Fotoblog‎ > ‎

0938

Geplaatst 13 nov. 2018 23:29 door Jan Geerling
Vanuit een labadistenkolonie naar Sneek.
klik op de foto's voor een vergroting
Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Sneek Swaan
Huis de Swaan op het Grootzand - Sneek.

Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Sneek Swaan

De gevel van het woonhuis van de familie Noyon heeft een merkwaardige kroonlijst.

Dit pand aan het Grootzand in Sneek was van 1713 tot 1855 eigendom van leden van de familie Noyon. Die familie was in 1694 uit de Labadistenkolonie te Wieuwerd naar Sneek gekomen en waren daar werkzaam als lakenbereiders, katoendrukkers en stadsbestuurders. In de gevel een merkwaardige gebogen kroonlijst in Lodewijk XVI-stijl, mogelijk gebouwd in 1806 naar ontwerp van Auke Bruinsma en in opdracht van Joseph Noyon.

Jean de Labadie was de oprichter en naamgever van de sekte van de Labadisten. Als gevolg van de radicale en compromisloze wijze waarop hij een zuivere kerk probeerde te realiseren, raakte hij in een groot aantal conflicten betrokken. De Labadie trad al op vijftienjarige leeftijd in een Jezuïetenklooster in. Na enkele conflicten werd hij seculier priester. In deze hoedanigheid organiseerde hij in verschillende plaatsen in Frankrijk conventikels waar hij met leken de Bijbel las. Onder invloed van het Jansenisme en op grond van zijn intensieve Bijbelstudie ontwikkelde hij compromisloze calvinistische ideeën.

In 1666 werd De Labadie predikant van de Waalse gemeente in Middelburg. De Labadie werd in 1669 door de Waalse synode afgezet omdat hij weigerde zich aan de door deze genomen besluiten te houden. Door zijn felle, compromisloze houding verloor hij ook de steun van de Nederlandse gereformeerde predikanten. Op zijn beurt vond De Labadie zijn collega's slap en weinig radicaal.

Na een aantal tussenstops met de nodige conflicten voelde De Labadie zich genoodzaakt om met zijn volgelingen uit te wijken naar het bij Hamburg gelegen Altona, dat destijds bij Denemarken hoorde en onderdak bood aan dissidenten. Hier overleed De Labadie op zijn 64e verjaardag. De Labadisten vestigden zich hierna in Wieuwerd (Friesland). Pierre Yvon nam de plaats van De Labadie als leider van de gemeenschap over. In 1732 hield de kwijnende Labadistische gemeenschap in Wieuwerd op te bestaan.

****************************************************************************************************************************************

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op  de Microtoerisme Nieuwsbrief!


Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.

****************************************************************************************************************************************
Comments