Fotoblog‎ > ‎

0892

Geplaatst 30 mei 2018 05:38 door Jan Geerling
Het koetshuis verandert in een brouwerij.
klik op de foto's voor een vergroting
Landgoed Staverden op de Veluwe
Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Staverden koetshuis
Koetshuis kasteel Staverden

Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Staverden koetshuis brouwerij

Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Staverden koetshuis brouwerij
 
In de stad Staverden wordt binnenkort in het koetshuis geestrijk vocht gebrouwen.

Het koetshuis van kasteel Staverden werd in de 19e eeuw gebouwd op de fundamenten van een voorloper uit de 17e eeuw. Toen het kasteel in 1905 ingrijpend werd verbouwd bleef het koetshuis ongewijzigd. Het gebouw heeft één bouwlaag met daarboven een zolderruimte onder een schilddak. Aan de linkerzijde lagen de stallen en de rechterzijde was gereserveerd voor de stalling van de koetsen en het woonhuis.

het koetshuis wordt bekroond door een klokkentoren

In het midden van de symmetrische voorgevel bevindt zich een rondbogige doorgangspoort met recht daarboven op het dak een klokkentoren, die voorzien is van een uurwerk. De gevels van het gebouw zijn witgepleisterd. De voorgevel bevat drie vooruitspringende delen, waarvan de middelste groter is dan de beide risalieten ter weerszijden. 

De voormalige stallen werden omgebouwd tot trouwlocatie en vergaderruimte. Van de vroegere hooizolder boven de stallen werd een kantoorruimte gemaakt. Het koetshuis heeft sinds kort een nieuwe "bewoner". Brouwerij "Uddelaer" is bezig om medio 2018 de poorten te openen voor een nieuwe brouwerij.

Het gebouw is erkend als rijksmonument vanwege de architectuurhistorische, de typologische, de stedenbouwkundige en de cultuurhistorische waarde. Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is het gebouw een goed bewaard voorbeeld van een nutsgebouw bij een kasteel. Ook de samenhang met de overige monumentale onderdelen van het kasteel Staverden en de ligging in de tuin van het kasteel waren van belang bij de aanwijzing tot rijksmonument.

****************************************************************************************************************************************

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op  de Microtoerisme Nieuwsbrief!


Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.

****************************************************************************************************************************************
Comments