Hur fungerar iPad?Vad är en iPad och hur fungerar den?

En iPad har en stor Multi-Pek-skärm som reagerar direkt. Den har ett format som är tunt och lätt nog att ta med överallt. Med iPad finns klassrummet alltid nära till hands.


Klicka här för att se en instruktionsfilm om iPad.


När du köper din iPad finns redan en del program på den, som till exempel safari, mail, kalender etc. Utöver dessa kan du lätt komplettera din iPad med de program du önskar genom app-store. Där finns tusentals appar(program) att hämta, många gratis och andra för en tydligt redovisad summa. Du kan köpa program både genom din dator och direkt via iPaden. För att köpa program använder du ett lösenord, så du kan lätt skydda dig från att eleverna råkar köpa program. Din iPad är kopplad till ett iTunes konto på din dator. Därifrån kan du utrusta din iPad med de program du önskar.


För att börja arbeta i ett program pekar du helt enkelt på programmets ikon och det startar upp på din skärm

För att avsluta ett program trycker du på home knappen längst ned på din iPad. Genom att svepa med fingret över skärmen kommer du vidare till nya menysidor.Du kan söka efter ett visst program om du sveper med fingret till sidan längst till vänster. Skriv bara in namnet på det du söker.


I många program kan du välja om du vill se bilden liggande eller stående genom att du helt enkelt vänder din iPad som du vill ha bilden. Bilden anpassar sig då automatiskt. 


Vill du arbeta med flera program parallellt dubbelklickar du på home knappen. Då får du upp en meny med alla dina öppna program längst ned på skärmen och det är bara att peka på det program du vill arbeta i. Går du till vänster i menyn finns där också inställningar för ljud, ljus och en knapp för att låsa skärmen i liggande eller stående läge.


När du haft din iPad ett tag kommer du antagligen ha många appar på ditt skrivbord och det kan vara en bra idé att städa lite. Det kan då vara praktiskt att

  • samla ihop appar i grupper, t.ex. spel, skrivprogram, foto, 
  • radera de appar du inte längre använder
  • och byta plats på appar utifrån hur mycket de används 

Allt detta kan du göra när din iPad är i redigeringsläge. Peka på en app och håll kvar fingret en stund tills alla appar börjar skaka och ett litet vitt kryss syns i de flesta appars övre, vänstra hörn (=redigeringsläge).  Då kan du

  • gruppera appar genom att dra och släppa en app på en annan. Då bildas en mapp med de två apparna i,
  • radera en app genom att trycka på krysset
  •  eller helt enkelt ta tag i en app och flytta den dit du vill att den ska ligga.

Underordnade sidor (1): Film Hur fungerar iPad
Comments