Fotoblog‎ > ‎

1013

Geplaatst 1 aug. 2019 05:13 door Jan Geerling
De jonggestorven Friese voorvader van alle Europese royals.
klik op de foto's voor een vergroting
Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Leeuwarden Johan Willem Friso Maria Louise


Alle gekroonde (en voormalig gekroonde) hoofden van Europa stammen af van de Friese stadhouder Johan Willem Friso en zijn vrouw Maria Louise.

De nakomelingen van Johan Willem Friso van Nassau-Dietz, Prins van Oranje bezetten alle erfbare tronen in Europa, evenals nakomelingen van de meeste thans niet meer regerende koningshuizen.
En dat is hoogst opmerkelijk als je weet dat dit echtpaar slechts één dochter, Amalie van Nassau-Dietz, had en een postuum geboren zoon, de latere stadhouder Willem IV van Oranje-Nassau.

Johan Willem Friso stierf op slechts vierentwintigjarige leeftijd en pas met het aantreden van zijn achterkleinzoon Willem I als Koning der Nederlanden in 1815 kwam er voor het eerst een nakomeling van hem op een Europese troon.

Maar daarna is het hard gegaan. Door de huwelijkspolitiek van zijn nazaten stamt nu elk gekroond Europees staatshoofd van Johan Willem Friso af. Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk is de achtste generatie na Johan Willem Friso. Willem-Alexander der Nederlanden, Margrethe II van Denemarken, Karel XVI Gustaaf van Zweden, Harald V van Noorwegen en Hendrik van Luxemburg zijn de negende generatie. Albert II van Monaco, Filip van België en Felipe VI van Spanje behoren tot de tiende generatie na Johan Willem Friso. Via zijn betovergrootmoeder Emma van Waldeck-Pyrmont behoort Willem-Alexander behalve tot de negende ook tot de tiende generatie, net als Hendrik van Luxemburg, wiens moeder, wijlen prinses Josephine Charlotte van België, een zuster was van Albert II van België.

****************************************************************************************************************************************

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op  de Microtoerisme Nieuwsbrief!


Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.

****************************************************************************************************************************************
Comments