Fotoblog‎ > ‎

0893

Geplaatst 4 jun. 2018 12:09 door Jan Geerling
Sinds 1924 is de Staverdense beek watermolen vrij.
klik op de foto's voor een vergroting
Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Staverden water molen
Landgoed Staverden - hier stond de voormalige watermolen

Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Staverden water molen rad
Waterrad

Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Staverden water molen goot
Goot

Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Staverden water molen beek
Beek

De herinnering aan de laatste watermolen wordt in ere gehouden.

Tot 1924 stond hier, op landgoed Staverden, een watermolen waarmee graan werd gemalen. Dit was de laatste van de vele watermolens die eeuwenlang langs de Staverdense en Leuvenumse Beek werden gebruikt. In 1989 heeft Het Geldersch Landschap het waterrad herbouwd. Om de watermolen te kunnen laten functioneren is - al eeuwen geleden - ongeveer 1,5 km stroomopwaarts een aftakking in de beek gemaakt en de Molenbeek aangelegd. Deze stroomt geleidelijk hoger dan de oorspronkelijke beek. Bij een hoogteverschil van ruim twee meter is het mogelijk, een bovenslag-waterrad te installeren.

de generator leverde niet de gewenste stroomopbrengst

In de jaren 1988-89 zijn door het Gelders Landschap waterloop en goot vernieuwd en werd opnieuw een waterrad aangebracht. In 2000 werd een generator aan het waterrad gekoppeld. Het was de bedoeling om hiermee 4kWh per uur aan elektriciteit op te wekken, dat resultaat werd echter niet gehaald. In 2014 is het waterrad, dat al langere tijd in slechte staat verkeerde, geheel vernieuwd. De Bekenstichting en Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) hadden daartoe de handen ineen geslagen. Om voor een lange levensduur te zorgen zijn duurzame materialen gebruikt. Zo heeft het rad stalen schoepen en is de bodem van de beek verhard om het water op hoogte te houden.

****************************************************************************************************************************************

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op  de Microtoerisme Nieuwsbrief!


Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.

****************************************************************************************************************************************
Comments