Fotoblog‎ > ‎

0972

Geplaatst 25 mrt. 2019 03:08 door Jan Geerling   [ 25 mrt. 2019 03:10 bijgewerkt ]
De getijde watermolen veranderde in een soepuus.
klik op de foto's voor een vergroting
Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Eindhoven High Tech Campus Philips NatLab
foto: Fvlamoen op wikipedia                Soepuus, Kleine Kade 47 - Goes.

Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Goes Soepuus Kleine Kade 43
Kleine Kade met uiterst recht het Soepuus.

Door de aanleg van een schutsluis raakte de getijdewatermolen van Goes buiten gebruik.

“‘t Soepuus” is in de zeventiende eeuw gebouwd als getijwater korenmolen.
De geschiedenis van de getijdemolen gaat ver terug. De molen in Goes dateert in ieder geval al uit 1399, had een zeer bewogen leven, brandde af en werd weer herbouwd, ze was een niet aflatende bron van zorgen voor het stadsbestuur.

Binnen de stadswallen van Goes lag een "houwer" van ca. 37.000 m². Het principe van een getijdenmolen was dat de opkomende vloed het water opstuwde in een bassin, de houwer of vankput. Deze liet men bij vloed vol lopen, en bij eb weer leeglopen om de haven door te spoelen. Door deze stromingen werd het scheprad van de molen aangedreven.

Het waterrad was in de molen ingebouwd. Voor in- en uitlaat van het water waren er aparte afsluitbare kanalen. Het buiten het gebouw liggende kanaal nam bij vloed het water in, terwijl het andere door de molen lopende kanaal bij eb het water liet uitstromen en het waterwiel in werking stelde. In de molen stond één maalstoel.

In 1735 werd alles vernieuwd. In 1809 verdween de getijdewerking door de aanleg van een schutsluis bij wat nu het Goese Sas heet. De molen werd hierdoor dus buiten bedrijf gesteld. In 1810 werd het molenwerk in het oude gebouw gesloopt; in 1845 werd het bewoonbaar gemaakt. In 1850 verkreeg het Gasthuis er de beschikking over en werd in het gebouw de "spijskokerij" van het Gasthuis ondergebracht. Nadien heette dit eerbiedwaardige, hoogst bejaarde, molengebouw in de volksmond "het soephuis". In 1978 deed het dienst als toilet- en wasgelegenheid voor de bemanningen van de in het haventje liggende schepen.

****************************************************************************************************************************************

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op  de Microtoerisme Nieuwsbrief!


Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.

****************************************************************************************************************************************
Comments