Fotoblog‎ > ‎

0891

Geplaatst 24 mei 2018 02:35 door Jan Geerling
De pronkende pauwen slapen 's nachts in de bomen.
klik op de foto's voor een vergroting
Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Staverden pauwen

Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Staverden pauwen

Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Staverden pauwen

Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Staverden pauwen

Aangeboden door: Stichting Microtoerisme InZicht Fotoblog Staverden pauwen

De pauwenburght doet zijn naam al sinds 1400 eer aan.

De witte pauwen van Staverden zijn landelijk bekend. De dieren bezitten een prachtig zuiver wit verenkleed. Witte pauwen hebben donkere ogen en zijn daarom geen albino’s. De pauwenhaan heeft een grote en lange staart. Vooral in het voorjaar tijdens de paar- of baltstijd wordt deze breed uitgespreid om ermee te pronken.

witte veren waren nodig als versiering voor de helm van de hertog

Al in 1400 werden er witte pauwen op Staverden gehouden. Vanwege deze eeuwenlange traditie staat Staverden ook wel bekend als de pauwenburght. Het landgoed was toen hof van de Gelderse hertogen. Het landgoed werd in leen uitgegeven aan diverse adellijke families met de verplichting om de witte pauwenveren te leveren als versiering van de helm van de hertog. Door Geldersch Landschap wordt deze traditie voortgezet. In plaats van de hertog krijgt nu de Commissaris van de Koningin de pauwenveren aangeboden en sieren nu een vaas in het provinciehuis.

Pauwen zijn van oorsprong afkomstig uit Voor-indie en Sri-Lanka. De pauw is een kleurmutatie van de gewone blauwe pauw. Raszuivere witte pauwen zijn behoorlijk zeldzaam. De meeste witte pauwen elders in ons land zijn verwant aan de dieren van Staverden. De genetische basis voor de populatie is dusdanig smal dat de dieren vatbaar zijn voor erfelijk overdraagbare ziektes, zoals de zogenaamde zwartkopziekte, wat een afwijking aan de ledematen veroorzaakt.

vossen lusten wel een pauwtje

De huidige populatie pauwen bedraagt de laatste jaren rond de dertig exemplaren. De dieren zijn niet gekortwiekt en slapen ’s nachts in de bomen. Op de grond zijn ze in het donker kwetsbaar voor vossen. Vooral de jongere dieren, welke soms te laag in de bomen slapen, vallen nogal eens ten prooi aan de vos. Vossen presteren het zelfs om met buit en al over de afrastering te klimmen. Hoewel ze dit zelden doen kunnen de pauwen moeiteloos over het hekwerk vliegen. Alleen in de baltstijd is er nogal wat onrust en gaan de jonge hanen op verkenning. Soms komt het voor dat er een blauwe pauw uit de omgeving op bezoek komt.

****************************************************************************************************************************************

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op  de Microtoerisme Nieuwsbrief!


Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.

****************************************************************************************************************************************
Comments