в телевизионните предавания на Световната интернет телевизия "Евро фолк":

Златен медал и званието „Европейски шампиони” в категория обработени песни.

„Златен орфей” и Първа награда в категория обработени песни.

Диригентът на състава – г-жа Янка Гоцева получи отличието „Лауреат на Европейския шампионат по фолклор”.

През м. ноември 2006г. Читалища”Светлина 2000” с.Кортен, организира за пръв път Преглед на любителските многогласни хорове и групи за народно пеене. Представиха се 18 колектива от различни краища на Южна България, чиито изпълнения бяха оценени от компетентно жури в състав : проф. Тодор Джиджев, проф. Дора Христова,   Любка Александрова, доц. Крум Георгиев.  През 2007 г. прегледът се утвърди като Зонален преглед на многогласните групи и хорове за народно пеене. 


2007г. - жури на фестивала - проф. Тодор Джиджев, Крум Георгиев


През 2008г.  броят на  участници от цяла България, които представиха многогласни песни, характерни като музика и изпълнение от различни фолклорни области на страната ни, нарастна и през 2011г. се наложи като НАЦИОНАЛЕН ПРЕГЛЕД НА НАРОДНИТЕ ХОРОВЕ И КАМЕРНИ ГРУПИ ЗА НАРОДНО ПЕЕНЕ. Всяка година се излъчват най- добрите, поощряват  се младите изпълнители, обменя информация между ръководители и по този начин се опитваме да възродим обичта към българската народна песен.   

 ТАНЦОВИ СЪСТАВИ


Детско- юношески танцов състав  с ръководители Павлина Вичева и Стоян Петров - 2011г.


 


 Танцова формация " Кохортис" - 2010 г.


Денс формация "СЕЗАРА" - ръководител Мадлена Камбурова.

 

                                                                   Концерт - спектакъл

                            "Ако нямаше любов и вино лудо, щеше ли животът ни да бъде чудо ?!"

14 февруари 2008г.


ДФ "Сезара" - 2010г.

ДФ "Сезара" - 2011г.


  Желаем да се учим и променяме, за да достигнем по - бързо до хората. Искаме да победим апатията и посредствеността у младите хора, чрез нашите дейности.22 септември 2011г.Читалищно настоятелство :

Председател : Мадлена Камбурова, тел:  +359 893 464 367

Секретар : Милена Лисичкова, тел :  +359 893 464 366

PR и реклама: инж. Иванна Гидикова   тел: +359 893 464 365 виж още